w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: bakłażan

środa, 29 marca 2017

Kolacja w stylu śródziemnomorskim.

Pyszna, aromatyczna, lekka ale i sycąca.

Grillowane plastry bakłażana, nadziewane mięsem z dodatkiem sera, zapieczone w pomidorowym sosie.

Podałam je z sałatką grecką.

Bardzo polecam:)

zapiekane w sosie pomidorowym

składniki:

3 niewielkie bakłażany

łyżka soli

nadzienie:

500 g mielonego mięsa

125 g mozzarelli

125 g ziołowego sera kanapkowego 

cebula

2 żółtka

po szczypcie suszonej bazylii, cynamonu i gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

sos:

2 puszki pomidorów

cebula

2 ząbki czosnku

1/2 szkl wytrawnego czerwonego wina

po ok 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i cynamonu

duża szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

ok 1/4 szkl oliwy

 

Bakłażana pokroić wzdłuż na ok 7mm paski. W zimnej wodzi rozpuścić sól, włożyć bakłażana, obciążyć tak, by cały był zamoczony, dostawić na ok 30 minut.

 

Do mięsa dodać pokrojone w kostkę cebulę i mozzarellę, serek kanapkowy, żółtka i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, następnie wrzucić drobno posiekany czosnek, bazylię, gałkę muszkatołową i cynamon, smażyć mieszając aż poczujemy wyraźny aromat. Wówczas dodać pomidory wraz z zalewą, gdy zaczną wrzeć dodać wino. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż część płynu odparuje i sos zgęstnieje.

 

Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, opiekać kilka minut na grillu lub suchej grillowej patelni.

Każdy plaster posmarować warstwą mięsnego nadzienia, zwijać roladki. 

 

Połowę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nich ciasno roladki, na wierzch wylać resztę sosu. 

Naczynie przykryć, wstawić na ok 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, następnie zdjąć pokrywę i dopiekać potrawę jeszcze ok 10 minut. 

zapiekane w sosie pomidorowym

czwartek, 27 października 2016

Szukałam pomysłu na lżejszą wersję musaki, uwielbiam połączenie bakłażanów i mięsa mielonego.

Wymyśliłam taką oto zapiekankę - jest świetna!

Połączenie gorącej zapiekanki z zimnymi, aromatycznymi dodatkami smakuje wyśmienicie.

Bardzo polecam:)

jak musaka

składniki:

3 bakłażany

500 g mięsa mielonego wołowego

czerwona papryka

cebula

2 ząbki czosnku

sól

olej

łyżka koncentratu pomidorowego

przyprawy (do smaku):

papryka w proszku, mielony kminek, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa 

sos:

1 szkl jogurtu greckiego

2 jajka

łyżka ulubionych ziół (np mieszanki ziół greckich)

ponadto:

pomidorki koktajlowe

ser feta

czarne oliwki

listki świeżej bazylii

 

Bakłażana pokroić w 1cm plastry, zanurzyć w mocno osolonej wodzie, odstawić na ok 30 minut, osączyć, usmażyć na patelni grillowej (bez tłuszczu).

 

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać posiekany czosnek i mięso, smażyć pod koniec dodając pokrojoną w kostkę paprykę.

Doprawić do smaku (powinno być dość pikantne), dodać koncentrat pomidorowy, zdjąć z ognia.

 

W natłuszczony naczyniu żaroodpornym układać warstwami plastry bakłażana i mięso, ostatnią warstwą powinny być bakłażany.

Składniki sosu wymieszać, polać wierzch zapiekanki.

 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut.

 

Przed podaniem wierzch posypać pomidorkami, oliwkami, pokrojonym serem i listkami bazylii.

jak musaka

sobota, 09 kwietnia 2016

Ten wpis musiał, po prostu musiał pojawić się dziś.

W wielkanocny poniedziałek zupełnie niespodziewanie dostałam nietypowy prezent - zamiast jajka czy królika, wręczono mi... bakłażana!

Kilka dni później mój "bakłażanodawca" wiedząc, że mam umówione wieczorem spotkanie z przyjacielem, zaproponował, żebym przygotowała bakłażanową sałatkę właśnie.

Nie myślałam długo, zrobiłam:)

Sałatka w stylu śródziemnomorskim, z lekkim sosem "vinegret". 

Bardzo prosta, apetycznie wyglądająca i niezwykle smaczna. 

z bakłażanem i vinegretem

składniki:

bakłażan

100 g sera feta

kilka pomidorków koktailowych

sos:

1/3 szkl oliwy

1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

łyżka wody

łyżka soku z cytryny

łyżeczka miodu

sól, pieprz do smaku

ponadto:

odrobina siekanej zieleniny (np koperek, natka pietruszki, bazylia lub jak dziś u mnie rzeżucha)

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki.

Bakłażana umyć, pokroić w ok 7mm plastry, wrzucić do zimnej, mocno osolonej wody, moczyć ok 30 minut.

Następnie wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usmażyć na grillu bądź patelni grillowej.

Plastry bakłażana zaraz po usmażeniu włożyć do sosu. 

Tuż przed podaniem na talerz wyłożyć porcje bakłażana, na wierzchu ułożyć pokrojoną w kostkę fetę oraz przecięte na pół pomidorki.

Całość posypać zieleniną.

z bakłażanem i vinegretem 

sobota, 09 stycznia 2016

Kolejny na moim blogu pomysł na faszerowanego bakłażana.

Tym razem zupełnie inny sposób przygotowania bakłażana, podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym w TV.

Przepyszne danie:)

z suszonymi pomidorami i mozzarellą

składniki:

bakłażan

1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie

1/2 krążka sera pleśniowego

125 g serka kanapkowego o ostrym smaku, np chrzanowym lub czosnkowym

ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku

 

Bakłażan przekroić na pół, miąższ naciąć w krateczkę, uważając, by nie przeciąć skórki. 

Obficie posolić, odstawić na ok 30 minut.

Po tym czasie porządnie wypłukać w zimnej wodzie.

Oliwę z pomidorów wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Za pomocą pędzelka posmarować bakłażany. 

Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok 30 minut.

Wyjąć, lekko wystudzić.

Następnie miąższ wydrążyć łyżeczką uważając, by nie uszkodzić skórki.

Do miąższu dodać pokrojone w paski pomidory oraz nakładane łyżeczką porcje serka kanapkowego.

Wymieszać delikatnie, doprawić do smaku.

Farszem napełnić bakłażanowe łódeczki.

Na wierzchu ułożyć trójkąciki sera pleśniowego.

Ponownie wstawić do piekarnika na ok 30 minut.

Podawać ze świeżymi pomidorami i natką pietruszki.

z suszonymi pomidorami i mozzarellą

wtorek, 22 grudnia 2015

Sałatka zupełnie inna niż wszystkie.

Niecodzienna, niebanalna, pyszna!

Marynowany bakłażan w doborowym towarzystwie - nie ma co się rozgadywać, trzeba spróbować:)

z fetą i orzechami

składniki:

średniej wielkości bakłażan

łyżka soli

oliwa

mix sałat

125 g sera feta

3/4 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich 

sos:

4 ząbki czosnku

50 ml oliwy

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki świeżego oregano

sól, pieprz do smaku

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, octem, poszarpanym na kawałki oregano i przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na czas przygotowania sałatki.

Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż na ok 5 mm plastry. 

Miskę napełnić zimną wodą, dodać sól, włożyć plastry bakłażana, trzymać tam przez pół godziny (dzięki temu pozbędziemy się goryczki; wypływają, więc należy albo je mieszać od czasu do czasu, albo je czyść obciążyć).

Plastry bakłażana osuszać, za pomocą pędzelka smarować oliwą z obu stron, smażyć na suchej patelni grillowej, po kilka minut z obu stron.

Każdy plaster zwinąć w roladkę.

 

Ser pokroić w ok 1 cm kostkę.

 

Na dnie salaterki ułożyć sałatę, następnie bakłażana i ser.

Polać sosem.

Posypać orzechami.

Odstawić na min godzinę do lodówki.

 z fetą i orzechami


czwartek, 17 grudnia 2015

Bakłażan, po brzegi nadziany wspaniałym farszem - dla niektórych kolacja idealna:)

Sporo u mnie ostatnio bakłażanowych dań, ale co tam - stare przysłowie głosi: przez żołądek do serca, a skoro słyszę, że bakłażany, to najlepsze warzywa na świecie, czemu miałabym faktu nie wykorzystać? ;)

Danie proste i smaczne.

mięsem pieczarkami mozzarellą 

składniki:

bakłażan

100 g wołowego mięsa mielonego

cebula

ok 100 g pieczarek

125 g sera mozzarella

2 pomidory

1/2 pęczku koperku

ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku

oliwa 

 

Bakłażan umyć, przeciąć wzdłuż na pół.

Wydrążyć środek, miąższ pokroić w drobną kostkę, powstałe łódeczki posolić. 

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić mięso, posiekaną cebulę, czosnek i pieczarki, smażyć ok 7 minut, zdjąć z ognia.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, wymieszać, lekko przestudzić.

Bakłażanowe łódeczki wypłukać pod bieżącą wodą.

Zawartość patelni wymieszać z pokrojonym bakłażanem, doprawić do smaku, dodać połowę posiekanego koperku.

Farszem napełniać bakłażana.

Na wierzchu układać pokrojoną drobno mozzarellę.

Włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego z pokrywką (lub przykryć folią aluminiową).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 40 minut (aż bakłażan zmięknie), pod koniec zdejmując pokrywkę, żeby ser lekko się zrumienił.

Przed podaniem posypać resztą koperku.

mięsem pieczarkami mozzarellą

wtorek, 01 grudnia 2015

Zainspirowałam się tutaj

Przygotowane w ten sposób bakłażany będą wspaniałą przekąską, dodatkiem do obiadu czy kanapek.

Są pyszne.

w oliwie, czosnku i ziołach 

składniki:

średniej wielkości bakłażan

łyżka soli

oliwa

suszona bazylia

marynata:

4 ząbki czosnku

50 ml oliwy

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki świeżego oregano

sól, pieprz do smaku

 

Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż na ok 5 mm plastry. 

Miskę napełnić zimną wodą, dodać sól, włożyć plastry bakłażana, trzymać tam przez pół godziny (dzięki temu pozbędziemy się goryczki; wypływają, więc należy albo je mieszać od czasu do czasu, albo je czyść obciążyć).

Dużą blaszkę (taką ze standardowego wyposażenia piekarnika natłuścić oliwą.

Plastry bakłażana osuszać, układać na blaszce. Wierzch za pomocą pędzelka także posmarować oliwą, posypać bazylią.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut.

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, octem, poszarpanym na kawałki oregano i przyprawami. Odstawić na kilka minut.

Przestudzone plastry bakłażana obtoczyć w marynacie, odstawić na kilka godzin.

w oliwie, czosnku i ziołąch 

Jesień pełna warzyw 

poniedziałek, 09 listopada 2015

Prosta, smaczna, pożywna i zdrowa zapiekanka. 

Bakłażany, pomidory, oliwa, mozzarella i zioła...

Idealna na lekką kolację z kieliszkiem wina:)

z pomidorami i mozzarellą

składniki:

2 bakłażany

125 g mozzarelli

ok 200 ml suszonych pomidorów w oliwie

3 duże pomidory (lub puszka pomidorów)

cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej bazylii (lub łyżka suszonej)

sól, pieprz do smaku

natka pietruszki

 

Bakłażany umyć, pokroić w ok 1 cm plastry, włożyć do zimnej, mocno osolonej wody, odstawić na 10 minut.

Następnie plastry wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć na patelni grillowej.

 

Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jeśli używamy gotowych, z puszki, należy rozgnieść je widelcem.

Na patelnię wlać oliwę z suszonych pomidorów, dodać posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zrumienią wrzucić obrane pomidory lub te z puszki wraz z zalewą. 

Dodać bazylię, sól i pieprz, dusić aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos. 

Sos wlać na dno naczynia żaroodpornego.

Na wierzchu ułożyć plastry bakłażana, posypać pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i mozzarellą.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 minut.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

z pomidorami i mozzarellą

Jesień pełna warzyw

niedziela, 19 października 2014

Na moje niedawne stwierdzenie, że najlepszym na świecie warzywem jest cukinia usłyszałam "możliwe, gdyby nie było bakłażanów..."

Też lubię bakłażany, owszem.

Z przyjemnością zaserwuję więc musakę:)

Musaka (cyt za wikipedią) zapiekane danie przygotowywane na bazie bakłażana. pomidorów oraz mielonego mięsa, popularne w kuchni greckiej. Górną warstwę dania stanowi sos beszamelowy posypany żółtym serem.

Ponieważ musakę przygotowywałam po raz pierwszy, oczytałam się w necie i z różnych przepisów wzięłam to, co podobało mi się najbardziej.

Danie należy do czaso i pracochłonnych, ale czasem warto się postarać.

grecka zapiekanka z bakłażanów  

składniki:

3 bakłażany średniej wielkości

4 nieduże ziemniaki

500 g mielonej wołowiny

3 pomidory

duża cebula

2 ząbki czosnku

250 g soku pomidorowego (wzięłam słoiczek domowego keczupu i rozcieńczyłam wrzącą wodą)

sól, pieprz

cynamon, mielony kminek, gałka muszkatołowa

4 łyżki oliwy

ponadto:

oliwa do wysmarowania naczynia

100 g sera żółtego (użyłam mozzarelli)

sos beszamelowy:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

1 i 1/4 szkl mleka

sól, pieprz

 

Ziemniaki obrać, ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Przestudzić, pokroić w plastry.

Bakłażany umyć, pokroić w ok 7 mm krążki, posolić, odłożyć na 30 minut. Po tym czasie osuszyć papierowym ręcznikiem, smażyć na suchej patelni grillowej kilka minut z obu stron. 

Cebulę i czosnek posiekać drobno.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek i mięso, smażyć aż mięso zbrązowieje, dodać pomidory oraz sok pomidorowy. Dusić ok 20 minut, w między czasie doprawiając, dozując przyprawy wg uznania. 

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć ziemniaki, na nich 1/3 bakłażanów. 

Kolejno 1/2 mięsa, warstwę bakłażanów, drugą część mięsa i na końcu resztę bakłażanów.

 

W rondlu rozgrzać masło, zdjąć z ognia, dodać mąkę, wymieszać. 

Ponownie postawić na ogniu, energicznie mieszając wlać zimne mleko.

Doprawić lekko solą  pieprzem, trzymać na ogniu wciąż mieszając aż zgęstnieje.

 

Przygotowanym sosem polać wierzch zapiekanki. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Po tym czasie folię zdjąć, wierzch posypać startym serem, zapiekać aż ser się rozpuści.

 z bakłażanów i mięsa

 

piątek, 25 października 2013

Na wielki, jesienny głód, na dobry początek weekendu, na światowy dzień makaronu!

Pyszna zapiekanka makaronowa; z kurczakiem, bakłażanem, papryką, pomidorami i mozarellą.

Pysznie smakuje i wspaniale wygląda.

Swoją drogą, to już kolejny "ostatni" tej jesieni nasz posiłek na tarasie- oby pogoda rozpieszczała nas jak najdłużej:)

z kurczakiem, bakłażanem, pomidorami i mozarellą

składniki:

150 g grubego makaronu (u mnie rurki)

pojedyncza pierś kurczaka

bakłażan

2-3 pomidory

czerwona papryka

2 ząbki czosnku

125 g mozarelli

ok 5 łyżek oliwy

przyprawa do kurczaka

sól, pieprz do smaku

 

Kurczaka pokroić w paseczki. Obficie posypać przyprawą do kurczaka.

Bakłażana pokroić w ok 5 mm półplastry, posypać solą, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić miąższ w paski.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Czosnek przecisnąć przez praskę.

Makaron ugotować al'dente w osolonym wrzątku.

Na patelni rozgrzać połowę oliwy, wrzucić mięso, obsmażyć ok 4 minut, wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku.

Na tę samą patelnię wrzucić bakłażana, obsmażyć z obu stron, wyjąć.

Dolać resztę oliwy, wrzucić paprykę, po 2 minutach pomidory i czosnek. Dusić aż pomidory zaczną się rozpadać.

Doprawić solą i pieprzem.

Na dno naczynia żaroodpornego wrzucić makaron, na nim ułożyć kawałki mięsa.

Wlać sos pomidorowo-paprykowy.

Ułożyć bakłażana.

Wierzch posypać startą mozarellą. 

Zamknąć naczynie pokrywką, piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 z kurczakiem, bakłażanem, papryką, pomidorami i mozarellą

 

 

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów