w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: przetwory

czwartek, 08 stycznia 2015

Wiem, że to nie jest sezon na dynię, ale wszakże o tej porze roku pomarańcze są najpyszniejsze...

Może macie gdzieś jeszcze jakąś dynię? Ja miałam:) I z całą pewnością w przyszłym roku zachowam jedną po to, aby z początkiem stycznia zrobić taki przepyszny dżem!

Ilość cukru możemy regulować według własnego gustu.

pomarańczowy

składniki:

3 kg dyni

ok 700 g cukru

4 pomarańcze

2 cytryny

 

Dynię obrać, miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Dodać cukier, wstawić na niewielki ogień, podgrzewać mieszając aż dynia zacznie się rozpadać (trwa to dość długo).

Pomarańcze i cytryny porządnie wyszorować, sparzyć wrzącą wodą.

Skórkę zetrzeć na tarce, wycisnąć sok.

Do papki dyniowej dodać sok i skórkę cytrusów.

Gotować aż dżem zgęstnieje.

Wymyte słoiczki i zakrętki umieścić w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni, podgrzewać kilka minut.

Do gorących słoiczków nakładać wrzący dżem (bardzo ostrożnie!), natychmiast zakręcać słoiczki, odwracać do góry dnem.

Pozostawić "do góry nogami" aż wystygną.

z dyni

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

piątek, 19 grudnia 2014

Zakwas buraczany, taki przygotowany domowym sposobem, z naturalnych składników to samo zdrowie.

Picie zakwasu buraczanego jest świetne na anemię i podczas leczenia antybiotykami w celu podniesienia hemoglobiny. Jest on również dobry na zgagę i zaparcia jak również usprawnia pracę nerek i wątroby. Jest zdrowszy od surowych buraków gdyż oprócz tego, że zachowuje on wszystkie ich właściwości to dodatkowo posiada bakterie kwasu mlekowego (tak jak kefir, jogurt czy kapusta kiszona). Zakwas należy pić dwa razy dziennie po około pół szklanki. (cyt.)

Z zakwasu można oczywiście przygotować wspaniały, wigilijny barszczyk, przepis później:)

 

na barszcz 

składniki:

1,5 kg buraków ćwikłowych

4 ząbki czosnku

cebula

2 listki laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

2 łyżki soli

2 litry wrzącej wody

 

Buraki obrać, pokroić w plastry, wrzucić do wyparzonego naczynia glinianego (może być szklany słój).

Dodać pokrojoną w cząstki cebulę i obrane ząbki czosnku.

Wrzucić ziele anielskie i liść laurowy.

We wrzącej wodzie rozpuścić sól, odczekać około 10 minut, gorącą wodą zalać buraki.

Naczynie przykryć serwetą, obwiązać sznureczkiem.

Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni.

Gdy czuć będzie wyraźny, kwaśny zapach, a płyn nabierze przejrzystości i rubinowego koloru zakwas jest gotowy.

Należy zlać płyn, przelać do czystych butelek, przechowywać w lodówce, nawet kilka tygodni.

kiszone buraki

poniedziałek, 20 października 2014

Czerwona kapusta z jabłkami i cebulą.

Zasłoikowana, stoi dumnie w spiżarce, będzie doskonałym dodatkiem do obiadu zimą. 

W ubiegłym roku skusiła mnie kapusta z dodatkiem pomidorów, była bardzo smaczna, skończyła się dawno temu już, w tym roku postawiłam na tradycyjny wyrób. 

Przepis z zeszytu babci - mam sentyment do tych przepisów podawanych bez precyzyjnych proporcji składników, przygotowywanych bez konieczności wyjmowania kuchennej wagi:)

do słoików na zimę

składniki:

główka czerwonej kapusty

4 cebule

4 jabłka

 

garstka soli

 

zalewa:

1,5 l wody

0,5 l octu

7 łyżek cukru

1 łyżka soli

4 łyżki oleju rzepakowego

 

Kapustę poszatkować, zalać wrzącą wodą, przykryć, odstawić na 15 minut, odcedzić.

 

Cebulę pokroić w piórka, posolić, wymieszać, odstawić.

 

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

 

Składniki zalewy wymieszać, zagotować.

Na wrzącą zalewę wrzucić kapustę, gotować 5 minut, następnie dodać odciśniętą cebulę i jabłka, wymieszać, gotować kolejne 5 minut.

 

Gorącą sałatkę nakładać do słoików, zakręcać, pasteryzować ok 10 minut od chwili zagotowania.

z jabłkami i cebulą

Przetwory na widelcu

piątek, 03 października 2014

Zeszłoroczny keczupowy sukces skłonił mnie do przygotowania teraz większego zapasu domowego keczupu.

Nie chciałam korzystać z wypróbowanego już przepisu na keczup "prawie pikantny", choć był wyśmienity i z pewnością jeszcze go przygotuję.

Zrobiłam już zapas mocno pomidorowego, łagodnego keczupu z dodatkiem warzyw, przyszedł czas na nieco pikantniejszą wersję.

Do przygotowania tego keczupu użyłam...dyni! Przyznam, że nie spodziewałam się aż tak rewelacyjnego efektu!

Keczup jest obłędny: gęsty, aksamitny, w sam raz pikantny. Pyszne smakuje jako dodatek do mięs, na kanapkach i z mnóstwem innych potraw. 

Ponieważ mam jeszcze kilka dorodnych dyniowych okazów, rozważam zrobienie drugiej porcji, marzy mi się dodanie curry i większej ilości przypraw korzennych...

I wiecie co? Nikt, komu daję spróbować mojego keczupu, a potem mówię, że głównym składnikiem jest dynia nie może w to uwierzyć...

 z dyni

składniki:

2,25 kg dyni

garść soli

3 czerwone papryki

0,75 kg cebuli

4 łyżki cukru

1/2 szkl octu

1/2 łyżeczki pieprzu

300 g koncentratu pomidorowego

papryka słodka, cynamon, gałka muszkatołowa do smaku

 

Dynię pozbawioną skórki i pestek zetrzeć na tarce, posolić, przełożyć do miski, lekko ugnieść ręką, przykryć, odstawić na 24 godziny.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą, przykryć, odstawić na pół godziny.

Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pokroić w kosteczkę.

Dynię odcisnąć, cebulę osączyć, razem z papryką przełożyć do garnka, wstawić na nieduży ogień, gotować aż warzywa zmiękną (około 30 minut).

Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, zmiksować na papkę.

Ponownie postawić na ogniu, dodać cukier, ocet i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać doprawić wg uznania.

Gotować ok 15 minut.

Słoiczki i zakrętki wymyć, ustawić do góry dnem na kratce, włożyć do piekarnika, ustawić temperaturę na 150 stopni, trzymać słoiczki przy uchylonych drzwiczkach aż wyschną i rozgrzeją się.

Używając rękawicy kuchennej, bardzo ostrożnie wyjmować słoiczki z piekarnika, napełniać gorącym keczupem, zakręcać i odwracać do góry dnem.

Odstawiać do wystudzenia.

z dyni, z papryką

Dynia na słodko i słonoPrzetwory na widelcu

niedziela, 28 września 2014

Jesień rumieni się i złoci wszem i wobec.

Jabłuszka kuszą kolorami, zapachami, smakami. Ile rodzajów jabłek, tyle przepysznych dań, które możemy z nich zrobić.

Szarlotki, jabłeczniki, musy i przeciery znamy wszyscy.  Ale czy ktoś próbował już jabłkowej musztardy?

Przepis znalazłam tutaj, spróbowałam i wiecie, całkiem, całkiem fajny sos wyszedł.

Łatwy i szybki do przygotowania, idealny do wędlin (zwłaszcza boczku), świetny do mięsa z grilla.

z jabłek, z miodem

składniki:

500 g jabłek

4 łyżki miodu

4 łyżeczki ostrej musztardy

1/2 łyżeczki soli

sok z połowy cytryny (dałam mniej)

 

Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne.Pokroić na niewielkie kawałki.

Włożyć na patelnię, dodać musztardę, miód, sól i sok z cytryny. Zagotować, następnie przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień na minimum.

Dusić mieszając od czasu do czasu, do chwili, gdy jabłka się rozpadną - w zależności od rodzaju, ok 15 minut. 

Następnie drewnianą łyżką rozgnieść resztki jabłek. 

Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoiczków, odwrócić do góry dnem.

Podawać na zimno.

do wędlin i grilla

Jabłka wytrawnieJabłka wolności

sobota, 13 września 2014

Piekielnie ostre, śliczne i kolorowe papryczki, zgrabnie zamknięte w małych słoiczkach. 

Przyznaję się, to nie mój pomysł, produkcja powstała na życzenie Taty, do niego też trafił cały przygotowany zapas.

Będzie sobie Tatuś zimą wykrzywiał buziakiem...

Skorzystałam z tego przepisu, stamtąd też dobra rada: ostrość chili najlepiej załagodzić popijając ją mlekiem, śmietaną lub jogurtem- nigdy wodą, gdyż kapsaicyna (odpowiedzialna za ostrość) w tej ostatniej się nie rozpuszcza!

marynowane

składniki:

ok 500 g papryczek chilli

zalewa:

4 szkl wody

1 szkl octu

8 łyżeczek cukru

3 łyżeczki soli

ponadto (do każdego słoiczka):

ząbek czosnku

liść laurowy

2 kuleczki ziela angielskiego

kilka ziarenek gorczycy

 

Papryki umyć, zalać zimną wodą, odstawić na 24 godziny. 

Słoiczki wyparzyć, do każdego włożyć porcję "dodatków".

Papryczki osączyć, ponakłuwać wykałaczką, skrócić zbyt duże ogonki. Ciasno ułożyć w słoiczkach.

Składniki zalewy wymieszać, zagotować. 

Gorącą zalewę wlać do słoiczków z papryką, poczekać chwilkę aż woda wszędzie dojdzie, ewentualnie lekko uderzyć dnem słoika o blat. Zakręcić, pasteryzować 10 minut.

Papryczki będą gotowe po ok 3 tygodniach od przygotowania.

marynowane

Paprykujemy 5

 

 

piątek, 12 września 2014

W ubiegłym roku po raz pierwszy zrobiłam własny, domowy keczup.

Skończył się już jakiś czas temu, wykorzystany do ostatniego słoiczka.

Sprawdził się nie tylko jako dodatek do mięs i wędlin, stanowił także bazę pysznego sosu do pizzy czy makaronu. 

W tym roku postanowiłam wypróbować nieco inny przepis, z większą ilością warzyw.

Bardziej pomidorowy niż ten ubiegłoroczny (paradoksalnie - może to kwestia użytych pomidorów??), gęsty, aksamitny sos, o pięknej, głębokiej barwie.

przetwory z pomidorów

składniki:

2 kg pomidorów

duża cebula

czerwona papryka

marchew

pietruszka

1/4 korzenia selera

duże kwaśne jabłko

6 łyżek oleju

3 ząbki czosnku

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki soli

gałązki świeżych ziół (bazylii, rozmarynu, szałwii)

po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy i kolendry

po szczypcie cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej

3 łyżki octu

 

Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w mniejsze części. Postawić na niewielkim ogniu, gotować aż się rozpadną.

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, marchew, pietruszkę, seler i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, kiedy się zeszkli dodać pozostałe warzywa, smażyć do miękkości.

Czosnek obrać.

Na kawałku czystej gazy ułożyć gałązki ziół i ziarenka przypraw, związać w "pakunek".

do domowego keczupu

Do pomidorów dodać usmażone warzywa, jabłko, cukier i sól, wymieszać, dorzucić czosnek i "pakunek" przypraw.

Gotować na maleńkim ogniu od czasu do czasu mieszając około 2 godzin.

Po tym czasie zdjąć z ognia, wyjąć gazę z ziołami, dokładnie wycisnąć, wyrzucić.

Warzywa zmiksować na gładki mus, dodać ocet, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, wymieszać, ponownie postawić na ogniu, gotować do czasu uzyskania pożądanej konsystencji (zależy od rodzaju pomidorów).

Gorący keczup przekładać do wyparzonych słoiczków, odstawiać do góry dnem.

pomidorowe przetwory na zimę 

Pora na pomidora!

czwartek, 04 września 2014

Są jeszcze ogórki, czy spóźniłam się z przepisem?

Tak czy tak, warto zapisać sobie, choćby do wypróbowania w roku następnym.

Ta niecodzienna sałatka spośród wszystkich przygotowanych przeze mnie w tym roku przetworów, ma największe szansę na stanie się prawdziwym hitem!

Ogórki zatopione w przepysznym pomidorowym sosie - wyjadałyśmy z Małą z miski jeszcze przed włożeniem do słoików...pyszności!

Inspiracje z tej strony, moje drobne zmiany. 

 sałatka na zimę

 

składniki:

2 kg ogórków gruntowych

3 cebule

1/2 szkl oleju

1/2 szkl octu

1/2 szkl cukru

200 g keczupu

200 g koncentratu pomidorowego

2 łyżki soli

 

Ogórki umyć, okroić w plastry (moje ok 5 mm), dodać łyżkę soli, wymieszać, przykryć, odstawić na 2 godziny.

Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić, zdjąć z ognia, dodać łyżkę soli, wymieszać, odstawić.

Po upłynięciu dwóch godzin z ogórków odlać powstały sos (wylać), do plasterków dodać cebulę wraz z olejem, ocet, cukier, keczup i przecier pomidorowy.

Wymieszać dokładnie, odstawić na kilka minut. 

Nakładać wraz z sosem do słoików, zakręcać, pasteryzować ok 15 minut.

sałatka z ogórków z keczupem 

 

środa, 27 sierpnia 2014

Moja kolejna propozycja na ogórkowe zapasy na zimę.

Sałatka zdecydowania przypadnie do gustu tym, którzy lubią czosnek. 

Robiłam taką już w ubiegłych latach, nie pamiętam skąd mam przepis.

ogrki_z_czosnkiem1

składniki:

2.5 kg ogórków

0,5 kg marchwi

0,25 kg cebuli

duża główka czosnku

1/2 szkl cukru

1 łyżka soli

pęczek zielonej pietruszki lub innych ulubionych ziół (ja dałam oregano)

po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

1/2 łyżeczki gorczycy

1/2 szkl octu 

 

Ogórki umyć, jeżeli są duże, przekroić wzdłuż i usunąć gniazda nasienne, razem ze skórką pokroić w cienkie plastry, 

Marchewkę i cebulę obrać, również pokroić w plastry.

Zieleninę posiekać.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (bez octu), wymieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

Po upływie tego czasu wlać ocet, ponownie wymieszać, odstawić jeszcze na ok 30 minut.

Sałatkę nakładać do słoiczków, do każdego wlać kilka łyżek wytworzonego soku, zakręcać, pasteryzować ok 25 minut.

 ogrki_z_czosnkiem

 

 

wtorek, 26 sierpnia 2014

Dostałam całą wielką reklamówę przerośniętych nieco ogórków z przydomowego ogródka. 

Takie "swoje", wypielęgnowane, bez nawozów - musiałam wymyślić z nich coś pysznego. 

Wpadło mi w ręce kilka fajnych pomysłów, wybrałam te, które zdawały mi się najciekawsze. Zrobiłam różne przetwory na zimę.

Tu prezentuję ogórki holenderskie, z dodatkiem cebuli i papryki, raczej słodkawe. 

W oryginalnym przepisie był seler, zastąpiłam go marchewką.

holenderskie na zimę

składniki:

5 kg ogórków

1/2 kg cebuli

2 czerwone papryki

2 marchewki

8 szkl wody

1 szkl soli

 

zalewa:

6 szkl wody

2 szkl octu 10%

2 szkl cukru

po 1 łyżeczce ziela angielskiego, gorczycy i kolendry

 

Ogórki umyć, pokroić w plastry (moje ok 5 mm).

Cebulę pokroić w piórka.

Z papryk usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paseczki.

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Warzywa wymieszać, zalać wodą z solą, odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wodę odlać.

Warzywa włożyć dość ciasno do słoików.

 

Składniki zalewy wymieszać, zagotować, lekko przestudzić.

Do każdego słoika wlać tyle zalewy, aby przykryła warzywa.

Zakręcić słoiki, pasteryzować ok 10 minut od chwili zagotowania wody.

 do słoików na zimę

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów