w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: boczek

piątek, 10 lutego 2017

Wczoraj świętowaliśmy <z przymróżeniem oka> międzynarodowy dzień pizzy :D

Nie zdążyłam z wpisem, dlatego dziś chciałam zaprosić na pizzę w nietypowej formie: drożdżowe ciasto nadziane pysznym farszem, uformowane w kształt słoneczka.

Oryginalna, ciekawa i smaczna wersja pizzy.

z dynią i boczkiem

składniki:

ciasto:

3/4 szkl dyniowego pure*

3 szkl mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

1/4 szkl ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy

nadzienie:

ok 150 g wędzonego boczku

ok 500 g miąższu dyni

cebula

po łyżce siekanej szałwii i oregano (ew. innych, ulubionych ziół)

sól, pieprz, mielona papryka, curry do smaku

ew. oliwa

3 łyżki sosu pomidorowego (domowego keczupu)

ponadto:

jajko

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i łyżeczkę mąki, odstawić na około 15 minut.

Pozostałą mąkę przesiać, dodać pure dyniowe, sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto, odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.

 

Boczek pokroić w paseczki. Wytopić na suchej patelni, w razie potrzeby (jeżeli boczek jest chudy) dolewając nieco oliwy.

Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, gdy się zrumieni dodać startą na tarce o grubych oczkach dynię. Smażyć aż dynia będzie miękka, doprawić do smaku. 

Zdjąć z ognia, przestudzić.

 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić,  podzielić na pół. 

Obie części rozwałkować w kształt koła na oprószonej mąką stolnicy.

Pierwsze ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (taką, ze standardowego wyposażenia piekarnika).

Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając ok 1,5 cm naokoło.

Na środek nałożyć ok 1/3 nadzienia. Pozostałe wyłożyć w obręcz po obwodzie, na krawędzi posmarowanej sosem. 

Przykryć drugim ciastem.

Środkową część (tę z nadzieniem) przykryć niedużą miseczką.

Zewnętrzne brzegi ciasta skleić.

Ostrym nożem nacinać ciasto, wywijać w kształt płatków.

Zdjąć miseczkę, wierzch pizzy posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, piec ok 25 minut.

pizza

piątek, 18 listopada 2016

Przepis na to danie znalazłam w jakimś kolorowym pisemku, oglądanym przez chwilę,zupełnie przypadkowo. Zaintrygował mnie do tego stopnia, że pstryknęłam stronie fotkę, nie zapamiętałam co to za pismo. 

Sama nie odważyłabym się nazwać tego gulaszem, to po prostu smaczne i sycące danie jednogarnkowe, przypomina nieco nasze pieczone ziemniaki, ale jest szybsze do przygotowania, ponadto dodatek curry dodaje mu orientalnego smaku. 

Szybko, pożywnie i pysznie - na takie chłodne wieczory w sam raz!

z kiełbasą i boczkiem 

składniki:

800 g ziemniaków

100 g wędzonego boczku

2-3 kiełbaski myśliwskie

1 duża cebula

2 łyżki oliwy

500 ml bulionu

ząbek czosnku

łyżka mąki pszennej

sól, pieprz

curry w proszku

 

Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w plasterki, cebulę w piórka, obrane ziemniaki w grubą kostkę.

Rozgrzać głęboką patelnię (lub rondel), wrzucić boczek, smażyć mieszając aż tłuszcz się wytopi, w razie potrzeby dolać oliwę.

Do boczku dodać cebulę, posypać lekko curry, gdy cebula się zeszkli dosypać kiełbasę i ziemniaki, wymieszać, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, dolać bulion.

Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok 15 minut (do chwili aż ziemniaki zmiękną).

Mąkę rozrobić w ok 1/3 szkl wody, wlać do gulaszu.

Doprawić do smaku. Doprowadzić do wrzenia. 

Podawać gorące.

z kiełbasą i boczkiem

sobota, 29 października 2016

Niezbyt często jadamy pizzę.

Tym razem powodem do jej zrobienia stał się duży kawał wędzonego boczku, który dostałam - jakoś najbardziej smakuje mi pizza z boczkiem właśnie.

Wybrałam więc wersję - nazwijmy ją umownie - wiejską; z dodatkiem boczku, ogórka kiszonego i jajka na twardo.

W sumie na pizzę każdy może "naładować" dokładnie to, co chce. Ważne, żeby mieć dobre ciasto.

A moje dzisiejsze ciasto jest świetne!

Z dodatkiem serka wiejskiego i piwa, jest wyjątkowe w smaku, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Długo zachowuje świeżość, pizza była pyszna nawet następnego dnia, po odgrzaniu.

Przepis z książeczki z serii "Smacznie i zdrowo" pt. "Pizza*focaccia*bruschetta*piada", wyd. SBM. 

na piwnym spodzie 

składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

200 g serka wiejskiego

300 ml piwa

50 g świeżych drożdży

płaska łyżeczka soli

nadzienie:

sos pomidorowy

cebula

pieczarki

boczek

jajka na twardo

starty ser

 

Piwo podgrzać, rozpuścić w nim drożdże.

Mąkę przesiać, dodać sól i serek, następnie mieszając po trochę piwnego rozczynu drożdży.

Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. 

Pozostawić pod przykryciem godzinę.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką.

Krótko wyrobić, rozwałkować.

Przełożyć na natłuszczoną blaszkę. 

Posmarować sosem pomidorowym, nałożyć nadzienie.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Piec ok 20 minut. 

na piwnym spodzie

czwartek, 21 lipca 2016

Gdyby ktoś zaproponował mi grochówkę w taki upalny dzień jak dziś, pomyślałabym, że coś z nim nie tak...

Ale grochówka ze świeżego, zielonego groszku to zupełnie co innego!

Znacznie lżejsza niż tradycyjna, pożywna i smaczna.

Z dodatkiem sycących ziemniaków i wędzonego boczku będzie świetnym obiadem jednodaniowym.

Nam bardzo smakowała:)

z boczkiem i ziemniakami 

składniki:

2 szkl groszku zielonego

porcja rosołowa

marchew

korzeń pietruszki

kawałek korzenia selera

cebula

5 ziemniaków

300 g wędzonego boczku

po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego

2 listki laurowe

łyżeczka majeranku

sól, pieprz do smaku

 

 

Groszek opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą 1 cm nad poziom groszku, gotować do miękkości.

 

Warzywa (bez ziemniaków) obrać, pokroić w kawałki, razem z porcją rosołową włożyć do garnka, wlać wodę, ugotować bulion. Gdy zacznie wrzeć dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki. 

Ugotowany groszek zmiksować na gładkie puree, wrzucić do zupy. Dodać ziele, pieprz, liść laurowy. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną. 

Boczek pokroić w paseczki, wytopić na suchej patelni.

Dodać do zupy, wrzucić majeranek, doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku, zdjąć z ognia.

z boczkiem i ziemniakami

poniedziałek, 18 lipca 2016

W mojej lodówce ciągle zalegają jakieś białka; tak już mam, że częściej przygotowuję potrawy z użyciem samych żółtek.

Dlatego cenię i zbieram wszystkie przepisy, z wykorzystaniem białek właśnie.

Do przygotowania tej sałatki zainspirowałam się tutaj, ale zrobiłam po swojemu i sałatka wyszła zupełnie inna. 

Fajna i oryginalna, prosta i smaczna.

Trzeba tylko pamiętać, żeby dzień wcześniej zamarynować cebulę - ona sama ma bardzo ciekawy smak i myślę, że można nią z powodzeniem zastąpić surową cebulę i w innych sałatkach.

Polecam wypróbowanie tego przepisu.

 z marynowaną cebulą

składniki:

marynowana cebula:

50 ml octu

50 ml wody

25 g cukru

łyżeczka soli

liść laurowy

2-3 kuleczki ziela angielskiego

3 goździki

duża cebula

omlet:

6 białek jaja kurzego

szczypta soli

1/2 szkl płatków owsianych

duża łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej


sałatka:

100 g wędzonego boczku

pęczek szczypiorku

2 duże zielone ogórki 

omlet

cebula

sos:

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka marynaty z cebuli

sól, pieprz 

 

Cebulę pokroić w kosteczkę. Składniki marynaty zagotować, wrzącą marynatą zalać cebulę, przykryć, odstawić na minimum 24 godziny. Następnie cebulę odcedzić.

 

Boczek pokroić w kosteczkę, wytopić na suchej patelni, skwareczki osączyć (tłuszcz zachować), wystudzić. 

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać płatki owsiane i mąkę.

Przełożyć na patelnię, usmażyć omlet na tłuszczu z boczku, wystudzić. Pokroić w ok 1 cm kostkę.

 

Ogórki obrać, pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.

 

Składniki sałatki połączyć i wymieszać  z sosem tuż przed podaniem. 

 z marynowaną cebulą

wtorek, 28 czerwca 2016

Widywałam tu i ówdzie pierogi z bobem.

Lubię bób, postanowiłam spróbować.

W różnych przepisach dodawano do nadzienie różne rzeczy: podobała mi się wersja z serem, zastanawiała mnie wersja z boczkiem...

Nie mogłam się zdecydować i wpadłam na pomysł, który okazał się genialny!

Farsz z bobu z dodatkiem boczku zamknęłam w cieście serowym - pycha!

w cieście serowym 

składniki:

ciasto:

200 g sera twarogowego (polecam typu włoskiego)

łyżka masła

jajko

szczypta soli

ok szklanki mąki pszennej

nadzienie:

1/2 opakowania bobu

cebula

100 g wędzonego boczku

sól, pieprz do smaku

do podania:

tłuszcz ze smażenia boczku

cebula

 

Bób wrzucić na wrzątek (lekko osolony, z odrobinką cukru), gotować na półmiękko, ok 10 minut.

Wystudzić, obrać.

 

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.

Boczek pokroić w kostkę, wytopić na suchej patelni, pod koniec dodając cebulkę by się zeszkliła.

Cebulę wraz ze skwarkami delikatnie łyżką cedzakową wyjąć z tłuszczu, dodać do obranego bobu, zmiksować na w miarę jednolitą masę.

 

Ser wkruszyć do miski, dodać jajko, masło i sól, rozetrzeć palcami, dodać mąkę, wyrobić jednolite ciasto.

Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować, wycinać kółka.

Na każde nakładać porcję farszu, lepić pierogi.

 

Wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok 3 min od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. 

 

Cebulkę pokroić drobno, wrzucić na tłuszcz pozostały ze smażenia boczku (jeśli boczek był chudy należy dodać masła). Zeszklić.

 

Pierogi podawać polane cebulką.

 z boczkiem

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Kiedyś tam pokazywałam Wam danie o śmiesznej nazwie "Golas".

Kiedy w jednej z gazetek "Przyślij przepis" trafiłam na "nagusy" nie mogłam nie skojarzyć:D

Zrobiłam je jeszcze tego samego dnia!

Nagusy to owalne kluseczki, na które ciasto przygotowuje się z ziemniaków surowych i gotowanych.

Podaje się je z omastą w postaci skwarków i cebuli, można także polać śmietaną i/lub na wierzch pokruszyć twarogu.

Ponieważ ta druga opcja niekoniecznie trafia w mój gust, do kluseczek usmażyłam nieco boczku z cebulką.

Danie treściwe, bardzo pożywne, sycące.

Polecam podać z dodatkiem ulubionej sałatki.

kluski z ziemniaków 

składniki:

500 g ugotowanych ziemniaków

1 kg surowych ziemniaków

szczypta soli

łyżka mąki ziemniaczanej

ponadto:

ok 50 g wędzonego boczku

cebula

ew odrobina oliwy

 

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć wodę.

Wymieszać z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami gotowanymi, dodać mąkę, wyrobić ciasto.

Zwilżonymi dłońmi formować owalne kluseczki długości ok 4 cm.

Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek.

Gotować ok 7 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

 

Boczek i cebulę pokroić w kostkę.

Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, wytopić, w razie konieczności dodając nieco oliwy. Dorzucić cebulę, smażyć aż się zrumieni.

 

Kluseczki wyjmować łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem (ew. jak z opisu, ze śmietaną i twarogiem).

kluski z ziemniaków

czwartek, 17 marca 2016

To moja pierwsza chrzanowa zupa w życiu.

Nigdy dotąd podobnej nie gotowałam, nigdy takiej nie jadłam nawet...

Widywałam za to na różnych blogach i w kulinarnych gazetkach różne przepisy na takąż zupę.

Znacznie się od siebie różniły. Jak zwykle w takich przypadkach wybrałam sobie to, co mi się podobało najbardziej i zrobiłam swoją własną wersję pysznej, kremowej, ostre i rozgrzewającej zupy.

Do jej przygotowania użyłam wywaru z mięsa królika oraz wodę pozostałą z gotowania wędzonego boczku, to naprawdę świetny zestaw, bardzo polecam, w moim domu od lat przygotowuje się na takim świąteczny żurek.

Myślę, że do przygotowania zupy można użyć ulubionego bulionu, rosołu bądź wody z gotowania wędzonki.

W okresie wielkanocnym będzie najlepsza.

z jajkiem i boczkiem 

składniki:

1 litr bulionu (u mnie pół na pół wywar z gotowania mięsa królika oraz z gotowania wędzonego boczku)

4 duże ziemniaki

cebula

2 łodyżki selera naciowego

150 g tartego, ostrego chrzanu

200 g wędzonego boczku

4 jaja

szczypior

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

Boczek pokroić w plastry, usmażyć na suchej patelni "na chrupko".

Jaja ugotować na twardo.

 

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka.

Dodać okrojoną cebulę i seler.

Zalać wywarem, gotować aż warzywa zmiękną.

Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem, dodać chrzan, ponownie postawić na ogniu.

Gotować kilka minut.

 

Krem podawać z cząstkami jajek i chipsami boczku, posypaną siekanym szczypiorkiem. 

z jajkiem i boczkiem

czwartek, 03 marca 2016

Dostałam wędzony twaróg...podchodziłam do niego trochę jak do jeża...

Co to takiego? Jak coś takiego jeść?

Trochę trwało nim rozpakowałam pudełeczko, znalazłam w nim kostkę sera o delikatnej, miodowej barwie i mocnym, wędzonym aromacie. Ser miał konsystencję zwykłego twarogu, smak nieco przypominający wędzony oscypek...

Zjadłam trochę z wędliną na kanapce, przyznam, że całkiem, całkiem niezłe było. Tyle, że Mała jeść nie chciała, a znając moje kanapkowe potrzeby - nim skończyłabym kawałek, dawno minęłaby jego data przydatności do spożycia.

Postanowiłam więc z tego twarogu zrobić coś! 

Najpierw pomyślałam o pierogach ruskich - taki wędzony posmak nadałby im zupełnie innego charakteru. Okazało się jednak, że nie mam ziemniaków...

Później myślałam o kluskach, na wzór kopytek, do podania ze skwarkami z boczku (akurat dostałam od Taty trochę takiego wiejskiego, mocno owędzonego).

Ostatecznie zdecydowałam się na pierogi z nadzieniem z sera i boczku.

Przeglądając różne stronki kulinarne podpatrzyłam to i owo, wyszło mi, że to będą pierogi podhalańskie!

Ciasto zrobiłam wg przepisu, w którym mąkę zalewa się wrzątkiem. Ciekawe-nie powiem.

W efekcie mam pyszny i sycący obiad:) W tę zimną, paskudną pogodę idealny!

z serem wędzonym i boczkiem 

składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

250 ml wrzącej wody

jajko

szczypta soli

5 łyżek oliwy

nadzienie:

300 g wędzonego twarogu

150 g wędzonego boczku

duża cebula

ew odrobina oliwy

 

Mąkę przesiać do miski. Zalać wrzątkiem, mieszać łyżką aż powstanie gęsta, zwarta masa. Odstawić do przestudzenia.

Dodać jajko, sól i oliwę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć folią, odstawić na 15 minut.

 

Boczek i cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

Na rozgrzaną mocno patelnię wrzucić boczek, jeśli jest bardzo chudy podlać odrobiną oliwy.

Smażyć aż powstaną chrupiące skwarki, pod koniec dodając cebulkę.

Z nadzienia odłożyć ok 2 łyżki, resztę wymieszać z pokruszonym twarogiem.

 

Ciasto rozwałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kółka, nakładać porcje nadzienia, sklejać pierogi.

Wrzucać partiami na osolony wrzątek. 

Gotować ok 3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać z odłożonymi skwarkami.

z serem wędzonym i boczkiem

wtorek, 15 grudnia 2015

Nigdy dotąd nie piekłam ziemniaczanej baby...

To taki bardzo prosty sposób na pożywne i sycące gorące danie

Przepis z wydania specjalnego gazetki PP, "Dania z kaszy i ryżu".

Autorka zaleca podawać ją z kefirem; mnie bardziej smakowała - podobnie jak placki ziemniaczane - ze słodkim, zimnym mlekiem. 

z kaszą jęczmienną 

składniki:

1 kg ziemniaków

3 garście kaszy jęczmiennej

cebula

250 g boczku

mleko 

sól pieprz do smaku

ponadto:

tłuszcz

mleko

kefir

 

Boczek i cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni, w razie potrzeby dodając nieco tłuszczu.

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z kaszą i przestudzonym boczkiem, doprawić do smaku.

Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć masę, dociskając wyrównać powierzchnię.

Wlać tyle mleka, aby sięgało 2 cm nad powierzchnię masy.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.

Piec około godziny.

Podawać na gorąco, z dodatkiem zimnego kefiru lub mleka.

z kaszą jęczmienną

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów