w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: kurczak

czwartek, 06 kwietnia 2017

Kolejna pyszna sałatka z makaronem i kurczakiem - takie najchętniej zjada moja córka:)

Ta, z dodatkiem sałaty lodowej, świeżego ogórka i ananasa, jest chrupiąca, lekka i smaczna.

Bardzo polecam.

z ananasem i sałata 

składniki:

główka sałaty lodowej

szklanka makaronu świderki

podwójna pierś kurczaka

puszka kukurydzy 

5 plastrów ananasa z puszki

ogórek 

sos:

2 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu greckiego

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać, odłożyć do lodówki. 

 

Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, pokroić w kostkę.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu uważając, żeby się nie rozgotował.

Kukurydzę osączyć.

Ogórek obrać, pokroić w kostkę.

Ananasy osączyć, pokroić w kawałki. 

Sałatę pokroić w piórka. 

 

Składniki sałatki wymieszać wraz z sosem. Odłożyć na ok 15 minut do lodówki.

z sałatą lodową

sobota, 28 stycznia 2017

Przepis na zupę imbirową znalazłam na opakowaniu mrożonej mieszanki warzywnej.

Dopasowałam go do swoich gustów i potrzeb; i ugotowałam zupę, która okazała się świetna!

Rewelacyjnie syci i rozgrzewa.

Idealna na chłodne, zimowe dni!

z mięsem kurczaka

składniki:

udko kurczaka

ok 1 szkl drobnego makaronu (moje cienkie niteczki)

cebula

2 ząbki czosnku

ok 400 g warzyw świeżych lub mrożonych (marchew, pietruszka, brukselka, por, seler, fasolka szparagowa)

2-3 cm korzenia imbiru

4 łyżki sosu sojowego

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oliwy

przyprawy: słodka mielona papryka, papryka ostra, sól, pieprz

natka pietruszki

 

Udko umyć, zalać woda, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 10 minut. 

Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir oraz obie papryki w proszku. Mieszać do chwili, gdy poczujemy intensywny aromat przypraw. Dodać mieszankę warzywną, sos sojowy i sok z cytryny; wymieszać, zdjąć z ognia.

Zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem. doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać makaron.

Gotować aż warzywa i makaron będą miękkie.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Podawać zupę z cząstkami mięsa, posypaną natką pietruszki. 

z makaronem

niedziela, 08 stycznia 2017

Kolejna wersja sałatki z makaronem i kurczakiem - takie najchętniej jada moja Córcia:)

Tym razem wybrałyśmy makaron czekoladowy, który prócz fajnej barwy ma również ciekawy smaki i świetnie komponuje się w daniach wytrawnych. Sałatka jednak świetnie smakuje również ze zwykłym, grubym makaronem. 

Dodałyśmy gotowane mięso kurczaka, kukurydzę konserwową oraz cząstki świeżej pomarańczy.

Do tego przewrotnie mocno czosnkowy sos i świeże listki pikantnej rukoli; wyszło bardzo fajnie.

Sos, jak i gotowa sałatka wymaga trochę czasu, żeby się "przegryźć".

z sosem czosnkowym 

składniki:

sos:

1/2 szkl jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka oliwy

łyżka soku z cytryny

łyżeczka miodu

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

sałatka:

1,5 szkl grubego makaronu

podwójna pierś kurczaka

puszka kukurydzy

2 pomarańcze

kilka listków rukoli

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z miodem, dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać, odstawić na pół godziny do lodówki. 

 

Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Pokroić w kostkę.

Makaron ugotować al'dente, odcedzić, przelać zimną wodą.

Kukurydze osączyć z zalewy.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki a następnie pokroić w kawałki. 

Składniki sałatki wymieszać, połączyć z sosem, odstawić na min godzinę do lodówki. 

Przed podaniem dodać listki rukoli. 

z sosem czosnkowym

piątek, 30 grudnia 2016

Moja córka zażyczyła sobie na obiad nuggetsy z frytkami.

Miałam akurat mięso z piersi kurczaka, poszperałam w sieci i z kilku różnych przepisów wybrałam to, co najbardziej mi odpowiadało.

Usmażyłam małe kurczakowe kęski, aromatyczne i chrupiące - bardzo nam smakowały, może zechce zrobić podobne:)

nuggetsy z kurczaka

składniki:

podwójna pierś kurczaka

marynata:

200 ml jogurtu greckiego

2 łyżki pikantnego keczupu

łyżka przyprawy gyros

panierka:

ok 1 szkl płatków kukurydzianych

ok 1/2 szkl kaszy manny

ponadto:

tłuszcz do smażenia

sos:

1 szkl jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oliwy

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

 

Składniki marynaty wymieszać. Mięso pokroić w kawałki, wymieszać dokładnie z marynatą, odstawić na min. 30 minut.

 

Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, odstawić w chłodne miejsce.

 

Płatki kukurydziane rozkruszyć, wymieszać z kaszą manną. 

Mięso ostrożnie wyjmować z marynaty, obtaczać w przygotowanej panierce.

 

Na patelnię wlać ok 1 cm oleju, rozgrzać, smażyć nuggetsy z obu stron na złoto.

 

Podawać z przygotowanym sosem. 

nuggetsy z kurczaka

środa, 23 listopada 2016

Wiadomo, że o tej porze roku trudno o świeże, chrupiące i smaczne warzywa. 

Mam jedną dziwną zasadę; w sklepach i na straganach wącham warzywa, nie będę kryć - głównie pomidory...nie wiem, czy macie pojęcie, jak trudno znaleźć pomidory pachnące pomidorami!

Czasem (hmm, rzadko) zdarza się znaleźć właśnie takie warzywa, pachnące świeżością i latem, kupuję wówczas większą ilość i zjadamy ze smakiem, w różnej postaci, byle prędko; bo zwykle takie właśnie warzywka psują się dość szybko, w przeciwieństwie do pięknych, błyszczących i "plastikowych", które mogą tygodniami leżeć w lodówce.

Dziś chciałam zaprezentować sałatkę z kurczakiem i makaronem, z dodatkiem świeżych warzyw - będzie ona tym smaczniejsza, im lepsze warzywa uda nam się znaleźć!

z makaronem i kurczakiem

składniki:

200 g dowolnego makaronu

pojedyncza pierś kurczaka

ogórek zielony

2-3 pomidory

czerwona papryka

puszka kukurydzy

1/2 pęczka koperku

sól, pieprz do smaku

łyżka soku z cytryny

łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu greckiego

 

Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie.

Pierś kurczaka również ugotować w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu pokroić w kostkę.

Świeże warzywa umyć, ogórek brać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, wszystkie pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny.

Kukurydzę osączyć.

Koperek drobno posiekać.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić do  smaku, dodać majonez i jogurt.

Schłodzić przed podaniem. 

z kurczakiem i makaronem

 

wtorek, 15 listopada 2016

Tę sałatkę wymyśliła, przygotowała i niemal w całości zjadła (no, oczywiście nie na raz:D) moja Córka!

Połączyła w niej smaki, które lubi najbardziej: makaron i kurczaka.

Sałatka jest prosta, sycąca i bardzo smaczna.

z majonezem

składniki:

200 g grubego makaronu (u mnie trojkolorowe świderki)

ok 200 g gotowanego mięsa kurczaka

3 ogórki konserwowe

puszka kukurydzy

mała cebula

jabłko

kilka kropli soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

2 łyżki jogurtu naturalnego

łyżka majonezu

 

 

Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, wystudzić. 

Mięso pokroić w kostkę, podobnie ogórki i cebulę.

Jabłko umyć, nie obierać, wydrążyć gniazdo nasienne, również pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.

Kukurydzę osączyć.

Składniki sałatki wymieszać, dodać majonez i jogurt oraz przyprawy do smaku.

Wymieszać. 

z majonezem

piątek, 04 listopada 2016

Dziś moja propozycja na sycącą i smaczną sałatkę w pięknych, jesiennych barwach!

Pieczony kurczak, warzywa, sos curry, a do tego miód i słodka gruszka - połączenie niebanalne, pyszne!

Dużą rolę odgrywa w niej marynowana i smażona cukinia.

Warto poświęcić trochę czasu, żeby przygotować coś tak pysznego.

z kurczakiem i gruszką 

składniki:

główka sałaty lodowej

ok 300 g pieczonego mięsa kurczaka

2 małe cukinie

2 nieduże, twarde gruszki

czerwona papryka

marynata:

łyżka miodu

3 łyżki oliwy

duży ząbek czosnku

łyżeczka kolendry

łyżeczka curry

sos:

3/4 szkl jogurtu greckiego

łyżeczka miodu

łyżka soku z cytryny

łyżeczka curry

duża szczypta pieprzu cytrynowego

 

Składniki marynaty wymieszać, odstawić na kilka minut.

Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Włożyć do marynaty, wymieszać, odstawić na ok 20 minut.

 

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku, odstawić do lodówki.

 

Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

 

Paprykę umyć, wyciąć nasiona, miąższ pokroić w paseczki. 

Sałatę pokroić w kawałki.

Mięso kurczaka pokroić w kostkę. 

 

Patelnię rozgrzać, na gorącą wrzucić cukinię wraz z zalewą, smażyć kilka minut, warzywa powinny pozostać jędrne.

Na minutę przed końcem smażenia na patelnię wrzucić gruszki, wymieszać, następnie zdjąć z ognia, wystudzić. 

 

Wszystkie składniki sałatki wymieszać wraz z sosem. 

z kurczakiem i gruszką

    Andrzejkowa uczta

poniedziałek, 25 lipca 2016

Kolejna sałatka, która okazała się tak pyszna, że z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole.

Lekka, kolorowa, smaczna, zdrowa.

Pęczak, bób i mięso kurczaka sprawiają, że jest pożywna i sycąca. 

z pęczakiem i bobem

składniki:

500 g bobu

100 g pęczaku

pojedyncza pierś kurczaka

czerwona papryka

pęczek natki pietruszki

marynata do mięsa:

1/3 szkl oliwy

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

kilka gałązek świeżego rozmarynu

sos:

1/3 szkl oliwy

łyżka wody

łyżka soku z cytryny

łyżeczka miodu

sól, pieprz do smaku

 

Najpierw należy zamarynować mięso: igiełki rozmarynu oddzielić od łodyżek, wymieszać z oliwą i przyprawami. Pierś kurczaka przeciąć na trzy długie paski, dokładnie natrzeć marynatą, odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. 

 

Następnie przygotować sos: wszystkie składniki porządnie wymieszać. Odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. 

Bób wrzucić na wrzątek, ugotować na półmiękko, wyłuskać z łupinek.

 

Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu. 

 

Mięso wraz z marynatą wrzucić na rozgrzaną patelnię. Usmażyć, osączyć, wystudzić, pokroić w paseczki. 

 

Z papryki wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę.

Natkę pietruszki posiekać.

 

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać sosem. Przed podaniem schłodzić.

z pęczakiem i bobem

czwartek, 23 czerwca 2016

Często robię dania z makaronem - moja Córka bardzo je lubi.

To kolejna propozycja obiadowa; zdrowsza, razowa wersja "świderków" z kurczakiem i warzywami, wszystko przesiąknięte aromatycznymi ziołami.

Szybko, zdrowo i smacznie!

 z kurczakiem i warzywami

składniki:

400 g makaronu razowego świderki

500 g mięsa z udek kurczaka

cebula

2 ząbki czosnku

papryka czerwona

cukinia

1/2 brokuła

ulubione zioła świeże lub suszone

sól, pieprz do smaku

łyżeczka mąki pszennej

4 łyżki oliwy

 

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku.

Dodać mięso pokrojone w nieduże kawałki.

Gdy mięso się obsmaży ze wszystkich stron  dodać podzielony na różyczki brokuł.

Po kilku minutach pokrojoną w paseczki paprykę, a po kilku następnych pokrojoną w półplasterki cukinię oraz zioła.

Podlać odrobiną wody, dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mąkę rozrobić w 1/4 szkl zimnej wody, wlać na patelnię.

Doprowadzić do wrzenia.

 

Na talerz wyłożyć porcje makaronu, polać sosem z mięsem i warzywami.

Podawać gorące.

z kurczakiem i warzywami

 

piątek, 29 kwietnia 2016

Dziś chciałam zaprezentować roladę serową, która podbiła serce mojego mężczyzny.

Bardzo fajne danie, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Proste i szybkie w przygotowaniu.

Bardzo smaczne.

z serkiem kanapkowym 

składniki:

250 ml wody

50 g masła

130 g mąki pszennej

3 jajka

50 g startego sera żółtego

nadzienie:

200 g sera kanapkowego w ulubionym smaku (ja użyłam pasty kanapkowej z pieczonego bakłażana)

pojedyncza pierś kurczaka

cebula

4 plastry ananasa z puszki

przyprawa do kurczaka

oliwa do smażenia

 

Wodę i masło umieścić w rondlu, podgrzewać, doprowadzić do wrzenia.

Wsypać mąkę i mieszać do chwili, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka.

Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku i ser.

 

Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (niełatwo było rozsmarować ciasto na papierze, ale później ułatwia to zwinięcie rolady).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut.

Gorące ciasto wyjąć z blaszki razem z papierem, zwinąć wzdłuż dłuższego boku, odstawić na ok 10 minut.

 

Kurczaka, ananasa i cebulę pokroić w małe kawałki. Wymieszać, doprawić przyprawą do kurczaka.

Wrzucić na rozgrzaną patelnię, usmażyć.

 

Ciasto delikatnie rozwinąć, na całym rozsmarować serek, posypać kurczakiem z dodatkami.

Delikatnie zwinąć roladę.

 

Można kroić od razu lub odstawić do schłodzenia i stężenia, wówczas kroić i podawać na zimno.

z serkiem kanapkowym

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów