w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: zupa

sobota, 28 stycznia 2017

Przepis na zupę imbirową znalazłam na opakowaniu mrożonej mieszanki warzywnej.

Dopasowałam go do swoich gustów i potrzeb; i ugotowałam zupę, która okazała się świetna!

Rewelacyjnie syci i rozgrzewa.

Idealna na chłodne, zimowe dni!

z mięsem kurczaka

składniki:

udko kurczaka

ok 1 szkl drobnego makaronu (moje cienkie niteczki)

cebula

2 ząbki czosnku

ok 400 g warzyw świeżych lub mrożonych (marchew, pietruszka, brukselka, por, seler, fasolka szparagowa)

2-3 cm korzenia imbiru

4 łyżki sosu sojowego

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oliwy

przyprawy: słodka mielona papryka, papryka ostra, sól, pieprz

natka pietruszki

 

Udko umyć, zalać woda, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 10 minut. 

Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir oraz obie papryki w proszku. Mieszać do chwili, gdy poczujemy intensywny aromat przypraw. Dodać mieszankę warzywną, sos sojowy i sok z cytryny; wymieszać, zdjąć z ognia.

Zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem. doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać makaron.

Gotować aż warzywa i makaron będą miękkie.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Podawać zupę z cząstkami mięsa, posypaną natką pietruszki. 

z makaronem

poniedziałek, 16 stycznia 2017

Kiedy trafiłam na ten przepis, nie mogłam, no NIE MOGŁAM od razu nie spróbować!

Barszcz czernichowski- dacie wiarę? Do dziś nie miałam pojęcia, że takowe danie w ogóle istnieje:D

A tu proszę, nie dość, że jest, to na dodatek jest pyszną, gęstą i pożywaną zupą, pełną różnych warzyw, w tym (ale nie przede wszystkim) buraków ćwikłowych, w fantastyczny sposób uduszonych wraz z cebulką na masełku!

Wzorowałam się na dwóch przepisach (stąd i stąd), ale i tak zrobiłam trochę po swojemu:)

W taki mroźny czas talerz gorącej zupy smakuje i rozgrzewa jak nic innego!

gęsta i pożywna zupa

składniki:

kość ze schabu

marchew

pietruszka

kawałek korzenia selera

5 ziemniaków

1/4 niedużej kapusty (moja włoska)

3 buraki ćwikłowe

cebula

kwaśne jabłko

cukinia

puszka czerwonej fasoli

2 łyżki koncentratu pomidorowego

liść laurowy

łyżka masła

natka pietruszki

jogurt grecki

 

Kości wymyć, zalać ok 2l wody, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy oraz pokrojone w słupki marchew, pietruszkę i seler. 

Gdy zupa zacznie wrzeć dodać drobno posiekaną kapustę i pokrojone w kostkę następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinię i jabłko wraz ze skórką, gotować na niedużym ogniu.

 

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać starte na tarce buraki. Dusić ok 5 minut, dodać do zupy, gotować aż warzywa zmiękną. 

Dodać koncentrat pomidorowy i osączoną fasolę. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

Przed podaniem, już na talerzu dodać do każdej porcji odrobinę jogurtu. 

gęsta i pożywna zupa

   Mam smaka na buraka

czwartek, 12 stycznia 2017

Rozmawiałam dziś z koleżanką i obie, ze zdziwieniem ale i nieco z ulgą przyznałyśmy, że ostatnio mamy wzmożony apetyt na mięso...

Może to ta aura zimowa, te mrozy wielkie tak na nas wpływają i zapotrzebowanie organizmu w tej kwestii zwiększają:)

A, że nie od dziś wiadomo, że nic tak cudownie i błyskawicznie nie rozgrzewa jak miska gorącej, aromatycznej zupy, dziś proponuję znaną i lubianą wszem i wobec pomidorówkę z ryżem, ale z niecodziennym dodatkiem mięsa mielonego.

Pożywna, gęsta, sycąca i smaczna.

Bardzo polecam:)

z mięsem mielonym i ryżem

składniki:

450 g mięsa mielonego

cebula

1,5 szkl ryżu

marchew

pietruszka 

kawałek korzenia selera

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

2 liście laurowe

4 kuleczki ziela angielskiego

125 g koncentratu pomidorowego

sól, pieprz do smaku

jogurt grecki

 

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Wrzucić mięso mielone, smażyć mieszając od czasu do czasu aż mięso zbrązowieje. Dodać ryż, wymieszać, smażyć ok 2 minut.

Dolać ok 2 l wody, dołożyć ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować, wrzucić obrane i pokrojone w kawałki warzywa korzeniowe. 

Gotować aż ryż i warzywo będą miękkie.

Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

 

Do miseczek nałożyć po łyżce jogurtu greckiego, zalać gorącą zupą, wymieszać i od razu podawać.

z mięsem mielonym i ryżem

poniedziałek, 09 stycznia 2017

W moim domu nie ma tradycji niedzielnego gotowania rosołu; rosół jadamy bez okazji, kiedy mamy na niego ochotę, raz na jakiś czas w niedzielę właśnie! 

Ponieważ mam to szczęście;że miewam wiejskie, rosołowe kury wprost z podwórka Taty, śmiem twierdzić, że moje rosoły są niezwykle aromatyczne i pyszne, gotujemy wielki gar na kilka dni, zjadamy do ostatniej kropli.

Dziś chciałam zaproponować przepyszne danie przygotowane z wczorajszego rosołu i rosołowego mięsa: pyszne małe pierożki!

z mięsem z rosłu 

składniki:

ciasto:

250 g maki pszennej

ok 250 ml kefiru (dałam jogurt naturalny)

nadzienie:

ok 500 g gotowanego mięsa (moje z rosołu: pół na pół drobiowe i wołowe)

duża cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oleju

ponadto:

ok 1 l rosołu

 

Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Zdjąć z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso drobno pokroić, wymieszać z cebulką, doprawić do smaku.

 

Mąkę przesiać, dodać partiami kefir (tyle, by ciasto było mięciutkie i elastyczne). 

Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w ok 5 cm kwadraty.

Na każdy nakładać niewielką porcję nadzienia, sklejać w trójkąty a następnie po dwa brzegi zawijać na palcu i sklejać jak uszka.

W szerokim rondlu rosół doprowadzić do wrzenia, na wrzący wrzucić pierożki, pomieszać, zmniejszyć ogień, gotować ok 1 minutę od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię. 

Podawać kołduny zalane rosołem, w którym się gotowały. 

z mięsem z rosłu

   Dania z resztek

wtorek, 27 grudnia 2016

Nie wyrobiłam się z przepisem przed wigilią, umieszczam więc wpis dziś, bo przygotowany w ten sposób barszczyk jest smaczny i zdrowy; z powodzeniem można a nawet należałoby korzystać z niego przez całą zimę. 

Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (zwiększa liczbę czerwonych krwinek) i jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Polecany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz anemii. Obowiązkowy dla dzieci i dorosłych osłabionych po leczeniu antybiotykami! Ponadto buraki obniżają poziom złego cholesterolu i zwiększają odporność. Naukowcy twierdzą, że poprawiają również koncentrację i przeciwdziałają miażdżycy. Świetnie odkwaszają organizm, spowalniają procesy gnilne w jelitach oraz pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu (wspierają nerki, oczyszczają organizm). Zakwas z buraków w naturalny sposób poprawia odporność. Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii i wspomaga pracę wątroby oraz nerek.

Ponadto buraki zawierają mnóstwo witamin (min A, C i z grupy B), a także żelazo, potas, wapń, magnez czy kobalt. Ten ostatni jest niezbędnym minerałem w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Wszystko to przenika do zakwasu. Sok i zakwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości, osłabieniu, anemii i w rekonwalescencji po chorobach.

Buraki zawierają bardzo dużo kwasu foliowego, który jest bezcenny dla kobiet w okresie ciąży.

Zakwas z buraków jest też genialnym napojem energetycznym! W wyraźny sposób dodaje nam energii i siły, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu.

Kiszonki są w naszej diecie nieodzowne, jeśli dbamy o figurę oraz pragniemy zachować młodość i witalność na długie lata. Zawarte w nich substancje regulują florę bakteryjną w jelitach, wspomagają trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, a także zmniejszają poziom szkodliwego cholesterolu. Kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie. A co najważniejsze zwiększają przyswajalność żelaza, dodając nam siły, energii i witalności.

Zwłaszcza o tej porze roku warto pamiętać, że wszelkie kiszonki są dla nas po prostu bezcenne! (cyt.)

Tym razem przygotowując zakwas na barszczyk skorzystałam z przepisu Pyzy.

buraki kiszone 

składniki:

1 kg buraczków ćwikłowych

1 marchewka

1 nieduża pietruszka

plaster korzenia selera

1 łyżeczka kminku

6 dużych ząbków czosnku

2 l wody

łyżka cukru

łyżka soli

kromka suchego chleba żytniego na zakwasie (opcjonalnie)

 

Wodę zagotować, dodać sól i cukier, odstawić do przestudzenia.

 

Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w plastry.

Ułożyć w wyparzonym naczyniu (glinianym).

Dodać czosnek i kminek.

 

Zalać wodą. Na wierzch ułożyć chleb (wówczas zakwas utworzy się szybciej).

Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 4-7 dni.

Na wierzchu utworzy się biały kożuszek, należy go zdjąć przed zlewaniem barszczu. 

Przygotowany w ten sposób zakwas można przelać do czystych, wyparzonych słoików i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

Pić na surowo lub wykorzystać do ugotowania barszczu.

kiszone buraki

czwartek, 17 listopada 2016

Uwielbiam zupę dyniową, może mieć różne dodatki, byle była gorąca, gęsta i dobrze doprawiona:)

W ogóle bardzo lubię różne dania z dodatkiem dyni, ale zupę-krem z dyni uważam za rewelacyjne jesienne danie!

Moim zdaniem, kiedy przemarzniemy w drodze nie ma nic lepszego niż miseczka parującej, aromatycznej zupy.

Znakomicie syci i rozgrzewa.

Ta wersja zupy jest bardzo prosta i szybka do wykonania.

z jajkiem na twardo 

składniki:

ok 1,5 l bulionu

cebula

średniej wielkości dynia

marchew

2 łyżki oliwy

ząbek czosnku

przyprawy:

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili, cynamon, curry

ponadto:

pęczek zielonej pietruszki

jajka gotowane na twardo

pestki słonecznika

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojony drobno czosnek.

Następnie wrzucić pokrojone na kawałki marchewkę i miąższ dyni, wymieszać, dolać rosołu na tyle, by warzywa znalazły się pod płynem.

Gotować na niewielkim ogniu do chwili, aż dynia zacznie się rozpadać. 

Zdjąć z ognia, zblendować na gładki krem.

Dodać przyprawy, ponownie postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia.

 

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Jajka pokroić w ćwiartki.

Pietruszkę posiekać.

 

Zupę nalać do miseczek, dodać jajka, wierzch posypać pietruszką i słonecznikiem.

krem z dyni 

środa, 27 lipca 2016

Botwinka to ulubiona zupa mojego A.

Ja po raz pierwszy jadłam dopiero w ubiegłym roku...od tamtej chwili przygotowałam już kilka jej wersji

Dziś proponuję zupę z dodatkiem wędzonki, co wzbogaciło jej smak i nadało niesamowitego aromatu. 

na wędzonce

składniki:

ok 200 g wędzonki

pęczek botwinki

cebula

4 duże ziemniaki

marchew

nieduża pietruszka

łyżka masła

ząbek czosnku

liść laurowy

po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu

sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku

po gałązce rozmarynu, tymianku i lubczyku

ponadto:

jaja na twardo

świeża zielenina

 

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, zrumienić.

Wędzonkę pokroić w kostkę, dodać do rondla, smażyć chwilę. 

Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, wymieszać, smażyć jeszcze chwilę.

Zalać ok 1 l wody, dodać ziele, liść laurowy, zioła.

 

Korzenie marchwi, pietruszki a także buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Liście botwinki drobno pokroić.

 

Do wywaru, dodać marchew, pietruszkę i buraczki. 

Kiedy zupa zacznie wrzeć dorzucić liście botwinki i sok z cytryny. 

 

Gotować aż warzywa zmiękną.

Doprawić do smaku na krótko przed końcem gotowania.

 

Podawać z jajkiem na twardo i zieleniną.

 z jajkiem na twardo

czwartek, 21 lipca 2016

Gdyby ktoś zaproponował mi grochówkę w taki upalny dzień jak dziś, pomyślałabym, że coś z nim nie tak...

Ale grochówka ze świeżego, zielonego groszku to zupełnie co innego!

Znacznie lżejsza niż tradycyjna, pożywna i smaczna.

Z dodatkiem sycących ziemniaków i wędzonego boczku będzie świetnym obiadem jednodaniowym.

Nam bardzo smakowała:)

z boczkiem i ziemniakami 

składniki:

2 szkl groszku zielonego

porcja rosołowa

marchew

korzeń pietruszki

kawałek korzenia selera

cebula

5 ziemniaków

300 g wędzonego boczku

po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego

2 listki laurowe

łyżeczka majeranku

sól, pieprz do smaku

 

 

Groszek opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą 1 cm nad poziom groszku, gotować do miękkości.

 

Warzywa (bez ziemniaków) obrać, pokroić w kawałki, razem z porcją rosołową włożyć do garnka, wlać wodę, ugotować bulion. Gdy zacznie wrzeć dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki. 

Ugotowany groszek zmiksować na gładkie puree, wrzucić do zupy. Dodać ziele, pieprz, liść laurowy. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną. 

Boczek pokroić w paseczki, wytopić na suchej patelni.

Dodać do zupy, wrzucić majeranek, doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku, zdjąć z ognia.

z boczkiem i ziemniakami

środa, 29 czerwca 2016

Dla wszystkich, którzy lubią gołąbki, ale nie lubią tradycyjnego "zawijania" taka zupa będzie świetnym rozwiązaniem.

Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia gołąbków możemy spożytkować do przygotowania takiej pysznej, gęstej i sycącej zupy.

Jest niezwykle smaczna.

Najlepszą rekomendacją dla tej zupy jest fakt, że moja Córcia zjadła na obiad aż dwa talerze, poprosiła o podgrzanie później, na kolację i była zła, że nie zostało już nic na śniadanie, następnego dnia...

z mięsem i ryżem

składniki:

500 g mięsa mielonego

cebula

2 ząbki czosnku

marchew

pietruszka

kawałek korzenia selera

1/2 główki kapusty

150 g ryżu

koncentrat pomidorowy

liść laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

1/4 łyżeczki kminku

1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

odrobina pieprzu i chili

sól do smaku

2 łyżki oleju

natka pietruszki

 

Oliwę rozgrzać w rondlu o grubym dnie, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, zeszklić, dodać mięso, obsmażyć aż zmieni kolor.

Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dolać ok 2 litrów wody.

Kapustę poszatkować, wrzucić do zupy, dodać liść, ziele i kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 15 minut. 

 

Następnie dodać ryż, gotować całość aż warzywa i ryż będą miękkie, w razie konieczności dolewając nieco wody - zupa powinna być dość gęsta.

Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, do smaku.

 

Zupę podawać obsypaną natką pietruszki. 

z mięsem mielonym

środa, 15 czerwca 2016

Jeśli lubicie szparagi, ta zupa będzie dla Was idealna!

Gęsta, kremowa i pyszna.

W mojej wersji naprawdę wyjątkowa, dzięki delikatnym kluseczkom z twarogu.

Bardzo polecam.

z serowymi kluseczkami 

składniki:

pęczek białych szparagów

1,5 l bulionu (polecam drobiowy)

2 ziemniaki

cebula

kawałek korzenia selera

2 łyżki oliwy

natka pietruszki

po szczypcie soli i białego pieprzu

kluseczki:

200 g twarogu włoskiego

jajko

ok 2 łyżki bułki tartej

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler.

Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia.

 

Szparagi obrać, odłamać twarde, zdrewniałe końcówki, pokroić na ok 2 cm kawałki.

Dodać do zupy, gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.

Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. 

Doprawić do smaku.

 

Ser rozkruszyć, dodać jajko i bułkę tartą.

Zwilżonymi dłońmi nabierać odrobinkę ciasta i formować kuleczki wielkości orzeszka laskowego.

W garnku zagotować nieco wody, lekko osolić, wrzucać partiami kluseczki, gotować ok 3 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.

 

Kluseczki wykładać na talerze, zalewać gorącą zupą, wierzch posypać natką pietruszki.

 z serowymi kluseczkami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów