w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: wędlina

środa, 22 lutego 2017

Dziś proponuję sałatkę; kolorową, smaczną i pożywną!

Z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie oliwy, o wyrazistym smaku i aromacie. 

Idealną na domową kolację jak i imprezę w szerszym gronie.

Podczas przygotowania sosu należy pamiętać, żeby ostrożnie dosypywać soli, bowiem zarówno feta, jak i chorizo są dość słone. 

z sosem czosnkowym 

składniki:

brokuł

puszka czerwonej fasoli

2 pomidory

150 g sera feta

200 g kiełbasy chorizo

pęczek szczypiorku

sos:

1/3 szkl oliwy

3 łyżki wody

łyżka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

łyżeczka miodu

łyżeczka ulubionych ziół (np toskańskie)

sól, pieprz do smaku

 

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, odstawić na ok 20 minut. 

 

Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na lekko osolony wrzątek, ugotować na półmiękko.

Kiełbasę pokroić w plasterki, wrzucić na suchą patelnię, wysmażyć aż staną się chrupiące.

Fasolę osączyć.

Pomidory pokroić na cząstki. 

Ser pokroić w kostkę.

Szczypiorek posiekać.

 

Składniki sałatki wrzucić do salaterki, polać sosem, wierzch posypać szczypiorkiem. 

z sosem czosnkowym

   Nasiona roślin strączkowych na talerzu

środa, 15 lutego 2017

Od dłuższego już czasu miałam ochotę na zapiekankę z chorizo. 

Nie miałam pomysłu, co prócz kiełbasy powinno się w niej znaleźć i tak mi schodziło aż do dziś.

Kupiłam pęczak, na opakowaniu którego nadrukowano przepis na danie z dodatkiem pieczarek i pora; zainspirowałam się, dodałam moje chorizo i zrobiłam pyszną zapiekankę:)

Najlepszą dla mnie rekomendacją dla niej był fakt, że moja córcia - która ostatnio wybrzydza okropnie przy jedzeniu, co doprowadza mnie niemal do rozpaczy! - poprosiła o dokładkę.

Jedyna uwaga: jajka powinny być mniej ścięte, przetrzymałam moją zapiekankę za długo w piekarniku - w przepisie podałam właściwy czas. 

Smacznego:)

z chorizo i pieczarkami

składniki:

200 g pęczaku

200 g kiełbasy chorizo

200 g pieczarek

1/2 pora

4 ogórki kiszone

4 jaja

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki

sól, pieprz do smaku

 

Pęczak ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

Kiełbasę, obrane pieczarki, ogórki i pora pokroić w plasterki.

 

Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić kiełbasę, smażyć mieszając aż wytopi się tłuszcz.

Wyjąć kiełbasę a na pozostały tłuszcz wrzucić pieczarki, po chwili pora, smażyć kilka minut.

 

Pęczak, kiełbasę, pieczarki z porem oraz ogórki wrzucić do miski, wymieszać, doprawić do smaku.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyrównać wierzch, zrobić cztery wgłębienia, wbić w nie jajka.

Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekać ok 15 minut; aż jajka się zetną.

Przed podaniem wierzch posypać siekanym szczypiorkiem. 

 z chorizo i pieczarkami

piątek, 18 listopada 2016

Przepis na to danie znalazłam w jakimś kolorowym pisemku, oglądanym przez chwilę,zupełnie przypadkowo. Zaintrygował mnie do tego stopnia, że pstryknęłam stronie fotkę, nie zapamiętałam co to za pismo. 

Sama nie odważyłabym się nazwać tego gulaszem, to po prostu smaczne i sycące danie jednogarnkowe, przypomina nieco nasze pieczone ziemniaki, ale jest szybsze do przygotowania, ponadto dodatek curry dodaje mu orientalnego smaku. 

Szybko, pożywnie i pysznie - na takie chłodne wieczory w sam raz!

z kiełbasą i boczkiem 

składniki:

800 g ziemniaków

100 g wędzonego boczku

2-3 kiełbaski myśliwskie

1 duża cebula

2 łyżki oliwy

500 ml bulionu

ząbek czosnku

łyżka mąki pszennej

sól, pieprz

curry w proszku

 

Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w plasterki, cebulę w piórka, obrane ziemniaki w grubą kostkę.

Rozgrzać głęboką patelnię (lub rondel), wrzucić boczek, smażyć mieszając aż tłuszcz się wytopi, w razie potrzeby dolać oliwę.

Do boczku dodać cebulę, posypać lekko curry, gdy cebula się zeszkli dosypać kiełbasę i ziemniaki, wymieszać, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, dolać bulion.

Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok 15 minut (do chwili aż ziemniaki zmiękną).

Mąkę rozrobić w ok 1/3 szkl wody, wlać do gulaszu.

Doprawić do smaku. Doprowadzić do wrzenia. 

Podawać gorące.

z kiełbasą i boczkiem

piątek, 02 września 2016

Lubię tarty.

Ciasto, które można nadziać ulubionymi dodatkami, pożywne i sycące.

Ta powstała przy okazji przedurlopowych czystek w lodówce. 

Pyszna była:)

szynką dojrzewającą i serami

składniki:

ciasto:

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

100 g mąki pszennej

100 g margaryny

duża szczypta soli

jajko

łyżka jogurtu greckiego

nadzienie:

100 g sera pleśniowego

100 g sera mozzarella

kilka suszonych pomidorów w oliwie

kilka plastrów szynki dojrzewającej

sos: 

2 jajka

250 ml jogurtu greckiego

łyżka ulubionych ziół

szczypta soli

 

Margarynę posiekać z mąkami, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.

Odłożyć na min 30 minut do lodówki.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować, wykleić nim dno i boki formy na tartę.

Ponakłuwać widelcem, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

Piec ok 12 minut.

 

Sery pokroić na mniejsze kawałki, pomidory osączyć z oliwy, pokroić w paseczki.

Szynkę porwać na niewielkie kawałki.

Wszystko rozłożyć na podpieczonym spodzie.

 

Jajka roztrzepać z jogurtem i przyprawami. 

Sosem zalać przygotowaną tartę.

Wstawić do piekarnika na ok 30 minut.

szynką dojrzewającą i serami

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Figi przywieźliśmy z wakacji, zebraliśmy wprost z drzewa, pyszne!

Na szczęście i u nas można je dostać.

Nasze ulubione dodatki: ser pleśniowy i szynka dojrzewająca i powstała z nich prosta ale pyszna, ciepła przekąska.

w szynce dojrzewającej 

składniki:

10 fig

100 g sera z niebieską pleśnią

20 plasterków szynki dojrzewającej

ponadto:

20 pomidorków koktailowych

20 listków bazylii


Ser pokroić na plasterki.

Figi przekroić na połówki.

Na każdą połówkę figi nałożyć kawałek sera, zawinąć w plasterek szynki, spiąć wykałaczką. 

Figi poukładać w żaroodpornym naczyniu.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika na każdą wystającą wykałaczkę nabić listek bazylii i pomidorka.

w szynce dojrzewającej

środa, 27 lipca 2016

Botwinka to ulubiona zupa mojego A.

Ja po raz pierwszy jadłam dopiero w ubiegłym roku...od tamtej chwili przygotowałam już kilka jej wersji

Dziś proponuję zupę z dodatkiem wędzonki, co wzbogaciło jej smak i nadało niesamowitego aromatu. 

na wędzonce

składniki:

ok 200 g wędzonki

pęczek botwinki

cebula

4 duże ziemniaki

marchew

nieduża pietruszka

łyżka masła

ząbek czosnku

liść laurowy

po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu

sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku

po gałązce rozmarynu, tymianku i lubczyku

ponadto:

jaja na twardo

świeża zielenina

 

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, zrumienić.

Wędzonkę pokroić w kostkę, dodać do rondla, smażyć chwilę. 

Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, wymieszać, smażyć jeszcze chwilę.

Zalać ok 1 l wody, dodać ziele, liść laurowy, zioła.

 

Korzenie marchwi, pietruszki a także buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Liście botwinki drobno pokroić.

 

Do wywaru, dodać marchew, pietruszkę i buraczki. 

Kiedy zupa zacznie wrzeć dorzucić liście botwinki i sok z cytryny. 

 

Gotować aż warzywa zmiękną.

Doprawić do smaku na krótko przed końcem gotowania.

 

Podawać z jajkiem na twardo i zieleniną.

 z jajkiem na twardo

wtorek, 19 lipca 2016

To chyba najlepsza pizza, jaką miałam okazję jeść.

Podobną mieliśmy okazję niedawno próbować we włoskiej trattorii, włoskiej, ale zlokalizowanej w Krakowie;) Wybrałam przepis, "podrasowałam" trochę składniki, żeby było tak, jak lubimy.

Pizza na pół surowa można powiedzieć.

Część dodatków jest tradycyjnie zapieczona na cieście drożdżowym, resztą położona na wierzchu już po wyjęciu z piekarnika.

To znacznie zdrowsza wersja, taki trochę mix pizzy i sałatki.

Pachnąca ziołami, rewelacyjna!

Do tej pizzy zdecydowanie nie pasuje keczup, można ewentualnie polać wierzch odrobiną oliwy.

z rukolą i szynką dojrzewającą 

składniki:

ciasto:

250 g mąki pszennej, chlebowej

30 g świeżych drożdży

150 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

łyżka oliwy z oliwek

dodatki:

kilka łyżek pomidorowego sosu do pizzy (użyłam domowego keczupu)

125 g mozzarelli

100 g fety

100 g szynki dojrzewającej

3-4 pomidory

rukola

garść oliwek

świeże listki bazylii

świeże oregano

 

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i łyżkę mąki, odstawić w ciepłym miejscu na 20 minut.

Do pozostałej mąki dodać zaczyn, sól i oliwę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.

 

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki.

Mozzarellę pokroić na kawałki, fetę w kosteczkę.

Plasterki szynki porwać palcami.

Listki oregano oddzielić od łodyżek.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć palcami.

Przełożyć na natłuszczoną blaszkę.

Posmarować sosem pomidorowym, na wierzchu ułożyć 1/2 pomidorów i mozzarellę, posypać listkami oregano.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika podzielić na porcje.

Na każdą wyłożyć część rukoli, szynki, fety, surowych pomidorów i oliwek.

z rukolą i szynką dojrzewającą

wtorek, 21 czerwca 2016

Zobaczyłam podobną sałatkę na jednym z kulinarnych blogów. 

Zaintrygował mnie dodatek młodej kapusty, owszem - robiłam z niej surówki obiadowe, ale majonezowa sałatka?

Postanowiłam spróbować.

Nie byłabym sobą, gdybym pozostałych składników nie dobrała po swojemu.

Wyszło świeżo, apetycznie i smacznie!

Polecam:)

z szynką i majonezem

składniki:

4 ziemniaki

5 jajek

słoiczek czarnych oliwek

1/2 główki młodej kapusty 

pęczek szczypiorku

150 g sera feta

200 g szynki konserwowej

puszka kukurydzy

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżeczka ostrej musztardy

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać doprawiając do smaku.

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach wystudzić, obrać pokroić w kostkę.

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.

W kostkę pokroić również szynkę i ser.

Szczypiorek posiekać.

Oliwki pokroić w plasterki.

Kukurydzę osączyć.

Kapustę poszatkować.

 

 

Składniki sałatki wymieszać razem z sosem, odłożyć do lodówki, żeby się "przegryzły".

z szynką i fetą

piątek, 03 czerwca 2016

Sezon na szparagi jest taki krótki...

Póki więc trwa, jadajmy szparagi, z czym się da!

U mnie dziś w wersji z makaronem, i to nie byle jakim, bo czekoladowym! Takie cudo - dodam, że odpowiednie do dań wytrawnych i słodkich - można czasem kupić w jednym z sieciowych marketów. Ponieważ moja Córcia makarony wszelakie uwielbia, jakiś czas temu po raz pierwszy kupiłyśmy taki, spróbowałyśmy i polecamy:) (Na blogu już makaron czekoladowy w sałatce i z kurczakiem.)

Oczywiście danie z innym, tradycyjnym makaronem będzie smakować równie dobrze, choć nieco inaczej.

ze szparagami i szynką dojrzewającą

składniki:

500 g makaronu

pęczek szparagów

150 g szynki dojrzewającej

3 łyżki maśła

3/4 szkl gęstej śmietany

sok i skórka starta z 1/2 cytryny

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki 

 

Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe końcówki, główki odciąć, łodyżki pokroić w ok 1 cm ukośne paski.

Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu, ok 1,5 minuty przed końcem gotowania wrzucić szparagi. 

Osączyć na sitki, odkładając ok 1/2 szkl wody.

 

Masło i śmietanę włożyć do rondla, podgrzewać stopią się i połączą, dodać skórkę i sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.

Do sosu dodać makaron ze szparagami oraz ok 1/4 szkl wody, w której się gotował.

Ponowie postawić na ogniu, podgrzewać delikatnie mieszając aż wszystko się połączy, pod koniec dodając poszarpaną na kawałki szynkę (w razie potrzeby dodać jeszcze wody z gotowania makaronu).

Przed podaniem posypać natką pietruszki.

ze szparagami i szynką dojrzewającą 

poniedziałek, 08 lutego 2016

Znacie opowieść, o żeglarce, która na dnie morza białego znalazła swój największy skarb?

Nie wiem, czy całkiem tak to leciało, nie oglądam dokładnie reklam ;) na tyle tylko, żeby czasem zaczerpnąć stamtąd inspirację do przygotowania nowego dania.

Dziś proponuję więc bielusieńki krem, łagodny i aksamitny, pyszny.

Zupa podana z chrupiącym, pikantnym chorizo i natką pietruszki wygląda bardzo apetycznie, doskonale syci i grzeje.

 

 z selera

składniki:

duży seler

2-3 ziemniaki

1/2 kalafiora

cebula

100 g kremowego serka topionego

3 łyżki oliwy

100 g kiełbasy chorizo

natka pietruszki

ok 1,5 l bulionu

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.

Zrumienić na rozgrzanej oliwie.

Wrzucić pokrojony w kostkę seler, wlać ok 0,75 l bulionu.

Gotować ok 15 minut.

Dodać pokrojone w kawałki ziemniaki i kalafior.

Wlać resztę bulionu. Gotować aż warzywa zmiękną.

Zdjąć z ognia, zmiksować na gładko, dodać pokrojony w kawałki serek, doprawić do smaku.

Podgrzewać aż serek się rozpuści.

 

Kiełbasę pokroić na plasterki, wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, usmażyć na chrupiąco.

 

Krem nalewać do miseczek, podawać z chipsami i chorizo i natką pietruszki.

z selera z chorizo

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów