w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: płatki owsiane

środa, 15 kwietnia 2015

Uwielbiam granolę!

Jest pyszna i zdrowa. W połączeniu z jogurtem lub mlekiem stanowi wspaniałe, wartościowe śniadanie, dające energię i humor na cały dzień.

Zawsze mam zapas w słoiku. Gdy tylko się kończy przygotowuję nową porcję.

Tym razem przygotowałam granolę z sokiem owocowym, pyszności! 

z rodzynkami i żurawiną

składniki:

100 g płatków owsianych

100 g płatków jęczmiennych

100 g płatków żytnich

50 g otrębów owsianych

1/2 szkl sezamu

1/2 szkl pestek słonecznika

1/2 szkl siemienia lnianego

1/2 szkl migdałów (najlepiej w słupkach)

1/2 szkl pestek dyni

1/2 szkl błonnika granulowanego

3 łyżki oleju z pestek winogron

300 ml owocowego soku do herbaty (mój domowy z winogron)

1/2 szkl suszonej żurawiny

1/2 szkl rodzynek

 

Wszystkie składniki prócz żurawiny i rodzynek umieścić w misce.

Dokładnie wymieszać, odstawić na około 10 minut, po czym ponownie wymieszać.

Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić, lekko uklepać.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec około 20 minut.

W tym czasie dwukrotnie przemieszać, aby wszystko piekło się równomiernie i nie spaliło.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, następnie "połamać" mieszając, dodać rodzynki i żurawinę.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju.

z rodzynkami i żurawiną

 Domowy Wyrób

 

środa, 28 stycznia 2015

Granola. Nie wyobrażam już sobie bez niej sobotniego poranka.

Miseczka przepysznych płatków, nasion i suszonych owoców z dodatkiem mleka zapewnia mi moc energii i siły, jednocześnie nie obciążając zanadto mojego układu trawiennego - w sam raz na moje poranne zmagania z wodą.

Tym razem w wersji pomarańczowo-orzechowej. 

Pycha!

orzechowo pomarańczowa 

składniki:

100 g płatków jaglanych

300 g płatków owsianych

100 g orzechów włoskich

50 g pestek dyni

50 g pestek słonecznika

50 g sezamu

50 g siemienia lnianego

50 g brązowego cukru

4 łyżki miodu

2 łyżki oleju sezamowego

sok z jednej pomarańczy 

skórka starta z połowy pomarańczy

100 g suszonej żurawiny

 

Wszystkie składniki (poza żurawiną) wymieszać w misce.

Mieszankę wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni.

Piec około 45 minut, w tym czasie dwa razy zamieszać.

Po wystudzeniu wymieszać z żurawiną, przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju.

orzechowo-pomarańczowa

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczęDomowy Wyrób

niedziela, 23 listopada 2014

Przepyszny, chrupiący i bardzo zdrowy miks płatków, otrębów, ziarenek i bakalii.

Granola jest idealna jako dodatek do mleka czy jogurtu.

Zresztą, każdy może jeść jak chce, ja np wyjadam łyżeczką wprost ze słoja...

Każdy także może dowolnie komponować składniki granoli.

Moja powstała przy porządkowaniu kuchennej szafki:)

Przy okazji mogłam wreszcie odpowiednio wykorzystać przepiękny słój z porcelanową zatyczką w kształcie ptaszka, jaki niedawno dostałam w prezencie.

Widoczne na zdjęciach szmaciane ptaszki uszyłam niedawno do dekoracji pokoju Córci. 

z żurawiną

składniki:

2 szkl płatków owsianych

po 2 duże łyżki:

otrębów pszennych

otrębów żytnich

sezamu

siemienia lnianego

kokosu

po 1/2 szkl:

pestek słonecznika

pestek dyni

posiekanych migdałów

posiekanych orzechów włoskich

ponadto:

100 g suszonej żurawiny

4 łyżki miodu

 

Wszystkie składniki poza żurawiną wsypać do miski, wymieszać, rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni.

Piec 20 minut, co 5 minut mieszając drewnianą łyżką tak, by wszystko równomiernie się upiekło.

Następnie blaszkę wyjąć z pieca, dosypać żurawinę, wymieszać z resztą składników, wystudzić.

Gotową granolę przechowywać w zamkniętym słoiku lub metalowej puszce.

 z żurawiną i otrębami

Część przygotowanej granoli ja już podarowałam swojej Mamie, może Wy też macie kogoś, kogo ucieszy taki prezent?

Prezenty na Mikołajki

sobota, 18 stycznia 2014

Ciasteczka naprawdę błyskawiczne - przygotowuje się je bardzo szybko, jeszcze szybciej znikają.

Nie są zbyt słodkie.

Zawartość mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych i otrębów sprawia, że są nie tylko smaczne ale i zdrowe.

W sam raz do popołudniowej herbatki.

ze słonecznikiem

składniki:

100 g miękkiego masła

3/4 szkl płatków owsianych

1/2 szkl otrębów owsianych

1 szkl łuskanego słonecznika

1/2 szkl brązowego cukru

1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 jajko

szczypta soli

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, płatki, otręby i słonecznik, dokładnie wymieszać.

Zwilżonymi dłońmi nabierać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętajmy, że ciastka urosną, należy zachować odstępy).

Lekko spłaszczać ciastka dłonią, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec około 10 minut - do czasu aż ciasteczka lekko się przyrumienią.

Studzić na kratce.

owsiane ze słonecznikiem

piątek, 04 października 2013

Do ciasta chlebowego wrzuciłam garść świeżych kwiatów lawendy. Już podczas pieczenia, w całym domu rozchodził się ich przyjemny, ale dość intensywny zapach.

Pieczywo mocno przesiąknięte było lawendową wonią, nam smakowało, ale usłyszałam opinię, że pachnie perfumami:D

Chleb pięknie wyrósł, pod chrupiącą, błyszczącą skórką skrywał smakowite wnętrze, bardzo puszyste jak na pieczywo razowe.

Do jego przygotowania użyłam rozmrożonego zakwasu, jaki ostatnio pozostał mi po pieczeniu razowego chleba ze słonecznikiem.

Inspirację do upieczenia tego chleba znalazłam na tej stronie.

na zakwasie

składniki:

5 szklanek mąki pszennej razowej

1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej

1 szkl zakwasu 

2 szkl ciepłej wody

2 łyżki brązowego cukru

25 g świeżych drożdży

5 łyżek oleju

1 łyżka soli

2 ugotowane ziemniaki

ponadto:

mąką do podsypania

tłuszcz i płatki owsiane do formy

 

W dużej misce wymieszać wodę i zakwas, dodać rozkruszone drożdże i cukier, rozetrzeć drewnianą łyżką.

Dodać mąkę, sól i rozgniecione ziemniaki, Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej.

Ciasto "podobało" mi się już na tym etapie, było zwarte i sprężyste, miękkie, ale nie kleiło się do rąk:)

Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką, odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia (moje rosło 4 godziny).

Po kilku godzinach ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, dodać kwiaty lawendy, zarobić. 

Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi formy (u mnie prostokątne naczynie żaroodporne).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 50 stopni.

Włożyć chleb, poczekać aż podrośnie (10-15 min.), następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni, a po kolejnych 15 minutach zmniejszyć do 180 stopni.

Piec chleb jeszcze około 45 minut.

Gorący chlebek posmarować za pomocą pędzla z wierzchu wodą (dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę).

Zostawić w otwartym piekarniku na około godzinę.

na zakwasie

niedziela, 29 września 2013

Wzięłam wreszcie od mamy starą, dawno nieużywaną gofrownicę.

Wstyd - moja Córka nie pamięta, żebym kiedyś robiła w domu gofry...

A przecież wtedy, kiedy kupiłam "sprzęt" byłam prawdziwą mistrzynią gofrowania.

Odkurzyłam i wyszorowałam urządzenie, przejrzałam stare notatki i znalazłam kilka sprawdzonych przepisów.

Na pierwszy ogień poszły gofry z płatków owsianych.

Gdyby nie dodatek bitej śmietany możnaby je nazwać dietetycznymi;)

Cóż, u nas śmietanowo-owocowa rozpusta, każdy zaś może gofry jadać jak chce.

 z płatków owsianych

składniki:

200 g płatków owsianych

4 jajka

100 g masła

łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki wody

1/2 łyżeczki soli

 

Masło stopić. 

Żółtka oddzielić od białek.

Płatki wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło i wodę, zmiksować.

Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z resztą składników.

Gofrownicę lekko posmarować olejem (użyłam do tego pędzelka),nakładać 2-3 łyżki ciasta, piec gofry 3-5 minut.

 z płatów owsianych

Gofry mają fajny smak, są bardzo chrupiące. Można je podawać z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, owocami, różnymi sosami, posypkami - z czym dusza zapragnie:)



środa, 19 czerwca 2013

Wypiek z cyklu - matko, jakie to pyszne!:D:D:D

Ciasto drożdżowe wyjątkowe, bo z dodatkiem sparzonych mlekiem płatków owsianych.

Te niewielkie okrągłe chlebki na pierwszy rzut oka nie wyglądają ciekawie, ale pokocha ich smak każdy, kto raz spróbuje!

Są niewiarygodnie mięciutkie i puszyste, wyśmienicie smakują zarówno na słodko jak i z wytrawnymi dodatkami.

Szczerze i gorąco polecam.

przepyszne drożdżowe

składniki:

100 g płatków owsianych

500 ml mleka

50 g świeżych drożdży

50 ml oleju

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka ckru pudru

600 - 800 g białej mąki chlebowej

białko


Płatki owsiane wsypać do miski, zalać mocno gorącym mlekiem, odstawić do wystudzenia (powinny osiągnąć temperaturę pokojową).

Wkruszyć drożdże, mieszać aż się rozpuszczą.

Dodać olej, sól, cukier i 600 g mąki.

Połączyć wszystkie składniki (w razie konieczności dosypując więcej mąki), wyrobić gładkie ciasto.

Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut.

Przełożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość ok 7 mm.

Wycinać kółka średnicy ok 10 cm (użyłam miseczki na zupę 12 cm, wyszło mi 12 chlebków).

Ułożyć na natłuszczonej blaszce. Odstawić pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia.

Chlebki posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 250 stopni przez ok 12 minut.

Wystudzić na metalowej kratce.

drożdżowe



piątek, 07 czerwca 2013

Wreszcie można poszaleć truskawkowo - pyszne, soczyste, czerwone owoce uśmiechają się do nas z koszyków:)

Na otwarcie sezonu był u mnie koktajl - robicie prawda? Świeże owoce rozgniecione widelcem, jogurt naturalny i odrobina cukru - pycha!

Dziś nieco ambitniejsza propozycja:

tartaletki z ciasta owsianego, z kremem mascarpone i truskawkami w czekoladzie



Rozkosz dla podniebienia, zabójstwo dla talii...

z serkiem mascarpone i truskawkami w czekoladzie

składniki (na 20 sztuk):

ciasto:

125 g masła

50 g płatków owsianych

50 g brązowego cukru

170 g mąki

krem:

200 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

dodatkowo:

20 szt truskawek średniej wielkości, z szypułkami

200 g mlecznej czekolady

3 łyżki mleka

 

Masło wymieszać z płatkami, mąką i cukrem, szybko zarobić ciasto, odłożyć na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na 20 części, wylepić nimi natłuszczone foremki.

Piec ok 10 minut, aż lekko się zrumienią, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Wystudzić spody w foremkach, następnie ostrożnie wyjąć.

 

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka (najlepiej w kąpieli wodnej).

Umyte i osuszone truskawki złapać za szypułkę, zanurzać w czekoladzie, odstawić do zastygnięcia.

Pozostałą czekoladę rozsmarować na dnie każdej tartaletki.

 

Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone, delikatnie wymieszać. (Nie słodzić).

Krem wyłożyć na przygotowane spody.

Udekorować czekoladowymi truskawkami.

z czekoladą, truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone

Jedno popołudnie słoneczka i moja różyczka zakwitła - nastraja optymistycznie taki widok.

 

Chciałam jeszcze pokazać zrobiony wczoraj przeze mnie wianek - w deszczu zrywałam roślinki - "...pierwociny zieleni tego roku, młode pędy zbóż, trawy, zioła i kwiaty..."  - prawie wszystkie z mojego ogródka:) 

A w kuchni, podczas wicia pachniało - mmm! Jednym z najlepszych pomysłów, jakie miałam było założenie w zeszłym roku ziołowego ogródka! Mało jest rzeczy, którymi zachwycać możemy się wszystkimi na raz zmysłami...

Teraz już, poświęcony wianek zawisł na honorowym miejscu przy drzwiach wejściowych, tuż obok wielkanocnej palmy.

z traw, ziół, zbóż i kwiatow

piątek, 31 maja 2013

Moja wariacja na temat placuszków przygotowanych z płatków owsianych.

Z dodatkiem soku z pomarańczy i cytryny, z bananami - niecodzienne, smaczne, zdrowe.

cytrusowe z bananami

składniki:

250 ml mleka

1,5 szkl. płatków owsianych

2-3 jajka

1 łyżka oleju

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

skórka i sok z pomarańczy

skórka i sok z 1/2 cytryny

1 dojrzały banan

 

cukier puder do posypania

olej do smażenia

 

Mleko zagotować, wrzącym zalać płatki, odstawić do przestudzenia.

Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny.

Banan obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny.

Pozostałe składniki połączyć w misce, dodać płatki z mlekiem, sok i skórkę owocową, dokładnie wymieszać.

Na końcu dodać banany.

Nakładać łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoto, osączyć na ręczniku papierowym.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

cytrusowe z bananami



poniedziałek, 08 kwietnia 2013

Takie ciasteczka przygotowuje się bardzo szybko, równie szybko znikają ze stołu.

Są niezwykle kruche - to niewątpliwie dzięki dodaniu amoniaku.

Dziś z kolorowym - drażetkowym dodatkiem, kiedyś robiłam je z polewą czekoladową.

Jeśli ktoś liczy kalorie, może zupełnie zrezygnować z dodatków - ciasteczka same w sobie są bardzo pyszne!

migdałowe 

 składniki:

150 g masła

50 g cukru

75 g mielonych migdałów

40 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki amoniaku

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

120 g płatków owsianych

ew. kolorowe drażetki czekoladowe

 

Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodać migdały, płatki, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i amoniak.

Zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.

Z ciasta odrywać mniej więcej tej samej wielkości nieduże kawałki i formować z nich kulki. 

Kulki układać na natłuszczonej blaszce. Delikatnie spłaszczać kulki dłonią formując okrągłe ciasteczka.

Jeśli dodajemy drażetki - na każdym ciastku układać kilka kolorowych cukiereczków, delikatnie wciskać w ciasto.

Piec około 10 minut (na złoto) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Bardzo ostrożnie zdejmujemy ciastka z blachy - kiedy są ciepłe bardzo się kruszą. Najlepiej w ogóle wystudzić je na blaszce.

Można - jeśli nie daliśmy drażetek - zanurzyć każde ciastko w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej.

Polecam bo są naprawdę pyszne i dużo zdrowsze niż masowe wyroby sklepowe.

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów