w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: przetwory

środa, 06 listopada 2013

Taki seler przyda się jako baza do wielu sałatek i zimowych surówek.

Zamiast później kupować, warto przygotować teraz samodzielnie kilka słoiczków. 

Przepis ze starego jesiennego numeru specjalnego Poradnika Domowego. 

 przetwory

składniki:

2 kg selera

250 ml octu 10%

3 szkl wody

łyżka soli

2 łyżki cukru

kilka goździków

łyżeczka ziaren kolendry

szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej

 

Seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wlać szklankę wody z łyżką soli i łyżką octu. Zagotować.

Pozostałą wodę i ocet wraz z przyprawami zagotować osobno.

Gorącą zalewę wlać do selera, wymieszać.

Nakładać do słoiczków, zamykać, pasteryzować ok 20-25 minut.

seler konserwowy

sobota, 02 listopada 2013

Miał być wpis z dynią dziś - z przyczyn technicznych muszę go przełożyć na potem.

W takim razie troszkę zaległy przepis na buraczaną sałatkę do słoików.

Bezsprzecznie ta sałatka jest moim numerem 1 wśród wszystkich przygotowywanych w moim domu przetworów.

No, może jeszcze dotrzymują jej kroku ogórki kiszone;)

Rokrocznie odstawiam jesienią na półkę spiżarni kilkanaście słoiczków tej sałatki. 

Pyszna jest.

Wcinamy ją jako dodatek do obiadu, do parówek, wędlin, czasem samą - widelcem wprost ze słoika.

Polecam

 przetwory do słoików

składniki:

6 kg buraków ćwikłowych

1 kg papryki (dowolnej)

600 g cebuli

1 i 1/2 szkl octu 10%

3/4 szkl cukru

2 łyżki soli

 

Buraki ugotować, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

(Przyznam się, że od jakiegoś czasu zarówno paprykę, jak i cebulę wrzucam na grubą tarkę w moim robocie "Kasia" - sporo mniej roboty, a w smaku niczym nie ustępuje tradycyjnie przygotowanej).

Ocet zagotować z dodatkiem cukru i soli. 

Na wrzący wrzucić cebulę i paprykę, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut.

Dodać starte buraki, zagotować.

Gorące wkładać do słoików, zakręcać.

Pasteryzować około 10 minut.

 przetwory na zimę

środa, 02 października 2013

Ulubiona sałatka mojego Taty. 

Przygotowuję ją co roku, za każdym razem lekko modyfikując skład oraz przyprawy.

Wygląda bardzo atrakcyjnie, w chłodne, zimowe dni przypomina lato:)

 pikle warzywne

składniki:

2 kg różnych warzyw (u mnie: fasolka szparagowa żółta i zielona, kalafior, brokuły, cebula, pomidorki koktajlowe, papryka, ogórki)

marynata:

1 l wody

1/3 szkl octu 10%

1 łyżka soli

2 łyżki cukru

po 10 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

łyżeczka gorczycy

2-3 listki laurowe

kilka ząbków czosnku

korzeń chrzanu

 

Warzywa umyć, oczyścić, duże pokroić w kawałki podobnej wielkości.

Fasolkę, kalafior i brokuły wrzucać (osobno) na wrzątek i lekko obgotować (4-5 minut), osączyć.

Wodę zagotować z octem, solą, cukrem, zielem i pieprzem. Włożyć listki laurowe i obrane ząbki czosnku. przykryć, zestawić z ognia.

Warzywa układać dość ciasno warstwami w wyparzonych słoikach. 

Posypać gorczycą.

Wlać ciepłą jeszcze zalewę - tak by wszystkie warzywa były przykryte.

Na wierzch włożyć ząbki czosnku, liście laurowe i po kawałku chrzanu.

Zakręcić.

Pasteryzować 15-20 minut.

 kolorowe pikle warzywne

czwartek, 29 sierpnia 2013

Ostatnio moja Mała zjada sporo keczupu. 

Zmobilizowało mnie to do przygotowania - po raz pierwszy - własnego, domowego.

Przejrzałam różne przepisy, ten spodobał mi się najbardziej. Był jeden problem - do keczupu dodane były różne pikantne przyprawy (pieprz, chili), wiedziałam, że za ich przyczyną keczup zrobi się "pieczący", więc dla Małej niejadalny.

Pominęłam nieco składników, złagodziłam smak, keczup pyszny wyszedł, ma oryginalny, lekko korzenny smak.

Już zużyłyśmy cały słoiczek, do kanapek i parówek. 

Myślę, że keczup będzie również doskonałą bazą do przygotowania różnych sosów zarówno na ciepło jak i na zimno.

Sezon w pełni, pomidory do słoików:)

orientalny

składniki:

2 kg pomidorów

70 dag cebuli

2 strąki czerwonej papryki

główka czosnku

1/2 szkl octu 10%

4 łyżki cukru

3 łyżki oleju

2 łyżeczki soli

po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

kilka goździków

3 listki laurowe

pieprz, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa do smaku 

 

Cebulę obrać, pokroić "byle jak" , sparzyć, osączyć.

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić.

Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne, drobno pokroić (ja starłam na tarce).

Warzywa włożyć do garnka, gotować najpierw na dużym, potem na małym ogniu aż się rozgotują (u mnie ok 1,5 godz.).

Przetrzeć przez sito (ja zmiksowałam), dodać "sypkie" przyprawy, gotować kolejne 30 minut.

Czosnek obrać. Ząbki czosnku, liście laurowe, goździki, ziele angielskie i pieprz ułożyć na kawałku czystej gazy, zawiązać, "pakunek" wrzucić do masy pomidorowej.

Dodać ocet i olej, wymieszać, zdjąć garnek z ognia, przykryć, odstawić na 15 minut.

Następnie ponownie postawić na ogniu, zagotować, wyjąć pakunek z czosnkiem i ziołami.

Bardzo gorący keczup nakładać do wyparzonych, gorących słoików, dokładnie zakręcać, odwracać do góry dnem.

 oryginalny

Zapasy na zimę - I edycja 2013



wtorek, 27 sierpnia 2013

Nim lato minie warto część jego kolorów i smaków zamknąć w słoikach.

Mam już prawie pełną spiżarnię:)

Cały rok gromadzę słoiki i słoiczki, które wypełniam przed zimą.

Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie przygotowane przetwory, w których nie ma żadnych ulepszaczy, czy konserwantów.

Póki więc mamy dostęp do świeżych, pachnących owoców i warzyw - przetwarzajmy, co się da!

 

Sałatkę z czerwonej kapusty lubimy wszyscy.

Taką przygotowałam po raz pierwszy (przepis z Poradnika domowego nr 8/2001). Niecodzienny jest w niej dodatek pomidorów. 

Podjadana na prędce wprost z garnka była bardzo smaczna, reszta w słoiczkach czeka, aż skończą się surówki - będziemy zimą testować.

  z czerwonej kapusty, jabłek i pomidorów

składniki:

3 kg czerwonej kapusty (jedna dość duża główka)

1 kg pomidorów

1 kg jabłek

50 dag cebuli

sól (do zasypania)

zalewa:

1 szkl octu 10%

9 szklanek wody

kilka goździków

4 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

6 łyżek cukru

3-4 łyżeczki soli

olej

 

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować (za mnie robi to moja ulubiona Kasia - ten robot to skarb:)). Posypać płaską łyżką soli, wymieszać, odstawić na 24 godziny.

Cebulę obrać, pokroić w piórka, posypać płaską łyżeczką soli, wymieszać, podobnie jak kapustę ostawić na dobę.

Następnie wszystkie składniki zalewy zagotować.

Warzywa odcisnąć, zalać gorącą zalewą, gotować ok 35 minut.

W tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w niewielkie cząstki.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Jabłka i pomidory dodać do kapusty, gotować jeszcze 10 minut.

Gorącą sałatkę nałożyć do słoików, do każdego wlać łyżkę oleju, zakręcić.

Pasteryzować ok 15-20 minut.

 z czerwonej kapusty

Zapasy na zimę - I edycja 2013

czwartek, 25 lipca 2013

Od kilku dni zajadamy się takimi ogóreczkami.

Pasują wprost do wszystkiego, no, może do kanapki z dżemem nie;)

Moja Córa - gdybym tylko pozwoliła - na śniadanie, obiad i kolację jadłaby chleb z pasztetem i plasterkami małosolnego ogórka.

Właściwie trudno się dziwić, ogóreczki wyszły nam wyjątkowo pyszne i chrupiące, a możemy się nimi delektować tak krótko przecież!

Moim zdaniem sekrety naprawdę udanego małosolnego ogórka kryją się w trzech punktach:

1. zalewanie ogórków gorącą wodą

2. sól kamienna niejodowana

3. liście - tak, tak, wg mnie nie ma dobrych ogórków małosolnych ani kiszonych bez solidnej porcji liści dębu, wiśni i winogron, najlepiej po kilka wszystkich, co najmniej jeden rodzaj.

No i jeszcze dodam, bo z doświadczenia wiem, że najlepiej takie ogóreczki przygotować w glinianym naczyniu.

Do swoich ogórków małosolnych ani kiszonych nigdy nie dodaję liści laurowych, ziarenek gorczycy, ziela angielskiego ani pieprzu, naprawdę, niczego im nie brakuje - polecam:)

małosolne

trudno będzie mi podać dokładne proporcje, każdy musi dopasować do swojego naczynia, ilości ogórków,chęci... Jedno tylko należy zapamiętać na każdy litr wody 1 łyżka soli

składniki:

ogórki

korzeń chrzanu

kwiatostany z nasionami i łodygi kopru

liście dębu, winogron, wiśni

czosnek

sól

wrząca woda

 

Ogórki zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilkanaście minut, dokładnie myjemy.

Na dno naczynia wrzucamy umyte liście, koper, oczyszczony, obrany i pokrojony na ok 5 cm słupki chrzan.

Układamy ogórki, dodajemy obrane ząbki czosnku.

Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i kiedy się rozpuści gorącą zalewamy ogórki, wody powinno być tyle, żeby przykryła wszystkie warzywa.

Przykrywamy, odstawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej.

Ogórki można zajadać już po 3 dniach, im dłużej leżakują, tym bardziej się "kiszą", ostatnie zwykle zużywamy wraz z częścią zalewy na zupę.

Jeśli komuś zależy na czasie może na wierzch włożyć kromkę chleba, wtedy ogórki "dojrzeją" szybciej.

małosolne z glinianego garnka

czwartek, 11 lipca 2013

Mój debiut w tej kwestii.

Bardzo lubię miętę, teraz świeże listki są pod ręką, ale chciałabym móc wykorzystywać ten naturalny aromat o każdej porze roku.

Stąd od kilku dni u mnie szaleństwo miętowe:D

"Robią się" ekstrakt miętowy, likier miętowy i kostki lodu z miętą.

No i gotowe stoją buteleczki z syropem.

Przepis dostałam od znajomej, nieco inny od tych, które spotkałam na blogach. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że długo utrzymuje świeżość i nie wymaga przechowywania w lodówce. 

Póki co testuję, w przyszłym roku będę już wiedziała, czy tak jest istotnie:)

przechowywany bez lodówki

składniki:

1 i 1/2 szkl wody

2 i 1/2 szkl cukru

świeża mięta ok 7-10 młodych łodyg z liśćmi

 

! i 1/2 szkl cukru zalewamy wodą, wstawiamy na ogień, mieszamy aż cukier się rozpuści, doprowadzamy do wrzenia.

Miętę "miętosimy" w dłoniach i wrzucamy do garnka (im więcej, tym wyraźniejszy smak, ale gałązki powinny być przykryte płynem).

Gotujemy około 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia, cały czas pod przykryciem.

Z zimnego syropu wyjmujemy gałązki i liście mięty, dokładnie wyciskając.

Płyn ponownie stawiamy na ogniu, dosypujemy pozostałą szklankę cukru, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 2-3 minuty.

Wrzącym syropem napełniamy dokładnie wymyte i wyparzone buteleczki.

Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Po wystudzeniu odstawiamy.

miętowy

wtorek, 02 lipca 2013

Taki dżem pachnie letnim ogrodem cały rok!

Jest wspaniały: rubinowo-czerwony, z dużymi kawałkami owoców, w sam raz słodki, z lekką nutką mięty.

Idealny do kanapek, deserów, wypieków.

Zresztą, nie ma co gadać, trzeba spróbować.

Jakiś czas temu przeżywałam dylemat: smażyć dżemy pół dnia, naturalnie, ale ryzykując, że przy okazji pozbędę się wszystkich witamin, czy też użyć sztucznego, błyskawicznego "ulepszacza", dzięki któremu owoce zachowają witaminy, część miąższu i smak.

W ogóle to nie lubię ulepszaczy, ale w dżemach robię wyjątek.

Przygotowuję je błyskawicznie,używam fixów typu 3:1 - owoce łączę z niewielką ilością cukru.

Pierwszy raz przy przygotowywaniu dżemu dodałam do truskawek mięty, efekt niesamowity. Zaryzykuję stwierdzenie, że to najlepszy dżem, jaki udało mi się zrobić:)

Proporcje na 4 słoiczki.

niskosłodzony, z miętą

składniki:

1 kg truskawek

2 duże gałązki mięty

2 torebki mięty suszonej

1 fix do dżemów typu 3:1 (użyłam dżemixu Delecty)

330 g cukru


Dokładnie umyłam i wyparzyłam słoiczki. Odłożyłam w suche miejsce.

Owoce umyłam, wrzuciłam do garnka, lekko zgniotłam (tłuczkiem do ziemniaków), 

Wymieszałam z fixem, garnek wstawiłam na mały ogień.

Dodałam całe gałązki i torebki mięty.

Garnek wstawiłam na ogień, doprowadziłam do wrzenia od czasu do czasu mieszając.

Gotowałam ok 3 minut, po tym czasie wyjęłam miętę, porządnie odciskając.

Dodałam cukier, wymieszałam, ponownie zagotowałam.

Trzymałam na ogniu jeszcze 2 minuty.

Zdjęłam z ognia i mieszałam do czasu, aż zniknęła piana.

Gorącym dżemem napełniałam słoiki, mocno zakręcałam, odwracałam do góry dnem.

Gdy wystygły dżem był gotów.

Jeśli słoiczki są dobrze przygotowane dżem utrzymuje się spokojnie aż do następnego lata!

z truskawek i mięty



 

1 , 2 , 3 , 4
 
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów