w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: papryka

czwartek, 30 marca 2017

Dziś propozycja na uatrakcyjnienie obiadu na bazie ryżu.

Przygotowany w ten sposób jest aromatyczny i bardzo smaczny.

Jako dodatek do mięsa idealny! 

do obiadu

składniki:

3 woreczki ryżu

3goździki

liść laurowy

po szczypcie słodkiej mielonej papryki, chili, cynamonu i kurkumy

łyżka oliwy

łyżeczka masła

1/2 pęczka natki pietruszki

1/2 czerwonej papryki

sól do smaku

 

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, do wody dodając goździki, liść laurowy i kurkumę.

Odsączyć. 

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło, gdy się rozpuści dodać pozostałe przyprawy oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę. 

Gdy papryka zmięknie dorzucić ryż, smażyć chwilę mieszając. 

Po zdjęciu z ognia dodać posiekaną drobno nać pietruszki.

Podawać bezzwłocznie, najlepiej jako dodatek do mięs. 

do obiadu

środa, 23 listopada 2016

Wiadomo, że o tej porze roku trudno o świeże, chrupiące i smaczne warzywa. 

Mam jedną dziwną zasadę; w sklepach i na straganach wącham warzywa, nie będę kryć - głównie pomidory...nie wiem, czy macie pojęcie, jak trudno znaleźć pomidory pachnące pomidorami!

Czasem (hmm, rzadko) zdarza się znaleźć właśnie takie warzywa, pachnące świeżością i latem, kupuję wówczas większą ilość i zjadamy ze smakiem, w różnej postaci, byle prędko; bo zwykle takie właśnie warzywka psują się dość szybko, w przeciwieństwie do pięknych, błyszczących i "plastikowych", które mogą tygodniami leżeć w lodówce.

Dziś chciałam zaprezentować sałatkę z kurczakiem i makaronem, z dodatkiem świeżych warzyw - będzie ona tym smaczniejsza, im lepsze warzywa uda nam się znaleźć!

z makaronem i kurczakiem

składniki:

200 g dowolnego makaronu

pojedyncza pierś kurczaka

ogórek zielony

2-3 pomidory

czerwona papryka

puszka kukurydzy

1/2 pęczka koperku

sól, pieprz do smaku

łyżka soku z cytryny

łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu greckiego

 

Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie.

Pierś kurczaka również ugotować w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu pokroić w kostkę.

Świeże warzywa umyć, ogórek brać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, wszystkie pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny.

Kukurydzę osączyć.

Koperek drobno posiekać.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić do  smaku, dodać majonez i jogurt.

Schłodzić przed podaniem. 

z kurczakiem i makaronem

 

piątek, 04 listopada 2016

Dziś moja propozycja na sycącą i smaczną sałatkę w pięknych, jesiennych barwach!

Pieczony kurczak, warzywa, sos curry, a do tego miód i słodka gruszka - połączenie niebanalne, pyszne!

Dużą rolę odgrywa w niej marynowana i smażona cukinia.

Warto poświęcić trochę czasu, żeby przygotować coś tak pysznego.

z kurczakiem i gruszką 

składniki:

główka sałaty lodowej

ok 300 g pieczonego mięsa kurczaka

2 małe cukinie

2 nieduże, twarde gruszki

czerwona papryka

marynata:

łyżka miodu

3 łyżki oliwy

duży ząbek czosnku

łyżeczka kolendry

łyżeczka curry

sos:

3/4 szkl jogurtu greckiego

łyżeczka miodu

łyżka soku z cytryny

łyżeczka curry

duża szczypta pieprzu cytrynowego

 

Składniki marynaty wymieszać, odstawić na kilka minut.

Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Włożyć do marynaty, wymieszać, odstawić na ok 20 minut.

 

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku, odstawić do lodówki.

 

Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

 

Paprykę umyć, wyciąć nasiona, miąższ pokroić w paseczki. 

Sałatę pokroić w kawałki.

Mięso kurczaka pokroić w kostkę. 

 

Patelnię rozgrzać, na gorącą wrzucić cukinię wraz z zalewą, smażyć kilka minut, warzywa powinny pozostać jędrne.

Na minutę przed końcem smażenia na patelnię wrzucić gruszki, wymieszać, następnie zdjąć z ognia, wystudzić. 

 

Wszystkie składniki sałatki wymieszać wraz z sosem. 

z kurczakiem i gruszką

    Andrzejkowa uczta

wtorek, 27 września 2016

Słoneczko pięknie dziś świeci, w sumie ładna ta jesień :)

Wspominamy wakacje!

Spędziłyśmy cudowne chwile nad Morzem Czarnym, w Bułgarii.

Pogoda wymarzona, woda i plaża cudowne, wspaniały relaks!

Warzywa i owoce niezwykle smaczne i soczyste, przede wszystkim figi, zrywane z drzew rosnących dziko właściwie wszędzie i pola słoneczników...

Jedną z najmilej wspominanych chwil tych wakacji był tzw. "wieczór bułgarski".

W pięknej restauracji, położonej w samym środku lasu mieliśmy możliwość obejrzenia występów zespołu ludowego, obserwowania mistycznego spektaklu chodzenia po rozżarzonych węglach, a także skosztowania pysznych, bułgarskich dań.

Najbardziej smakowała mi sałatka szopska.

Prosta i niezwykle smaczna, jadana w Bułgarii bardzo często.

Przepis podany "z głowy" od Polki, mieszkającej w Bułgarii od lat. 

warzywa i ser

składniki:

3 pomidory

2 zielone ogórki

cebula

czerwona papryka

natka piertruszki

ser typu bałkańskiego

sos:

3 łyżki oleju słonecznikowego

łyżka soku z cytryny

odrobina miodu

sól, pieprz do smaku

 

Pomidory, paprykę i ogórki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w piórka, natkę pietruszki poszatkować.

 

Składniki sosu wymieszać, doprawić wg własnego uznania, zalać warzywa, wymieszać.

Odstawić na min 15 minut.

Przed podaniem wierzch posypać startym na tarce o grubych oczkach serem. 

warzywa i ser

Przepis zgłaszam do akcji:

   Danie inspirowane podróżą 2Danie inspirowane podróżą 2016

I jeszcze na koniec piękne wakacyjne zdjęcie:)

poniedziałek, 12 września 2016

Papryki właśnie teraz są najsmaczniejsze!

Przygotowane w ten sposób, napełnione pysznym farszem stanowią przepyszne danie na obiad bądź ciepłą kolację.

Jeśli zostało trochę gotowanego mięsa, np z rosołu warto wykorzystać je do przygotowania tego właśnie, pysznego dania.

Ja podałam papryki z domowym keczupem z dyni, myślę, że świetnie smakowałyby również z ciepłym sosem pomidorowym.

z kaszą gryczaną i mięsem z rosołu

składniki:

nadzienie:

2 torebki białej kaszy gryczanej

cebula

300 g pieczarek

ok 300 g ugotowanego mięsa (u mnie wołowina i kurczak z rosołu)

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oliwy

ponadto:

ok 8 papryk (w zależności od wielkości)

ok 1/2 szkl rosołu

sos pomidorowy

natka pietruszki

 

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Cebulę i pieczarki obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę, podsmażyć, zdjąć z ognia, lekko przestudzić..

Mięso pokroić w małe kawałeczki.

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, doprawić do smaku.

 

Papryki umyć, odciąć wierzchołek z ogonkiem, delikatnie wydłubać białe błonki z pestkami.

Farszem napełnić papryki lekko dociskając po każdej porcji.

 

Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 35 minut.

 

Podawać z sosem pomidorowym, posypane natką pietruszki.

z kaszą gryczaną i mięsem z rosołu

środa, 07 września 2016

Znacie chutney'e? Świetna sprawa!

Co do genezy nazwy; przeczytałam gdzieś dwa wyjaśnienia: z jakiegośtam języka znaczy to miażdżyć, z innego doprawiać...

Chutney to nic innego, jak gęsty sos z warzyw i/lub owoców, aromatyczny i dobrze doprawiony.

W ubiegłym roku rozkoszowaliśmy się chutney'em pomidorowym ze śliwkami, teraz proponuję chutney dyniowy.

Pierwsza partia zrobiona już jakiś czas temu, wypróbowana, zaakceptowana:) teraz dorobiłam jeszcze trochę-przyda się zimą, jako dodatek do mięs, pizzy, serów,wędlin itp. 

do słoików na zimę

składniki:

1 kg miąższu dyni

4 pomidory

2 cebule

2 marchewki

2 papryki

1/3 szkl oliwy

1/2 szkl octu 

1/2 szkl cukru

2 łyżki soli

2 płaskie łyżki cukru

łyżka curry

łyżka imbiru

łyżeczka słodkiej, mielonej papryki

1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Dynię pokroić w ok 1cm kostkę.

Paprykę i cebulę w kosteczkę.

Marchew zetrzeć na tarce.

 

Dynię wymieszać z solą, odstawić na godzinę. 

Wypłukać zimną wodą.

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i marchew, smażyć kilka minut, następnie dodać paprykę i dynię, wymieszać.

Zmniejszyć ogień, dusić mieszając od czasu do czasu do chwili, aż warzywa zaczną się rozpadać.

Dodać ocet, cukier, przyprawy, dusić jeszcze na wolnym ogniu aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji (jeśli wolimy bardziej jednolity, można zmiksować).

 

Gorącym sosem napełniać wyparzone słoiczki, zakręcać, odwracać do góry dnem, odstawiać do wystudzenia.

do słoików na zimę

czwartek, 01 września 2016

W mojej spiżarni nie mogło zabraknąć zapasu domowego keczupu.

Co roku staram się przygotować keczup z innego przepisu, na blogu możecie znaleźć już kilka różnych propozycji.

Wyjątkiem jest keczup z dyni-ten jest już można powiedzieć obowiązkowy, robię go co rok.

Tym razem przepis na bardzo łagodny, delikatny keczup z dodatkiem papryki.

domowe przetwory

składniki:

2 kg pomidorów

duża cebula

3 ząbki czosnku

2 papryki

5 łyżek oliwy

6 łyżek octu

2-3 łyżeczki soli

2 łyżki płaskie cukru

łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1/2 łyżeczki chili

szczypta curry, pieprzu i gałki muszkatołowej

 

Cebule obrać, pokroić w kosteczkę.

Czosnek obrać zmiażdżyć ząbki trzonkiem noża, drobno posiekać.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę.

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę.

 

Oliwę rozgrzać, wrzucić cebulę, gdy stanie się szklista dodać czosnek i paprykę. Smażyć kilka minut, następnie dodać pomidory i łyżeczkę soli.

Dusić na maleńkim ogniu od czasu do czasu mieszając aż warzywa się rozpadną.

Zdjąć z ognia, odstawić na 15 minut, zblendować, doprawić do smaku, dusić do czasu, aż sos nabierze pożądanej konsystencji. 

Gorący nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać, odwracać do góry dnem. 

domowe przetwory

   Warzywa psiankowate 2016Pora na pomidora!Róbmy przetwory 2016Warzywa psiankowate 2016

poniedziałek, 25 lipca 2016

Kolejna sałatka, która okazała się tak pyszna, że z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole.

Lekka, kolorowa, smaczna, zdrowa.

Pęczak, bób i mięso kurczaka sprawiają, że jest pożywna i sycąca. 

z pęczakiem i bobem

składniki:

500 g bobu

100 g pęczaku

pojedyncza pierś kurczaka

czerwona papryka

pęczek natki pietruszki

marynata do mięsa:

1/3 szkl oliwy

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

kilka gałązek świeżego rozmarynu

sos:

1/3 szkl oliwy

łyżka wody

łyżka soku z cytryny

łyżeczka miodu

sól, pieprz do smaku

 

Najpierw należy zamarynować mięso: igiełki rozmarynu oddzielić od łodyżek, wymieszać z oliwą i przyprawami. Pierś kurczaka przeciąć na trzy długie paski, dokładnie natrzeć marynatą, odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. 

 

Następnie przygotować sos: wszystkie składniki porządnie wymieszać. Odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. 

Bób wrzucić na wrzątek, ugotować na półmiękko, wyłuskać z łupinek.

 

Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu. 

 

Mięso wraz z marynatą wrzucić na rozgrzaną patelnię. Usmażyć, osączyć, wystudzić, pokroić w paseczki. 

 

Z papryki wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę.

Natkę pietruszki posiekać.

 

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać sosem. Przed podaniem schłodzić.

z pęczakiem i bobem

czwartek, 23 czerwca 2016

Często robię dania z makaronem - moja Córka bardzo je lubi.

To kolejna propozycja obiadowa; zdrowsza, razowa wersja "świderków" z kurczakiem i warzywami, wszystko przesiąknięte aromatycznymi ziołami.

Szybko, zdrowo i smacznie!

 z kurczakiem i warzywami

składniki:

400 g makaronu razowego świderki

500 g mięsa z udek kurczaka

cebula

2 ząbki czosnku

papryka czerwona

cukinia

1/2 brokuła

ulubione zioła świeże lub suszone

sól, pieprz do smaku

łyżeczka mąki pszennej

4 łyżki oliwy

 

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku.

Dodać mięso pokrojone w nieduże kawałki.

Gdy mięso się obsmaży ze wszystkich stron  dodać podzielony na różyczki brokuł.

Po kilku minutach pokrojoną w paseczki paprykę, a po kilku następnych pokrojoną w półplasterki cukinię oraz zioła.

Podlać odrobiną wody, dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mąkę rozrobić w 1/4 szkl zimnej wody, wlać na patelnię.

Doprowadzić do wrzenia.

 

Na talerz wyłożyć porcje makaronu, polać sosem z mięsem i warzywami.

Podawać gorące.

z kurczakiem i warzywami

 

wtorek, 16 lutego 2016

Dziś mam przepis na rewelacyjną quesadille meksykańską.

Domowe tortille przełożone pikantnym farszem z kurczaka i warzyw, zapieczone na patelni grillowej razem z mozzarellą, podane z sosem czosnkowym.

Po prostu świetne danie!

Wygląda na bardzo skomplikowane, ale wcale takie nie jest.

z czosnkowym sosem

składniki:

tortille:

2 szkl mąki pszennej

160 ml bardzo gorącej wody

2 łyżki oliwy

duża szczypta soli

nadzienie:

podwójna pierś kurczaka 

duża łyżka przyprawy meksykańskiej

cebula

papryka

puszka czerwonej fasoli

1/3 szkl oliwy

ponadto:

natka pietruszki

ok 100 g mozzarelli

sos:

4 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka soku z cytrny

3 duże ząbki czosnku

sól, pieprz, odrobina cukru do smaku

 

Mięso pokroić w kostkę, wsypać przyprawę meksykańską, wlać oliwę, wymieszać, odłożyć na min 30 minut.

 

Mąkę przesiać, dodać sól i wodę, wmieszać łyżką, następnie dodać oliwę, wyrobić rękoma gładkie, elastyczne ciasto (będzie przyjemnie cieplutkie). Nakryć miską, odłożyć na 30 minut.

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki na czas przygotowania reszty potrawy.

 

Pietruszkę posiekać, ser zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.

 

Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, fasolę osączyć.

Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron, dodać cebulę i paprykę, smażyć kilka minut, następnie dodać fasolę, jeszcze kilka minut potrzymać na ogniu.

 

Ciasto podzielić na 8 części, rozwałkować cienkie, okrągłe placki (aby były idealne można odciąć koła, np od talerza).

Każdy placek wkładać na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Smażyć około minuty z każdej strony (na cieście powinny pojawić się charakterystyczne bąbelki).

 

Zawartość patelni rozłożyć po równo na 4 placki tortilli, posypać natką pietruszki i mozzarellą. 

 

Na wierzchu rozłożyć pozostałe placki, lekko docisnąć, aby nadzienie rozłożyło się równo.

 

Smażyć na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) po kilka minut z obu stron, aż ser się rozpuści. 

Po zdjęciu z patelni pokroić w trójkąty.

Podawać z czosnkowym sosem. 

z sosem czosnkowym

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów