w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: szparagi

środa, 10 maja 2017

Mamy sezon szparagowy:) 

Krótki jest, trzeba więc spieszyć się, żeby przygotować jak najwięcej pysznych dań z tym smakowitym dodatkiem!

Dziś proponuję pizzę.

Jest pyszna i naprawdę wyjątkowa.

Prócz szparagów zapiekłam na niej szynkę dojrzewającą i trzy rodzaje sera.

Niesamowite i warte polecenia jest ciasto: drożdżowe, szybkie, bo niewymagające wyrabiania, wałkowane na kaszy mannej. 

Z pewnością wykorzystam je również w innych pizzowych wariantach, wszystkim bardzo polecam.

ze szparagami, szynką parmeńską i serami

składniki:

ciasto:

ok 1,5 szkl mąki pszennej

1/2 szkl ciepłego mleka

1/2 łyżeczki curku

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

30 g świeżych drożdży

ponadto:

oliwa

kasza manna

nadzienie:

1/2 pęczka szparagów

120 g mozzarelli

120 g sera feta

120 g sera pleśniowego

3 łyżki  miodowego sosu musztardowego

 

W ciepłym mleku rozmieszać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut.

Pozostałe składniki ciasta wrzucić do miski, dodać zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Ciasto posmarować oliwą, przykryć ściereczką, odstawić na 10 minut.

W tym czasie obrać szparagi, wrzucić na wrzątek, po 5 minutach odcedzić.

Sery pokroić w kawałki.

Szynkę podrzeć na niewielkie części.

 

Blat posypać kaszą manną, wyłożyć ciasto, rozciągnąć na kaszce, rozwałkować wierzch również posypując kaszą.

Przełożyć na natłuszczoną blaszkę.

Wierzch cienko posmarować sosem.

Rozłożyć kawałki szynki, sery i szparagi.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 20 minut. 

ze szparagami, szynką parmeńską i serami

środa, 15 czerwca 2016

Jeśli lubicie szparagi, ta zupa będzie dla Was idealna!

Gęsta, kremowa i pyszna.

W mojej wersji naprawdę wyjątkowa, dzięki delikatnym kluseczkom z twarogu.

Bardzo polecam.

z serowymi kluseczkami 

składniki:

pęczek białych szparagów

1,5 l bulionu (polecam drobiowy)

2 ziemniaki

cebula

kawałek korzenia selera

2 łyżki oliwy

natka pietruszki

po szczypcie soli i białego pieprzu

kluseczki:

200 g twarogu włoskiego

jajko

ok 2 łyżki bułki tartej

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler.

Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia.

 

Szparagi obrać, odłamać twarde, zdrewniałe końcówki, pokroić na ok 2 cm kawałki.

Dodać do zupy, gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.

Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. 

Doprawić do smaku.

 

Ser rozkruszyć, dodać jajko i bułkę tartą.

Zwilżonymi dłońmi nabierać odrobinkę ciasta i formować kuleczki wielkości orzeszka laskowego.

W garnku zagotować nieco wody, lekko osolić, wrzucać partiami kluseczki, gotować ok 3 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.

 

Kluseczki wykładać na talerze, zalewać gorącą zupą, wierzch posypać natką pietruszki.

 z serowymi kluseczkami

piątek, 03 czerwca 2016

Sezon na szparagi jest taki krótki...

Póki więc trwa, jadajmy szparagi, z czym się da!

U mnie dziś w wersji z makaronem, i to nie byle jakim, bo czekoladowym! Takie cudo - dodam, że odpowiednie do dań wytrawnych i słodkich - można czasem kupić w jednym z sieciowych marketów. Ponieważ moja Córcia makarony wszelakie uwielbia, jakiś czas temu po raz pierwszy kupiłyśmy taki, spróbowałyśmy i polecamy:) (Na blogu już makaron czekoladowy w sałatce i z kurczakiem.)

Oczywiście danie z innym, tradycyjnym makaronem będzie smakować równie dobrze, choć nieco inaczej.

ze szparagami i szynką dojrzewającą

składniki:

500 g makaronu

pęczek szparagów

150 g szynki dojrzewającej

3 łyżki maśła

3/4 szkl gęstej śmietany

sok i skórka starta z 1/2 cytryny

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki 

 

Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe końcówki, główki odciąć, łodyżki pokroić w ok 1 cm ukośne paski.

Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu, ok 1,5 minuty przed końcem gotowania wrzucić szparagi. 

Osączyć na sitki, odkładając ok 1/2 szkl wody.

 

Masło i śmietanę włożyć do rondla, podgrzewać stopią się i połączą, dodać skórkę i sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.

Do sosu dodać makaron ze szparagami oraz ok 1/4 szkl wody, w której się gotował.

Ponowie postawić na ogniu, podgrzewać delikatnie mieszając aż wszystko się połączy, pod koniec dodając poszarpaną na kawałki szynkę (w razie potrzeby dodać jeszcze wody z gotowania makaronu).

Przed podaniem posypać natką pietruszki.

ze szparagami i szynką dojrzewającą 

sobota, 28 maja 2016

Niekoronowany królem pasty jajecznej w naszej rodzinie jest mój Brat S.

Nikt nie potrafi zrobić jej tak smacznej, pozostali tylko z mniejszym, lub większym powodzeniem go naśladują, ja również...

Dziś przygotowałam pastę jajeczną z dodatkiem szparagów, lżejsza niż tradycyjna, bardzo smaczna.

Świetna z dodatkiem domowego pieczywa.

Ciekawe, co Brat powiedziałby na tę wersję! 

Pastę przygotowałam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie, podobne znajdziecie u: Dorotki, Bożeny, Grażyny, Angeliki, Joanny, MArzeny

ze szparagami

składniki:

4 jaja

5 szparagów

pęczek szczypiorku

sól, pieprz cytrynowy do smaku

łyżeczka majonezu

łyżka jogurtu greckiego

 

Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Ze szparagów odłamać zdrewniałą końcówkę, łodyżki wrzucić na wrzątek, blanszować kilka minut. Odcedzić, pokroić w krążki.

Szczypiorek umyć, posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku.

ze szparagami

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów