w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: pomidory

środa, 29 marca 2017

Kolacja w stylu śródziemnomorskim.

Pyszna, aromatyczna, lekka ale i sycąca.

Grillowane plastry bakłażana, nadziewane mięsem z dodatkiem sera, zapieczone w pomidorowym sosie.

Podałam je z sałatką grecką.

Bardzo polecam:)

zapiekane w sosie pomidorowym

składniki:

3 niewielkie bakłażany

łyżka soli

nadzienie:

500 g mielonego mięsa

125 g mozzarelli

125 g ziołowego sera kanapkowego 

cebula

2 żółtka

po szczypcie suszonej bazylii, cynamonu i gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

sos:

2 puszki pomidorów

cebula

2 ząbki czosnku

1/2 szkl wytrawnego czerwonego wina

po ok 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i cynamonu

duża szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

ok 1/4 szkl oliwy

 

Bakłażana pokroić wzdłuż na ok 7mm paski. W zimnej wodzi rozpuścić sól, włożyć bakłażana, obciążyć tak, by cały był zamoczony, dostawić na ok 30 minut.

 

Do mięsa dodać pokrojone w kostkę cebulę i mozzarellę, serek kanapkowy, żółtka i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, następnie wrzucić drobno posiekany czosnek, bazylię, gałkę muszkatołową i cynamon, smażyć mieszając aż poczujemy wyraźny aromat. Wówczas dodać pomidory wraz z zalewą, gdy zaczną wrzeć dodać wino. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż część płynu odparuje i sos zgęstnieje.

 

Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, opiekać kilka minut na grillu lub suchej grillowej patelni.

Każdy plaster posmarować warstwą mięsnego nadzienia, zwijać roladki. 

 

Połowę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nich ciasno roladki, na wierzch wylać resztę sosu. 

Naczynie przykryć, wstawić na ok 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, następnie zdjąć pokrywę i dopiekać potrawę jeszcze ok 10 minut. 

zapiekane w sosie pomidorowym

środa, 22 lutego 2017

Dziś proponuję sałatkę; kolorową, smaczną i pożywną!

Z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie oliwy, o wyrazistym smaku i aromacie. 

Idealną na domową kolację jak i imprezę w szerszym gronie.

Podczas przygotowania sosu należy pamiętać, żeby ostrożnie dosypywać soli, bowiem zarówno feta, jak i chorizo są dość słone. 

z sosem czosnkowym 

składniki:

brokuł

puszka czerwonej fasoli

2 pomidory

150 g sera feta

200 g kiełbasy chorizo

pęczek szczypiorku

sos:

1/3 szkl oliwy

3 łyżki wody

łyżka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

łyżeczka miodu

łyżeczka ulubionych ziół (np toskańskie)

sól, pieprz do smaku

 

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, odstawić na ok 20 minut. 

 

Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na lekko osolony wrzątek, ugotować na półmiękko.

Kiełbasę pokroić w plasterki, wrzucić na suchą patelnię, wysmażyć aż staną się chrupiące.

Fasolę osączyć.

Pomidory pokroić na cząstki. 

Ser pokroić w kostkę.

Szczypiorek posiekać.

 

Składniki sałatki wrzucić do salaterki, polać sosem, wierzch posypać szczypiorkiem. 

z sosem czosnkowym

   Nasiona roślin strączkowych na talerzu

środa, 25 stycznia 2017

Moja Córcia bardzo lubi wszelkie "mączne" potrawy. 

Wszelkie makarony i pierogi należą do jej ulubionych dań.

Wymyślam wiele różnych wariacji obu tych dań.

 Dziś moja kolejna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Bardzo smaczna propozycja! 

Do nadzienia dodałam aromatycznych suszonych pomidorów, wyszło bajecznie!

Pierożki ulepiłam z wyjątkowego ciasta, które odkryłam niedawno, w zasadzie dwuskładnikowego, błyskawicznego i pysznego :)

Polecam:)

 i suszonymi pomidorami 

składniki:

ciasto:

250 g mąki pszennej

ok 250 ml jogurtu naturalnego

szczypta soli

nadzienie:

ok 300 g mięsa z rosołu

cebula

2 ząbki czosnku

1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie

sól, pieprz do smaku

 

Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać ok 3 łyżek oliwy z pomidorów, wrzucić cebulę, zeszklić, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso drobno pokroić (lub zmielić), dodać pokrojone w kosteczkę, osączone z zalewy pomidory i przestudzoną cebulę.

Wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.

 

Mąkę przesiać, dodać partiami kefir (tyle, by ciasto było mięciutkie i elastyczne). 

Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. 

Wycinać krążki, nakładać porcje nadzienia, sklejać pierogi.

Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek.

Najlepiej podawać ze zrumienioną cebulką. 

z suszonymi pomidorami

   Dania z resztek

środa, 23 listopada 2016

Wiadomo, że o tej porze roku trudno o świeże, chrupiące i smaczne warzywa. 

Mam jedną dziwną zasadę; w sklepach i na straganach wącham warzywa, nie będę kryć - głównie pomidory...nie wiem, czy macie pojęcie, jak trudno znaleźć pomidory pachnące pomidorami!

Czasem (hmm, rzadko) zdarza się znaleźć właśnie takie warzywa, pachnące świeżością i latem, kupuję wówczas większą ilość i zjadamy ze smakiem, w różnej postaci, byle prędko; bo zwykle takie właśnie warzywka psują się dość szybko, w przeciwieństwie do pięknych, błyszczących i "plastikowych", które mogą tygodniami leżeć w lodówce.

Dziś chciałam zaprezentować sałatkę z kurczakiem i makaronem, z dodatkiem świeżych warzyw - będzie ona tym smaczniejsza, im lepsze warzywa uda nam się znaleźć!

z makaronem i kurczakiem

składniki:

200 g dowolnego makaronu

pojedyncza pierś kurczaka

ogórek zielony

2-3 pomidory

czerwona papryka

puszka kukurydzy

1/2 pęczka koperku

sól, pieprz do smaku

łyżka soku z cytryny

łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu greckiego

 

Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie.

Pierś kurczaka również ugotować w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu pokroić w kostkę.

Świeże warzywa umyć, ogórek brać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, wszystkie pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny.

Kukurydzę osączyć.

Koperek drobno posiekać.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić do  smaku, dodać majonez i jogurt.

Schłodzić przed podaniem. 

z kurczakiem i makaronem

 

czwartek, 27 października 2016

Szukałam pomysłu na lżejszą wersję musaki, uwielbiam połączenie bakłażanów i mięsa mielonego.

Wymyśliłam taką oto zapiekankę - jest świetna!

Połączenie gorącej zapiekanki z zimnymi, aromatycznymi dodatkami smakuje wyśmienicie.

Bardzo polecam:)

jak musaka

składniki:

3 bakłażany

500 g mięsa mielonego wołowego

czerwona papryka

cebula

2 ząbki czosnku

sól

olej

łyżka koncentratu pomidorowego

przyprawy (do smaku):

papryka w proszku, mielony kminek, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa 

sos:

1 szkl jogurtu greckiego

2 jajka

łyżka ulubionych ziół (np mieszanki ziół greckich)

ponadto:

pomidorki koktajlowe

ser feta

czarne oliwki

listki świeżej bazylii

 

Bakłażana pokroić w 1cm plastry, zanurzyć w mocno osolonej wodzie, odstawić na ok 30 minut, osączyć, usmażyć na patelni grillowej (bez tłuszczu).

 

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać posiekany czosnek i mięso, smażyć pod koniec dodając pokrojoną w kostkę paprykę.

Doprawić do smaku (powinno być dość pikantne), dodać koncentrat pomidorowy, zdjąć z ognia.

 

W natłuszczony naczyniu żaroodpornym układać warstwami plastry bakłażana i mięso, ostatnią warstwą powinny być bakłażany.

Składniki sosu wymieszać, polać wierzch zapiekanki.

 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut.

 

Przed podaniem wierzch posypać pomidorkami, oliwkami, pokrojonym serem i listkami bazylii.

jak musaka

wtorek, 27 września 2016

Słoneczko pięknie dziś świeci, w sumie ładna ta jesień :)

Wspominamy wakacje!

Spędziłyśmy cudowne chwile nad Morzem Czarnym, w Bułgarii.

Pogoda wymarzona, woda i plaża cudowne, wspaniały relaks!

Warzywa i owoce niezwykle smaczne i soczyste, przede wszystkim figi, zrywane z drzew rosnących dziko właściwie wszędzie i pola słoneczników...

Jedną z najmilej wspominanych chwil tych wakacji był tzw. "wieczór bułgarski".

W pięknej restauracji, położonej w samym środku lasu mieliśmy możliwość obejrzenia występów zespołu ludowego, obserwowania mistycznego spektaklu chodzenia po rozżarzonych węglach, a także skosztowania pysznych, bułgarskich dań.

Najbardziej smakowała mi sałatka szopska.

Prosta i niezwykle smaczna, jadana w Bułgarii bardzo często.

Przepis podany "z głowy" od Polki, mieszkającej w Bułgarii od lat. 

warzywa i ser

składniki:

3 pomidory

2 zielone ogórki

cebula

czerwona papryka

natka piertruszki

ser typu bałkańskiego

sos:

3 łyżki oleju słonecznikowego

łyżka soku z cytryny

odrobina miodu

sól, pieprz do smaku

 

Pomidory, paprykę i ogórki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w piórka, natkę pietruszki poszatkować.

 

Składniki sosu wymieszać, doprawić wg własnego uznania, zalać warzywa, wymieszać.

Odstawić na min 15 minut.

Przed podaniem wierzch posypać startym na tarce o grubych oczkach serem. 

warzywa i ser

Przepis zgłaszam do akcji:

   Danie inspirowane podróżą 2Danie inspirowane podróżą 2016

I jeszcze na koniec piękne wakacyjne zdjęcie:)

środa, 07 września 2016

Znacie chutney'e? Świetna sprawa!

Co do genezy nazwy; przeczytałam gdzieś dwa wyjaśnienia: z jakiegośtam języka znaczy to miażdżyć, z innego doprawiać...

Chutney to nic innego, jak gęsty sos z warzyw i/lub owoców, aromatyczny i dobrze doprawiony.

W ubiegłym roku rozkoszowaliśmy się chutney'em pomidorowym ze śliwkami, teraz proponuję chutney dyniowy.

Pierwsza partia zrobiona już jakiś czas temu, wypróbowana, zaakceptowana:) teraz dorobiłam jeszcze trochę-przyda się zimą, jako dodatek do mięs, pizzy, serów,wędlin itp. 

do słoików na zimę

składniki:

1 kg miąższu dyni

4 pomidory

2 cebule

2 marchewki

2 papryki

1/3 szkl oliwy

1/2 szkl octu 

1/2 szkl cukru

2 łyżki soli

2 płaskie łyżki cukru

łyżka curry

łyżka imbiru

łyżeczka słodkiej, mielonej papryki

1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Dynię pokroić w ok 1cm kostkę.

Paprykę i cebulę w kosteczkę.

Marchew zetrzeć na tarce.

 

Dynię wymieszać z solą, odstawić na godzinę. 

Wypłukać zimną wodą.

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i marchew, smażyć kilka minut, następnie dodać paprykę i dynię, wymieszać.

Zmniejszyć ogień, dusić mieszając od czasu do czasu do chwili, aż warzywa zaczną się rozpadać.

Dodać ocet, cukier, przyprawy, dusić jeszcze na wolnym ogniu aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji (jeśli wolimy bardziej jednolity, można zmiksować).

 

Gorącym sosem napełniać wyparzone słoiczki, zakręcać, odwracać do góry dnem, odstawiać do wystudzenia.

do słoików na zimę

czwartek, 01 września 2016

W mojej spiżarni nie mogło zabraknąć zapasu domowego keczupu.

Co roku staram się przygotować keczup z innego przepisu, na blogu możecie znaleźć już kilka różnych propozycji.

Wyjątkiem jest keczup z dyni-ten jest już można powiedzieć obowiązkowy, robię go co rok.

Tym razem przepis na bardzo łagodny, delikatny keczup z dodatkiem papryki.

domowe przetwory

składniki:

2 kg pomidorów

duża cebula

3 ząbki czosnku

2 papryki

5 łyżek oliwy

6 łyżek octu

2-3 łyżeczki soli

2 łyżki płaskie cukru

łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1/2 łyżeczki chili

szczypta curry, pieprzu i gałki muszkatołowej

 

Cebule obrać, pokroić w kosteczkę.

Czosnek obrać zmiażdżyć ząbki trzonkiem noża, drobno posiekać.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę.

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę.

 

Oliwę rozgrzać, wrzucić cebulę, gdy stanie się szklista dodać czosnek i paprykę. Smażyć kilka minut, następnie dodać pomidory i łyżeczkę soli.

Dusić na maleńkim ogniu od czasu do czasu mieszając aż warzywa się rozpadną.

Zdjąć z ognia, odstawić na 15 minut, zblendować, doprawić do smaku, dusić do czasu, aż sos nabierze pożądanej konsystencji. 

Gorący nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać, odwracać do góry dnem. 

domowe przetwory

   Warzywa psiankowate 2016Pora na pomidora!Róbmy przetwory 2016Warzywa psiankowate 2016

czwartek, 04 sierpnia 2016

Szybka i bardzo smaczna, ciepła przekąska w śródziemnomorskim stylu.

Małe grzanki, pachnące czosnkiem, zapiekane z pomidorami i dwoma rodzajami sera, podane ze świeżą bazylią - pycha!

 z pomidorami i dwoma serami 

składniki:

6 kromek bagietki (pełnoziarnistej)

100 g sera mozzarella

100 g sera pleśniowego

2 pomidory

ząbek czosnku

2-3 łyżki oliwy

świeże listki bazylii

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, mieszanką posmarować kromki pieczywa.

 

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.

 

W podobną kostkę pokroić również oba sery.

 

Pomidory i sery układamy na kromkach.

Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, zapiekamy ok 5 minut, aż grzanki się zrumienią a ser roztopi. 

 

Przed podaniem na wierzchu układamy listki bazylii, można dodatkowo skropić odrobiną oliwy. 

z pomidorami i serami

czwartek, 07 lipca 2016

Uwielbiam sałatki, to, że nie ma ich na blogu zbyt wiele nie znaczy, że rzadko je robię - po prosu zwykle wrzucam do miseczki wszystko, co pod ręką,  zdarza się też tak, że sałatka znika zanim zdążę zrobić zdjęcie:D

Czasem zaś sałatka jest robiona według konkretnego przepisu, albo okazuje się wyjątkowo pyszna i warta powtórzenia - wtedy fotografuję ją (zwykle przy drugim podejściu:)) i "wrzucam" na bloga; jak tę właśnie:)

Sałatka ma niecodzienny smak dzięki pieczarkom, smażonym na oliwie oraz dodatkowi orzechów włoskich.

Polecam wybierać mix sałaty z rukolą, wówczas będzie jeszcze pyszniejsza.

z_pieczarkami_saatka

składniki:

opakowanie mixu sałat 

500 g pieczarek

125 g sera feta

2 pomidory

mały słoik zielonych oliwek

100 g orzechów włoskich

3 łyżki oliwy

sos:

3 łyżki jogurtu naturalnego

łyżka majonezu

łyżka pikantnego keczupu

łyżeczka soku z cytryny

ew sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać, spróbować i ew. doprawić do smaku.

Odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki.

 

Pieczarki obrać, pokroić w talarki, wrzucić na rozgrzaną oliwę, obsmażyć, zdjąć z ognia, wystudzić.

 

Pomidory pokroić w cząstki, fetę w kostkę.

 

Oliwki osączyć. 

 

Orzechy drobno pokroić.

 

Na dno naczynia włożyć sałatę, wylać cały sos, następnie układać kolejno: pomidory, oliwki, pieczarki, orzechy, na końcu fetę.

 z_pieczarkami_saatka1

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów