w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: jagody

wtorek, 09 sierpnia 2016

Ubiegłej jesieni posadziliśmy w ogrodzie kilka krzaczków borówki amerykańskiej.

Z radością zauważyłam na nich wiosną małe, zielone kuleczki - cieszyłam się na pierwsze własne jagodowe zbiory!

Niestety, w pobliżu mojego ogrodu zamieszkuje jakieś zwierze, które zdaje się uprawnione do częstowania moimi owocami:( Zabiera wyłącznie dojrzałe jagody, jeśli tylko nie zdążymy zerwać ich wcześniej.

Wczoraj zaś zauważyłam, że ogołociło z owoców cały krzaczek aronii...owoców było naprawdę dużo, co pozwala mi przypuszczać, że owych rabusiów może być więcej!

Borówki lubię, więc póki sezon na nie trwa, chcąc w pełni korzystać - kupuję...

Ostatnio zebrało mi się w lodówce sporo białek. Myślałam o pavlowej, ale przypomniało mi się, że znajoma wspominała o bezowej roladzie, która była bardzo pyszna.

Przekonał mnie zwłaszcza czas pieczenia, zamiast kilkugodzinnego suszenia bezy, 25 minut w piekarniku!

A smak? Równie świetny:)

Połączenie bezy, bitej śmietany i owoców musi smakować super!

Beza do rolady nie może być sucha ani krucha, musi pozostać elastyczna. Me delikatną, chrupiącą skórkę, która podczas zwijania delikatnie pęka nabierając fajnej, marmurkowej struktury. 

Ciasto robi się łatwo i szybko. Równie szybko znika, co jest wielką zaletą, bowiem im dłużej beza stoi, tym mocniej nasiąka śmietaną i mięknie.

Myślę, że do ciasta można wykorzystać również inne, ulubione owoce i dżemy.

Świetny deser na lato!

z bitą śmietaną i owocami

składniki:

beza:

szklanka białek

300 g cukru

szczypta soli

łyżeczka octu

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

krem:

330 g śmietany kremówki

łyżka cukru pudru

łyżka soku z cytryny

ponadto:

2 łyżki dżemu jagodowego

mały koszyczek borówki amerykańskiej

 

Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami wsypując cukier.

Gdy piana będzie gładka i lśniąca, dodać mąkę i ocet, delikatnie wymieszać.

Piane wyłożyć na dużą blachę (standardową z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec ok 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, następnie odwrócić do góry nogami na czystym arkuszu papieru do pieczenia, delikatnie odkleić z góry papier, na którym piekła się beza.

 

Bezę delikatnie posmarować cienką warstwą jagodowego dżemu.

 

Śmietanę ubić , pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Krem rozsmarować na dżemie, zostawiając na końcu ok 2 cm wolny brzeg (w ten sposób nadzienie nie wycieknie podczas zwijania). 

 

Delikatnie, pomagając sobie papierem ze spodu zwinąć roladę. 

Odstawić do lodówki, na ok 30 minut, aż krem stężeje.

 z bitą śmietaną i owocami 

poniedziałek, 01 sierpnia 2016

Delikatny, kremowy i aksamitny sernik, cytrynowy z lekką lawendową nutką i fioletowymi, jagodowymi kropeczkami.

Smaki są wyważone, żaden nie dominuje, przeciwnie - przenikają się i uzupełniają!

Sernik powinien smakować zarówno tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni, jak również tradycjonalistom.

Świetnie wpisuje się w letnie klimaty:)

Sernik przygotowałam specjalnie na przyjęcie powitalne mojej Mamy.

Piekłam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę".

Pyszne, różne i różniste serniki znajdziecie w tym tygodniu również u: Bożeny, Iwony, Dagmary, Joanny, Magdy, Lidii, Elżbiety, Eli, Danuty

 z jagodami

składniki:

spód: 

200 g ciasteczek owsianych

100 g masła

masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego

5 jaj

3/4 szkl cukru

opakowanie budyniu śmietankowego

łyżka ekstraktu cytrynowego

polewa:

50 g masła

jajko

1/2 szkl cukru

sok i skórka starta z połowy cytryny

ponadto:

2 łyżki leśnych jagód

2 łyżki świeżych kwiatów lawendy (lub łyżka suszonych)

 

Ciasteczka rozdrobnić (np. w malakserze ) na pył, masło stopić, wymieszać z ciasteczkami do konsystencji mokrego piasku. 

Masą, przypominającą nieco bułkę tartą wyłożyć dno formy pokrytej papierem do pieczenia(boki blaszki natłuścić).

Na czas przygotowania masy serowej blaszkę włożyć do lodówki.

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera. Zmiksować szybko (tylko do połączenia składników). Dodać kwiaty lawendy (oderwane z łodyżek), delikatnie wymieszać.

Masę wylać na schłodzony, ciasteczkowy spód.  Na wierzch powrzucać jagody.

Przykryć folią aluminiową. 

 

Na dno piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni włożyć dużą formę z gorącą wodą.

Sernik umieścić na środkowym poziomie piekarnika. Zamknąć drzwiczki, piec 10 minut.

Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec kolejną godzinę (bez zaglądania do środka.

Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w środku sernik na kolejną godzinę. 

 

Masło stopić, przestudzić.

Jajo utrzeć z cukrem, dodać skórkę i sok z cytryny oraz masło.

Ubijać na parze aż sos zgęstnieje.

Wystudzić, wylać na wierzch sernika.

 

Schłodzić przed podaniem minimum 3 godziny (najlepiej całą noc) w lodówce.

z jagodami

piątek, 29 lipca 2016

Jeszcze raz jagodzianki...

Puszyste drożdżowe bułeczki nadziane leśnymi jagodami nigdy nam się nie znudzą!

Na moim  blogu są już jagodzianki z lukrem, z kruszonką i nasze najbardziej ulubione, przytulone z twarogiem

Tamte już sprawdzone, wiadomo, że dobre:)

Tym razem skorzystałam jeszcze z innego przepisu. I...też są pyszne:D

Taka tylko uwaga, zawsze dotąd przed nadziewaniem bułeczek mieszałam jagody z mąką ziemniaczaną, nie zastanawiając się po co. W tym przepisie mąki nie było. Nie ma to kompletnie wpływu na smak, ale dzięki dodatkowi mąki sok wydostający się z jagód podczas pieczenia zostaje w środku, nie wypływa na zewnątrz. Kiedy piekły się te jagodzianki sporo soku wyciekło na blaszkę, "brudząc" przy tym spód bułeczek.

Chyba jednak warto dodać nieco mąki.

z kruszonką

składniki:

zaczyn:

50 ml ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

łyżka cukru

3 łyżki mąki

ciasto właściwe:

450 g mąki pszennej

200 ml mleka

70 g masła

duże jajko

łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

nadzienie:

ok 0,5 l jagód

3 łyżki cukru

kruszonka:

0,5 szkl mąki pszennej

2 łyżki cukru

25 g masła

 

W ciepłym mleku rozmieszać cukier, dodać drożdże, ciągle mieszając dodawać stopniowo mąkę, ucierać do konsystencji gęstej śmietany. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do miski przesiać mąkę. 

Mleko podgrzać z masłem tak, by tłuszcz się rozpuścił, lekko przestudzić, dodać do mąki razem z zaczynem i pozostałymi składnikami ciasta.

Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując nieco mąką.

Ciasto przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.

 

Jagody oczyścić, osuszyć, wymieszać z cukrem.

 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczać na dłoni, na środek wkładać porcje nadzienia, sklejać formując podłużne bułeczki.

 

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiać do wyrośnięcia na kolejne 15 - 20 minut. 

 

Składniki kruszonki rozetrzeć między placami. 

 

Wyrośnięte bułeczki za pomocą pędzelka smarować mlekiem, wierzch wysypać kruszonką.

Wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec jagodzianki ok 20 minut.

z kruszonką 

piątek, 15 lipca 2016

Pyszne, delikatne i lekkie ciasto na bazie mojego ulubionego jogurtu greckiego.

U mnie z pysznymi, leśnymi jagodami i galaretką żurawinową, poza sezonem takie ciasto przygotować można z innymi owocami, będzie super!

na biszkopcie

składniki:

biszkopt:

3 jaja

3/4 szkl cukru

łyżka zimnej wody

1/2 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

500 ml jogurtu greckiego

2 łyżki cukru pudru

2 duże łyżki żelatyny

1/2 szkl mleka

łyżeczka ekstraktu z wanilii

ponadto:

ok 500 ml jagód 

owocowa galaretka (moja żurawinowa)

 

Jaja ubić z cukrem i dodatkiem wody na gładki kogel-mogel. Delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Przelać do tortownicy (moja 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok 20 minu

Po upieczeniu wystudzić w blaszce, następnie delikatnie odkleić papier, po czym ponownie umieścić w blaszce.

 

Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, odstawić na ok 10 minut.

Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, żelatynę podgrzać aż do rozpuszczenia (nie gotować!), dodać do jogurtu, wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt.

Część jagód wysypać na wierzch, delikatnie wcisnąć w jogurt, odstawić do stężenia.

 

Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu. schłodzić, kiedy zacznie tężeć wymieszać z resztą jagód, wyłożyć na wierzch ciasta.

 na biszkopcie

 

niedziela, 10 lipca 2016

Domowe lody jagodowe, pyszne, aż strach!

Po nich język, a nierzadko i ząbki nabierają śmiesznego, niebieskawego odcienia:D

Idealny deser po niedzielnym obiedzie.

U nas podane z bitą śmietaną, świeżymi jagodami, sosem czekoladowym i listkami melisy; zostało trochę na jutro, nałożę gałki w waflowe rożki -  każdy może je podać, jak zechce!

jagodowe 

składniki:

330 ml śmietany kremówki

250 ml jogurtu greckiego

3/4 szkl jagód leśnych

2 łyżki cukru

 

 

Jagody rozgnieść widelcem wraz z cukrem.

Śmietanę ubić.

Śmietanę, wymieszać z jogurtem i jagodami.

Przełożyć do lodowej maszyny, mieszać ok 40 minut.

Lody są gotowe, gdy masa zgęstnieje.

 domowe

sobota, 09 lipca 2016

Jak ja uwielbiam jagodzianki!

Najbardziej takie prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe, popijane zimnym mlekiem...

Najchętniej takie ze świeżych jagód, zebranych samodzielnie w lesie:)

Na przykład takie, jak te!

Bułeczki świetnie pasują do hasła "Jagodowo i smacznie", dlatego zgłaszam je do akcji "Ciasto na niedzielę", różne jagodowe pyszności w ramach akcji przygotowały też: Joanna, Dorota, Ewa, Iwona, Dorota K.G., Angelika i jeszcze Tu.

drożdżowe bułeczki

składniki:

600 g mąki pszennej 

25 g świeżych drożdży

40 g cukru

50 g masła

1 jajko

240 ml mleka

łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego

kruszonka:

40 g cukru

50 g zimnego masła

60 g mąki pszennej

nadzienie:

ok 500 ml jagód

łyżka cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

ponadto:

jajko

odrobina mleka

bułeczki drożdżowe 

Wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.


Resztę mleka lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.


Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 godz.; aż podwoi swoją objętość.

 

Jagody oczyścić, wymieszać z cukrem i mąką.



Ciasto podzielić na 12 części, każdą spłaszczać a dłoni, nakładać łyżkę nadzienia, sklejać brzegi, formować małe okrągłe bułeczki.

Układać je w  wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszce, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy.

Przykryć ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.


Wszystkie składniki kruszonki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.

Jajko roztrzepać z dodatkiem mleka.

 

Wyrośnięte bułeczki za pomocą pędzelka smarować jajkiem, wierzch posypywać kruszonką.

 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec 20 minut. 

bułeczki drożdżowe

środa, 06 lipca 2016

Czekolada i jagody to bardzo zgrany i udany duet.

Krucha tarta z mocno-czekoladowym kremem, jagodami i kwaskowatą galaretką jest po prostu świetne!

Przygotowuje się ją łatwo i stosunkowo szybko (nie licząc czasu oczekiwania), równie szybko znika.

Idealna na sympatyczne, towarzyskie spotkania:)

z jagodami

składniki:

ciasto:

125 g zimnego masła

szczypta soli

165 g mąki pszennej

25 g mąki ziemniaczanej

50 g cukru pudru

3 łyżki kakao

2 żółtka

krem:

1 szkl mleka

1 szkl śmietany kremówki

1/3 szkl cukru

2 żółtka

2 łyżki mąki ziemniacznej

509 g masła

tabliczka gorzkiej czekolady

ponadto:

jagody

galaretka o smaku czarnej porzeczki

 

Obie mąki przesiać z kakao, dodać pokrojone na kawałki masło. Posiekać, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno i boki natłuszczonej blaszki.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 20 minut.

 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki i 1/2 szkl mleka, rozmieszać. 

Pozostałe mleko ze śmietanką zagotować, na wrzątek wlać masę jajeczną, ugotować gęsty budyń, zdjąć z ognia, dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i powstania gładkiego kremu.

 

Krem od razu wylać na tartę (może być jeszcze ciepła), wierzch wyrównać, lekko przestudzić, wysypać jagody, lekko docisnąć. Schłodzić.

 

Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu,  wystudzić, kiedy zacznie tężeć wylać na wierzch tarty. Odstawić do całkowitego stężenia.

z jagodami 

 

środa, 09 września 2015

Miniserniczki to jeden z najlepszych kulinarnych pomysłów!

Przygotowuje się je stosunkowo łatwo i szybko, wyglądają uroczo, świetnie smakują.

Trudno się oprzeć takim słodkim maleństwom:)

z bitą śmietaną

składniki:

500 g trzykrotnie zmielonego twarogu

200 g jogurtu greckiego

1/2 szkl cukru

łyżka soku z cytryny

budyń śmietankowy

3 jajka

ponadto:

1/3 szkl słodkiej herbaty z cytryną

400 ml śmietany kremówki

duża łyżka cukru pudru (do smaku)

łyżka soku z cytryny

okrągłe biszkopty

jagody amerykańskie

z jagodami amerykańskimi

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera, zmiksować krótko - tylko do połączenia składników.

Formę muffinkowa wyłożyć papilotkami, na dnie każdej ułożyć biszkopcik, nasączyć lekko herbatą.

Wylać masę serową (troszkę poniżej brzegu foremki), całość przykryć folią aluminiową.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.

Piec serniczki ok 20 minut.

Wystudzić na metalowej kratce. Schłodzić w lodówce.

 

Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć dekoracyjny wzorek na serniczkach najwcześniej godzinę przed podaniem.

Wierzch udekorować jagodami.

Przepyszne!

z bitą śmietaną na biszkoptach

czwartek, 20 sierpnia 2015

Mój sernik urodzinowy:)

Pierwszy, jaki upiekłam na warstwie okrągłych biszkoptów - ciekawe rozwiązanie, więc z pewnością wykorzystam ten pomysł jeszcze nie raz.

Eksperymentalnie postąpiłam z moim ulubionym jogurtem greckim: dzień przed pieczeniem sernika wyłożyłam go na wyścielonym gazą opatrunkową durszlaku i odstawiłam do lodówki. Przez 24 g z jogurtu wyciekała woda, dzięki temu następnego dnia miałam ok 500g gęstego, kremowego serka.


Sernik w jego dodatkiem wyszedł mega aksamitny i kremowy.

Przed przygotowaniem sernika należy pamiętać, aby koniecznie wyjąć wszystkie niezbędne składniki z lodówki min 3 godz wcześniej.

Cały zapas jagód wrzuciłam do sera, dlatego wierzch udekorowałam już borówkami amerykańskimi.

z bitą śmietaną

składniki:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

800 g jogurtu greckiego

1 szkl cukru

6 jaj

2 duże łyżki mąki ziemniaczanej

sok z połowy cytryny

ponadto:

200 g okrągłych biszkoptów

1 szkl leśnych jagód 

wierzch:

330 ml śmietany kremówki

łyżka cukru pudru

łyżka soku z cytryny

borówki amerykańskie

 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na dno włożyć szeroką formę wypełnioną wodą.

Dno tortownicy (moja 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.

Na dnie ułożyć biszkopty (najlepiej 2 warstwy).

Składniki masy serowej zmiksować krótko - tylko do połączenia składników.

Do masy delikatnie wmieszać oczyszczone jagody.

Całość wylać na biszkopty.

Wierzch przykryć folią aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 160 stopni, piec sernik jeszcze ok 70 minut, następnie wyłączyć piekarnik.

W trakcie pieczenia oraz jeszcze godzinę później w ogóle nie otwierać drzwiczek piekarnika.

Dzięki temu sernik wyjdzie idealnie prosty, nie opadnie i nie popęka.

Po godzinie sernik delikatnie wyjąć, wystudzić w temperaturze pokojowej, następnie włożyć na min 3 godz. (najlepiej całą noc do lodówki).

Przed podaniem śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Wyłożyć na wierzch sernika.

Udekorować borówkami.

z jogurtem greckim i bitą śmietaną 

piątek, 31 lipca 2015

Lato w pełni; kuszą nas świeże, pachnące owoce.

Zapraszam na pyszną tartę, z malinami i jagodami.

Na kruchym, czekoladowym spodzie, z delikatnym kremem mascarpone, odrobiną czekolady i listkami świeżej melisy.

Jak dla mnie rewelacja!

z jagodami i malinami

składniki:

ciasto:

2 żółtka

125 g zimnego masła

szczypta soli

165 g mąki pszennej

25 g mąki ziemniaczanej

50 g cukru pudru

2 łyżeczki kakao

krem:

300 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

ponadto:

owoce (u mnie maliny i jagody)

70 g ciemnej, gorzkiej czekolady

odrobina likieru amaretto

listki melisy

 

Mąkę i kakao przesiać, dodać pokrojone w wiórki zimne masło, wcierać palcami mąkę w cząstki masła, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na min 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wykleić nim dno i boki natłuszczonej foremki. Ponakłuwać widelcem. 

 

Piec około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Wyjąć, wystudzić.

 

 

Śmietaną ubić, pod koniec dodając cukier puder oraz sok z cytryny.

Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.

Krem rozłożyć na czekoladowym spodzie.

 

Owoce oczyścić, rozłożyć na kremie.

 

Czekoladę roztopić z dodatkiem likieru amaretto. Polać miejscami wierzch ciasta. Udekorować listkami melisy.

 

Schłodzić przed podaniem. 

z malinami i jagodami

Letnie owoce 

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów