w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: bułki

sobota, 13 lutego 2016

Kolejny raz biorę udział w akcji "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem wspólnie pieczemy bułeczki do hot-dogów.

Ponieważ moja Mała bardzo lubi hot-dogi, przyrządzam je jej od czasu do czasu. Zrobione w domu, z dobrej jakości parówką w środku, domowymi sosami i świeżymi warzywami są o niebo zdrowsze niż dostępne na każdym rogu hot-dogi z fast-foodowej budki. 

Bułeczki, które upiekłam z tego przepisu są pyszne; wyjątkowo mięciutkie, z delikatnym miąższem. 

Sprawdziły się znakomicie na ciepło, w swojej popisowej/tytułowej roli, oraz jako zwykła bułeczka śniadaniowa z wędliną i serem.

Z pewnością takie bułeczki upiekę jeszcze nie raz.

 do hot - dogów

składniki:

1,5 szklanki mleka

55 g masła

650 g przesianej mąki pszennej

15 g świeżych drożdży

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko

ponadto:

jajko

łyżka mleka

mak


Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i odstawić, żeby zaczyn na 15 minut .


Do rondla wlać pozostałe mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować. 


Do misy miksera wsypać 1,5 szklanki przesianej mąki, cukier, sól i  zaczyn drożdżowy,  miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta.

Następnie wbić w ciasto jajko i dobrze wymieszać.

Do tego dolać gorące mleko z masłem ciągle miksując.

Następnie dodawać po niewielkiej porcji mąki - 1/2 szklanki, za każdym razem dobrze wyrobić ciasto.

Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. 


Wyrobione ciasto podzielić na 10 miarę równych części i uformować z nich wałeczki. Włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (pamiętać należy, że bułeczki urosną!)

Tak przygotowane bułeczki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut. 


Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z  mlekiem, posypać makiem.

Piec 10-12 minut, aż pięknie się zezłocą. 

do hot - dogów

Podobne bułeczki znajdziecie też u Doroty, Jacka, Marzeny Sz., Marzeny D., Moniki, Joanny, Agaty, Edyty

sobota, 06 lutego 2016

Weekend:)

Więcej czasu i na odpoczynek, i na domowe różne sprawy, i na kucharzenie.

Może ktoś skusi się na przygotowanie takich, prostych i smacznych bułeczek na śniadanko?

Trzeba byłoby wstać wcześniej, żeby z nimi zdążyć, ale niedzielne śniadanko z takimi bułkami byłoby boskie!

zakręcone

składniki:

2,5 szkl mąki 

1 szkl ciepłego mleka

30 g drożdży

łyżeczka cukru

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki soli

ponadto:

mleko

mak

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut, do wyburzenia.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko i oliwę oraz rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując nieco mąki.

Z ciasta uformować kulę, natrzeć ją oliwą, odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem na ok 30 minut.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką.

Podzielić na 8 części.

Z każdej zrolować wałeczek, uformować bułeczkę (instrukcja zaplatania tutaj).

Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić na ok 15 minut do napuszenia.

Wierzch wyrośniętych bułeczek posmarować mlekiem, posypać makiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 minut.

zakręcone  

 

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Pyszne i aromatyczne, pełnoziarniste bułeczki z czosnkiem i suszonymi pomidorami w środku, z zewnątrz posypane niteczkami oscypka.

Same smakują znakomicie, jako dodatek do zupy rewelacyjnie, z wędliną, serem i warzywami w środku wręcz bosko! 

pełnoziarniste 

składniki:

25 g świeżych drożdży

2  łyżeczki cukru

ok. szklanki ciepłego mleka

500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 

1 płaska łyżeczka soli

1 jajko

20 g stopionego masła

ok. 100 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy

2 ząbki czosnku 

ponadto:

mąka do oprószenia stolnicy

1 jajko wymieszane z odrobiną mleka do posmarowania bułek

 

Drożdże wymieszać z cukrem, 50 ml mleka i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia, na ok 10 minut.

Pozostałą mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i przestudzone masło, oraz wyrośnięty rozczyn.

Następnie dodać suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz czosnek, powoli wlewając resztę mleka wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, do czasu, aż podwoi objętość.

Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić, formować podłużne bułki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.

Następnie za pomocą pędzelka posmarować je po wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypać startym na drobnych oczkach oscypkiem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut, aż będą rumiane a ser się roztopi.

pełnoziarniste

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów