w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: kapusta

piątek, 06 stycznia 2017

Szczodraki to jeden z tradycyjnych wypieków związanych z Dniem Trzech Króli, zwanym inaczej Świętem Objawienia Pańskiego, dzień ten stanowi niejako finał okresu Bożego Narodzenia, obchodzony 6 stycznia.

Nazwa szczodraki pochodzi od "szczodrego czasu" za jaki uznawano kiedyś okres Bożego Narodzenia. Ten uroczysty czas podkreślano właśnie przygotowywaniem tradycyjnych potraw. 

Formuje się je z ciasta, którego podstawowymi składnikami są: mąka, cukier, śmietana, drożdże i masło. Szczodraki przybierały różną formę. W niektórych domach formowano je w półksiężyce, w innych we wrzeciona, a w jeszcze innych w okrągłe bułeczki. 

Przyjęło się, że wielkość, kształt i nadzienie szczodraków uzależnione były od minionego roku - jeśli był bogaty i obfitował w plony wypiekano duże bułki z białej mąki, obficie nadziane serem, kapustą czy grzybami. Jeśli rok był biedny do wypieku używano mieszanej mąki, pieczono małe, wytrawne bułeczki. (opracowanie własne, na podstawie wielu internetowych źródeł).

Po raz pierwszy i ja postanowiłam dopełnić tradycji i upiec szczodraki u siebie w domu:)

Z wielu dostępnych przepisów na ciasto wybrałam ten i to był bardzo dobry wybór! Troszeczkę go zmodyfikowałam. Z ciastem pracowało się świetnie, pięknie wyrosło, było mięciutkie i przepyszne!

Do nadzienia zaś przygotowałam kapustę kiszoną z dodatkiem boczku, obficie doprawioną kminkiem.

Bardzo polecam! 

Z tej porcji wyszło mi 18 sztuk bułeczek, które zawinęłam fantazyjnie w podłużne bułeczki z grzebyczkiem.

Jeśli zostało Wam trochę buraczanego zakwasu na barszczyk (np takiego) rekomenduję podanie gorących szczodraków z kubeczkiem barszczyku właśnie-smakuje bombowo!

z kapustą kiszoną i boczkiem

składniki:

zaczyn:

1/2 szkl ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki

ciasto właściwe:

500 g mąki pszennej

2 jajka

1/2 szkl ciepłego mleka

50 g stopionego masła

1/2 łyżeczki soli

zaczyn drożdżowy

farsz:

250 g kapusty kiszonej

cebula

150 g wędzonego boczku

ew. nieco oliwy

przyprawy:

po kilka kuleczek ziela angielskiego i jałowca

liść laurowy

sól, pieprz, kminek do smaku

ponadto:

roztrzepane białko

czarnuszka

 

 

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mąkę i mleko, wymieszać do jednolitej konsystencji, odstawić na ok 15 minut.

Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, mleko, masło i drożdżowy zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte lnianą ściereczką, na ok godzinę.

 

Farsz:

Kapustę odcisnąć z soku, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w słupki. 

Na głęboką, suchą patelnię wrzucić boczek, podgrzewać mieszając by wytopić jak najwięcej tłuszczu. Dodać cebulę, zeszklić (jeśli boczek był chudy dodać nieco oliwy).

Do boczku dodać kapustę, wlć tyle wody, aby sięgała ok 1 cm powyżej kapusty. Dodać przyprawy, gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając aż większa część wody odparuje a kapusta zmięknie.

Zdjąć z ognia, wystudzić

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość ok 5 mm, wykrawać kółka o średnicy ok 10 cm. 

Na każde kółko wykładać łyżkę nadzienia, sklejać jak pierogi, następnie z rantu uformować grzebyk, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tym "grzebyczkiem" do góry). 

Odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.

Posmarować roztrzepanym białkiem, wierzch posypać czarnuszką.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 20 minut.

z kapustą kiszoną i boczkiem

W "fejsbukowej" akcji "Ciasto na niedzielę" w tym tygodniu tematem są "Wypieki na 3 króli", zgłaszam doń swoje szczodraki:)

W akcji udział biorą również:Bożena, Ania, Gosia, Dorota, Nina, Iwona, Wiesława, no i jeszcze ja,na słodko Asa - zajrzyjcie tam koniecznie po inne, związane z tradycją przepisy:) 

środa, 03 sierpnia 2016

Gołąbki z ziemniakami marzyły mi się od chwili, gdy zobaczyłam je w pewnym popularnym programie kulinarnym.

Zdziwiło mnie, że do farszu używa się surowych, startych ziemniaków, gdybym sobie wyobrażała je wcześniej, myślałabym raczej o ziemniakach gotowanych...

Nigdy wcześniej takich nie jadłam; nie umiałam sobie wyobrazić ich smaku.

Korzystając więc z przepisu z tegoż programu telewizyjnego (z nieznacznymi zmianami) zrobiłam je wreszcie.

Zaintrygował mnie sposób duszenia gołąbków w bulionie ze śmietaną i sokiem z kiszonej kapusty, całe danie przechodzi nieco tym właśnie kapuścianym smaczkiem. 

Podałam je ze świeżym jogurtem greckim, posypane szczypiorem.

Gołąbki pachniały apetycznie, były bardzo sycące, ale jak dla mnie nieco zbyt mdłe i mało wyraziste (a może to wina użytych przeze mnie, jeszcze zeszłorocznych ziemniaków??)

Mój A. wysunął myśl, żeby do farszu dodać podsmażonego boczku - jeżeli jeszcze kiedyś będę robić takie gołąbki, z pewnością właśnie tak postąpię:)

duszone w soku z kiszonej kapusty

składniki:

spora główka kapusty

1 kg ziemniaków

duża cebula

2 łyżki kaszy manny

jajko

sól, pieprz do smaku

łyżka smalcu

sos:

3/4 szkl bulionu (u mnie woda z gotowania kapusty)

1/2 szkl śmietany (jogurtu greckiego)

1/2 szkl soku z kiszonej kapusty

 

Z kapusty wyciąć głąb, włożyć główkę do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować, co kilka minut zdejmując kolejne liście, wyjmować je delikatnie, odstawiać do przestudzenia.

Z obgotowanych liści ostrym nożykiem ściąć twarde zgrubienia. 

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na smalcu.

 

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.

Do ziemniaków dodać cebulę, jajko, kaszę manną, przyprawić, wyrobić na jednolitą masę.

 

Na każdy liść kapusty nałożyć porcję nadzienia, zwijać gołąbki, ciasno układać w rondlu.

 

Bulion wymieszać ze śmietaną (jogurtem), sos wlać do gołąbków.

Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 45 minut (dusiłam godzinę).

15 minut przed końcem duszenia wlać sok z kiszonej kapusty.

 duszone w soku z kiszonej kapusty

środa, 29 czerwca 2016

Dla wszystkich, którzy lubią gołąbki, ale nie lubią tradycyjnego "zawijania" taka zupa będzie świetnym rozwiązaniem.

Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia gołąbków możemy spożytkować do przygotowania takiej pysznej, gęstej i sycącej zupy.

Jest niezwykle smaczna.

Najlepszą rekomendacją dla tej zupy jest fakt, że moja Córcia zjadła na obiad aż dwa talerze, poprosiła o podgrzanie później, na kolację i była zła, że nie zostało już nic na śniadanie, następnego dnia...

z mięsem i ryżem

składniki:

500 g mięsa mielonego

cebula

2 ząbki czosnku

marchew

pietruszka

kawałek korzenia selera

1/2 główki kapusty

150 g ryżu

koncentrat pomidorowy

liść laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

1/4 łyżeczki kminku

1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

odrobina pieprzu i chili

sól do smaku

2 łyżki oleju

natka pietruszki

 

Oliwę rozgrzać w rondlu o grubym dnie, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, zeszklić, dodać mięso, obsmażyć aż zmieni kolor.

Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dolać ok 2 litrów wody.

Kapustę poszatkować, wrzucić do zupy, dodać liść, ziele i kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 15 minut. 

 

Następnie dodać ryż, gotować całość aż warzywa i ryż będą miękkie, w razie konieczności dolewając nieco wody - zupa powinna być dość gęsta.

Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, do smaku.

 

Zupę podawać obsypaną natką pietruszki. 

z mięsem mielonym

wtorek, 21 czerwca 2016

Zobaczyłam podobną sałatkę na jednym z kulinarnych blogów. 

Zaintrygował mnie dodatek młodej kapusty, owszem - robiłam z niej surówki obiadowe, ale majonezowa sałatka?

Postanowiłam spróbować.

Nie byłabym sobą, gdybym pozostałych składników nie dobrała po swojemu.

Wyszło świeżo, apetycznie i smacznie!

Polecam:)

z szynką i majonezem

składniki:

4 ziemniaki

5 jajek

słoiczek czarnych oliwek

1/2 główki młodej kapusty 

pęczek szczypiorku

150 g sera feta

200 g szynki konserwowej

puszka kukurydzy

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżeczka ostrej musztardy

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać doprawiając do smaku.

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach wystudzić, obrać pokroić w kostkę.

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.

W kostkę pokroić również szynkę i ser.

Szczypiorek posiekać.

Oliwki pokroić w plasterki.

Kukurydzę osączyć.

Kapustę poszatkować.

 

 

Składniki sałatki wymieszać razem z sosem, odłożyć do lodówki, żeby się "przegryzły".

z szynką i fetą

wtorek, 01 marca 2016

Sałatka znana i lubiana:) Świetnie smakuje, ładnie wygląda - sprawdza się na każdej imprezie.

Różne osoby mają różne sposoby na nią, podstawę stanowią wszędzie kurczak i kapusta pekińska, dodatki zaś, składniki sosu, jak i ułożenie poszczególnych warstw znacznie się od siebie różnią.

U mnie dziś wyjątkowo z rzodkiewką i szczypiorem - zaklinamy wiosnę;)

z kurczakiem

składniki:

podwójna pierś kurczaka

5 łyżek oliwy

3 łyżki przyprawy gyros

mała kapusta pekińska

puszka kukurydzy

cebula

4 ogórki konserwowe

pęczek rzodkiewek

pęczek szczypioru

sos:

2 łyżki majonezu

2 łyżki pikantnego keczupu

3 łyżki jogurtu greckiego

łyżka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

 

Mięso kurczaka pokroić w kostkę, dodać oliwę i przyprawy, wymieszać, odstawić na ok 30 minut. 

W tym czasie przygotować sos, czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, doprawić do smaku. Odstawić do lodówki.

 

Mięso wraz z zalewą wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię, usmażyć.

 

Kapustę pekińską drobno posiekać.

Ogórki i cebulę pokroić w kosteczkę.

Kukurydzę osączyć.

Szczypior posiekać.

Rzodkiewki pokroić w ćwiartki.

W dużej, przezroczystej misie układać kolejno:

1/2 kapusty, 1/3 sosu, cebulę, mięso, ogórki, kukurydzę, resztę sałaty, pozostały sos, rzodkiewkę i szczypior.

Przed podaniem schłodzić.

z kurczakiem i kapustą pekińską 

niedziela, 17 stycznia 2016

Świetny sposób na podanie kaczki.

Mięso duszone w kapuście jest smaczne i bardzo soczyste.

Pomarańczowy sok nadaje daniu wyjątkowego aromatu.

Moje mięso, jak i kapusta były tak pyszne, że nie dodawałam już pieprzu, ani soli.

Inspiracja

w sosie pomarańczowym

składniki:

połówka kaczki

1/2 główki czerwonej kapusty

2 szklanki soku pomarańczowego

2 łyżki miodu

2 łyżki octu winnego

sól pieprz do smaku

oliwa

 

Na patelni rozgrzać oliwę, skórę na kaczce naciąć w kratkę, obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron.

 

Kapustę poszatkować, wrzucić do rondla, wlać sok, dodać miód i ocet. Wstawić na ogień, zagotować, włożyć mięso, ustawić maleńki ogień.

Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając kapustę oraz obracając kaczkę, do chwili, aż mięso będzie miękkie, tzn ok godziny.

Pod koniec gotowania doprawić do smaku.

 

Podawać mięso na kapuście z dodatkiem ziemniaczków, ewentualnie klusek (np śląskich).

w sosie pomarańczowym

  Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę II

wtorek, 29 grudnia 2015

Taka kapustka to idealny dodatek do obiadu; zwłaszcza zimą, kiedy dostęp do świeżych, smacznych warzyw jest mocno ograniczony. 

Smakuje nieco inaczej niż kapusta ze słoika, jest zdecydowanie zdrowsza; warto poświęcić chwilę, żeby taką przygotować.

U nas obowiązkowo taka kapusta pojawia się z okazji Bożego Narodzenia; na wigilijnym stole i następnego dnia, podczas świątecznego obiadu. 

Moim zdaniem najlepiej smakuje z dodatkiem klusek śląskich i mięsa w sosie (np pieczeni czy, jak dziś u mnie wieprzowych żeberek).

 do obiadu 

składniki:

1/2 niedużej główki czerwonej kapusty

jabłko

cebula

1/4 szkl oliwy

3 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz, cukier do smaku

 

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, tak samo jabłko, wraz ze skórką.

W garnku zagotować ok 1 l wody.

Kapustę poszatkować, wrzucić na wrzątek, przykryć, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 5 minut.

Odcedzić na sitku, wrzucić do miski, do gorącej kapusty dodać jabłko i cebulę, wymieszać.

Wlać oliwę, znów wymieszać, odstawić na ok 5 minut.

Wlać sok z cytryny i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Odstawić do wystudzenia.

do obiadu

poniedziałek, 02 listopada 2015

Nie ma co ukrywać, gdyby nie nazwa nie zwróciłabym uwagi na to danie, które wg opisu jest regionalnym daniem na Lubelszczyźnie.

Cóż więc kryje się pod tą śmieszną nazwą: ziemniaki, twaróg i kasza, z dodatkiem smażonej cebulki - brzmi znajomo?

Jeśli się zastanowić; golas to sam farsz, jak stwierdziła moja Mała "takie pierogi bez pierogów":D:D

Danie można przygotować w postaci oddzielnych kotletów (formowanych podobnie jak mielone), pieczonych na liściach kapusty, albo jak u mnie w postaci dużego placka, pieczonego w wyłożonej liśćmi foremce.

Danie jest bardzo, bardzo smaczne!

W przepisie podano, że najlepiej smakują ze zsiadłym mlekiem lub kefirem. Ja podałam je z czosnkowym sosem oraz domowym keczupem z dyni. Następnym razem spróbuję z sosem pieczarkowym albo pomidorowym; jak gołąbki:)

Przepis ze starego nr gazetki "Przyślij przepis", z moimi zmianami.

z ziemniaków kaszy o sera 

składniki:

100 g kaszy jęczmiennej

250 g twarogu

ok 250 g ziemniaków

łyżka masła

2 jajka

duża cebula

sól, pieprz do smaku

kilka liści kapusty

tłuszcz do formy

 

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wody, lekko osolić, ugotować do miękkości.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.

Ziemniaki zdjąć z ognia, dodać cebulę z masłem, rozgnieść (razem z wodą), powinniśmy uzyskać ok 500 ml gęstego płynu, w razie potrzeb uzupełnić wodą.

Garnek ponownie postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, wrzucić kaszę, gotować ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zdjąć z ognia, przykryć. Garnek z zawartością zawinąć w ręcznik, owinąć kocem, odstawić na 30 minut.

Po tym czasie do masy dodać pokruszony twaróg i jajka, doprawić do smaku.

Blaszkę "keksówkę" natłuścić. 

Z kapusty ściąć twarde części, liśćmi wyłożyć dno i boki blaszki, na nich ułożyć "farsz".

Piec ok 50-60 minut (do czasu aż wierzch się ładnie zrumieni) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

ziemniaki kasza ser

Po wyjęciu z pieca blaszkę przykryć deską, odwracając do góry dnem delikatnie wyjąć golasa.

Pokroić w plastry, podawać gorące z przygotowanym sosem.

ziemniaki kasza ser

(Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocyKasza niejedno ma imię i oblicze

czwartek, 03 września 2015

Zrobiło się zimniej, nie wiem, jak inni, ale ja mam ochotę na cięższe, bardziej pożywne dania.

Na przykład takie kluseczki:)

Taka moja wariacja na temat kopytek, z dodatkiem szpinaku, w towarzystwie kapusty i boczku - bardzo smaczne.

z kapustą i boczkiem

składniki:

ciasto:

1 kg ugotowanych ziemniaków

200 g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

jajko

pęczek świeżego szpinaku

ok 1/2 łyżeczki soli

ponadto:

300 g wędzonego boczku

mała główka kapusty

cebula

łyżka masła

1/2 pęczka świeżego koperku

sól, pieprz

odrobina cukru i soku z cytryny

 

Szpinak opłukać, posiekać drobniutko.Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko, sól i mąki, wyrobić gładkie ciasto.W zależności od ziemniaków, jeżeli czasem ciasto zbyt się klei, potrzeba dosypać nieco więcej mąki. 

Odrywać kawałki ciasta, formować ruloniki, spłaszczać je tłuczkiem do kotletów, kroić w ukośne kluseczki.

Gotować w osolonym wrzątku.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zrumienić.

Dodać pokrojoną kapustę i posiekany koperek, wlać tyle wody, aby przykryła warzywa, gotować do miękkości, doprawiając do smaku. 

Boczek pokroić w słupki, zrumienić na suchej patelni.

Kapustę, boczek i kluski wymieszać, od razu podawać.

 z kapustą i boczkiem

Warzywa psiankowate 2015Warzywa psiankowate 2015

sobota, 20 czerwca 2015

Młoda kapusta nadziana trzema rodzajami kasz, mięsem mielonym wysmażonym na boczku oraz pachnącymi ziołami z przydomowego ogródka.

Bardzo lubię gołąbki, przygotowuję różne ich wersje.

Te smakują naprawdę wybornie!

z mięsem i kaszą 

składniki:

główka kapusty

100 g kaszy jęczmiennej

100 g kaszy gryczanej białej

100 g kaszy jaglanej

500 g mięsa mielonego

200 g wędzonego boczku

duża cebula

pęczek świeżych ziół (szałwia, oregano, mięta, natka pietruszki)

sól, pieprz do smaku

 

Z kapusty obrać zewnętrzne liście, długim ostrym nożem naciąć głąb, wrzucić na wrzątek. Stopniowo zdejmować zewnętrzne, sparzone liście, studzić, ścinać twardy, zgrubiały środek.

Kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na suchej patelni, w razie konieczności podlać odrobiną oleju.

Dodać cebulę i mięso mielone, smażyć aż zmieni kolor.

Wymieszać z kaszą, dodać posiekane drobno zioła, doprawić do smaku. 

Porcje nadzienia układać na liściach kapusty. 

Zwijać gołąbki. Układać w naczyniu żaroodpornym.

Podlać odrobiną wody, w której gotowała się kapusta, przykryć (może być folią aluminiową).

Włożyć do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika,

Piec około 30 minut.

Podawać z ulubionym sosem. 

Mój pomidorowy. 

 z sosem pomidorowym

Zainspiruj się kaszą! III edycja

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów