w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: brukselka

piątek, 17 marca 2017

Z okazji dnia św.Patryka, a okazji wiosny, która już tuż, tuż - gotujemy i jemy na zielono:) 

Ja proponuję pyszne i sycące zielone danie z brukselką w roli głównej!

Uwielbiam brukselkę w ogóle, ale nawet moja Córcia, która jej nie lubi zjadła i pochwaliła. 

Do przygotowania tego dania użyłam przywiezionego z gór oscypka, myślę, że można go zastąpić parmezanem albo twardym żółtym serem.

z sosem i serem

składniki:

500 g brukselki

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

1 szkl mleka

2 łyżki jogurtu greckiego

sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku

2 małe białe oscypki (parmezan, ew ser żółty)

1/2 pęczku szczypiorku

 

Brukselkę oczyścić, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować bez przykrycia kilkanaście minut uważając, by kapustki się nie rozgotowały.

Masło rozpuścić na głębokiej patelni, wsypać mąkę, mieszając przyrządzić jasną zasmażkę, wlać zimne mleko, wymieszać tak, by nie zostały grudki, następnie dodać jogurt i przyprawy.

Do sosu wrzucić osączoną brukselkę. Wymieszać i trzymać na ogniu kilka minut.

Następnie brukselkę przełożyć na talerze, posypać startym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Od razu podawać. 

w sosie jogurtowym

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Bardzo lubię brukselkę, odkąd pamiętam należała do moich ulubionych warzyw, nie rozumiem nurtu "fuj-brukselkowego" (;D) z jakim spotykam się na wielu blogach...

Aktualnie mamy łatwy dostęp do świeżych, małych kapuścianych kuleczek, możemy przygotowywać je na wiele sposobów.

Tym razem postawiłam na pożywne, smaczne i oryginalne danie, idealne na szybki obiad czy gorącą kolację.

z jajkiem sadzonym

składniki:

500 g brukselki

300 g pieczarek

300 g kiełbasy chorizo

cebula

3-4 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

jajka (po jednym na porcję)

pół łyżeczki mielonego kminku

sól, pieprz do smaku

 

Brukselkę oczyścić, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować ok 10 minut. Osączyć, przelać zimną wodą.

 

Cebulę, pieczarki i czosnek obrać, pokroić kolejno w piórka, plasterki i kosteczkę.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dodać pieczarki następnie chorizo.

Smażyć wszystko razem ok 7 minut, dodać brukselkę, wsypać kminek, smażyć kolejne 5 minut. 

Na koniec zawartość patelni rozsunąć, wbić jajka, oprószyć całość solą i pieprzem, usmażyć sadzone.

Podawać bezzwłocznie. 

z pieczarkami i jajkiem sadzonym

wtorek, 12 stycznia 2016

Moja Córka bardzo lubi zupy. Ostatnio jednakże, na fali "siedmiolatkowej" mody, już na sam widok większości warzyw woła: fuuuuuj!

Do szału mnie to doprowadza, nieźle się muszę nagimnastykować, żeby jadła zdrowe, różnorodne i pożywne dania.

Zapytana o zdanie zawsze wybierze rosół, zupę pomidorową lub spagettii...

Czasem na szczęście zdarza się tak - i tak było w przypadku tej zupy - że przymuszona do wzięcia do ust pierwszej porcji zaczyna wcinać aż jej się uszy trzęsą, od czasu do czasu tylko przypominając sobie, że "przecież tego nie lubi" i robiąc dla kurażu jedynie kwaśną minkę;)

Zostało mi nieco niedzielnego rosołu, w lodówce miałam sporo zielonych warzyw, to idealny sposób na zupę.

Do zupy dodałam odrobinę serka mascarpone, która została mi kiedyś przy okazji robienia jakiegoś ciasta. Nadał zupie nie tylko fajną konsystencję ale również super smak!

Bardzo polecam

z serem mascarpone 

składniki:

por (cały, i biała, i zielona część)

1/2 kalafiora

kilka brukselek

garść zielonego groszku (może być mrożony)

100 g kaszy jęczmiennej

ok 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego

1 łyżka serka mascarpone

sól, pieprz do smaku

 

Por pokroić w plasterki, kalafior podzielić na małe kawałeczki, brukselki oczyścić.

Warzywa wrzucić na wrzący rosół, gdy ponownie zacznie wrzeć dodać kaszę, gotować do miękkości, pod koniec dodając groszek.

Zupę doprawić, dodać mascarpone, mieszać aż się rozpuści, gdy zupa zacznie znów bulgotać jest gotowa.

z kaszą jęczmienną

poniedziałek, 16 lutego 2015

Właśnie rozpoczęły się nasze ferie. 

Patrzę za okno i nie wiem, cieszyć się, że nie muszę nigdzie wychodzić w taką fatalną pogodę, czy martwić, że zamiast zimowych szaleństw na śniegu czeka nas co najwyżej spacer i to najlepiej w kaloszach...Wiatr dmie i huczy mało zachęcająco.

Póki co siedzę w piżamie pod kołderką, z laptopem na kolanach i nadrabiam zaległości w oglądaniu różnych ciekawych stronek w necie.

Mała ma nowe klocki, zabawa zajmie jej czas jakiś, mam chwilę błogiego lenistwa. 

A teraz już przepis:

Kruche ciasto z dodatkiem ulubionych ziół, brukselka i trzy rodzaje sera a wszystko to zapieczone na złoto pod pysznym, jogurtowo-jajecznym sosem. 

Kto jeszcze nie próbował podobnego placka powinien to zrobić czym prędzej. Do środka można oczywiście spakować co tylko nam wpadnie do głowy: prócz warzyw i sera kawałki mięsa czy wędlin.

Taki placek najlepiej jeść na ciepło, ale smakuje i na zimno, zamiast kanapek.

Uwielbiam, polecam:)

z brukselką

składniki:

ciasto:

50 g zimnego masła

100 g twarogu

szczypta soli

1 szkl mąki pszennej

1/2 łyżeczki ziół 

nadzienie:

300 g brukselki

biała część pora

100 g sera żółtego

100 g sera feta

100 g sera mozzarella

2 łyżki oliwy

sos:

3 jajka

200 ml jogurtu naturalnego

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, odłożyć na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować. Wykleić nim dno i boki natłuszczonej formy.

Ponakłuwać widelcem, piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego w plasterki pora, smażyć mieszając aż zmięknie.

Brukselkę obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.

Sery pokroić w kawałki.

 

Jajka roztrzepać z jogurtem, doprawić pamiętając, że feta jest bardzo słona.

 

Na podpieczony spód wyłożyć pora, następnie brukselki oraz kawałki serów.

Całość zalać przygotowanym sosem.

 

Piec około 30 minut. 

 z brukselką

Gotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych II edycja

poniedziałek, 02 lutego 2015

Lubicie brukselkę? Ja bardzo!

Wciąż poszukuję dań z jej użyciem, wypróbowuję i eksperymentuję.

Te małe kapustki to źródło wielu witamin, między innymi A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Zaledwie 150 g tego warzywa pokrywa w stu procentach dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ma dobroczynny wpływ na błony śluzowe, naskórek i skórę. Warzywo to zawiera również składniki mineralne, takie jak potas, magnez, wapń, cynk, białko i węglowodany. Nadzwyczaj cenne jest dla kobiet ciężarnych, gdyż stanowi skarbnicę kwasu foliowego. Brukselka bywa zaliczana do tak zwanych warzyw młodości, ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze. Te niewielkie zielone główki są również cenne w diecie odchudzającej. W 100 g jest tylko około 30 kcal. To również 2,8 g rozpuszczalnego błonnika, który reguluje trawienie i obniża poziom złego cholesterolu(źródło)

Roślina ta pomaga również wzmacniać odporność organizmu. Ma właściwości przeciwzapalne. Wspomaga pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i oddechowego. 

Czas przeziębień więc czosnek ładuję gdzie się da...

Pamiętajcie - żeby brukselka była smaczna gotujemy ją bez przykrycia, do wody zaś warto dodać odrobinę mleka i szczyptę cynamonu.

Tym razem szybkie, smaczne i pożywne danie. Nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów ani umiejętności kulinarnych. Zamiast słonecznika proponuję również użyć niesolonych orzeszków ziemnych.

i czosnkiem

składniki:

500 g brukselki

łyżka masła

ząbek czosnku

garść słonecznika

sól do smaku

 

Brukselkę umyć, oczyścić. Wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować do miękkości.

Na suchej patelni zrumienić ziarenka słonecznika, odstawić. 

Następnie na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekany czosnek, smażyć minutę, dodać brukselkę.

Smażyć od czasu do czasu mieszając ok 7 minut. Zdjąć z ognia, dodać słonecznik.

Podawać na ciepło.

i czosnkiem

 

sobota, 25 stycznia 2014
Jarskie, rozgrzewające danie z maleńkich kapustek:)
Bardzo dobre na mrozy i chłody.
Pomidory z puszki z powodzeniem można zastąpić świeżymi, ale o tej porze roku nie polecam.
na rozgrzewkę

składniki:

500 g brukselek

puszka pomidorów bez skórki

cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

pęczek natki pietruszki

1/2 łyżeczki mielonej papryki

sól, pieprz do smaku


Brukselkę ugotować na półmiękko, osączyć.

Oliwę rozgrzać w rondlu, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Zrumienić, dodać pomidory wraz z zalewą.

 

Dusić ok 3 minut, pomidory rozgnieść widelcem.

Wrzucić brukselkę, na minimalnym ogniu dusić do miękkości.

Doprawić do smaku.

Podawać posypane natką pietruszki.

duszona w pomidorach
poniedziałek, 21 października 2013

Łatwy, szybki i oryginalny pomysł na smaczne i pożywne danie z brukselki.

Wspaniale pachnie i idealnie rozgrzewa w chłodne, jesienne wieczory.

Przepis z bardzo starego (r. 1998!) dodatku świątecznego "Przyjaciółki" :)

z boczkiem i czosnkiem

składniki:

1 kg brukselki

150 g wędzonego boczku

2 łyżki oliwy

ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku

 

Z brukselki zdjąć zwiędłe liście, bardzo dokładnie umyć, kilkakrotnie wymieniając wodę.

Wrzucić na wrzątek, gotować bez przykrycia 15 minut, odcedzić.

Boczek pokroić w cienkie słupki, wrzucić na rozgrzaną oliwę, stopić na wolnym ogniu.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.

Wrzucić brukselkę.

Posypać solą i pieprzem, przykryć, trzymać na niewielkim ogniu jeszcze około 15 minut.

z boczkiem i czosnkiem

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów