w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: brokuły

środa, 22 lutego 2017

Dziś proponuję sałatkę; kolorową, smaczną i pożywną!

Z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie oliwy, o wyrazistym smaku i aromacie. 

Idealną na domową kolację jak i imprezę w szerszym gronie.

Podczas przygotowania sosu należy pamiętać, żeby ostrożnie dosypywać soli, bowiem zarówno feta, jak i chorizo są dość słone. 

z sosem czosnkowym 

składniki:

brokuł

puszka czerwonej fasoli

2 pomidory

150 g sera feta

200 g kiełbasy chorizo

pęczek szczypiorku

sos:

1/3 szkl oliwy

3 łyżki wody

łyżka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

łyżeczka miodu

łyżeczka ulubionych ziół (np toskańskie)

sól, pieprz do smaku

 

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, odstawić na ok 20 minut. 

 

Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na lekko osolony wrzątek, ugotować na półmiękko.

Kiełbasę pokroić w plasterki, wrzucić na suchą patelnię, wysmażyć aż staną się chrupiące.

Fasolę osączyć.

Pomidory pokroić na cząstki. 

Ser pokroić w kostkę.

Szczypiorek posiekać.

 

Składniki sałatki wrzucić do salaterki, polać sosem, wierzch posypać szczypiorkiem. 

z sosem czosnkowym

   Nasiona roślin strączkowych na talerzu

czwartek, 23 czerwca 2016

Często robię dania z makaronem - moja Córka bardzo je lubi.

To kolejna propozycja obiadowa; zdrowsza, razowa wersja "świderków" z kurczakiem i warzywami, wszystko przesiąknięte aromatycznymi ziołami.

Szybko, zdrowo i smacznie!

 z kurczakiem i warzywami

składniki:

400 g makaronu razowego świderki

500 g mięsa z udek kurczaka

cebula

2 ząbki czosnku

papryka czerwona

cukinia

1/2 brokuła

ulubione zioła świeże lub suszone

sól, pieprz do smaku

łyżeczka mąki pszennej

4 łyżki oliwy

 

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku.

Dodać mięso pokrojone w nieduże kawałki.

Gdy mięso się obsmaży ze wszystkich stron  dodać podzielony na różyczki brokuł.

Po kilku minutach pokrojoną w paseczki paprykę, a po kilku następnych pokrojoną w półplasterki cukinię oraz zioła.

Podlać odrobiną wody, dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mąkę rozrobić w 1/4 szkl zimnej wody, wlać na patelnię.

Doprowadzić do wrzenia.

 

Na talerz wyłożyć porcje makaronu, polać sosem z mięsem i warzywami.

Podawać gorące.

z kurczakiem i warzywami

 

piątek, 18 marca 2016

Robiąc przedświąteczna porządki natknęłam się w swojej kuchennej biblioteczce na zapomnianą książeczkę: Barbary Adamczewskiej "Potrawy postne".

Akurat pora w sam raz:)

Przejrzałam ją więc sobie i natrafiłam na kilka ciekawych pomysłów; może uda mi się część wykorzystać w nadchodzący, ostatni tydzień postu.

Na dziś miałam zaplanowaną już wcześniej tartę; w książeczce znalazłam fajny przepis na wytrawne ciasto, z niewielką ilością mąki i kaszą manną, spodobał mi się pomysł, wykorzystałam go.

Nie zawiodłam się, ciasto wyszło bardzo dobre, delikatne i chrupiące.

Połączenie sera pleśniowego i brokułów to sprawdzony wielokrotnie duet.

Tartę podałam z kubeczkiem czerwonego barszczu, było pysznie.

Później podjadałam jeszcze na zimno i też było ok:)

z serem pleśniowym 

składniki:

ciasto:

250 g twarogu

2 łyżki kaszy manny

2 łyżki mąki pszennej

jajko

szczypta soli

nadzienie:

brokuł

125 g sera pleśniowego

200 g pieczarek

cebula

2 łyżki oliwy

sos:

250 g jogurtu greckiego

2 jajka

szczypta soli

szczypta pieprzu cytrynowego

 

Twaróg pokruszyć do miski, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto (w razie konieczności dosypać jeszcze mąki).

Ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną formę, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 10 minut.

 

Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej wody, ugotować na półmiękko, odcedzić.

Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plastry, usmażyć na oliwie.

Ser pokroić w cząstki.

 

Jogurt roztrzepać z jajkami i przyprawami.

 

Na podpieczony spód wyłożyć brokuły, pieczarki i ser.

Zalać jajecznym sosem.

Wstawić ponownie do piekarnika, piec ok 25 minut.

z serem pleśniowym 

piątek, 29 stycznia 2016

Akurat teraz jest tak, że mam ochotę przede wszystkim na warzywa.

Pogoda się zmieniła, mróz zelżał, widać organizm potrzebuje przede wszystkim dużej dawki witamin.

Dlatego w mojej kuchni królują zupy i sałatki:)

Tym razem chciałam pokazać tę apetyczną sałatkę, utrzymaną w kolorach biało-zielono-czarnych.

Fajnie dobrane składniki tworzą niezwykle apetyczną, wyrazistą w smaku kompozycję, sos czosnkowy dopełnia całości.

Pamiętając, że zarówno feta, oliwki, jak i pomidory są dość słone, sosu radzę już nie solić, za to dodatek pieprzu cytrynowego jest świetny, bardzo polecam:)

z sosem czosnkowym 

składniki:

brokuł

1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie

125 g sera feta

cebula

puszka czarnej fasoli

garść zielonych i czarnych oliwek

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

3 łyżki oliwy z pomidorów

łyżka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

pieprz cytrynowy do smaku

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z resztą sosu, odstawić w chłodne miejsce.

 

Brokuł ugotować al'dente. Podzielić na różyczki.

Fetę pokroić w kostkę ok 1 cm.

Cebulę pokroić w piórka.

Pomidory w paseczki.

Fasolę i oliwki osączyć.

Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać, polać sosem.

Schłodzić przed podaniem.

z sosem czosnkowym 

   Niskokaloryczny styczeń 2016

czwartek, 19 listopada 2015

Robiłam kiedyś podobny kalafior.

Bardzo nam smakował, pomyślałam, że warto wypróbować w tej wersji i brokuł.

Bardzo smaczne i efektowne danie, łatwe w przygotowaniu.

No obiad lub ciepłą kolację; koniecznie z ulubioną sałatką:)

z sosem czosnkowym

składniki:

brokuł

500 g mięsa mielonego

250 g pieczarek

cebula

jajko

2 łyżki oliwy

sól, pieprz do smaku

ok 150 g plasterków polędwicy łososiowej

tłuszcz do formy

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

łyżka majonezu

1/2 ogórka

2 ząbki czosnku

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

 

 

Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odcisnąć. Dodać  przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, odłożyć do lodówki na czas przygotowania reszty potrawy.

 

Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę, wymieszać z mięsem, dodać jajko i przyprawy.

 

Brokuł wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotować na półtwardo (ok 5 minut).

 

Masę mięsną "upchnąć" między różyczki brokuła delikatnie je odchylając.

Całość z wierzchu obłożyć plasterkami polędwicy.

 

Włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego z przykrywą (ewentualnie przykryć folią aluminiową).

Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Kroić jak tort.

Podawać na gorąco, z sosem czosnkowym i ulubioną sałatką.

z sosem czosnkowym

wtorek, 27 października 2015

Taki "dziwny" makaron wypatrzyła moja Córcia w jednym z dyskontów spożywczych.

Napis na opakowaniu głosił: do słodkich i wytrawnych dań.

Zdecydowałyśmy, że spróbujemy go w wersji z zielonym sosem, z kurczakiem i suszonymi pomidorami.

Choć mam wrażenie, że sam makaron - mimo niewątpliwych zalet wizualnych) - niewiele wniósł do smaku dania, sos okazał się obłędny i sprawił, że danie było megapyszne!

 z kurczakiem i suszonymi pomidorami

składniki:

400 g makaronu świderków

podwójna pierś kurczaka 

brokuł

400 g mrożonego szpinaku

słoik pomidorów w oliwie

200 ml jogurtu greckiego

cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

100 g twardego żółtego sera

 

Makaron ugotować al'dente, wg przepisu na opakowaniu.

 

Cebulę pokroić w kosteczkę.

Czosnek zmiażdżyć trzonkiem noża, pokroić drobno.

Brokuł podzielić na różyczki

Kurczaka pokroić w kostkę.

Pomidory osączyć, pokroić w paseczki.

 

Na patelni rozgrzać oliwę z pomidorów. Wrzucić czosnek i cebulę, smażyć ok minuty, dodać mięso.

Obsmażyć krótko ze wszystkich stron, dodać brokuł i szpinak (nie ma konieczności rozmrażania), podlać odrobiną wody, zmniejszyć ogień, przykryć, dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając (w razie konieczności dolewając wody).

Gdy warzywa zmiękną doprawić do smaku, dodać jogurt i pomidory, wymieszać aż powstanie gęsty, aksamitny sos (nie doprowadzać do wrzenia), zdjąć z ognia. 

Podawać z makaronem i startym serem.

z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami 

poniedziałek, 21 września 2015

Przepyszna, sycąca a jednocześnie lekka sałatka z dodatkiem mojej ulubionej dyni.

W ogóle to osobiście mogłabym zjeść nawet całą dynię upieczoną z czosnkiem, oliwą i ziołami, zaraz po wyjęciu z piekarnika, bez żadnych już dodatków!

Jest przepyszna!

Ta sałatka, w której znajdziemy dynię w towarzystwie innych warzyw i sera oraz miodowego winegretu jest po prostu rewelacyjna!

z brokułem i fetą 

składniki:

nieduża dynia

2 łyżki oliwy

świeże zioła

brokuł

150 g sera feta

3 pomidory

puszka kukurydzy

ząbek czosnku

sól do smaku

sos:

3 łyżki oliwy 

łyżka soku z cytryny

łyżka miodu

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.

 

Dynię przekroić w ćwiartki, usunąć nitkowaty środek z pestkami, resztę skropić oliwą, natrzeć czosnkiem, posolić, obsypać ziołami, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok 40 minut (w zależności od rodzaju dyni; tak, aby łatwo wchodził weń widelec).

Po upieczeniu dynię wystudzić, pokroić w kostkę.

 

Brokuł podzielić na różyczki, ugotować na półmiękko, w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem łyżeczki octu.

 

Pomidory i ser pokroić w kostkę.

Kukurydzę osączyć.

W salaterce okładać warstwami pomidory, kukurydzę, brokuły, ser i dynię.

Polać sosem.

z fetą, pomidorami, brokułem

czwartek, 19 marca 2015

Kolejna sałatka ze zbioru "Na każdą okazję - sałatki i surówki", który niedawno wpadł mi w ręce.

Najbardziej zaciekawił mnie tutaj sposób prażenia pieczarek;  mam woreczek grubej wielickiej  soli, więc postanowiłam wypróbować. Same są baaardzo słone, nie nadają się do jedzenia, ale w połączeniu z innymi składnikami sałatki tworzą bardzo udaną kompozycję smakową.

Sałatka jest bardzo smaczna, ciekawie łączy smaki wszelakie, do tego sos bez majonezu, więc zdrowszy i mniej kaloryczny.

Całość wygląda bardzo ładnie, wiosennie i zachęcająco:)

z kurczakiem i brokułem 

składniki:

1 brokuł

ok 300 g pieczarek

podwójna (ale niezbyt duża) pierś kurczaka

4 jajka ugotowane na twardo

kilka pomidorków koktailowych

miks sałat

kilka oliwek

2 łyżki gruboziarnistej soli

łyżka przypraw do kurczaka 2 łyżki oleju

sos:

2 łyżeczki musztardy

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki jogurtu greckiego

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce.

Mięso kurczaka pokroić w kawałki, posypać przyprawą do kurczaka, wlać olej, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut.

Brokuł ugotować na półmiękko w lekko osolonej wodzie. 

Pieczarki obrać, okroić  ćwiartki. 

Patelnię posypać solą, rozgrzać, wrzucić pieczarki, na małym ogniu prażyć ok 5 minut.

prażone do sałatki

Kurczaka wraz z marynatą wrzucić na rozgrzaną patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron na złoto.

Sałatę umyć, ułożyć na dnie salaterki.

Następnie ułożyć różyczki brokuła, ćwiartki jajek, kawałki kurczaka i pieczarki.

Wlać sos, wymieszać.

Wierzch udekorować pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami i oliwkami.

 z brokułem, w sosie musztardowym

czwartek, 19 lutego 2015

Mając w domu takiego makaronożercę, jak moja Córcia trzeba mieć zawsze spory zapas makaronu oraz pomysłów na jego przygotowanie:)

Szybki, pożywne i smaczne danie. 

Makaron, pierś kurczaka, trochę zielonych warzyw i ser z niebieską pleśnią.

z kurczakiem i serem pleśniowym

składniki:

400 g makaronu tagliatelle

podwójna pierś kurczaka

por 

brokuł

125 g sera z niebieską pleśnią

oliwa

sól, pieprz do smaku

 

Makaron ugotować al'dente, wg przepisu na opakowaniu.

Pierś kurczaka pokroić w kawałki.

Brokuł podzielić na różyczki.

Por oczyścić, pokroić w plasterki. 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone mięso, smażyć aż zmieni kolor, dodać por i brokuły, podlać niewielką ilością wody, dusić aż różyczki brokuła zmiękną, doprawić solą i pieprzem.

Dodać pokrojony na niewielkie kawałki ser, potrząsnąć patelnią.  

Kiedy ser zacznie się rozpuszczać na patelnię wrzucić makaron, wymieszać. 

Od razu podawać. 

z kurczakiem i serem pleśniowym

niedziela, 30 listopada 2014

Co przygotować na szczególną okazję dla kogoś, kto - delikatnie mówiąc - nie przepada za słodkimi wypiekami?

Okazja była wyjątkowa, wymagała więc przygotowania wyjątkowego wypieku, który w efekcie otrzymała zdecydowanie wyjątkowa osoba. 

Stanęłam przed tym niełatwym zadaniem i zdaje się, że odniosłam sukces.

Długo myślałam nad tym, jakiego "spodu" użyć, czym przełożyć tort, jak go udekorować.

Stanęło na okrągłych plackach chlebowych, które upiekłam wg tego przepisu.

Do przełożenie przygotowałam trzy różne kanapkowe pasty.

Boki obsypałam siekanymi ziołami.

Wierzch udekorowałam kremem chrzanowym, salami i papryką.

Prawda, że wygląda dobrze?

z trzema pastami kanapkowymi 

składniki:

okrągły chleb 

pasta 1:

5 jaj ugotowanych na twardo

cebula

łyżka jogurtu greckiego

łyżka majonezu

sól, pieprz

pasta 2:

nieduży brokuł

150 g orzechów włoskich

łyżka jogurtu greckiego

sól, pieprz

pasta 3:

100 g szynki konserwowej

2 kiszone ogórki

2 plastry ananasa

50 g sera żółtego

sól, pieprz

łyżka majonezu

krem chrzanowy:

200 g naturalnego serka kanapkowego

łyżka tartego chrzanu 

łyżka majonezu

łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz

1/2 łyżeczki żelatyny

ponadto:

2 pęczki ziół (pietruszka i mięta)

plasterki salami

czerwona papryka

 

Z chleba odkroić skórki i spód. Miąższ pokroić w 4 równe krążki.

 

Jaja zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę, przyprawy, jogurt i majonez, wymieszać pastę.

 

Brokuł ugotować, wystudzić. Orzechy zmiksować w malakserze na średniej wielkości kawałki, dodać brokuł, przyprawy i jogurt, zmiksować na pastę. 

 

Szynkę pokroić w drobniutką kosteczkę. Ananasy i ogórki również pokroić w kosteczkę, następnie osączyć na papierowym ręczniku. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Składniki wymieszać, dodać przyprawy i majonez.

 

Pierwszy krążek chleba wyłożyć na paterę, rozsmarować pastę szynkową, przykryć drugim krążkiem, rozsmarować pastę brokułową, kolejno ułożyć trzeci krążek, na nim pastę jajeczną, przykryć ostatnim krążkiem.

Schłodzić.

 

Żelatynę namoczyć w łyżce zimnego wody, odstawić do napęcznienia. 

Serek wymieszać z pozostałymi składnikami kremu.

Połowę rozsmarować na wierzch i boki tortu.

 

Kilka listków pietruszki odłożyć do dekoracji, pozostałe zioła posiekać, osypać boki tortu.

 

Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać z odłożoną połową kremu, przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką.

Kremem, salami i papryką oraz listkami udekorować wierzch tortu. 

skandynawski

Krótki rys historyczny, cytuję za tą stroną:

Tort chlebowy / kanapkowy, czyli smörgåstårta wynaleziono w Szwecji. W publikacjach dotyczących jedzenia wyraz ten pojawił się już w latach 1940. Tradycyjnie jednak za pomysłodawcę uważa się niejakiego Gunnara Sjödahl, który stworzył pierwszego torta chlebowego w latach 1960 - tych w cukierni w Östersund. Największą jednak karierę zaczął robić w latach 1970 - tych i ten smaczny pomysł rozprzestrzenił się na całą Skandynawię.

 

Kuchnia skandynawska 2014 Kuchnia skandynawska 2014

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów