w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: ryba

środa, 01 marca 2017

Żeby nie było, od razu się przyznam - nie jadam ryb :(

Ze śledziem źle czuję się przy jednym stole nawet...od zawsze tak mam, nie jestem z tego dumna, ale nie umiem tego przezwyciężyć!

Ale moi bliscy śledzie lubią i dla nich właśnie, specjalnie na dziś przygotowałam śledzie pod pierzynką - oryginalną, znaną i lubianą sałatkę!

W sieci wiele na nią przepisów, różne sposoby przygotowania i różne proporcje; ja skorzystałam z podpowiedzi koleżanki. 

Zdaniem autorki przepisu zamiast gotowanych buraczków ćwikłowych warto wykorzystać wiórki ze słoika,  ten sposób jest znacznie szybszy i z korzyścią dla smaku sałatki. Taka właśnie jest moja wersja, oczywiście można zamiast tego tradycyjnie ugotować i zetrzeć na tarce ok 4 niewielkich buraków. 

z buraczkami konserwowymi 

składniki:

5 filetów śledziowych

cebula

5 ziemniaków

4 ogórki kiszone

słoiczek marynowanych buraczków

5 jajek

ok 150 g sera żółtego

ponadto:

2 łyżki musztardy

2 łyżki oliwy

łyżka soku z cytryny

sos:

5 łyżek jogurtu greckiego

3 łyżki majonezu

łyżka musztardy

łyżka soku z cytryny

łyżka oliwy

szczypta pieprzu

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce.

 

Śledzie wypłukać, zalać zimną wodą, odstawić na godzinę. Osączyć, pokroić w kostkę.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, musztardę, sok z cytryny i oliwę, wymieszać, włożyć na dno salaterki.

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na śledzie.

 

Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na ziemniaki. Na wierzch wylać połowę sosu.

 

Buraczki osączyć na sicie z zalewy. Wyłożyć na sałatkę, na nie resztę sosu.

 

Następnie pokrojone w kostkę jajka a na wierzch starty na tarce ser. 

 

Sałatkę odstawić na minimum godzinę do lodówki.

z marynowanymi buraczkami

   Jedzmy ryby! 

 

czwartek, 18 lutego 2016

Obiad na szybko, na smacznie i na kolorowo!

Taki właśnie zażyczyła sobie wczoraj moja Córcia.

Sama wybrała kawałek fileta z łososia, ja zrobiłam resztę.

Obiad jak na wstępie.

Wielbiciele ryb powinni być zachwyceni.

z warzywami

składniki:

400 g makaronu (moje calamari)

ok 200 g filetu z łososia

cebula

2 ząbki czosnku

250 g mrożonych warzyw marchewka z groszkiem

1/2 pęczka szczypiorku

kilka pomidorków koktailowych

2 łyżki oliwy

łyżka masła

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu.

 

Cebulę pokroić w wiórki, czosnek w plasterki.

Filety łososia porwać palcami na nieduże kawałki.

Pomidorki pokroić w ćwiartki.

Koperek posiekać drobno.

 

Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę i czosnek.

Gdy się zeszklą dodać mrożone warzywa, zmniejszyć ogień, dodać ok 1/2 szkl wody, dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną.

Dodać łososia, doprawić do smaku.

Trzymać na ogniu kilka minut, sos powinien odparować.

 

Makaron wyłożyć na talerze, na wierzch wyłożyć porcję ryby w warzywach.

Posypać koperkiem, udekorować cząstkami pomidorków. 

z warzywami

piątek, 18 grudnia 2015

Wyszły mi fatalne zdjęcia:( wciąż nie mam dobrego aparatu...

Za to karp wyszedł świetnie, dlatego zdecydowałam się zamieścić przepis.

Może komuś przyda się alternatywa dla wigilijnego karpia smażonego w panierce.

Pachnący, soczysty i bardzo smaczny kawałek ryby.

w sosie cytrusowo-maślanym 

składniki:

ok 750 g filet karpia

duża pomarańcza

2-3 mandarynki

2 łyżki masła

3 łyżki z cytryny

mąka

sól, pieprz cytrynowy

3 łyżki oliwy

natka pietruszki

 

Filety karpia umyć, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut.

Następnie posypać solą i pieprzem cytrynowym, obficie oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić rybę, obsmażyć z obu stron.

Następnie dodać masło i sok wyciśnięty z pomarańczy, dusić rybę na małym ogniu do czasu aż powstanie gęsty, aksamitny sos. Pod koniec dodać wyfiletowany miąższ z jednej mandarynki.

 

Filety karpia podawać z sosem oraz cząstkami świeżej mandarynki, obficie posypane natką pietruszki.

Najlepiej komponują się z ugotowanym na sypko z ryżem.

z patelni

 Wytrawne potrawy wigilijne

środa, 27 maja 2015

Sałatka, która wygląda jak ciasto:)

Krakersy przełożone masami: serową, rybną i jajeczną.

Bardzo efektowna, smaczna.

Jeśli nie macie dostępu do dobrej jakości sardynek, zastąpcie je tuńczykiem.

Podobne sałatki pojawiają się na różnych stronach kulinarnych, ta wersja to moja własna wariacja.

z sardynkami

składniki:

36 szt krakersów

6 jajek ugotowanych na twardo

200 g sera żółtego

3 puszki sardynek w pomidorach

1/2 puszki groszku konserwowego

4 łyżki majonezu

4 łyżki jogurtu greckiego

łyżka oliwy

świeże listki zieleninki (u mnie oregano)

 

Nie ma potrzeby używania dodatkowych przypraw, bowiem krakersy są słone a sos pomidorowy w sardynkach wyrazisty.

Majonez wymieszać z jogurtem i oliwą na jednolity, gładki sos.

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z 4 łyżkami sosu. 

Na podstawce ułożyć obok siebie 12 krakersów. Rozsmarować na nich warstwę serową.

Ułożyć drugą warstwę krakersów.

Sardynki wraz z sosem rozdrobnić widelcem, wyłożyć na krakersy,na wierzchu rozłożyć groszek, lekko docisnąć do masy rybnej, ułożyć kolejną warstwę ciastek.

Białka oddzielić od żółtek.

Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z resztą sosu, rozsmarować na krakersach.

Żółtka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Posypać wierzch sałatki. 

Schłodzić kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem udekorować listkami zieleniny.

Kroić jak ciasto.

z sardynkami w pomidorach

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015

piątek, 31 października 2014

Sałatka wpisuje się w mroczny, haloweenowy klimat - ryby "pływają" do góry brzuchami...

Poza tym jest zupełnie świeżutka:D

Można oczywiście nieco złagodzić dekorację, np tak, jak tutaj.

helloween 

składniki:

5 średniej wielkości ziemniaków

1 por

puszka groszku

kilka gałązek selera naciowego

4-5 ogórków kiszonych 

listki sałaty zielonej

sos:

4 łyżki jogurtu greckiego

3 łyżki majonezu

łyżka musztardy

sól. pieprz do smaku

do dekoracji:

wędzone sardynki

gałązki selera naciowego

gałązki pietruszki

czarne oliwki 

keczup

 

Składniki sosu wymieszać, odłożyć na min 15 minut do lodówki.

 

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w drobną kostkę.

Por pokroić w krążki, sparzyć wrzącą wodą, wystudzić.

Łodygi selera pokroić w plasterki.

Ogórki pokroić w kosteczkę.

Groszek osączyć, ok 2 łyżek odłożyć do dekoracji.

Wymienione składniki sałatki wymieszać. 

 

Sałatę umyć, osuszyć, porwać. Ułożyć na dnie salaterki, w której zamierzamy podać sałatkę.

Polać odrobiną sosu

Wyłożyć, wymieszane wcześniej składniki sałatki, wierzch wyrównać, polać równomiernie całym sosem. 

Na wierzchu dekoracyjnie ułożyć sardynki (moje w całości, do góry brzuchami).

Pomiędzy rybkami wyłożyć zieleninę, groszek i pokrojone w plasterki oliwki.

Polać odrobiną keczupu.

helloweenowa



środa, 21 sierpnia 2013

Ryb w zasadzie nie jadam -  z zasady...

Co nie przeszkadza mi przygotowywać z nich różnych potraw, na "potrzeby" rodzinki czy znajomych.

Ten omlet powstał pewnego piątkowego popołudnia, kiedy nie miałam czasu na przygotowanie żadnego skomplikowanego obiadu, a potrzebowałam nakarmić dwóch wygłodniałych mężczyzn.

Zjedli, pochwalili, publikuję więc przepis, może ktoś wypróbuje:)

z wędzoną makrelą i warzywami 

składniki:

4 jaja

3 łyżki mąki

szczypta soli

mała cebula

ok 100 g wędzonej makreli (obranej z ości, skóry)

garść zielonego groszku (z puszki)

2 kiszone ogórki

2 łyżki oleju 

 

Cebulę pokroić w piórka, rybę podzielić na nieduże kawałki, ogórki pokroić w półplasterki.

Białka oddzielić od żółtek.

Białka posolić, ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać żółtka i mąkę.

Na patelni rozgrzać olej, wlać masę jajeczną.

Równomiernie, po całej powierzchni rozsypać rybę i warzywa.

Smażyć na wolnym ogniu ok 5 minut.

Przełożyć omlet na drugą stronę (ja pomagam sobie talerzem lub przykrywką: przykrywam patelnię, odwracam tak, by omlet znalazł się na pokrywce, następnie zsuwam delikatnie omlet z powrotem na patelnię).

Smażyć jeszcze ok 5 minut.

Przełożyć na talerz, podawać z odrobiną keczupu.

z wędzoną makrelą



sobota, 17 sierpnia 2013

Troszkę mnie nie było.

Wakacje, to wspaniała rzecz, mimo wszystko jednak miło wrócić do domu :)

Na fali nadmorskich klimatów - sałatka z wędzoną rybą.

Szczególnie warta polecenia ze względu na wyjątkowy wygląd.

z wędzoną makrelą

 

składniki:

3-4 ugotowane ziemniaki

2 ugotowane marchewki

puszka groszku

150 g sera żółtego

pęczek zielonej cebulki

1 duża makrela wędzona (lub 2 mniejsze)

5-6 łodyg selera naciowego

10 szt wędzonych sardynek

sos:

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz do smaku


Przygotować sos: składniki wymieszać dokładnie, odstawić na oko 30 minut do lodówki.

Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć na dno salaterki, polać odrobiną sosu.

Cebulkę posiekać, posypać ziemniaki.

Równomiernie rozłożyć startą marchewkę, na niej kawałki ryby (uważając, by oddzielić wszystkie ości).

Na rybę wysypać osączony z zalewy groszek (kilka ziarenek odłożyć do dekoracji).

Następnie dodać pokrojone w plasterki łodygi selera (listki odłożyć).

Jako ostatnią warstwę ułożyć starty ser.

Wierzch polać sosem, wyrównać powierzchnię, udekorować odłożonym groszkiem, liśćmi selera, ew kilkoma piórkami cebulki.

Pionowo, ogonkami do góry włożyć sardynki.

z wędzoną makrelą i sardynkami

piątek, 24 maja 2013

Na fali moich ostatnich zachwytów pokrzywą przygotowałam roladę szpinakowo-pokrzywową z łososiem.

Polecam:)

ze szpinaku i pokrzywy

składniki:

ciasto:

ok 150 g mrożonego szpinaku

duży pęczek pokrzywy

4 jaja

3-4 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy

sól/pieprz do smaku

nadzienie:

200 g sera ricotta

2 duże łyżki chrzanu ze słoika

200 g wędzonego łososia

Z pokrzyw obrać liście, przelać je wrzątkiem, drobno posiekać.

Szpinak rozmrozić, usmażyć na oliwie, dodać pokrzywy, dusić kilka minut, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.

Wystudzić.

Wymieszać z żółtkami.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z zieleniną.

Równomiernie rozłożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec ok 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić, wraz z papierem zwinąć roladę. Wystudzić.

Ser wymieszać z chrzanem. Łososia pokroić na nieduże kawałeczki.

Wystudzone ciasto rozwinąć, delikatnie odkleić papier, położyć na folii spożywczej. 

Masę serową rozsmarować na cieście, na wierzchu rozłożyć łososia. 

Pomagając sobie folią zwinąć roladę, lekko dociskając. 

Owinąć folią, chłodzić 12 godzin w lodówce.

Przed podaniem pokroić w ok 1-1,5 cm plastry.

ze szpinaku i pokrzywy

  Zielnik Kuchenny 2013

sobota, 13 kwietnia 2013

Pora się przyzanać...nie jadam ryb.

Co nie przeszkadza mi przyrządzać czasem rybnych dań, dla rodzinki czy znajomych:)

Przepis na te, ponoć bardzo smaczne muszelki to moja wariacja na temat propozycji podania z opakowania makaronu Lubella.

z łososiem, fetą i szpinakiem

składniki:

250 g makaronu conchiglioni

400 g mrożonego szpinaku

250 g wędzonego łososia

150 g sera feta

200 g twardego żółtego sera 

4 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

4 łyżki oliwy 

Makaron ugotować al'dente, każdą sztukę osobno ułożyć na płaskiej powierzchni.

Oliwę rozgrzać, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć, dodac szpinak i podgrzewać na małym ogniu do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.

Fetę rozdrobnić, dodać do szpinaku, wymieszać. Dodać poszarpanego w palcach łososia.

Doprawić do smaku, zdjąć z ognia.

Makaronowe muszle delikatnie napełniać przygotowanym farszem, układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Ser zetrzeć na tarce, posypać makaron. Przykryć, zapiekać w temperaturze 180 stopni ok 15-20 minut.

z łososiem, szpinakiem i fetą 

 

czwartek, 27 grudnia 2012

po grecku

Bez zbędnych komentarzy. Dla wielbicieli ryb. U mnie w rodzinie od dawna na różnych  imprezach. Warto spróbować:)

 RYBA PO GRECKU

1 kg filetów rybnych

( + na panierkę: mąka, jajko, bułka tarta)

2 duże cebule

papryka

oliwa

1 marchew 

1 pietruszka

mały przecier pomidorowy 

1 szkl. octu

4 szkl. wody

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól.

 

Rybę usmażyć w panierce. Ułożyć "płasko" w szerokim naczyniu. Na tę samą patelnię dolać oliwy, wrzucić posiekaną cebulę, startą marchew i pietruszkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć do miękkości, dodać przecier pomidorowy. Chwilkę smażyć mieszając. Warzywa ułożyć na rybę.

Ocet zagotować z wodę i przyprawami. Zalać rybę i warzywa.

Przykryć. Odstawić do "przegryzienia".

Najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej.  


Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów