w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: pomarańcze

sobota, 18 marca 2017

Pisałam niedawno, że nic tak dobrze nie smakuje, jak pomarańcze zimą:)

Choć mój nieposkromiony apetyt na te cytrusy właściwie minął, wciąż jeszcze staram się wykorzystać pomarańcze w kuchni. 

Ciasto czekoladowe to wypiek nietrudny i wspaniały, nie wiem, czy zgodzicie się ze mną, ale moim zdaniem duży kawałek czekoladowego ciasta ma moc leczenia duszy w chwilach, gdy wszystko inne zawiodło :D

Można mu nadać wiele form, próbować wielu przepisów i dodatków. Na moim blogu znajdziecie już wiele przepisów na czekoladowe ciasto.

Dziś prezentuję ciasto czekoladowe z nutką pomarańczy to olejna moja wariacja w temacie;) Ciemne, wilgotne ale przy tym mięciutkie i leciutkie, bardzo aromatyczne!

Po upieczeniu gotowe ciasto można polać czekoladową polewą. 

z pomarańczową nutą

składniki:

150 g masła

2 łyżki miodu

150 g cukru

150 g mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

3 duże łyżki kakao

2 jajka

skórka otarta z 2 pomarańczy

sok z jednej pomarańczy

 

Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie wciąż ucierając dodać miód, jajka i skórkę z pomarańczy. 

Wszystkie "suche" składniki wymieszać razem, wsypywać partiami do masła na zmianę z pomarańczowym sokiem. 

Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki.

Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ( do tzw "suchego patyczka"). 

z nutą pomarańczy

środa, 08 lutego 2017

Nic tak dobrze nie smakuje, jak pomarańcze zimą-prawda?

Zjadam je ostatnio w nieprzyzwoitych wręcz ilościach...

Dziś mam propozycję na ciasto z dodatkiem - uwaga! - pomarańczy gotowanych!

Wilgotne, ciężkie, gliniaste wręcz, konsystencją przypomina nieco brownie.

Smak nieporównywalny z niczym zaś: aromatyczny i słodki ale z lekką nutką goryczki- wspaniały!

Podobnie zapach; unoszący się w kuchni jeszcze przed pieczeniem:)

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem albo udekorować polewą czekoladową, zrezygnowałam z tego bowiem moim zdaniem nie potrzeba mu już nic więcej-jest pyszne!

wilgotne i aromatyczne

składniki:

2 pomarańcze

1 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

50 g jogurtu greckiego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka rumu

4 jajka

1 szkl cukru

200 g masła

 

Pomarańcze umyć, sparzyć skórkę, całe pokroić w ok 1 cm plastry. Włożyć do rondelka, zalac ok 1 cm wody, gotować na małym ogniu aż niemal cała woda odparuje.

Pomarańcze zblendować na pulpę, wystudzić, wymieszać z jogurtem. 

 

Masło stopić, przestudzić.

 

Jajka ubić z cukrem, dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia, pulpę pomarańczową, rum i masło.

Zmiksować do połączenia składników.

Przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 50 minut. 

wilgotne i aromatyczne

niedziela, 08 stycznia 2017

Kolejna wersja sałatki z makaronem i kurczakiem - takie najchętniej jada moja Córcia:)

Tym razem wybrałyśmy makaron czekoladowy, który prócz fajnej barwy ma również ciekawy smaki i świetnie komponuje się w daniach wytrawnych. Sałatka jednak świetnie smakuje również ze zwykłym, grubym makaronem. 

Dodałyśmy gotowane mięso kurczaka, kukurydzę konserwową oraz cząstki świeżej pomarańczy.

Do tego przewrotnie mocno czosnkowy sos i świeże listki pikantnej rukoli; wyszło bardzo fajnie.

Sos, jak i gotowa sałatka wymaga trochę czasu, żeby się "przegryźć".

z sosem czosnkowym 

składniki:

sos:

1/2 szkl jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka oliwy

łyżka soku z cytryny

łyżeczka miodu

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

sałatka:

1,5 szkl grubego makaronu

podwójna pierś kurczaka

puszka kukurydzy

2 pomarańcze

kilka listków rukoli

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z miodem, dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać, odstawić na pół godziny do lodówki. 

 

Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Pokroić w kostkę.

Makaron ugotować al'dente, odcedzić, przelać zimną wodą.

Kukurydze osączyć z zalewy.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki a następnie pokroić w kawałki. 

Składniki sałatki wymieszać, połączyć z sosem, odstawić na min godzinę do lodówki. 

Przed podaniem dodać listki rukoli. 

z sosem czosnkowym

niedziela, 11 grudnia 2016

- Co na śniadanie?

- Coś, coś pysznego...

Mina niewyrażająca właściwie nic, lekki uśmiech po pierwszym łyku gorącej kawy, pierwszy kęs chleba z masłem, twarożkiem i dżemem i naraz twarz rozpogadza się jak niebo po burzy.

- A więc to tym tak pachniało wczoraj! Zrobiłaś to wczoraj??

 

Nie mogło być inaczej:) Ten dżem naprawdę jest grzechu warty! 

Choć pora na robienie przetworów właściwie już za nami, taki dżem warto przygotować własnie teraz; zebrana jesienią dynia, w chłodnym miejscu znakomicie się przechowa a pomarańcze o tej porze roku smakują najpyszniej. 

A jak smakuje ten dżem? Tego się nie da opisać, to takie słońce zamknięte w słoiczku:)

Bardzo, bardzo polecam!

Nie tylko na takie leniwe śniadanka jak moje dzisiejsze; i pomyśleć, że jeszcze niedawno nie lubiłam niedziel!

z pomarańczami

składniki:

ok 2 kg miąższu dyni

700 g cukru

5 pomarańczy

2 cytryny

 

Dynię obrać, wypestkować, miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, wymieszać, postawić na ogniu, gotować od czasu do czasu mieszając aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać.

 

Cytrusy porządnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.

 

Do dyni dodać skórkę i sok z cytrusów, wciąż trzymać na ogniu do czasu, aż dżem nabierze odpowiednio gęstej konsystencji.

 

Nakładać do wyparzonych, gorących słoiczków, zakręcać i od razu odwracać do góry dnem. Pozostawić tak do wystudzenia (najlepiej na całą noc).

z cytryną

sobota, 05 marca 2016

Uwielbiam muffiny; za ich łatwość i szybkość wykonania, dekoracyjność i wygodę w podawaniu; za niezliczoną ilość kombinacji smakowych...

Dziś delikatne muffiny z serkiem ricottą, z aromatem pomarańczy i imbiru oraz migdałowymi płatkami - pachnące i pyszne!

Kolejny przepyszny wypiek w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie:); podobne małe słodkości znajdziecie również u Justyny, Joanny, Bożeny, Doroty, Joanny Z., Uli, Aliny, Joanny K. Niny, Bernadetty, Angeliki, Kasi, Magdaleny

pomarańczowe z migdałami 

składniki:

suche:

1 i 1/3 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1,5 łyżeczki imbiru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

mokre:

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki oleju

1 jajko

125g ricotty

sok z połowy pomarańczy

skórka z całej pomarańczy

ponadto:

płatki migdałowe




Mąkę, proszek , imbir i cukier wymieszać w jednej misce.

Mleko, olej, jajko, sok, skórkę i ricottę wymieszać dokładnie w drugiej misce.

Wlać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć wszystko widelcem.

Przelać masę do papilotek (3/4 ich wysokości). Posypać wierzch migdałami

Piec muffinki ok. 25-30 minut w 180'.

pomarańczowe z migdałami

 

niedziela, 31 stycznia 2016

Tym razem chciałam zaprezentować wyrazistą w smaku, lekką, a przy tym sycącą sałatkę.

Łączy ona wiele różnych składników; m.in kurczaka w curry, brązowy ryż, marynowane warzywa, orzechy i słodką pomarańczę. 

Najlepiej przygotować ja wcześniej, przed podaniem potrzymać kilka godzin w lodówce, żeby smaki się "przegryzły".

Sałatka świetna na imprezę, jak i na domową kolację.

z selerem i orzechami

składniki:

podwójna pierś kurczaka

2 woreczki brązowego ryżu

słoik selera konserwowego (mój domowy)

1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich

puszka kukurydzy

pomarańcza

2-3 ogórki konserwowe

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

łyżka majonezu

łyżeczka curry

łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz, cukier do smaku

ponadto:

przyprawa curry

oliwa 

 

Mięso kurczaka pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą do kurczaka, polać oliwą, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce. 

 

Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, usmażyć na rumiano, odstawić do wystudzenia.

 

Ryż ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu, osączyć, wystudzić.

 

Seler i kukurydzę osączyć.

 

Ogórki pokroić w kosteczkę.

 

Pomarańczę wyfiletować, pokroić na cząstki.

 

Składniki sałatki wrzucić do miski, dodać sos, wymieszać.

z selerem i orzechami

  Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę II

niedziela, 17 stycznia 2016

Świetny sposób na podanie kaczki.

Mięso duszone w kapuście jest smaczne i bardzo soczyste.

Pomarańczowy sok nadaje daniu wyjątkowego aromatu.

Moje mięso, jak i kapusta były tak pyszne, że nie dodawałam już pieprzu, ani soli.

Inspiracja

w sosie pomarańczowym

składniki:

połówka kaczki

1/2 główki czerwonej kapusty

2 szklanki soku pomarańczowego

2 łyżki miodu

2 łyżki octu winnego

sól pieprz do smaku

oliwa

 

Na patelni rozgrzać oliwę, skórę na kaczce naciąć w kratkę, obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron.

 

Kapustę poszatkować, wrzucić do rondla, wlać sok, dodać miód i ocet. Wstawić na ogień, zagotować, włożyć mięso, ustawić maleńki ogień.

Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając kapustę oraz obracając kaczkę, do chwili, aż mięso będzie miękkie, tzn ok godziny.

Pod koniec gotowania doprawić do smaku.

 

Podawać mięso na kapuście z dodatkiem ziemniaczków, ewentualnie klusek (np śląskich).

w sosie pomarańczowym

  Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę II

czwartek, 07 stycznia 2016

Wszyscy wiedzą, że o tej porze właśnie pomarańcze smakują najpyszniej - prawda?

W ubiegłym roku na ten właśnie czas odłożyłam sobie dynię, po to, żeby przygotować na jej bazie dżem pomarańczowy. I ten dżem okazał się przepyszny!

Na ten rok planowałam dokładnie to samo.

Niestety, okazało się, że miałam za mało dyń:( Większość została zużyta na bieżąco. Została mi jedna, jedyna, uznałam, że przerobię ją na keczup, jednak keczupu zużywamy więcej niż dżemu...

No i prawie, prawie zostałam bez tej przepysznej słodkości...

Na szczęście przypomniało mi się, że podczas niedawnego przeglądania swoich przepastnych zbiorów prasy kulinarnej widziałam dżem marchewkowy. I pomyślałam sobie, że może mogłabym spróbować połączyć marchew z pomarańczą?

Niejakie trudności sprawiło mi odnalezienie odpowiedniej gazetki, a jak już znalazłam stwierdziłam, że jednak przepis mi nie odpowiada...

Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło, pomyślałam, pozmieniałam i zrobiłam swój autorski dżem cytrusowy z marchwi, pyszny!

do słoików

składniki:

1 kg marchwi

2 pomarańcze

cytryna

3/4 szkl cukru

2 szklanki wody

 

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wrzucić do rondla o grubym dnie, dodać cukier i wodę, gotować ok 45 minut.

 

Cytrusy umyć, sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć.

Dodać do marchwi.

Gotować na małym ognia aż dżem zgęstnieje.

 

Umyte słoiki umieścić w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni, wyparzać kilka minut.

Do gorących słoików nakładać dżem, zakręcać i odwracać do góry dnem.

przetwory słodkie

  Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę II

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Francuskie naleśniki suzette znajdziecie tu; moja dzisiejsza propozycja to wariacja na ich temat.

Chciałam przygotować zwyczajne naleśniki, wahałam się, czy podać je z twarogiem (chciałam zużyć otwarte wcześniej opakowanie), czy z pomarańczowym dżemem z dyni (miałam na niego, a właściwie na pomarańcze wielką ochotę).

I tak szukając kompromisu wymyśliłam sobie, że mogę przygotować naleśniki z twarogiem, ale w pomarańczowym sosie.

I nawet nie wyobrażałam sobie, że to będzie TAKIE PYSZNE!

Sezon pomarańczowy w pełni, korzystajmy więc z ich aromatu póki są tak soczyste i smaczne:)

suzette 

składniki:

ciasto:

250 g mąki pszennej

sok z jednej pomarańczy

300 ml mleka

szczypta soli

łyżka oliwy

3 jaja

1 łyżka likieru pomarańczowego

nadzienie:

200 g niemielonego sera twarogowego

3 duże łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki cukru

sos:

80 g masła

sok i skórka starta z jednej pomarańczy

4 łyżki cukru

1 łyżka likieru pomarańczowego

 

Mąkę przesiać, dodać sól, jaja i mleko, zmiksować, następnie dodać sok z pomarańczy, likier i oliwę, ponownie krótko zmiksować, odstawić na godzinę.

Usmażyć cienkie naleśniki. 

 

Ser rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem i cukrem. 

Każdy naleśnik smarować przygotowanym nadzieniem, składać na 4 części.

 

Na patelnię wrzucić pokrojone w kosteczkę masło, cukier, likier, sok i skórkę z pomarańczy, podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą i powstanie jednolity sos.

Naleśniki włożyć na patelnię, obsmażyć krótko z obu stron w sosie .

Podawać na gorąco.

z serem i pomarańczami

piątek, 18 grudnia 2015

Wyszły mi fatalne zdjęcia:( wciąż nie mam dobrego aparatu...

Za to karp wyszedł świetnie, dlatego zdecydowałam się zamieścić przepis.

Może komuś przyda się alternatywa dla wigilijnego karpia smażonego w panierce.

Pachnący, soczysty i bardzo smaczny kawałek ryby.

w sosie cytrusowo-maślanym 

składniki:

ok 750 g filet karpia

duża pomarańcza

2-3 mandarynki

2 łyżki masła

3 łyżki z cytryny

mąka

sól, pieprz cytrynowy

3 łyżki oliwy

natka pietruszki

 

Filety karpia umyć, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut.

Następnie posypać solą i pieprzem cytrynowym, obficie oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić rybę, obsmażyć z obu stron.

Następnie dodać masło i sok wyciśnięty z pomarańczy, dusić rybę na małym ogniu do czasu aż powstanie gęsty, aksamitny sos. Pod koniec dodać wyfiletowany miąższ z jednej mandarynki.

 

Filety karpia podawać z sosem oraz cząstkami świeżej mandarynki, obficie posypane natką pietruszki.

Najlepiej komponują się z ugotowanym na sypko z ryżem.

z patelni

 Wytrawne potrawy wigilijne

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów