w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: żurawina

niedziela, 30 kwietnia 2017

Podobne ciasto znajdziecie na wielu stronach pod nazwą delicja makowa. Nie mam pojęcia, kto uznał, że niewielki dodatek maku do biszkoptu, właściwie niewyczuwalny w smaku i wyłącznie pełniący rolę dekoracyjną zasługuje by znaleźć się w nazwie ciasta! 

Ciasto jest pyszne; kawowy krem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem likieru amaretto jest boski! 

Jego słodycz przełamuje dodatek konfitury z żurawiny.

Całość okrywa aromatyczna polewa na bazie żurawinowej galaretki.

U mnie będzie to więc delicja żurawinowa!

Ciasto jest podzielne, ładnie się kroi, prezentuje bardzo elegancko. 

Polecam na różne okazje.

z kremem kawowym i amaretto

składniki:

ciasto:

4 jajka

2 łyżki wody

1/2 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki suchego maku

krem:

łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczona w ok 50 ml gorącej wody, wystudzona)

400 ml śmietany kremówki

250 ml serka mascarpone

1 łyżka żelatyny

2 łyżki likieru amaretto

2 łyżki cukru pudru

ponadto:

3 łyżki likieru amaretto

kilka łyżek wody z sokiem z cytryny

kilka łyżek konfitury z żurawiny (do mięs i serów)

polewa:

galaretka o smaku żurawiny

200 g ciemnej, gorzkiej czekolady

ew. płatki migdałów i suszona żurawina do dekoracji

 

Jaja ubić z cukrem i woda, delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mak. 

Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, piec ok 25 minut. Po wystudzeniu delikatnie oderwać papier.

 

Likier wymieszać z cytrynową wodą, ponczem nasączyć biszkopt. Na wierzch wyłożyć nierównomiernie żurawinę.

 

Żelatynę zalać zimną kawę, zaczekać do napęcznienia, podgrzać do rozpuszczenia (nie wolno zagotować!).

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder, następnie delikatnie wmieszać mascarpone, amaretto i kawę.

Krem wyłożyć na ciasto, wygładzić wierzch.

 

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty, wymieszać na jednolitą masę (w razie potrzeby delikatnie podgrzać). Odczekać do wystudzenia, wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować migdałami i żurawiną. 

Schłodzić do stężenia.

z kremem kawowym i amaretto

 

środa, 21 grudnia 2016

Przygotowania do świąt idą pełną parą:)

Lubię ten magiczny, bożonarodzeniowy czas...

W dzisiejszym wpisie chciałam przedstawić uszka, jakie przygotowałam na tegoroczną wigilię.

Nadziałam je nietypowo - po góralsku tak trochę- wędzonym oscypkiem i suszoną żurawiną!

Myślę, że będą się dobrze komponować z wigilijnym barszczem.

 z oscypkiem i żurawiną

składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

ok 450 ml jogurtu naturalnego

szczypta soli

nadzienie:

250 g sera twarogowego

ok 300 g gotowanych ziemniaków

2 małe oscypki wędzone

garść żurawiny

sól, pieprz do smaku

 

Oscypki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z pokruszonym twarogiem i przeciśniętymi przez praskę ziemniakami.

Dodać posiekaną żurawinę i przyprawy.

Wyrobić na jednolitą masę.

 

Mąkę przesiać, posolić, partiami dodawać jogurt (tyle, żeby ciasto było gładkie i elastyczne).

Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Pokroić na kwadraty, nakładać porcje nadzienia, sklejać formując uszka.

Gotować partiami w lekko osolonym wrzątku ok 1 minutę od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

z oscypkiem i żurawiną

Wytrawne potrawy wigilijne 2016   Wytrawne potrawy wigilijne 2.

sobota, 20 lutego 2016

Bardzo lubię oscypki.

Wracając z gór zawsze wiozę niemały ich zapas.

Jakiś czas temu w jednym ze sklepów zauważyłam w słoiku oscypki marynowane w oleju.

Kupiłam tak na próbę, całkiem smaczne były, sprawdziły się znakomicie zwłaszcza jako dodatek do sałatek.

Niedawno dostałam kilka ładniutkich oscypków, spróbowałam je zamarynować je po swojemu -  wyszły bardzo fajne.

Szczególnie smakują mi marynowane w ten sposób oscypki białe. 

Składniki podaję "na oko", ja zamarynowałam 4 kawałki w słoiku 330 ml.

Nie mogłam się powstrzymać i sfotografowałam swoje oscypki dziś na tarasie - czy u Was też było tyle śniegu?

Szkoda, że tak szybko się roztopił...

w oliwie z żurawiną czosnkiem i rozmarynem 

składniki:

małe oscypki (duże można byłoby spróbować pokroić na mniejsze kawałki)

garść suszonej żurawiny

kilka ząbków czosnku

duża szczypta suszonego rozmarynu

oliwa

 

W słoiku ułożyć serki, wrzucić żurawinę, obrane i pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku oraz rozmaryn.

Zalać oliwą.

Wstawić do lodówki na minimum tydzień, może postać znacznie dłużej.

w oliwie z żurawiną czosnkiem i rozmarynem

środa, 06 stycznia 2016

Nie ma tu u mnie zbyt wielu sałatek.

Nie znaczy to bynajmniej, że rzadko je robię - zwykle po prostu otwieram lodówkę, wybieram, co tam aktualnie jest, czasem dodaję jakieś przetwory, do tego oliwa, sos jogurtowy i już!

Smacznie, szybko, zdrowo.

Często takie sałatki są "jednoporcjowe" znikają zanim zdążę pomyśleć, żeby zrobić zdjęcie, zapamiętać, co do takiej sałatki dałam:)

Czasem jednak w mojej głowie rodzi się pomysł na coś wyjątkowego, nad doborem składników myślę dłuższą chwilę, przeglądam swoje kulinarne książki i czasopisma, posiłkuję się przepisami dostępnymi w sieci...

I wymyślam coś, co zdecydowanie warte jest powtórzenia kiedyś!

Wówczas zamieszczam przepis na swoim blogu:)

Taką właśnie wyjątkową sałatkę zrobiłam niedawno.

Wraz z piękną, czerwoną różą dostałam pęczek zieloniutkiego jarmużu z przeznaczeniem na sałatkę, cóż było robić? Zrobiłam to przepyszne cudo!

W tej sałatce warto zwrócić uwagę na sos: żółtko zmiksowane z oliwą i przyprawami, bardzo smaczny i aromatyczny. Przypomina nieco majonez, jest znacznie zdrowszy i lżejszy.

ze słonecznikiem i żurawiną

składniki:

4 duże liście jarmużu

2 pomidory

100 g słonecznika

125 g sera feta

garść suszonej żurawiny

sos:

żółtko

łyżeczka musztardy

łyżeczka octu winnego

ząbek czosnku

6 łyżek oliwy

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu umieścić w miseczce blendera, zmiksować do powstania puszystego, kremowego sosu. Odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki.

 

Listki jarmużu oderwać od twardych łodyżek, wrzucić na wrzątek, obgotować ok 4 minut.

Osączyć na durszlaku, wystudzić.

 

Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

 

Ser pokroić w kosteczkę, pomidory w cząstki.

 

Wszystkie składniki sałatki i sos umieścić w salaterce, wymieszać.

z domowym sosem

  Niskokaloryczny styczeń 2016

czwartek, 28 maja 2015

Zobaczyłam podobne jakiś czas temu na którymś z blogów, nie zapamiętałam gdzie :(

Przypomniało mi się niedawno i strrrrrrasznie zachciało spróbować...

Skorzystałam ze sprawdzonego przez pokolenia przepisu na łom czekoladowy (taka uboższa wersja bloku czekoladowego, bez dodatku mleka w proszku). 

Dodałam przepyszną gorzką czekoladę Goplanę 60% kakao i mnóstwo bakalii.

Wygląd intryguje, smak zachwyca.

Niecodzienny, nietuzinkowy, prosty i szybki do wykonania deser bardzo czekoladowy.

Jeśli chcecie poczęstować znajomych, bądź rodzinkę czymś wyjątkowym i smacznym, polecam:)

 łom (blok czekoladowy bez mleka w proszku) z bakaliami

składniki:

250 g margaryny (nie próbowałam, ale podobno zastąpienie jej masłem nie jest dobrym pomysłem)

200 g cukru

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady

3 łyżki kakao

3 jajka

2 budynie czekoladowe

125 ml mleka

400 g herbatników szkolnych

400 g dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie i ziemne, daktyle, rodzynki i suszona żurawina)

cukier puder

 

Połowę herbatników rozetrzeć na proszek, połowę połamać w różnej wielkości kawałki.

Bakalie wymieszać, ewentualnie lekko rozdrobnić (ja wrzuciłam w całości).

Jaja, kakao i budynie zmiksować z mlekiem.

Margarynę, cukier i połamaną na kostki czekoladę umieścić w rondelku, podgrzewać od czasu do czasu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą na gładki krem. Dodać masę jajeczno-budyniową.

Podgrzewać mieszając aż masa zacznie lekko bulgotać i zgęstnieje. 

Zdjąć z ognia. 

Dodać ciasteczkowy proszek, wymieszać dokładnie, następnie dodać resztę ciastek i bakalie.

Wymieszać.

Masę podzielić na pół. 

Wyłożyć na dwa arkusze papieru do pieczenia, uformować wałek, zawinąć w papier zwijając mocno brzegi jak u cukierków.

łom (blok czekoladowy bez mleka w proszku) z bakaliami

Obie "kiełbaski" wystudzić, od czasu do czasu rolując aby nie utworzył się płaski spód.

Gdy będą zimne włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Schłodzone "salami" odwinąć z papieru, obtoczyć w cukrze pudrze - zyska wygląd dojrzewające wędlinki:)

blok czekoladowy bez mleka w proszku

Z czekoladową nutą

sobota, 23 maja 2015

Ciasto pełne niezwykłych, bakaliowych smaków wzbogaconych aromatem likieru amaretto i wyrazistym akcentem ciemnej, gorzkiej czekolady.

Dla mnie bomba!

Niewątpliwą zaletą tego słodkiego wypieku jest fakt, że przygotowuje się go bez dodatku mąki.

Piekłam podobne ciasto na święta wielkanocne, bardzo nam smakowało. Teraz, z dodatkiem gorzkiej czekolady jest jeszcze lepsze. Po prostu przepyszne.

 ciasto bez mąki

składniki:

6 jaj

95 g cukru

200 g suchego maku

150 ml mleka

100 g suszonej żurawiny

5 łyżek amaretto

150 ml oleju

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady (np Goplana, 60% kakao)

80 g kokosowych wiórków

145 g posiekanych migdałów (bez skórki)

65 g mielonych migdałów

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

polewa:

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady (np Goplana, 60% kakao)

50 ml likieru amaretto

 

Żurawinę dzień wcześniej zalewamy amaretto, przykrywamy, odstawiamy do nasączenia. (Jeśli mamy za mało czasu żurawinki zalewamy na 10 minut wrzątkiem, następnie osączamy, dodajemy likier, mieszamy).

Mleko zagotowujemy, wsypujemy mak, mieszając gotujemy kilka minut, zdejmujemy z ognia.

Czekoladę kroimy w kawałki, zalewamy olejem, podgrzewamy mieszając aż czekolada się rozpuści, dodajemy do maku, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.

Kokos, migdały i proszek do pieczenia mieszamy.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mak, migdały z kokosem, następnie żurawinę.

Białka ubijamy z odrobiną soli, delikatnie mieszamy z resztą ciasta.

Wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki.

Pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Studzimy w foremce.

Czekoladę z dodatkiem likieru rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą posmarować wierzch ciasta.

bez mąki

Z czekoladową nutą

środa, 15 kwietnia 2015

Uwielbiam granolę!

Jest pyszna i zdrowa. W połączeniu z jogurtem lub mlekiem stanowi wspaniałe, wartościowe śniadanie, dające energię i humor na cały dzień.

Zawsze mam zapas w słoiku. Gdy tylko się kończy przygotowuję nową porcję.

Tym razem przygotowałam granolę z sokiem owocowym, pyszności! 

z rodzynkami i żurawiną

składniki:

100 g płatków owsianych

100 g płatków jęczmiennych

100 g płatków żytnich

50 g otrębów owsianych

1/2 szkl sezamu

1/2 szkl pestek słonecznika

1/2 szkl siemienia lnianego

1/2 szkl migdałów (najlepiej w słupkach)

1/2 szkl pestek dyni

1/2 szkl błonnika granulowanego

3 łyżki oleju z pestek winogron

300 ml owocowego soku do herbaty (mój domowy z winogron)

1/2 szkl suszonej żurawiny

1/2 szkl rodzynek

 

Wszystkie składniki prócz żurawiny i rodzynek umieścić w misce.

Dokładnie wymieszać, odstawić na około 10 minut, po czym ponownie wymieszać.

Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić, lekko uklepać.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec około 20 minut.

W tym czasie dwukrotnie przemieszać, aby wszystko piekło się równomiernie i nie spaliło.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, następnie "połamać" mieszając, dodać rodzynki i żurawinę.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju.

z rodzynkami i żurawiną

 Domowy Wyrób

 

piątek, 03 kwietnia 2015

Baba inna niż wszystkie. 

Niesamowita! 

Wilgotna, pełna smaku, rozpływająca się w ustach, pyszna.

Do ciasta nie dodaje się ani odrobiny mąki:)

Przepis znalazłam tutaj

migdałowa makowa 

składniki:

6 niedużych jaj

95  cukru pudru

200 g maku

150 ml mleka

100 g suszonej żurawiny

5 łyżek amaretto

150 ml oleju

125 g białej czekolady

80 g wiórków kokosowych

145 g posiekanych migdałów (bez skórki)

65 g mielonych migdałów

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

ponadto:

tłuszcz i bułka tarta do formy

cukier puder do oprószenia

 

Żurawinę dzień wcześniej zalewamy amaretto, przykrywamy, odstawiamy do nasączenia. (Jeśli mamy za mało czasu żurawinki zalewamy na 10 minut wrzątkiem, następnie osączamy, dodajemy likier, mieszamy).

Mleko zagotowujemy, wsypujemy mak, mieszając gotujemy kilka minut, zdejmujemy z ognia.

Czekoladę kroimy w kawałki, zalewamy olejem, podgrzewamy mieszając aż czekolada się rozpuści, dodajemy do maku, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.

Kokos, migdały i proszek do pieczenia mieszamy.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mak, migdały z kokosem, następnie żurawinę.

Białka ubijamy z odrobiną soli, delikatnie mieszamy z resztą ciasta.

Wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki.

Pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Studzimy w foremce, następnie wyjmujemy i oprószamy cukrem pudrem.

z żurawiną 

Wielkanocne Smaki - edycja VBabki Wielkanocne 2015Wielkanocne Smaki - edycja V 

 

niedziela, 08 lutego 2015

Jestem wielką fanką dań przygotowywanych w garnku rzymskim.

To proste, gliniane naczynie, które moczymy przed użyciem sprawia, że pieczone w nim dania nabierają niezwykłej kruchości i wyrazistego smaku.

Przygotowujemy w nim potrawy bez zbędnego tłuszczu, dzięki czemu są nie tylko wyjątkowo smaczne ale i bardzo zdrowe.

Dziś upiekłam kurczaka, którego niemałą zaletą jest to, że smakuje wybornie na ciepło, do obiadu a później po schłodzeniu daje się kroić w cienkie plasterki, idealne do kanapek. 

Mój kurczak nadziany jest mięsem mielonym z dodatkiem marchwi, pieczarek, ziaren słonecznika i suszonej żurawiny. Doprawiony czosnkiem, bardzo wyrazisty w smaku.

Kiedyś pokazywałam podobnego, nadzianego ricottą i szpinakiem

Oba bardzo smaczne, warte polecenia. 

Poprzedni pieczony był w tradycyjnej blaszce, pod folią aluminiową.

z mięsem mielonym, pieczarkami i żurawiną 

składniki:

kurczak

500 g mięsa mielonego

marchewka

cebula

200 g pieczarek

jajko

garść suszonej żurawiny

garść łuskanych ziaren słonecznika

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

przyprawa do kurczaka

 

Kurczaka wyluzować, tzn rozciąć brzuch, delikatnie wyciąć kości tak, by nie naruszyć skóry, jeśli zostawimy kości skrzydełek i podudzi kurczak będzie wyglądał ładniej.

Mięso natrzeć z zewnątrz i w środku przyprawą do kurczaka.

Odłożyć do lodówki.

Garnek rzymski namoczyć w zimnej wodzie.

Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

Wszystkie ww składniki połączyć z mięsem mielonym, dorzucić żurawinę i słonecznik, wbić jajko, doprawić do smaku. 

Mięsem napełnić wyluzowanego kurczaka, brzegi nacięcia spiąć wykałaczkami, zasznurować bawełnianą nicią jak gorset (podobnie jak tutaj). 

Garnek rzymski wyjąć z wody, delikatnie wytrzeć. 

Włożyć kurczaka "szwem" do dołu, przykryć. 

Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić termostat na 200 stopni.

Po około 30 minutach włączyć termoobieg, piec kurczaka jeszcze ok 1,5 godziny.

Na ostatnie 15 minut można zdjąć pokrywę, uzyskamy wówczas chrupiącą, błyszczącą skórkę.

 pieczony w garnku rzymskim

Zdjęcie jest zrobione kiedy kurczak był jeszcze ciepły, dlatego ma takie "poszarpane" brzegi, później, schłodzony zastygł i dawał się pięknie kroić w równe, cienkie plasterki. 

Zimowy ObiadGotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych II edycja

środa, 28 stycznia 2015

Granola. Nie wyobrażam już sobie bez niej sobotniego poranka.

Miseczka przepysznych płatków, nasion i suszonych owoców z dodatkiem mleka zapewnia mi moc energii i siły, jednocześnie nie obciążając zanadto mojego układu trawiennego - w sam raz na moje poranne zmagania z wodą.

Tym razem w wersji pomarańczowo-orzechowej. 

Pycha!

orzechowo pomarańczowa 

składniki:

100 g płatków jaglanych

300 g płatków owsianych

100 g orzechów włoskich

50 g pestek dyni

50 g pestek słonecznika

50 g sezamu

50 g siemienia lnianego

50 g brązowego cukru

4 łyżki miodu

2 łyżki oleju sezamowego

sok z jednej pomarańczy 

skórka starta z połowy pomarańczy

100 g suszonej żurawiny

 

Wszystkie składniki (poza żurawiną) wymieszać w misce.

Mieszankę wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni.

Piec około 45 minut, w tym czasie dwa razy zamieszać.

Po wystudzeniu wymieszać z żurawiną, przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju.

orzechowo-pomarańczowa

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczęDomowy Wyrób

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów