w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: słonecznik

niedziela, 29 stycznia 2017

Karnawał pędzi pełną parą! To czas zabawy i rozpusty:)

Także kulinarnej!

Na cześć karnawału waśnie przygotowałam takie, bardzo słodkie i obłędnie pyszne ciasto!

Jego dodatkowym atutem jest fakt, że nie wymaga pieczenia:)

Słone krakersy, masa krówkowa, dżem porzeczkowy, prażony słonecznik i krem z serków homogenizowanych z dodatkiem mleka w proszku - bomba kaloryczna o nieziemskim smaku!

Raczej nie da się zejść więcej niż jednego kawałka na raz.

Z pewnością zrobię to ciasto jeszcze kiedyś, część serków waniliowych zamienię jednak na naturalne, zmniejszy to nieco jego słodycz. 

Do przygotowania ciasta użyłam granulowanego mleka w proszku - tylko takie mieli u mnie w sklepie - i powiem szczerze - wcale nie wpłynęło to ani na smak, ani na konsystencję kremu:)

z masą krówkową i kremem z mlekiem w proszku 

składniki:

ok 400 g krakersów

400 g (puszka) masy kajmakowej (najlepsza z gostynia)

3 łyżki dżemu z czarnych porzeczek

250 g słonecznika

krem:

200 g masła

420 g serka waniliowego homogenizowanego (3x140g)

250 g mleka w proszku

 

Przygotować krem: masło utrzeć na puch, stopniowo - łyżka po łyżce dodawać naprzemiennie serek i mleko w proszku.

 

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. 

 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Delikatnie (nie będzie to łatwe) posmarować połowa masy kajmakowej, wysypać połową słonecznika, lekko wcisnąć go w masę. 

Wyłożyć połowę kremu, następnie ułożyć kolejną warstwę krakersów. 

Na nich rozsmarować dżem a na nim resztę kremu.

Przykryć ostatnią warstwą krakersów, rozsmarować resztę kremu kajmakowego, wierzch wysypać pozostałym słonecznikiem.

Odłożyć na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc), aby ciastka zmiękły. 

z masą krówkową i kremem z mlekiem w proszku

czwartek, 17 listopada 2016

Uwielbiam zupę dyniową, może mieć różne dodatki, byle była gorąca, gęsta i dobrze doprawiona:)

W ogóle bardzo lubię różne dania z dodatkiem dyni, ale zupę-krem z dyni uważam za rewelacyjne jesienne danie!

Moim zdaniem, kiedy przemarzniemy w drodze nie ma nic lepszego niż miseczka parującej, aromatycznej zupy.

Znakomicie syci i rozgrzewa.

Ta wersja zupy jest bardzo prosta i szybka do wykonania.

z jajkiem na twardo 

składniki:

ok 1,5 l bulionu

cebula

średniej wielkości dynia

marchew

2 łyżki oliwy

ząbek czosnku

przyprawy:

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili, cynamon, curry

ponadto:

pęczek zielonej pietruszki

jajka gotowane na twardo

pestki słonecznika

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojony drobno czosnek.

Następnie wrzucić pokrojone na kawałki marchewkę i miąższ dyni, wymieszać, dolać rosołu na tyle, by warzywa znalazły się pod płynem.

Gotować na niewielkim ogniu do chwili, aż dynia zacznie się rozpadać. 

Zdjąć z ognia, zblendować na gładki krem.

Dodać przyprawy, ponownie postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia.

 

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Jajka pokroić w ćwiartki.

Pietruszkę posiekać.

 

Zupę nalać do miseczek, dodać jajka, wierzch posypać pietruszką i słonecznikiem.

krem z dyni 

wtorek, 07 czerwca 2016

Kolejny pyszny chlebek.

Upieczony na drożdżach, z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem płatków orkiszowych i otrębów, ze słonecznikiem i siemieniem lnianym.

Chrupiąca skórka skrywająca delikatny, ale bardzo treściwy i smaczny miąższ.

Warty wypróbowania również dlatego, że jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wyrabiania.

Wzorowałam się na tym przepisie

ze słonecznikiem 

składniki:

zaczyn:

30 g świeżych drożdży

łyżeczka cukru

łyżka mąki pszennej

3 łyżki płatków orkiszowych

3 łyżki otrębów owsianych

1/2 l ciepłej wody

płaska łyżeczka soli

ciasto właściwe:

1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej

garść siemienia lnianego

garść słonecznika

ponadto:

2 łyżki mleka

tłuszcz do blaszki

otręby i ziarno do posypania

 

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki zaczynu, wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. 

 

Dodać mąkę i ziarno, wymieszać łyżką (ciasto było dość luźne), odstawić na kolejne 30 minut.

 

Wyrośnięte ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej otrębami blaszki, wierzch posmarować mlekiem, posypać ziarnami, odstawić jeszcze na 30 minut.

 

Blaszkę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni, piec ok 20 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb jeszcze ok 30 minut.

Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce.

ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

piątek, 27 maja 2016

Ostatnio, z racji chwilowego unieruchomienia prawej ręki, mam problem z wykonywaniem właściwie wszystkich czynności, nie tylko w kuchni...

Na szczęście mogę liczyć na pomoc moich wspaniałych pomocników!

Kiedy dostaliśmy zaproszenie na grilla postanowiliśmy wspólnymi siłami przygotować sałatkę.

Od kilku lat już w okresie arbuzowym staram się przygotowywać sałatki z jego dodatkiem, kto nie próbował, powinien to zrobić koniecznie! Sprawdza się świetnie w różnych zestawach.

Zrobiwszy przegląd szafek i lodówki uznałam, że mam akurat wszystko, co potrzeba na tę pyszną sałatkę - to był strzał w dziesiątkę:)

Pięknie się prezentowała i wszystkim bardzo smakowała.

Została okrzyknięta "sałatką ulubioną Cioci Marty":)

z arbuzem i fetą 

składniki:

kilka liści zielonej sałaty

5 ugotowanych na twardo jaj

2 pomidory

puszka kukurydzy

ćwiartka małego arbuza

125 g sera sałatkowego

2 garście łuskanego słonecznika

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

łyżka majonezu

łyżka soku z cytryny

płaska łyżeczka curry

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać, doprawić wg uznania, odstawić w chłodne miejsce.

 

Sałatkę umyć, poszarpać na nieduże kawałki.

Jajka pokroić w dość dużą kostkę.

Pomidory umyć, pokroić w półplasterki.

Kukurydzę osączyć.

Arbuz i ser pokroić w ok 1 cm kostkę.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

 

W salaterce układać kolejno:

sałatę, jajka, pomidory, kukurydzę, cały sos, arbuza, ser.

Wierzch posypać słonecznikiem.

 z arbuzem i fetą

Wszystkie składniki na tę pyszną sałatkę można kupić, bez wychodzenia z domu, w sklepie Alma.

GRILL PIKNIK Menu

czwartek, 19 maja 2016

Dość dawno już nie piekłam chleba; ostatnio naszła mnie chęć zjedzenia domowej, świeżo wypieczonej pajdy...

Inspirację znalazłam u Dorotki.

Chlebek wyszedł pyszny, treściwy dzięki dużej ilości ziaren, z bardzo chrupiącą skórką.

Jak zwykle użyłam samodzielnie przygotowanej mieszanki różnych rodzajów mąki- tak lubię najbardziej!

 na drożdżach

składniki:

500 g mieszanki mąk różnych

25 g świeżych drożdży

500 ml ciepłej wody

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

po 2 łyżki:

otrębów pszennych prażonych

otrębów gryczanych

otrębów owsianych

płatków jaglanych

ziaren słonecznika

ziaren dyni

siemienia lnianego

sezamu białego

sezamu czarnego

maku

ponadto:

tłuszcz i otręby do wysypania blaszki

2-3 łyżki ziaren do obsypania chleba

 

W szklance wody rozmieszać cukier i drożdże, odstawić na ok 10 minut.

 

W dużej misce wymieszać mąkę z innymi suchymi składnikami, dodać resztę wody i sól oraz drożdżowy zaczyn.

 

Wyrobić ciasto (będzie dość luźne), odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem na ok 40 minut.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami blaszki.

Wierzch wysypać mieszaną ziaren.

Odstawić na kolejne 30 minut. 

 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok 45 minut.

na drożdżach 

poniedziałek, 07 marca 2016

Ulubione w moim domu śródziemnomorskie klimaty:)

Smaczna i aromatyczna pasta.

Rewelacyjna do kanapek, zwłaszcza z dodatkiem różnych serów.

Jako dodatek do krakersów, podanych z kieliszkiem wina jest po prostu świetna!

Przepis zmodyfikowany ze starego numeru gazetki "Przyślij Przepis"

 ze słonecznikiem

składniki:

1/3 szkl suszonych pomidorów w oliwie

1/3 szkl czarnych oliwek bez pestek

100 g ziaren słonecznika

2 ząbki czosnku

2 łyżki soku z cytryny

łyżka koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu)

1/2 pęczka natki pietruszki

ew sól, pieprz, chili do smaku

 

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić.

Do miseczki blendera wrzucić słonecznik, osączone pomidory, oliwki, obrane ząbki czosnku, listki pietruszki, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny.

Blendować do czasu uzyskania jednolitej masy.

Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.

ze słonecznikiem 

 

środa, 06 stycznia 2016

Nie ma tu u mnie zbyt wielu sałatek.

Nie znaczy to bynajmniej, że rzadko je robię - zwykle po prostu otwieram lodówkę, wybieram, co tam aktualnie jest, czasem dodaję jakieś przetwory, do tego oliwa, sos jogurtowy i już!

Smacznie, szybko, zdrowo.

Często takie sałatki są "jednoporcjowe" znikają zanim zdążę pomyśleć, żeby zrobić zdjęcie, zapamiętać, co do takiej sałatki dałam:)

Czasem jednak w mojej głowie rodzi się pomysł na coś wyjątkowego, nad doborem składników myślę dłuższą chwilę, przeglądam swoje kulinarne książki i czasopisma, posiłkuję się przepisami dostępnymi w sieci...

I wymyślam coś, co zdecydowanie warte jest powtórzenia kiedyś!

Wówczas zamieszczam przepis na swoim blogu:)

Taką właśnie wyjątkową sałatkę zrobiłam niedawno.

Wraz z piękną, czerwoną różą dostałam pęczek zieloniutkiego jarmużu z przeznaczeniem na sałatkę, cóż było robić? Zrobiłam to przepyszne cudo!

W tej sałatce warto zwrócić uwagę na sos: żółtko zmiksowane z oliwą i przyprawami, bardzo smaczny i aromatyczny. Przypomina nieco majonez, jest znacznie zdrowszy i lżejszy.

ze słonecznikiem i żurawiną

składniki:

4 duże liście jarmużu

2 pomidory

100 g słonecznika

125 g sera feta

garść suszonej żurawiny

sos:

żółtko

łyżeczka musztardy

łyżeczka octu winnego

ząbek czosnku

6 łyżek oliwy

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu umieścić w miseczce blendera, zmiksować do powstania puszystego, kremowego sosu. Odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki.

 

Listki jarmużu oderwać od twardych łodyżek, wrzucić na wrzątek, obgotować ok 4 minut.

Osączyć na durszlaku, wystudzić.

 

Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

 

Ser pokroić w kosteczkę, pomidory w cząstki.

 

Wszystkie składniki sałatki i sos umieścić w salaterce, wymieszać.

z domowym sosem

  Niskokaloryczny styczeń 2016

poniedziałek, 13 lipca 2015

Kupiłam bób, oczywiście najpierw zjadłam porcję zwyczajnie ugotowaną i okraszoną masełkiem.

Potem zaczęłam kombinować, co jeszcze zrobić z dodatkiem tych pożywnych i zdrowych ziaren.

Na początek sałatka. Z makaronem, ziarnami słonecznika, warzywami i plasterkami boczku.

Bardzo pożywna.

ze słonecznikiem i boczkiem

składniki:

250 g makaronu 

150 g wędzonego boczku

350 g bobu

2 pomidory

pęczek koperku

cebula ze szczypiorkiem

1/2 szkl łuskanego słonecznika

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oliwy

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce.

 

Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie.

Bób wrzucić na wrzątek, gotować do miękkości, uważając, by się nie rozpadał (ok 15 minut). Wyłuskać nasiona ze skórek. 

Słonecznik wsypać na mocno rozgrzaną suchą patelnię, uprażyć na złoto, potrząsając patelnią aby się nie przypalił. 

Boczek pokroić w paseczki, wysmażyć na suchej patelni. 

Pomidory pokroić w kostkę.

Cebulkę ze szczypiorkiem oraz koperek posiekać.

 

Składniki sałatki wymieszać, dodać sos. 

 z wędzonym boczkiem i słonecznikiem

 

 

sobota, 30 maja 2015

Uwielbiam sałatki!

Są smaczne i zdrowe, pozwalają na dowolne łączenie ulubionych smaków, przygotowuje się je szybko i bezproblemowo.

Ta sałatka, ma szansę stać się hitem tego lata!

Łączy w sobie wiele atrakcyjnych smaków: miękki, słonawy ser, chrupiący boczek, ziarna słonecznika, świeże warzywa, aksamitny sos.

Pamiętajmy, że należy doprawić ją dopiero w ostatniej fazie, ser i wędzony boczek są bowiem dość słone, do ich smaku należy dostosować ilość użytych przypraw. 

z fetą 

składniki:

200 g sera Apetina classic

nieduży kalafior

100 g wędzonego boczku

pęczek rzodkiewek

zielony ogórek

cebula ze szczypiorem

3/4 szkl łuskanych pestek słonecznika

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka oliwy

kilka kropel soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

 

Jogurt wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny i oliwą, odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. 

Kalafior podzielić na różyczki, obgotować kilka minut w lekko osolonej wodzie. 

Słonecznik zrumienić na suchej patelni, odstawić do wystudzenia. 

Boczek pokroić w słupki, wytopić na suchej patelni, osączyć na papierowym ręczniku.

Ogórek obrać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w ok 1cm kawałki.

Ser pokroić w kostkę.

Cebulę wraz ze szczypiorem drobno pokroić.

Rzodkiewkę pokroić  półplasterki.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać sos, doprawić do smaku.

Odstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby się schłodziła a smaki "przegryzły".

z fetą i słonecznikiem

 

30 minut z Apetiną

 

środa, 15 kwietnia 2015

Uwielbiam granolę!

Jest pyszna i zdrowa. W połączeniu z jogurtem lub mlekiem stanowi wspaniałe, wartościowe śniadanie, dające energię i humor na cały dzień.

Zawsze mam zapas w słoiku. Gdy tylko się kończy przygotowuję nową porcję.

Tym razem przygotowałam granolę z sokiem owocowym, pyszności! 

z rodzynkami i żurawiną

składniki:

100 g płatków owsianych

100 g płatków jęczmiennych

100 g płatków żytnich

50 g otrębów owsianych

1/2 szkl sezamu

1/2 szkl pestek słonecznika

1/2 szkl siemienia lnianego

1/2 szkl migdałów (najlepiej w słupkach)

1/2 szkl pestek dyni

1/2 szkl błonnika granulowanego

3 łyżki oleju z pestek winogron

300 ml owocowego soku do herbaty (mój domowy z winogron)

1/2 szkl suszonej żurawiny

1/2 szkl rodzynek

 

Wszystkie składniki prócz żurawiny i rodzynek umieścić w misce.

Dokładnie wymieszać, odstawić na około 10 minut, po czym ponownie wymieszać.

Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić, lekko uklepać.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec około 20 minut.

W tym czasie dwukrotnie przemieszać, aby wszystko piekło się równomiernie i nie spaliło.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, następnie "połamać" mieszając, dodać rodzynki i żurawinę.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju.

z rodzynkami i żurawiną

 Domowy Wyrób

 

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów