w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: chrzan

środa, 30 marca 2016

Przepis na podobną sałatkę wyszperałam w starym, świątecznym wydaniu gazetki "Przepisy czytelników".

Przeczytałam z przekory, będąc pewną, że ona nie dla mnie - nie jadam ryb, a wersja oryginalna była z łososiem...

Po przeanalizowaniu reszty składników uznałam jednak, że sałatka - jeśli zamienić łososia na kurczaka - może być bardzo smaczna; nie pomyliłam się - jest pyszna!

Zmieniłam nieco proporcje składników, majonez po części zastąpiłam jogurtem.

Polecam, nie tylko w Wielkanoc:)

z chrzanem

składniki:

3 duże ziemniaki

5 jaj

4 ogórki kiszone

cebula

podwójna pierś kurczaka

sól

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

2 łyżki tartego chrzanu

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

do dekoracji:

świeża zielenina, np rzeżucha

 

Składniki sosu wymieszać, na czas przygotowania sałatki odłożyć do lodówki.

 

Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić, pokroić w kostkę.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę.

Jaja ugotować na twardo, obrać, również pokroić w kostkę.

Podobnie pokroić ogórki i cebulę.

Składniki sałatki wymieszać wraz z sosem.

Schłodzić.

Przed podaniem posypać siekaną zieleniną.

 z chrzanem

niedziela, 20 marca 2016

W okresie wielkanocnym szczególnie, sklepy kuszą nas szeroką ofertą białych kiełbas.

Lubię je, można z ich użyciem przygotować wiele fajnych potraw, dają duże pole do kulinarnych eksperymentów. 

Danie, które dziś proponuję wypatrzyłam w starym numerze gazetki "Przyślij Przepis", spodobał mi się pomysł połączenia kiełbasy z ostrym chrzanem i słodkim dżemem.

Użyłam cieniutkich, parzonych kiełbasek; jeśli zdecydujemy się na kiełbasy surowe, należy je wcześniej wrzucić do wrzątku i obgotować, ok 10 minut na maleńkim ogniu.

Wykorzystałam domowy dżem z czerwonej porzeczki, nada się jednak każdy inny dżem z kwaśnych owoców; w oryginalnym przepisie użyto dżemu z żurawiny.

Chrupiąca skórka kiełbaski pod słodko-pikantną pastą smakuje wybornie.

Polecam:)

w słodko-pikantnej glazurze 

składniki:

5 białych kiełbas

2 łyżki kwaśnego dżemu 

3 łyżki startego chrzanu

łyżka wódki

2-3 łyżki oliwy

 

Kiełbasę ponakłuwać wykałaczką, posmarować oliwą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 10 minut, w połowie czasu warto odwrócić kiełbaski na drugą stronę.

 

Dżem wymieszać z chrzanem i wódką. 

Kiełbaski wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozłożyć połowę pasty chrzanowej.

Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok 10 minut, następnie wyjąć obrócić na drugą stronę, posmarować resztą pasty i ponownie zapiekać ok 10 minut.

 

Podawać gorące, najlepiej z ulubioną sałatką.

w słodko-pikantnej glazurze 

piątek, 22 listopada 2013

Pyszny pomysł na niebanalne danie z pieczonym kurczakiem.

Szybkie i łatwe do przygotowania, smaczne, rozgrzewające.

Efektywny obiad z bardzo prostych składników:)

Polecam też z sosem czosnkowym.

w sosie chrzanowym

składniki:

mięso:

1 ćwiartka kurczaka

przyprawa do pieczonego kurczaka

omlet:

2 jajka

2 łyżki mąki

2 łyżki wody

szczypta soli

łyżka oleju

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka chrzanu

1 łyżka majonezu

1 łyżka soku z cytryny

sól do smaku

ponadto:

kilka listków sałaty lodowej

 

Kurczaka natrzeć przyprawą, upiec w piekarniku.

Jogurt wymieszać z resztą składników, odstawić w chłodne miejsce na min. 15 minut.

Jajka zmiksować z wodą, mąką i solą. Na patelni rozgrzać olej, wlać ciasto, gdy się zetnie i zrumieni przekręcić na druga stronę, usmażyć omlet.

Omlet posmarować 1/3 sosu, zwinąć w roladę, pokroić w ok 3 cm kawałki.

Sałatę poszatkować, ułożyć na talerzu, polać resztą sosu. 

Mięso oddzielić od kości, ułożyć na sałacie.

Na wierzchu poukładać kawałki omleta.

 w sosie chrzanowym

czwartek, 25 lipca 2013

Od kilku dni zajadamy się takimi ogóreczkami.

Pasują wprost do wszystkiego, no, może do kanapki z dżemem nie;)

Moja Córa - gdybym tylko pozwoliła - na śniadanie, obiad i kolację jadłaby chleb z pasztetem i plasterkami małosolnego ogórka.

Właściwie trudno się dziwić, ogóreczki wyszły nam wyjątkowo pyszne i chrupiące, a możemy się nimi delektować tak krótko przecież!

Moim zdaniem sekrety naprawdę udanego małosolnego ogórka kryją się w trzech punktach:

1. zalewanie ogórków gorącą wodą

2. sól kamienna niejodowana

3. liście - tak, tak, wg mnie nie ma dobrych ogórków małosolnych ani kiszonych bez solidnej porcji liści dębu, wiśni i winogron, najlepiej po kilka wszystkich, co najmniej jeden rodzaj.

No i jeszcze dodam, bo z doświadczenia wiem, że najlepiej takie ogóreczki przygotować w glinianym naczyniu.

Do swoich ogórków małosolnych ani kiszonych nigdy nie dodaję liści laurowych, ziarenek gorczycy, ziela angielskiego ani pieprzu, naprawdę, niczego im nie brakuje - polecam:)

małosolne

trudno będzie mi podać dokładne proporcje, każdy musi dopasować do swojego naczynia, ilości ogórków,chęci... Jedno tylko należy zapamiętać na każdy litr wody 1 łyżka soli

składniki:

ogórki

korzeń chrzanu

kwiatostany z nasionami i łodygi kopru

liście dębu, winogron, wiśni

czosnek

sól

wrząca woda

 

Ogórki zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilkanaście minut, dokładnie myjemy.

Na dno naczynia wrzucamy umyte liście, koper, oczyszczony, obrany i pokrojony na ok 5 cm słupki chrzan.

Układamy ogórki, dodajemy obrane ząbki czosnku.

Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i kiedy się rozpuści gorącą zalewamy ogórki, wody powinno być tyle, żeby przykryła wszystkie warzywa.

Przykrywamy, odstawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej.

Ogórki można zajadać już po 3 dniach, im dłużej leżakują, tym bardziej się "kiszą", ostatnie zwykle zużywamy wraz z częścią zalewy na zupę.

Jeśli komuś zależy na czasie może na wierzch włożyć kromkę chleba, wtedy ogórki "dojrzeją" szybciej.

małosolne z glinianego garnka

sobota, 23 lutego 2013

Pyszna, prosta do przygotowania sałatka, pachnąca wiosną i świętami. 

z sosem chrzanowym

składniki:

sos:

200 ml jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

1 łyżka chrzanu

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz do smaku

-----------------------------

dowolna sałata (zwykle używam lodowej, dziś wyjątkowo miałam roszponkę)

500 g pieczarek

cebula

odrobina oliwy 

duży ogórek szklarniowy

5 jaj ugotowanych na twardo

pęczek szczypiorku

Składniki sosu wymieszać, odstawić na ok 20 min do lodówki.

Sałatę porwać na niewielki części, ułożyć na brzegu dość dużego okrągłego naczynia.

Pieczarki pokroić w cieniutkie plasterki (używam tarki do warzyw), cebulę w piórka, usmażyć razem na oliwie. 

Ogórek obrać, pokroić w dość grubą kostkę.

Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem.

Połowę sosu wymieszać z pieczarkami, resztę z jajkami- powinny być raczej rzadkie.

Na środku naczynia ułożyć kopczyk z masy jajecznej, obłożyć go kawałkami ogórka. Przestrzeń między ogórkami i sałatą wypełnić masą pieczarkową.

Schłodzić, do czasu podania trzymać w lodówce.

z sosem chrzanowym 

Do sałatki można również dodać pęczek rzodkiewek (pominęłam, bo zapomniałam kupić). Myjemy je i kroimy w kawałki, mieszamy z ogórkiem i razem wykładamy wokół masy jajecznej. Sałatka zyskuje wówczas na smaku i na kolorze.

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów