w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: quiche-tarta

piątek, 02 września 2016

Lubię tarty.

Ciasto, które można nadziać ulubionymi dodatkami, pożywne i sycące.

Ta powstała przy okazji przedurlopowych czystek w lodówce. 

Pyszna była:)

szynką dojrzewającą i serami

składniki:

ciasto:

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

100 g mąki pszennej

100 g margaryny

duża szczypta soli

jajko

łyżka jogurtu greckiego

nadzienie:

100 g sera pleśniowego

100 g sera mozzarella

kilka suszonych pomidorów w oliwie

kilka plastrów szynki dojrzewającej

sos: 

2 jajka

250 ml jogurtu greckiego

łyżka ulubionych ziół

szczypta soli

 

Margarynę posiekać z mąkami, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.

Odłożyć na min 30 minut do lodówki.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować, wykleić nim dno i boki formy na tartę.

Ponakłuwać widelcem, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

Piec ok 12 minut.

 

Sery pokroić na mniejsze kawałki, pomidory osączyć z oliwy, pokroić w paseczki.

Szynkę porwać na niewielkie kawałki.

Wszystko rozłożyć na podpieczonym spodzie.

 

Jajka roztrzepać z jogurtem i przyprawami. 

Sosem zalać przygotowaną tartę.

Wstawić do piekarnika na ok 30 minut.

szynką dojrzewającą i serami

piątek, 18 marca 2016

Robiąc przedświąteczna porządki natknęłam się w swojej kuchennej biblioteczce na zapomnianą książeczkę: Barbary Adamczewskiej "Potrawy postne".

Akurat pora w sam raz:)

Przejrzałam ją więc sobie i natrafiłam na kilka ciekawych pomysłów; może uda mi się część wykorzystać w nadchodzący, ostatni tydzień postu.

Na dziś miałam zaplanowaną już wcześniej tartę; w książeczce znalazłam fajny przepis na wytrawne ciasto, z niewielką ilością mąki i kaszą manną, spodobał mi się pomysł, wykorzystałam go.

Nie zawiodłam się, ciasto wyszło bardzo dobre, delikatne i chrupiące.

Połączenie sera pleśniowego i brokułów to sprawdzony wielokrotnie duet.

Tartę podałam z kubeczkiem czerwonego barszczu, było pysznie.

Później podjadałam jeszcze na zimno i też było ok:)

z serem pleśniowym 

składniki:

ciasto:

250 g twarogu

2 łyżki kaszy manny

2 łyżki mąki pszennej

jajko

szczypta soli

nadzienie:

brokuł

125 g sera pleśniowego

200 g pieczarek

cebula

2 łyżki oliwy

sos:

250 g jogurtu greckiego

2 jajka

szczypta soli

szczypta pieprzu cytrynowego

 

Twaróg pokruszyć do miski, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto (w razie konieczności dosypać jeszcze mąki).

Ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną formę, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 10 minut.

 

Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej wody, ugotować na półmiękko, odcedzić.

Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plastry, usmażyć na oliwie.

Ser pokroić w cząstki.

 

Jogurt roztrzepać z jajkami i przyprawami.

 

Na podpieczony spód wyłożyć brokuły, pieczarki i ser.

Zalać jajecznym sosem.

Wstawić ponownie do piekarnika, piec ok 25 minut.

z serem pleśniowym 

czwartek, 25 czerwca 2015

Czasem, z różnych powodów nie mamy czasu na długie stanie przy kuchni.

Czasem chcemy coś szybko i smacznie zjeść.

Czasem (krótko niestety) mamy możliwość zakupu świeżych, pysznych szparagów!

Jeśli wszystkie te "czasem" zdarzą się akurat razem, polecam taką tartę.

Szybka, lekka i przepyszna!

 ze szparagami i suszonymi pomidorami 

składniki:

płat ciasta francuskiego

pęczek zielonych szparagów

100 g suszonych pomidorów w oleju

125 g kremowego serka z ziołami

100 g mozzarelli

sos:

2 jajka

2 łyżki oleju z pomidorów

3 duże łyżki jogurtu naturalnego

 

Płatem ciasta wykleić dno i boki wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 15 minut.

 

Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końcówki, wrzucić na wrzątek, gotować ok 5 minut, odcedzić.

Pomidory pokroić w paseczki.

Mozzarellę pokroić na nieduże kawałki.

 

Na podpieczonym spodzie ułożyć szparagi i pomidory, pomiędzy warzywa łyżeczką wyłożyć kupki kremowego serka ziołowego i cząstki mozzarelli.

 

Jaja roztrzepać, dodać jogurt i olej, wymieszać dokładnie.

Sosem zalać zawartość blaszki.

Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok 20 minut.

ze szparagami i suszonymi pomidorami

niedziela, 24 maja 2015

Uwielbiam wytrawne tarty.

W ogóle wytrawne wypieki, odkryte całkiem niedawno często pojawiają się w mojej kuchni.

Są smaczne, stosunkowo łatwe i szybkie do przygotowania, a co najważniejsze dają nieograniczone możliwości łączenia smaków.

W sumie wygląda to tak: weź jakieś ciasto (drożdżowe, kruche, francuskie, albo każde inne;)) i nadziej tym, co lubisz albo tym, co akurat masz pod ręką (nadaje się praktycznie wszystko), włóż do piekarnika i po chwili masz przepyszne danie na obiad bądź ciepłą kolację.

Niewątpliwą ich zaletą jest również fakt, że większość świetnie smakuje także na zimno. Dla mamy, która co dzień zastanawia się, czym napełnić pudełko śniadaniowe swojej pociechy, żeby było smacznie, różnorodnie i zdrowo to naprawdę istotna sprawa!

Dziś prezentuję więc kolejny swój wypiek wytrawny: tarta na kruchym cieście z dodatkiem żółtego sera, nadziana delikatnymi szparagami i wyrazistą w smaku szynką dojrzewającą, zatopionymi w sosie jogutrowo-jajecznym, pod chrupiącą, serową pierzynką.

Mniam!

Póki sezon szparagowy trwa, korzystajmy z wyjątkowego smaku tych warzyw.

i szynką parmeńską 

składniki:

ciasto:

140 g mąki pszennej pełnoziarnistej

85 g zimnego masła

85 g twardego sera żółtego

3 łyżki zimnej wody

szczypta soli

nadzienie:

pęczek zielonych szparagów

100 g szynki dojrzewającej w plastrach

100 g twardego, żółtego sera 

2 jajka

150 ml jogurtu naturalnego

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

 

Masło posiekać z mąką, dodać sól i wodę oraz ser starty na drobnych oczkach.

Szybko zarobić ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno i boki natłuszczonej foremki do tarty.

Nakłuć widelcem, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec ok 15 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. 

Szparagi pokroić w ok 3 cm kawałki, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować ok 4 minut. Wyjąć, osączyć.

Szynkę pokroić na paski.

Jajka roztrzepać z przyprawami, dodać jogurt, wymieszać na jednolity sos.

Na podpieczony spód ułożyć kawałki szparagów i paseczki szynki, polać sosem.

Wierzch posypać startym serem.

Tartę piec ok 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok 5 minut, następnie kroić i podawać.

Można na ciepło bądź po całkowitym wystudzeniu, zamiast kanapek.

ze szparagami i szynką parmeńską

Szparagowe<3Love

poniedziałek, 16 lutego 2015

Właśnie rozpoczęły się nasze ferie. 

Patrzę za okno i nie wiem, cieszyć się, że nie muszę nigdzie wychodzić w taką fatalną pogodę, czy martwić, że zamiast zimowych szaleństw na śniegu czeka nas co najwyżej spacer i to najlepiej w kaloszach...Wiatr dmie i huczy mało zachęcająco.

Póki co siedzę w piżamie pod kołderką, z laptopem na kolanach i nadrabiam zaległości w oglądaniu różnych ciekawych stronek w necie.

Mała ma nowe klocki, zabawa zajmie jej czas jakiś, mam chwilę błogiego lenistwa. 

A teraz już przepis:

Kruche ciasto z dodatkiem ulubionych ziół, brukselka i trzy rodzaje sera a wszystko to zapieczone na złoto pod pysznym, jogurtowo-jajecznym sosem. 

Kto jeszcze nie próbował podobnego placka powinien to zrobić czym prędzej. Do środka można oczywiście spakować co tylko nam wpadnie do głowy: prócz warzyw i sera kawałki mięsa czy wędlin.

Taki placek najlepiej jeść na ciepło, ale smakuje i na zimno, zamiast kanapek.

Uwielbiam, polecam:)

z brukselką

składniki:

ciasto:

50 g zimnego masła

100 g twarogu

szczypta soli

1 szkl mąki pszennej

1/2 łyżeczki ziół 

nadzienie:

300 g brukselki

biała część pora

100 g sera żółtego

100 g sera feta

100 g sera mozzarella

2 łyżki oliwy

sos:

3 jajka

200 ml jogurtu naturalnego

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, odłożyć na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować. Wykleić nim dno i boki natłuszczonej formy.

Ponakłuwać widelcem, piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego w plasterki pora, smażyć mieszając aż zmięknie.

Brukselkę obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.

Sery pokroić w kawałki.

 

Jajka roztrzepać z jogurtem, doprawić pamiętając, że feta jest bardzo słona.

 

Na podpieczony spód wyłożyć pora, następnie brukselki oraz kawałki serów.

Całość zalać przygotowanym sosem.

 

Piec około 30 minut. 

 z brukselką

Gotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych II edycja

sobota, 17 stycznia 2015

Wyjątkowo kruche ciasto; bez jajka, za to z dodatkiem żółtego sera (przepis zapisałam jakiś czas temu na skrawku papieru, niestety nie pamiętam skąd...)

Treściwe, smaczne i pożywne nadzienie: kurczak, szpinak i orzechy włoskie.

Ta pyszna tarta, w towarzystwie sałatki z ulubionych, świeżych warzyw będzie idealna na obiad czy ciepłą kolację. 

Zaryzykuję jednak stwierdzenie, że jest smaczniejsza na zimno.

Z powodzeniem można ją zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły.

na cieście serowym

składniki:

ciasto:

100 g masła

200 g mąki pełnoziarnistej

szczypta soli

60 g twardego żółtego sera

3 łyżki zimnej wody

nadzienie:

pojedyncza pierś kurczaka

cebula

400 g mrożonego szpinak

2 ząbki czosnku

3 jajka

200 ml jogurtu naturalnego

75 g łuskanych orzechów włoskich 

sól, pieprz, mielona papryka, gałka muszkatołowa do smaku

oliwa

 

Mięso pokroić w paseczki, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobniutko pokrojony czosnek oraz przyprawy. Obficie zalać oliwą, przykryć, odłożyć w chłodne miejsce na minimum 30 minut (im dłużej poleży tym będzie smaczniejsze).

Ciasto najlepiej wyrobić w malakserze: mąkę, sól, ser i masło połączyć, dodać wodę, szybko wyrobić ciasto. 

Uformować kulę, odłożyć na 30 minut do lodówki.

Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki natłuszczonej foremki (skrawki odłożyć).

Ciasto ponakłuwać, boki zabezpieczyć folią aluminiową (dzięki temu nie zsuną się w dół podczas pieczenia). Piec około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Mięso wraz z marynatą wrzucić na gorącą patelnię, obsmażyć aż nabierze jasnej barwy, dodać szpinak. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć, trzymać na ogniu od czasu do czasu mieszając, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Do mięsa dodać posiekane orzechy, jajka i jogurt, wymieszać. Masę równomiernie wyłożyć na podpieczony spód tarty. 

Z pozostałych skrawków ciasta zrobić dekoracyjny rant.

Wstawić do gorącego piekarnika, obniżyć temperaturę do 170 stopni, piec około 20-25 minut.

na cieście serowym

Tarta słodka czy wytrawna?

sobota, 03 stycznia 2015

Dawno nie robiłam tarty, a przecież to takie wdzięczne danie...

Kruche ciasto, które możemy nadziać wszystkim, co lubimy najbardziej!

Ostatnio czuję ogromną potrzebę zjadania dużej ilości warzyw. Swoją tartę wypełniłam więc głównie nimi. 

Cukinia, pory i marchewka - świeże warzywa, które na szczęście łatwo dostać o tej porze roku.

Do tego trochę szynki i sera i mamy pyszne, pożywne danie na obiad lub ciepłą kolację.

z cukinią i szynką

składniki:

ciasto:

200 g mąki pszennej

75 g masła

25 g smalcu

1 łyżka zimnej wody

1 jajko

szczypta soli

nadzienie:

por, marchew

cukinia

100 g szynki

100 g sera żółtego

3 łyżki oliwy

200 g jogurtu naturalnego

2 jajka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

 

Mąkę przesiać, dodać sól oraz pokrojone w wiórki zimne masło.

Grudki masła wcierać w mąkę palcami, po chwili dodać wodę i jajko, szybko wyrobić gładkie ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki. 

 

Schłodzone ciasto rozwałkować, wykleić nim natłuszczoną formę do tarty, ponakłuwać widelcem, brzegi zabezpieczyć folią aluminiową (zapobiegnie zsuwaniu się ciasta). 

Piec ok 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Por oczyścić, pokroić w plasterki.

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cukinię umyć, pokroić w ok 5 mm plasterki.

Szynkę pokroić w paseczki.

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić por i marchew, smażyć aż warzywa nieco zmiękną.

Cukinię krótko obsmażyć z obu stron na patelni grillowej.

 

Jajka roztrzepać, wymieszać z jogurtem i serem, doprawić.

 

Na podpieczone ciasto wyłożyć cukinię, następnie szynkę oraz por z marchewką.

Całość zalać przygotowanym sosem.

Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

A najlepsze jest to, że smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno!

z szynką i marchewką

 Tarta słodka czy wytrawna?

środa, 28 sierpnia 2013

Quiche - kruche ciasta z wytrawnym nadzieniem oraz kremowym sosem podbiły moje serce.

Spory kawał zjadam na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika, później (jeśli zostanie) wcinam zimne cząstki z lodówki, zamiast kanapek.

Kto jeszcze nie próbował - polecam.

To taka trochę alternatywa dla pizzy: na kruche ciasto każdy "ładuje" to, co lubi najbardziej, potem tylko zalać śmietanowo-jajecznym sosem, zapiec i gotowe:)

 mozarellą, brokułami i boczkiem

składniki:

ciasto:

200 g pełnoziarnistej mąki pszennej

200 g masła

1 jajko

1 łyżka wody

2 szczypty soli 

nadzienie:

1/2 brokuła

150 g wędzonego boczku

150 g sera mozarella (u mnie mini)

sos:

150 ml mleka

150 ml śmietany (zastępuję jogurtem greckim)

4 jajka

gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku

 

Z mąki usypać kopiec, dodać sól i pokrojone na kawałki masło. Nożem posiekać masło z mąką, dodać wodę i jajko, szybko wyrobić ciasto.

Uformować kulę, włożyć do lodówki na 1-2 godzin.

 

Brokuł podzielić na różyczki, obgotować w lekko osolonej wodzie, osączyć.

Boczek pokroić w słupki.

Mozarellę osączyć, ew. pokroić w cząstki.

 

W wysokim naczyniu, najlepiej za pomocą trzepaczki rozkłócić jajka, dodać mleko i, ciągle mieszając, śmietanę (jogurt). Doprawić, odstawić.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2:1, większą część rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę. 

Włożyć do piekarnika na 10 minut.

Na dnie podpieczonego ciasta ułożyć brokuły, między różyczkami poukładać ser i boczek.

Zalać przygotowanym sosem.

Resztę ciasta rozwałkować cienko, powycinać paski, ułożyć kratkę na wierzchu placka.

Temperaturę w piecu obniżyć do 180 stopni.

Piec quiche około 25 minut.

z mozarellą, brokułami i boczkiem

środa, 03 kwietnia 2013

Ten wyśmienity quiche jest doskonały na ciepło, jako danie główne.

Znakomicie sprawdza się też jako zimna przekąska.

Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu, a jest naprawdę pyszny.

z serem pleśniowym i brokułami 

składniki:

ciasto:

150 g mąki

100 g masła

1 żółtko

szczypta soli 

nadzienie:

200 g różyczek brokułów

150 g sera pleśniowego

3 jajka

300 ml jogurtu naturalnego

sól/pieprz do smaku

Z wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę i włożyć ją do lodówki.

Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Osączyć na sitku.

Ser pokroić w niewielkie kawałki.

Jajka ubić z przyprawami, dodać jogurt. 

Formę wysmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować, wylepić formę, resztki ciasta odciąć, odłożyć.

Ciasto ponakłuwać  widelcem, na wierzch wyłożyć brokuły, na nie kawałki sera. Zalać całość jogurtowym sosem.

Z resztek ciasta ułożyć na wierzchu fantazyjny wzór, np. powycinać różne kształty foremką do ciastek.

Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni.

z serem pleśniwoym i brokułami

 

 

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów