w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: cytryny

wtorek, 10 stycznia 2017

Niby jeszcze nie pora na babki, ale przepis na pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne, a przy tym łatwe i szybkie do zrobienia ciasto zawsze się przyda - prawda?

ucierana 

składniki:

250 g margaryny

4 jaja

2 łyżki jogurtu greckiego

350 g mąki pszennej

200 g cukru

sok i skórka z całej cytryny

łyżeczka proszku do pieczenia

 

Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do margaryny razem z jogurtem, sokiem i skórką cytryny.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. 

Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. 

 ucierana

wtorek, 19 stycznia 2016

Kolejny domowy sposób na przeziębienie i grypę, bardzo zdrowy.

Przepis ze starego numeru gazetki "Przepis na zdrowie"

Przygotowywałam już kiedyś podobny, sprawdził się więc stwierdziłam, że i ten nie może zaszkodzić.

Miałam opory przed wypiciem czegoś, co łączy tak różne, tak wyraziste w smaku składniki, ale wbrew moim obawom napój okazał się całkiem przyzwoity. 

Należy spożywać jedną łyżkę stołową wzmacniająco, w czasie infekcji 2-3 razy dziennie po łyżce.

z czosnku cytryny i miodu 

składniki:

8 ząbków czosnku

sok z całej cytryny

2 łyżki miodu

1 szkl ciepłej, przegotowanej wody

 

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, włożyć do słoika, dodać sok z cytryny i miód. 

Zalać ciepłą wodą, zakręcić, porządnie wstrząsnąć.

Odstawić na 3 dni, co dzień pamiętając by wstrząsnąć słojem.

Trzeciego dnia napój jest gotowy, należy przechowywać go w temperaturze pokojowej.

Początkowo płyn jest mętny, mleczno-biały, później, w miarę upływu czasu klaruje się.

z czosnku cytryny i miodu

czwartek, 07 listopada 2013

Na odporność, na wzmocnienie, na tę całą szarość za oknami i pluchę jesienną.

Syrop zawierający wszystko to, co od dawna wiemy, że wspaniale chroni i leczy. 

Ponadto, jeśli wierzyć autorce (gazetka "Przepis na zdrowie" nr 1/2011), pobudza przemianę materii.

Smak, wbrew moim obawom jest całkiem przyzwoity, spokojnie można podawać dzieciom.

Reasumując: nie zaszkodzi a z pewnością wpłynie pozytywnie na nasze ciało i duszę:)

Dawkowanie: 2 łyżeczki co dzień, przed snem.

Kończymy już pierwszą porcję, za kilka dni przygotuję kolejną.

zdrowie z natury

składniki:

8 ząbków czosnku

1 duża cytryna

3 łyżki miodu

1 szkl przegotowanej wody

 

Czosnek obieramy, wkładamy na dno słoja, lekko ugniatamy. 

Dodajemy miód.

Cytrynę dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem.

Połówkę cytryny kroimy w plastry, z drugiej połowy wyciskamy sok - umieszczamy kolejno w słoju.

Wlewamy szklankę wody (musi być wystudzona).

Zakręcamy słoik, wstrząsamy by składniki się połączyły.

Odstawiamy do lodówki na 24 godziny, w ciągu tego czasu dobrze jest  kilkakrotnie wstrząsnąć słoikiem.

Autorka przepisu zaleca, żeby po 24 godzinach syrop zlać do ciemnej butelki, ja zostawiłam całość w słoju, przechowuję w lodówce.

Co dzień spożywamy po 2 łyżeczki na chwilę przed snem.

czosnek, cytryna, miód

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Na przygotowanie tych gołąbków miałam ochotę już od dłuższego czasu.

Pierwszy raz jadłam takie dawno, dawno temu. Częstowała mnie nimi znajoma Turczynka-zapamiętałam, że były bardzo smaczne, mocno pachnące przyprawami.

Przeglądałam sieć w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu, nie znalazłam idealnego...

Wzorując się na kilku udało mi się zrobić tę wyśmienitą przekąskę.

Największą podpowiedź stanowił wpis na tym blogu,  liście winogron zerwałam w ogródku Taty, ryż ugotowałam wg przepisu z tej strony, sos wymyśliłam sama.

Przygotowanie jest dość czasochłonne, ale gołąbeczki są pyszne, aromatyczne, świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu.

Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

z liści winogron

składniki:

ok 60 listków winogron

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki octu

1/2 łyżeczki soli

2 gałązki rozmarynu

3 kuleczki ziela angielskiego

nadzienie:

1 szkl ryżu

cebula

1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta kurkumy

szczypta pieprzu

garść orzechów 

garść suszonej żurawiny

1 łyżka masła

1 i 1/2 szkl bulionu

300 g mieszanego mięsa mielonego (wołowe i indycze)

2 łyżki oleju

sos:

200 ml jogurtu greckiego

2 cytryny

ząbek czosnku

sól

 

Zacząć od przygotowania sosu:

Jogurt wymieszać z wyciśniętym z jednej cytryny sokiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić do smaku. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania gołąbków. Drugą cytrynę sparzyć, odłożyć do dekoracji.

 

Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce masła, wsypać ryż, chwilę podsmażyć, dodać bakalie i przyprawy, dokładnie wymieszać.

Wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć, gotować do miękkości nie mieszając.

Olej rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, podsmażyć mieszając.

Mięso połączyć z ryżem.

 

Liście winogron umyć, odciąć ogonki.

W garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić listki, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć wlać ocet.

Gotować kilka minut - liście powinny zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać. Wyjąć łyżką cedzakową, przestudzić. Wodę zachować.

Każdy liść kolejno układać na desce, nakładać łyżeczkę nadzienia, ciasno zwijać (najpierw zawinąć dół liścia, następnie do środka boki, później całość "zrolować").

Gołąbki układać ciasno jeden przy drugim warstwami w szerokim rondlu.

Zalać pozostałą z gotowania liści wodą tak, by lekko przykryła ostatnią warstwę.

Dodać zmiażdżony czosnek, rozmaryn, angielskie ziele.

Gotować ok 10-15 minut na małym ogniu.

 

Gołąbki podać z sosem, udekorowane cząstkami cytryny.

z listków winogron



poniedziałek, 29 lipca 2013

Akurat świetnie się złożyło, bo po długiej nieobecności wróciła dziś do domu moja Mama - miłośniczka bezowych deserów.

Przygotowałam więc torcik bezowy, z nadzieniem imbirowo - cytrynowym.

Moja propozycja do konkursu 

"Letni deser z Teekanne"

Znakomity, orzeźwiający deser na letnie popołudnie, przy herbatce.

 z kremem cytrynowo-imbirowym i malinami

składniki:

bezy:

1 szkl białek

300 g miałkiego cukru

1.5 łyżeczki octu

1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

krem:

250 ml śmietany kremówki

250 ml jogurtu z mascarpone (Piątnica, ma gęstą konsystencję, bardzo fajnie zastąpił serek mascarpone i jest sporo "lżejszy")

2 łyżki lemon ginger curd 

ponadto:

łyżka lemon ginger curd

maliny

 

Białka ubiłam z solą na sztywną pianę, stopniowo dosypałam cukier, na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i ocet.

Na papierze do pieczenia narysowałam dwa koła 26cm i 24cm.

Masę białkową włożyłam do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką, wycisnęłam "kleksiki" naokoło obu okręgów.

Resztę masy wyłożyłam w środek większego koła.

Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni, piekłam bezy 10 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 155 stopni i piekłam jeszcze około 50 minut.

Bezy wystudziłam w uchylonym piekarniku.

z cytrynowo imbirowym kremem

Śmietanę (mocno schłodzoną) ubiłam na sztywno.

Jogurt wymieszałam dokładnie, ale delikatnie z kremem cytrynowo-imbirowym, dodałam ubitą śmietanę, wymieszałam do połączenia składników.

Na spód bezowy (pełne koło) wyłożyłam krem, rozsmarowałam , przykryłam pustym okręgiem.

Maliny przebrałam, opłukałam, osuszyłam. Na spód każdej nakładałam odrobinę kremu cytrynowo-imbirowego, wyłożyłam nimi środek tortu.

ginger lemon curd

Do zrobienia zachwalanego przez wielu lemon curd zabierałam się od dawna.

Jak wyczytałam smakuje wspaniale, jest niezwykle orzeźwiający - słodki i kwaśny jednocześnie.

Można go jeść samodzielnie albo w różnych deserach.

Kiedy dostałam zaproszenie do konkursu Letni deser z Teekanne, w którym należało zainspirować się jednym z nowych smaków letnich herbat, od razu o nim pomyślałam.

Skoro lemon curd smakuje wyśmienicie, a równie wyśmienicie smakuje cytryna z dodatkiem imbiru, czemu tego nie połączyć?

Połączyłam i wyszło znakomicie.

Lemon - ginger curd to pyszny, aksamitny, letni deser, wyjadany łyżeczką, prosto z miseczki, rozsmarowany na wafelku, czy grzance, dodany do przeróżnych deserów - znakomita propozycja na lato!

Polecam bardzo:)

krem imbirowo - cytrynowy

składniki:

2 cytryny

1/2 szkl cukru

2 jajka

2 łyżki masła

1 płaska łyżeczka imbiru 

 

Wycisnęłam sok z cytryn (przedtem porządnie je ugniotłam). 

Do soku dodałam cukier, umieściłam w misce nad kąpielą wodną (dno miski nie powinno dotykać wrzątku).

Za pomocą trzepaczki mieszałam na parze, aż cukier się rozpuścił.

Dodałam roztrzepane jajka i pokrojone na niewielkie kawałki masło.

Mieszałam kilka minut, aż masa zaczęła gęstnieć.

Dodałam imbir i trzymałam jeszcze nad kąpielą wodną aż krem uzyskał odpowiednią, gęstą konsystencję.

krem cytrynowo imbirowy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów