w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: drożdże

niedziela, 28 maja 2017

Nabyłam niedawno domowy twaróg.

Niesamowity! Gładki, kremowy i aksamitny, lekko kwaśny, pyszny!

Część wyjadłam po prostu, łyżeczką, bez żadnych dodatków.

Z części postanowiłam przygotować coś wyjątkowego, padło na drożdżówki.

Inspirację znalazłam tutaj. 

Jeśli nie macie domowego, wiejskiego twarogu do przygotowania tych bułeczek możecie użyć twardego, niemielonego sera białego, twaróg wiadereczkowy będzie zdecydowanie zbyt rzadki. 

z domowym serem 

składniki:

zaczyn:

1/2 szkl ciepłego mleka

łyżka cukru

łyżka mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

ciasto właściwe:

340 g mąki pszennej

40 g stopionego masła

3 żółtka

4 łyżki cukru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

szczypta soli

masa serowa:

0,5 kg twarogu

1 jajko

4 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

ponadto:

białko jaja

cukier puder

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i mąkę, odstawić na ok 15 minut.

 

Mąkę przesiać, dodać sól, żółtka, cukier, ekstrakt, zaczyn wyrabiać ciasto, pod koniec dodając przestudzone masło.

Z ciasta uformować kulę, ostawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem na ok godzinę, do czasu aż podwoi objętość.

 

Ser zblendować z pozostałymi składnikami.

 

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować na grubość ok 5 mm, na kształt prostokąta.

Ciasto posmarować serem, złożyć na 3 części wzdłuż dłuższego boku.

Ostrym nożem pociąć ciasto w ok 4 cm paski, dwukrotnie skręcić w połowie długości.

z domowym serem

Drożdżówki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszką, odstawić na ok 15 minut do napuszenia.

Wyrośnięte drożdżówki za pomocą pędzelka posmarować rozkłóconym białkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut.

Wystudzić na metalowej kratce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

z domowym serem

środa, 10 maja 2017

Mamy sezon szparagowy:) 

Krótki jest, trzeba więc spieszyć się, żeby przygotować jak najwięcej pysznych dań z tym smakowitym dodatkiem!

Dziś proponuję pizzę.

Jest pyszna i naprawdę wyjątkowa.

Prócz szparagów zapiekłam na niej szynkę dojrzewającą i trzy rodzaje sera.

Niesamowite i warte polecenia jest ciasto: drożdżowe, szybkie, bo niewymagające wyrabiania, wałkowane na kaszy mannej. 

Z pewnością wykorzystam je również w innych pizzowych wariantach, wszystkim bardzo polecam.

ze szparagami, szynką parmeńską i serami

składniki:

ciasto:

ok 1,5 szkl mąki pszennej

1/2 szkl ciepłego mleka

1/2 łyżeczki curku

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

30 g świeżych drożdży

ponadto:

oliwa

kasza manna

nadzienie:

1/2 pęczka szparagów

120 g mozzarelli

120 g sera feta

120 g sera pleśniowego

3 łyżki  miodowego sosu musztardowego

 

W ciepłym mleku rozmieszać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut.

Pozostałe składniki ciasta wrzucić do miski, dodać zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Ciasto posmarować oliwą, przykryć ściereczką, odstawić na 10 minut.

W tym czasie obrać szparagi, wrzucić na wrzątek, po 5 minutach odcedzić.

Sery pokroić w kawałki.

Szynkę podrzeć na niewielkie części.

 

Blat posypać kaszą manną, wyłożyć ciasto, rozciągnąć na kaszce, rozwałkować wierzch również posypując kaszą.

Przełożyć na natłuszczoną blaszkę.

Wierzch cienko posmarować sosem.

Rozłożyć kawałki szynki, sery i szparagi.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 20 minut. 

ze szparagami, szynką parmeńską i serami

sobota, 15 kwietnia 2017

Na początek wszystkim czytelnikom mojego bloga chciałabym złożyć serdeczne życzenia

zdrowych, radosnych i pełnych ciepła 

Świąt Wielkanocnych!

Trochę późno na przepis, wszakże większość już poświęciła swoje tegoroczne koszyki, niektórzy dopiero później, ale już raczej nikt za pieczenia chlebka brać się nie będzie.

Ale koniecznie muszę zapisać ten przepis, żeby się nie zgubił, nie zawieruszył - jest bardzo dobry. Proporcje wystarczą na dwa małe chlebki w sam raz do wielkanocnego koszyka. 

Z ciastem pracuje się dobrze, chlebki wychodzą wspaniałe: rumiane i chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Warkocz ładnie się trzyma, dodaje niesamowitego uroku. 

Zainspirowałam się tutaj.

na drożdżach 

składniki:

zaczyn:

250 ml ciepłej wody

50 g świeżych drożdży

łyżka mąki pszennej

łyżka cukru

ciasto właściwe:

450 g maki pszennej

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

ok 200 ml ciepłej wody

2 płaskie łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

ponadto:

białko jaja

odrobina mleka

 

Drożdże wkruszyć do wody, mieszać do rozpuszczenia, dodać mąkę i cukier, zaczyn odstawić na 15 minut.

 

Mąkę wymieszać z solą, dodać cały zaczyn, resztę wody i oliwę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki lub dodając nieco wody).

Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 45 minut.

Po tym czasie krótko zarobić, podzielić na dwie części.

Z każdej odłożyć ok 1/4 ciasta.

Większą część uformować w kulę. Mniejszą podzielić na 3 kawałki, z każdego utoczyć wałeczek, zapleść je w warkocz.

Okrągły bochenek nacisnąć (np linijką) przez środek aby zrobić płaskie wgłębienie, w które włożymy warkocz.

Brzegi warkocza podwinąć pod spód chlebka.

Chlebki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na 30 minut do napuszenia.

Po tym czasie wierzch dokładnie posmarować za pomocą pędzelka białkiem roztrzepanym z mlekiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, piec ok 25 minut.

na drożdżach

czwartek, 23 marca 2017

To ciasto jest fantastyczne!

Drożdżowe, elastyczne i aromatyczne dzięki niecodziennemu dodatkowi oliwek.

Świetnie się z nim pracuje.

Myślę, że znakomicie sprawdziłoby się również jako ciasto na bułeczki, z pewnością kiedyś wypróbuję!

Pizza na takim spodzie smakuje wyśmienicie. 

Na wierzch każdy może "naładować" swoje ulubione dodatki. 

Co do sposobu podania zaś: polecam, bo jestem ostatnio oczarowana! Na gotową, upieczoną pizzę zamiast tradycyjnego keczupu nałożyć świeżą rukolę pokrojoną w kostkę fetę i plastry pomidora. Wierzch ewentualnie skropić odrobiną oliwy - cudowne połączenie! Tak podana pizza jest nie tylko zdrowsza i smaczniejsza, ale też znakomicie wygląda :)

Powiem szczerze: ostatnio jadamy tylko taką; inna już mi nie smakuje...

z dodatkiem czarnych oliwek

składniki:

zaczyn:

30 g świeżych drożdży

1 szk ciepłej wody

1 łyżeczka miodu

1 łyżka mąki

ciasto właściwe:

0,5 kg mąki

3 łyżki oliwy

łyżeczka soli

3/4 szkl oliwek bez pestek

 

Drożdże wkruszyć do wody, dodać mąkę i miód, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut.

Mąkę przesiać, dodać zaczyn, sól i łyżkę oliwy, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, wierzch natłuścić łyżką oliwy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 40 minut.

z dodatkiem czarnych oliwek 

Oliwki drobno posiekać, dodać do wyrośniętego ciasta, ponownie wyrobić, uformować kulę, natłuścić pozostałą oliwą i odstawić jeszcze na ok 30 minut.

Wyrośnięte ciasto rękoma rozciągnąć po pożądanego kształtu (ja piekłam na natłuszczonej blaszce ze standardowego wyposażenia piekarnika).

Na wierzch wyłożyć dodatki, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

z dodatkiem czarnych oliwek

niedziela, 05 marca 2017

Pączki nie należą do moich ulubionych słodyczy, ale chętnie zjadam od czasu do czasu jednego - takiego mięciutkiego, puszystego i słodkiego:)

Lubię smażyć pączki, zwykle w karnawale przygotowuję różne ich wersje.

W tym roku jednakże - z przyczyn niezależnych - nie udało mi się usmażyć pączków ani razu...

Złoszczę się, gdy czytuję na różnych blogach o "pieczeniu" pączków w głębokim tłuszczu :D dziś ja sama zaś upiekłam pączki - w piekarniku!

Dla mojego nadwątlonego zdrowia ta wersja była znośniejsza.

Te urocze, okrągłe i posypane cukrem pudrem drożdżowe bułeczki są bardzo pyszne i delikatne. 

Ich zaletą jest fakt, ze pozostają świeże jeszcze kolejnego dnia.

Nadziałam je domową konfiturą z aronii, możecie dodać ulubione nadzienie. 

Widziałam niedawno pączki z makiem, myślę, że chciałabym wypróbować tutaj i takie nadzienie! 

z konfiturą

składniki:

zaczyn:

50 g świeżych drożdży

0,5 szkl ciepłego mleka

łyżka cukru

łyżka mąki

ciasto właściwe:

2,5 szkl mąki

duża szczypta soli

5 żółtek

0,25 szkl cukru

0,5 szkl gorącego mleka

2 łyżki masła

ponadto:

konfitura (moja z aronii)

cukier puder

 

Drożdże pokruszyć, dodać mleko, cukier i mąkę, wymieszać, odstawić na ok 10 minut aż zaczyn się wyburzy.

 

W gorącym mleku rozpuścić masło, odstawić do lekkiego przestudzenia.

Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki (razem z zaczynem), wyrobić gładkie ciasto (będzie dość rzadkie). Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 45 minut.

Wyrośnięte ciasto delikatnie (najlepiej za pomocą szpatułki) przełożyć na obficie posypaną mąką stolnicę. Zarobić podsypując mąką aż osiągnie właściwą konsystencję (będzie miękkie i delikatne, ale nie będzie się za bardzo kleić). Wówczas przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.

Po tym czasie z ciasta uformować wałek, pokroić w krążki, każdy delikatnie rozciągnąć na dłoni, nałożyć porcję nadzienia, uformować okrągłe pączki, odstawić na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przy układaniu kolejnych pączków należy pamiętać, że pączki jeszcze urosną i zachować odstępy. 

Gdy blaszka się napełni przykryć ją i odstawić bułeczki na kilka minut do napuszenia.

Następnie blaszkę włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec pączki ok 10 minut - powinny być lekko rumiane, nie mogą się zezłocić!

Wystudzić na metalowej kratce, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

z konfiturą 

wtorek, 21 lutego 2017

Przepis na chleb, który dziś proponuję jest zdecydowanie najprostszym, z jakim się spotkałam.

Chleb piecze się na drożdżach, nie wymaga wyrabiania, szybko rośnie.

Chleb wyrasta wspaniale, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, treściwy miąższ. Można dodać do niego słonecznik, otręby albo inne rzeczy, na które mamy ochotę. 

To będzie mój ulubiony chlebowy wypiek. 

na drożdżach, bez wyrabiania

składniki:

zaczyn:

50 g świeżych drożdży

łyżka miodu

0,5 szkl ciepłej wody

ciasto właściwe:

500 g mąki pszennej pełnoziarnistej

1,5 łyżeczki soli

20 g siemienia lnianego

1,5 szkl ciepłej wody

ponadto:

tłuszcz do formy

łyżka otrębów pszennych

łyżka siemienia lnianego

 

Drożdże rozkruszyć do miski, dodać miód i wodę, wymieszać, odstawić na 15 minut.

 

Do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta. Wymieszać na jednolitą masę (powinna być dość rzadka). Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 30 minut.

Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać.

Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami pszennymi blaszki. Wierzch ciasta wyrównać zmoczoną w zimnej wodzie łyżką, wysypać siemieniem lnianym.

Odstawić jeszcze na ok 20 minut, w tym czasie piekarnik rozgrzać do 220 stopni.

Piec chleb 10 minut po czym obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok 30 minut. 

na drożdżach, bez wyrabiania 

piątek, 10 lutego 2017

Wczoraj świętowaliśmy <z przymróżeniem oka> międzynarodowy dzień pizzy :D

Nie zdążyłam z wpisem, dlatego dziś chciałam zaprosić na pizzę w nietypowej formie: drożdżowe ciasto nadziane pysznym farszem, uformowane w kształt słoneczka.

Oryginalna, ciekawa i smaczna wersja pizzy.

z dynią i boczkiem

składniki:

ciasto:

3/4 szkl dyniowego pure*

3 szkl mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

1/4 szkl ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy

nadzienie:

ok 150 g wędzonego boczku

ok 500 g miąższu dyni

cebula

po łyżce siekanej szałwii i oregano (ew. innych, ulubionych ziół)

sól, pieprz, mielona papryka, curry do smaku

ew. oliwa

3 łyżki sosu pomidorowego (domowego keczupu)

ponadto:

jajko

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i łyżeczkę mąki, odstawić na około 15 minut.

Pozostałą mąkę przesiać, dodać pure dyniowe, sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto, odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.

 

Boczek pokroić w paseczki. Wytopić na suchej patelni, w razie potrzeby (jeżeli boczek jest chudy) dolewając nieco oliwy.

Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, gdy się zrumieni dodać startą na tarce o grubych oczkach dynię. Smażyć aż dynia będzie miękka, doprawić do smaku. 

Zdjąć z ognia, przestudzić.

 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić,  podzielić na pół. 

Obie części rozwałkować w kształt koła na oprószonej mąką stolnicy.

Pierwsze ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (taką, ze standardowego wyposażenia piekarnika).

Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając ok 1,5 cm naokoło.

Na środek nałożyć ok 1/3 nadzienia. Pozostałe wyłożyć w obręcz po obwodzie, na krawędzi posmarowanej sosem. 

Przykryć drugim ciastem.

Środkową część (tę z nadzieniem) przykryć niedużą miseczką.

Zewnętrzne brzegi ciasta skleić.

Ostrym nożem nacinać ciasto, wywijać w kształt płatków.

Zdjąć miseczkę, wierzch pizzy posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, piec ok 25 minut.

pizza

wtorek, 07 lutego 2017

Zima znów zaatakowała.

Dziś przekonałam się - w zupełnie niegroźny na szczęście sposób - jak niebezpieczny może być czarny, z pozoru suchy asfalt, który pokrywa niewidoczna warstwa cienkiego, bardzo śliskiego lodu...W taką pogodę lepiej nie wybierać się w żadne podróże!

Lepiej zostać w domku i przygotować coś pysznego;)

Na przykład takie drożdżówki.

Są wyjątkowe, bardzo smaczne ale nietypowe.

Ciasto jest miękkie i wilgotne, ale nie tak puszyste jak tradycyjne, długo zachowuje świeżość.

Najlepiej smakują z filiżanką ciepłego kakao;)

Z tych proporcji wyszło mi 7 niewielkich drożdżówek, śmiało można podwoić ilość składników. 

z dżemem z aronii i kruszonką

składniki:

ciasto:

2 szkl mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

200 g jogurtu greckiego

łyżka miodu

jajko

3 łyżki oliwy

szczypta soli

kruszonka:

50 g stopionego masła

1/3 szkl cukru

3 łyżki płatków owsianych

1/2 szkl mąki

1/2 łyżeczki nasion chia

ponadto:

dżem (mój z aronii)

 

Jogurt podgrzać, dodać miód,  wkruszyć drożdże, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić na 15 minut.

 

Mąkę przesiać, dodać rozczyn i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

 

Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 godziny.

 

Składniki kruszonki wyrobić palcami.

 

Wyrośnięte ciasto uformować w wałek, podzielić na kawałki. Każdy rozwałkować na grubość ok 5 mm, na środek nakładać porcję dżemu, składać w kopertę.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdą bułeczkę lekko spłaszczyć, posypać kruszonką. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut. 

z dżemem z aronii i kruszonką

sobota, 07 stycznia 2017

O tradycji wypiekania szczodraków pisałam już wcześniej.

W tym wpisie chciałabym zaprezentować druga wersję szczodraków-słodkie rogale, obficie nadziane serem, z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki.

Bo to był u mnie dobry rok:)

Dlatego chcę go uczcić i godziwie pożegnać, tym samym z radością i po królewsku powitać nowy, z nadzieją, że będzie równie udany i będzie obfitował w korzystne i przyjazne sytuacje:)

Tego i sobie i wszystkim Wam życzę!

Skorzystałam z tego samego co wczoraj ciasta drożdżowego. Do posypania użyłam cukru perlistego, jest o tyle fajny, że nie wygląda identycznie przed włożeniem do piekarnika i po wyjęciu. Jeśli nie macie takiego wystarczy rogale po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 

drożdżowe z serem 

składniki:

zaczyn:

1/2 szkl ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki

ciasto właściwe:

500 g mąki pszennej

2 jajka

1/2 szkl ciepłego mleka

50 g stopionego masła

1/2 łyżeczki soli

zaczyn drożdżowy

nadzienie:

250 g sera twarogowego (niemielonego)

2 jaja

3 duże łyżki cukru

3 łyżki soku z cytryny

50 g miękkiego masła

ponadto:

białko jaja

cukier perlisty (ew. cukier puder do posypania)

 

 

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mąkę i mleko, wymieszać do jednolitej konsystencji, odstawić na ok 15 minut.

Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, mleko, masło i drożdżowy zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte lnianą ściereczką, na ok godzinę.

 

Jajka utrzeć z cukrem, dodać pokruszony ser i masło, utrzeć na jednolitą masę.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na pół, każdą część rozwałkować na koło o grubości ok 5 mm. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy nałożyć porcję sera i odrobinę porzeczkowej konfitury.

drożdżowe z serem

Zwijać formując rogale, odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.

Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem perlistym (ew. po upieczeniu posypać cukrem pudrem).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 minut.

drożdżowe z serem

Przypominam; trwa facebookowa akcja "Ciasto na niedzielę - wypieki na 3 króli". Inne, tradycyjne wypieki związane ze Świętem Trzech Króli znajdziecie u : BożenyAniGosi, Doroty, NinyIwonyWiesławy i jeszcze moje wczorajsze szczodraki z kapustą i boczkiem

piątek, 06 stycznia 2017

Szczodraki to jeden z tradycyjnych wypieków związanych z Dniem Trzech Króli, zwanym inaczej Świętem Objawienia Pańskiego, dzień ten stanowi niejako finał okresu Bożego Narodzenia, obchodzony 6 stycznia.

Nazwa szczodraki pochodzi od "szczodrego czasu" za jaki uznawano kiedyś okres Bożego Narodzenia. Ten uroczysty czas podkreślano właśnie przygotowywaniem tradycyjnych potraw. 

Formuje się je z ciasta, którego podstawowymi składnikami są: mąka, cukier, śmietana, drożdże i masło. Szczodraki przybierały różną formę. W niektórych domach formowano je w półksiężyce, w innych we wrzeciona, a w jeszcze innych w okrągłe bułeczki. 

Przyjęło się, że wielkość, kształt i nadzienie szczodraków uzależnione były od minionego roku - jeśli był bogaty i obfitował w plony wypiekano duże bułki z białej mąki, obficie nadziane serem, kapustą czy grzybami. Jeśli rok był biedny do wypieku używano mieszanej mąki, pieczono małe, wytrawne bułeczki. (opracowanie własne, na podstawie wielu internetowych źródeł).

Po raz pierwszy i ja postanowiłam dopełnić tradycji i upiec szczodraki u siebie w domu:)

Z wielu dostępnych przepisów na ciasto wybrałam ten i to był bardzo dobry wybór! Troszeczkę go zmodyfikowałam. Z ciastem pracowało się świetnie, pięknie wyrosło, było mięciutkie i przepyszne!

Do nadzienia zaś przygotowałam kapustę kiszoną z dodatkiem boczku, obficie doprawioną kminkiem.

Bardzo polecam! 

Z tej porcji wyszło mi 18 sztuk bułeczek, które zawinęłam fantazyjnie w podłużne bułeczki z grzebyczkiem.

Jeśli zostało Wam trochę buraczanego zakwasu na barszczyk (np takiego) rekomenduję podanie gorących szczodraków z kubeczkiem barszczyku właśnie-smakuje bombowo!

z kapustą kiszoną i boczkiem

składniki:

zaczyn:

1/2 szkl ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki

ciasto właściwe:

500 g mąki pszennej

2 jajka

1/2 szkl ciepłego mleka

50 g stopionego masła

1/2 łyżeczki soli

zaczyn drożdżowy

farsz:

250 g kapusty kiszonej

cebula

150 g wędzonego boczku

ew. nieco oliwy

przyprawy:

po kilka kuleczek ziela angielskiego i jałowca

liść laurowy

sól, pieprz, kminek do smaku

ponadto:

roztrzepane białko

czarnuszka

 

 

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mąkę i mleko, wymieszać do jednolitej konsystencji, odstawić na ok 15 minut.

Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, mleko, masło i drożdżowy zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte lnianą ściereczką, na ok godzinę.

 

Farsz:

Kapustę odcisnąć z soku, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w słupki. 

Na głęboką, suchą patelnię wrzucić boczek, podgrzewać mieszając by wytopić jak najwięcej tłuszczu. Dodać cebulę, zeszklić (jeśli boczek był chudy dodać nieco oliwy).

Do boczku dodać kapustę, wlć tyle wody, aby sięgała ok 1 cm powyżej kapusty. Dodać przyprawy, gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając aż większa część wody odparuje a kapusta zmięknie.

Zdjąć z ognia, wystudzić

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość ok 5 mm, wykrawać kółka o średnicy ok 10 cm. 

Na każde kółko wykładać łyżkę nadzienia, sklejać jak pierogi, następnie z rantu uformować grzebyk, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tym "grzebyczkiem" do góry). 

Odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.

Posmarować roztrzepanym białkiem, wierzch posypać czarnuszką.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 20 minut.

z kapustą kiszoną i boczkiem

W "fejsbukowej" akcji "Ciasto na niedzielę" w tym tygodniu tematem są "Wypieki na 3 króli", zgłaszam doń swoje szczodraki:)

W akcji udział biorą również:Bożena, Ania, Gosia, Dorota, Nina, Iwona, Wiesława, no i jeszcze ja,na słodko Asa - zajrzyjcie tam koniecznie po inne, związane z tradycją przepisy:) 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów