w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: mak orzechy

piątek, 11 listopada 2016

Przepis na rogale, które dziś pokazuję znalazłam na stornie Ewy Wachowicz; z przekory trochę postanowiłam spróbować;)

Piekłam już rogale świętomarcińskie kilkakrotnie (przepisy tu, tu i tu); nie były całkiem oryginalne, ale o niebo bliższe prawdziwym niż te:D

Choć autorka nazywa je świętomarcińskimi nie miejcie złudzeń - to tylko pyszne rogaliki drożdżowe z nadzieniem makowo-orzechowo-migdałowym!

Ale i tak warto je zrobić, bo smakują wyśmienicie! 

Rogale powinny być pokryte lukrem, jednakże z powodu braku cukru pudru zmieniłam trochę ich wykończenie: przed włożeniem do pieca posmarowałam je roztrzepanym białkiem i posypałam siekanymi orzechami - ładnie wyszło i smacznie:)

według Ewy wachowicz 

składniki:

ciasto:

50 g świeżych drożdży

250 ml mleka

1 kg mąki pszennej

szczypta soli

6 jajek

2 łyżki cukru

100 g stopionego masła

nadzienie:

100 g maku

100 g orzechów włoskich

100 g migdałów

laska wanilii

70 g marcepana

1,5 szkl cukru pudru (dałam tylko 3/4 szkl)

duża łyżka śmietany (jogurtu greckiego

ok 1 szkl wrzącego mleka

lukier:

1/2 szkl cukru pudru

kilka kropel gorącej wody

ponadto:

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

 

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka.

Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże.

Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza i wtedy zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.

Migdały, orzechy i mak zaparzyć w mleku, zemleć, dodać pokrojony w kawałki marcepan; utrzeć z cukrem i śmietaną - aż do uzyskania gęstej masy. Dodać miąższ z wanilii.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, rozwałkować w prostokąt, pokroić na długie trójkąty.

Na każdy z nich na całości rozłożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 15 minut. (Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie!)


Następnie wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st. C ok 20 minut, na złoty kolor.


Udekorować lukrem i pokrojonymi orzechami włoskimi.

według Ewy wachowicz

   Rogate wypieki 2016

Rogale są tematem akcji "Ciasto na niedzielę". Pyszne, mniej lub bardziej świętomarcińskie rogale znajdziecie również u: Joanny, Bożeny, Doroty

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów