w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: kluski

piątek, 05 maja 2017

Kluseczki przypominają kopytka, są jednak nieco lżejsze. 

Ciasto składa się głównie z twarogu, z niewielkim dodatkiem mąki pełnoziarnistej.

Przygotowuje się go łatwo i szybko, w misce, bez potrzeby wyjmowania stolnicy.

Kluseczki formuje się za pomocą łyżki. 

Można - podobnie jak kopytka podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. 

twarogowe 

składniki:

250 g twarogu

1 jajko

6 łyżek mąki pełnoziarnistej

szczypta soli

 

Twaróg wkruszyć do miski. Dodać jajko, sól i mąkę. 

Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na kilkanaście minut.

Łyżką zwilżoną zimną wodą nabierać porcje ciasta, wrzucać na lekko osolony wrzątek.

Gotować ok 2 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. 

twarogowe

Tagi: kluski ser
21:25, 6niebo , mączne
Link Komentarze (1) »
piątek, 03 marca 2017

Moja Córka uwielbia wszelkiego rodzaju makarony i kluchy!

W ostatnią środę, postną środę popielcową poprosiła o kluseczki.

Miałam w planach normalne pierożki leniwe, ale przypomniało mi się, że niedawno wpadła mi w ręce jakaś stara gazetka z kącikiem kulinarnym, a w nim przepis z zachęcającym opisem; że leniwe z dodatkiem kaszy manny są najpyszniejsze i najbardziej delikatne i w ogóle lepsze niż inne!

Postanowiłam wypróbować. Oczywiście-jak zwykle po swojemu pozmieniałam i zrobiłam pierożki po swojemu.

Nieco więcej z nimi zachodu niż z tradycyjnymi, należy wcześniej ugotować i wystudzić kasze, ale są naprawdę świetne!

Co najciekawsze, kiedy robiłam quizz: czego tutaj dodałam - usłyszałam, że 2 x więcej twarogu:)

Mojej Córci smakowały z jogurtem greckim i konfiturą, rodzice zajadali się odsmażonymi na maśle, z cukrem i szczyptą cynamonu.

wyjątkowo delikatne

składniki:

2 szkl mleka

szczypta soli

1 szkl kaszy manny

250 g sera twarogowego

jajko

ponadto:

mąka

 

Zagotować mleko z solą, na wrzące wsypać kaszę, mieszając gotować kilka minut, aż wchłonie cały płyn i zgęstnieje. 

Następnie wystudzić.

Dodać jajko i pokruszony twaróg, wymieszać rękoma, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

ciasto podzielić na części, z każdej formować wałek, lekko spłaszczać, następnie kroić w ukośne kluseczki.

Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek, gotować minutę od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

wyjątkowo delikatne

środa, 02 listopada 2016

Lubicie obiady na słodko?

Ja nieszczególnie; słodycze uwielbiam, ale bardziej rozrywkowo jednak ;)

Za to moja Córcia takie dania uwielbia.

Dla niej więc takie oto leniwe pierożki, w aksamitnym i kremowym, cytrynowym sosie, bardzo fajne!

z cytrynowym sosem 

składniki:

ciasto;

3/4 szkl mąki pszennej

250 g twarogu

jajko

szczypta soli

sos:

3 jajka

3 łyżki cukru

skórka i sok z 1/2 cytryny

 

 

Twaróg pokruszyć, dodać pozostałe składniki, zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując nieco mąką.

Z ciasta uformować wałek, lekko spłaszczyć, pokroić na ok 2 cm kawałki.

Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek, gotować ok 3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

 

Jajka wbić do miski, dodać cukier. Ubijać na parze do powstania puszystej masy, dodać skórkę i sok z cytryny, ubijać jeszcze ok 3 minut, następnie zdjąć z ognia, ubijać kolejne 5 minut.

Kluseczki podawać polane sosem.

z cytrynowym sosem

piątek, 01 lipca 2016

Ziemniaczana rolada to świetny pomysł jako dodatek do mięs w sosie, idealna na wykwintny obiad.

Wygląda ładnie i świetnie smakuje. 

Jest prosta w przygotowaniu; ciasto jest identyczne jak to, z którego robi się tradycyjna kopytka.

Do nadzienia można użyć mrożonego szpinaku.

Lekką trudność może sprawić zwinięcie rolady, ale pomagając sobie folią powinniśmy dać radę.

Należy pamiętać, żeby dobrze zabezpieczyć brzegi folii przed włożeniem rolady do wody.

jak kopytka 

składniki:

ciasto:

1 kg ugotowanych ziemniaków

ok 1,5 szkl mąki pszennej

jajko

szczypta soli

nadzienie:

pęczek szpinaku

łyżka oliwy

łyżka masła

2 ząbki czosnku

mała cebula

sól, pieprz do smaku

ponadto:

odrobina oleju

 

Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko, sól i taką ilość mąki, żeby powstało nam gładkie, miękkie i nie klejące się do rąk ciasto  (ilość zależy od rodzaju ziemniaków).

 

Szpinak, cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać masło z oliwą, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dodać szpinak, dusić mieszając aż zmięknie i odparuje nadmiar wody.

Wystudzić.

 

Rękaw do pieczenia rozciąć tak, by powstał nam szeroki arkusz folii, delikatnie natłuścić go. 

Wyłożyć na niego ciasto ziemniaczane, rozwałkować na grubość ok 1 cm.

Na wierzch ułożyć szpinakowe nadzienie.

Zwinąć roladę, pomagając sobie folią.

jak kopytka 

Następnie folię ciasto okręcić (jak cukierek papierkiem) wokół powstałej rolady, brzegi zabezpieczyć klipsami bądź związać.

 

W dużym garnku zagotować odpowiednią ilość wody.

Delikatnie włożyć roladę wraz z folią na wrzątek, gotować na wolnym ogniu ok 20 minut od chwili, gdy woda ponownie zacznie wrzeć. 

 

Po wyjęciu z wody delikatnie rozwinąć folię, roladę kroić w dość grube plastry. 

jak kopytka

środa, 15 czerwca 2016

Jeśli lubicie szparagi, ta zupa będzie dla Was idealna!

Gęsta, kremowa i pyszna.

W mojej wersji naprawdę wyjątkowa, dzięki delikatnym kluseczkom z twarogu.

Bardzo polecam.

z serowymi kluseczkami 

składniki:

pęczek białych szparagów

1,5 l bulionu (polecam drobiowy)

2 ziemniaki

cebula

kawałek korzenia selera

2 łyżki oliwy

natka pietruszki

po szczypcie soli i białego pieprzu

kluseczki:

200 g twarogu włoskiego

jajko

ok 2 łyżki bułki tartej

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler.

Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia.

 

Szparagi obrać, odłamać twarde, zdrewniałe końcówki, pokroić na ok 2 cm kawałki.

Dodać do zupy, gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.

Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. 

Doprawić do smaku.

 

Ser rozkruszyć, dodać jajko i bułkę tartą.

Zwilżonymi dłońmi nabierać odrobinkę ciasta i formować kuleczki wielkości orzeszka laskowego.

W garnku zagotować nieco wody, lekko osolić, wrzucać partiami kluseczki, gotować ok 3 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.

 

Kluseczki wykładać na talerze, zalewać gorącą zupą, wierzch posypać natką pietruszki.

 z serowymi kluseczkami

wtorek, 14 czerwca 2016

Ziemniaczane kluski, nadziane serem, o wyjątkowo śmiesznej nazwie.

Danie regionalne z okolic Kolbuszowej czy też Borowa, na Podkarpaciu.

Przepis znalazłam w starym numerze gazetki "Przyślij przepis".

Nie jest to najlżejsze danie, ale lubimy takie kluchy:)

Smaczne, sycące i pożywne.

z serem

składniki:

ok 500 g gotowanych ziemniaków

1,5 kg ziemniaków surowych

jajko

łyżka mąki ziemniaczanej

sól

nadzienie:

ser twarogowy

sól, pieprz do smaku

ponadto:

mąka pszenna do obtoczenia

ok 100 g wędzonego boczku

odrobina oliwy

cebula

 

 

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć wodę.

Wymieszać z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami gotowanymi, dodać jajko i mąkę, wyrobić ciasto.

 

Ser pokruszyć lub zetrzeć na tarce, oprószyć solą i pieprzem.


Zwilżonymi dłońmi nabierać porcje ciasta, spłaszczać na dłoni, na środek nakładać ok łyżeczki  sera, formować owalne kluseczki.

Lekko obtaczać w mące.

Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek.

Gotować ok 10 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

 

Boczek i cebulę pokroić w kostkę.

Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, wytopić, w razie konieczności dodając nieco oliwy. Dorzucić cebulę, smażyć aż się zrumieni.

 Kluski wyjmować łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem. 

z serem

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Kiedyś tam pokazywałam Wam danie o śmiesznej nazwie "Golas".

Kiedy w jednej z gazetek "Przyślij przepis" trafiłam na "nagusy" nie mogłam nie skojarzyć:D

Zrobiłam je jeszcze tego samego dnia!

Nagusy to owalne kluseczki, na które ciasto przygotowuje się z ziemniaków surowych i gotowanych.

Podaje się je z omastą w postaci skwarków i cebuli, można także polać śmietaną i/lub na wierzch pokruszyć twarogu.

Ponieważ ta druga opcja niekoniecznie trafia w mój gust, do kluseczek usmażyłam nieco boczku z cebulką.

Danie treściwe, bardzo pożywne, sycące.

Polecam podać z dodatkiem ulubionej sałatki.

kluski z ziemniaków 

składniki:

500 g ugotowanych ziemniaków

1 kg surowych ziemniaków

szczypta soli

łyżka mąki ziemniaczanej

ponadto:

ok 50 g wędzonego boczku

cebula

ew odrobina oliwy

 

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć wodę.

Wymieszać z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami gotowanymi, dodać mąkę, wyrobić ciasto.

Zwilżonymi dłońmi formować owalne kluseczki długości ok 4 cm.

Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek.

Gotować ok 7 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

 

Boczek i cebulę pokroić w kostkę.

Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, wytopić, w razie konieczności dodając nieco oliwy. Dorzucić cebulę, smażyć aż się zrumieni.

 

Kluseczki wyjmować łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem (ew. jak z opisu, ze śmietaną i twarogiem).

kluski z ziemniaków

wtorek, 05 stycznia 2016

Powroty do domu w takie mroźne, zimowe dni mają niesamowity urok!

Dziś od rana sypie śnieg, drogi śliskie bardzo, ale świat wygląda coraz bardziej malowniczo:)

Miło w taki czas zaszyć się w ciepłej kuchni i patrząc przez szybę na biel za oknem oddać się słodkiemu "kucharzeniu".

W trybie natychmiastowym musiałam zrobić nieco miejsca w zamrażalniku.

Wyjęłam porcję zamrożonego jesienią dyniowego puree, zrobiłam knedle.

Nadziane szpinakiem z dodatkiem twarogu (pisałam już, że uwielbiam szpinak?? piałam, wiem...)

Kluseczki oblane skwareczkami z wędzonego boczku i zrumienioną cebulką są smaczne i sycące.

Mają śliczny, energetyzujący, pomarańczowy kolorek.

Idealne na takie mroźne dni. 

serowe ze szpinakiem

składniki:

ciasto:

200 g puree z dyni

200 g gotowanych ziemniaków

100 g twarogu

200 g mąki pszennej

jajko

szczypta soli

nadzienie:

250 g mrożonego szpinaku

150 g twarogu

cebula

2 ząbki czosnku

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oliwy

ponadto:

mąka do obtoczenia knedli

cebula 

ok 100 g wędzonego boczku

odrobina oliwy 

 

Najpierw przygotować nadzienie: na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulkę i czosnek, smażyć chwilę, dodać szpinak, trzymać na minimalnym ogniu aż się rozmrozi i odparuje, mieszając od czasu do czasu.

Dodać pokruszony twaróg i przyprawy. Odstawić do wystudzenia.

 

Ziemniaki razem z twarogiem przepuścić przez praskę lub zmielić.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto. 

 

Rękami oprószonymi mąką nabierać niewielkie porcje ciasta, spłaszczać na dłoni, na środek nakładać łyżeczkę nadzienia, sklejać, formować okrągłe knedle.

Każdy lekko obtoczyć w mące.

Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować ok 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Wyławiać łyżką cedzakową, układać na talerzu.

 

Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na gorącej patelni (jeśli jest bardzo chudy podlać oliwą). Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, zrumienić.

Omastą polewać knedle na talerzu.

ze szpinakiem i serem

czwartek, 05 listopada 2015

Przepyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach knedle; nadziane podsmażonym, pikantnie doprawionym mięsem mielonym. 

Wspaniały, sycący obiad.

składniki:

ciasto:

250 g gotowanych ziemniaków

250 g twarogu

ok 200 g mąki pszennej

jajko

sól do smaku

farsz:

350 g mięsa mielonego

cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, mielona papryka do smaku

oliwa do smażenia

ponadto:

mąka do obtoczenia

cebula

masło

 

Ziemniaki i ser zblendować na gładką masę, posolić, dodać jajko i stopniowo mąkę wyrabiając do czasu, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanej oliwie. Dodać mięso, doprawić, smażyć ok 7 minut, wystudzić.

 

Z ciasta zwilżonymi w zimnej wodzie rękami odrywać niewielkie kawałki.

Rozpłaszczać na dłoni, nakładać porcje farszu, formować okrągłe knedle.

Obtaczać w mące.

Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę, gotować ok 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

 

Podawać ze zrumienioną na maśle cebulką.

 z sera i ziemniaków

wtorek, 13 października 2015

Kolejny przepis z mojej "Kuchni węgierskiej".

Zaintrygował mnie pomysł dodania do ciasta serowego czerstwej bułki. Byłam bardzo ciekawa, jak taka bułka smakuje w knedlach.

Spróbowałam i przyznam, że jestem trrrrrrooooooszeczkę rozczarowana - bułki nie czuć nic a nic!

Za to udało mi się zrobić pyszne, mięciutkie, okrągłe kuleczki, które rozpływają się w ustach.

Knedle nie są niczym nadziane, autorka sugeruje, żeby podać je ze zrumienioną na maśle bułką tartą i kwaśną śmietaną.

Ja przygotowałam jabłkowo-cynamonowy sos. Idealny na tę porę roku.

Moja Mała zjadła bez marudzenia sporą porcję i orzekła, ze są wyśmienite!

z jabłkowym sosem 

składniki:

ciasto:

500 g twarogu

3 łyżki jogurtu greckiego (oryginalnie kwaśnej śmietany)

3 czerstwe bułki

3 jaja

100 g mąki pszennej

130 g stopionego masła

szczypta soli

sos:

3 jabłka

1 łyżka masła

1 łyżka brązowego cukru

łyżeczka cynamonu

 

Ser zmielić (w malakserze) razem z jogurtem, żółtkami i masłem.

Bułki obrać ze skórki, miąższ pokroić w drobną kostkę.

Białka ubić ze szczyptą soli.

Do miski wsypać kawałki bułki, mąkę, masę serową i pianę z białek. Dokładnie wyrobić.

Odstawić na 10 minut.

Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Wrzucać na lekko osolony wrzątek.

Gotować ok 3 mln. od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

 

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W rondelku rozgrzać masło, wsypać cukier, podgrzewać mieszając aż się rozpuści.

Dodać starte jabłka, wymieszać, smażyć kilka minut do czasu aż owoce zmiękną i część soku odparuje, pod koniec dodając cynamon.

Knedle podać polane jabłkowym sosem.

z sosem jabłkowym i cynamonem 

Jabłko z cynamonem 2015Drugie życie pieczywa

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów