w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: omlet

czwartek, 03 lipca 2014

Śniadanie, najważniejszy posiłek dnia.

Przyznać się muszę, że całe lata posiłek ten był przeze mnie traktowany po macoszemu, często w ogóle pomijany...

Od kilku lat za to, pilnuję, by zawsze rano COŚ zjeść. Szczególnie w dni wolne, kiedy czas nie goni, kiedy można się najpierw przyłożyć, a potem w spokoju, w miłej atmosferze delektować efektem, rozmawiać sobie, planować dzień.

Od kilku dni zaś śniadaniom: zdrowym, pożywnym, ładnie podanym poświęcam szczególnie wiele myśli i uwagi, tak z przekory raczej...

Dziś omlety, przepis znany z dzieciństwa. W domu rodzinnym jadane zawsze z owocowym dżemem.

U mnie z dodatkiem serka wiejskiego, pomidorów i świeżej bazylii - cudnie pachnące, smaczne, dodające energii na cały dzień.

Wyglądają bardzo apetycznie, przygotowuje się je błyskawicznie!

z serem, pomidorami i bazylią

składniki (na jedną porcję):

omlet:

2 łyżki mąki pszennej

2 jajka

2 łyżki zimnej wody

szczypta soli

ponadto:

odrobina oliwy 

1/2 opakowania serka wiejskiego

pomidor

kilka listków bazylii

 

Jajka z mąką, solą i wodą roztrzepać widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na patelni rozgrzać oliwę, wlać masę jajeczną, smażyć po kilka minut z obu stron na złoto (uważać przy przewracaniu, można pomagać sobie dwiema na raz łopatkami).

Pomidora umyć, pokroić w ósemki.

Omlet przełożyć na talerz, ułożyć na nim serek, następnie pomidory.

Udekorować bazylią.

Podawać zaraz po przyrządzeniu.

z serem, bazylią i pomidorami

piątek, 22 listopada 2013

Pyszny pomysł na niebanalne danie z pieczonym kurczakiem.

Szybkie i łatwe do przygotowania, smaczne, rozgrzewające.

Efektywny obiad z bardzo prostych składników:)

Polecam też z sosem czosnkowym.

w sosie chrzanowym

składniki:

mięso:

1 ćwiartka kurczaka

przyprawa do pieczonego kurczaka

omlet:

2 jajka

2 łyżki mąki

2 łyżki wody

szczypta soli

łyżka oleju

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka chrzanu

1 łyżka majonezu

1 łyżka soku z cytryny

sól do smaku

ponadto:

kilka listków sałaty lodowej

 

Kurczaka natrzeć przyprawą, upiec w piekarniku.

Jogurt wymieszać z resztą składników, odstawić w chłodne miejsce na min. 15 minut.

Jajka zmiksować z wodą, mąką i solą. Na patelni rozgrzać olej, wlać ciasto, gdy się zetnie i zrumieni przekręcić na druga stronę, usmażyć omlet.

Omlet posmarować 1/3 sosu, zwinąć w roladę, pokroić w ok 3 cm kawałki.

Sałatę poszatkować, ułożyć na talerzu, polać resztą sosu. 

Mięso oddzielić od kości, ułożyć na sałacie.

Na wierzchu poukładać kawałki omleta.

 w sosie chrzanowym

środa, 21 sierpnia 2013

Ryb w zasadzie nie jadam -  z zasady...

Co nie przeszkadza mi przygotowywać z nich różnych potraw, na "potrzeby" rodzinki czy znajomych.

Ten omlet powstał pewnego piątkowego popołudnia, kiedy nie miałam czasu na przygotowanie żadnego skomplikowanego obiadu, a potrzebowałam nakarmić dwóch wygłodniałych mężczyzn.

Zjedli, pochwalili, publikuję więc przepis, może ktoś wypróbuje:)

z wędzoną makrelą i warzywami 

składniki:

4 jaja

3 łyżki mąki

szczypta soli

mała cebula

ok 100 g wędzonej makreli (obranej z ości, skóry)

garść zielonego groszku (z puszki)

2 kiszone ogórki

2 łyżki oleju 

 

Cebulę pokroić w piórka, rybę podzielić na nieduże kawałki, ogórki pokroić w półplasterki.

Białka oddzielić od żółtek.

Białka posolić, ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać żółtka i mąkę.

Na patelni rozgrzać olej, wlać masę jajeczną.

Równomiernie, po całej powierzchni rozsypać rybę i warzywa.

Smażyć na wolnym ogniu ok 5 minut.

Przełożyć omlet na drugą stronę (ja pomagam sobie talerzem lub przykrywką: przykrywam patelnię, odwracam tak, by omlet znalazł się na pokrywce, następnie zsuwam delikatnie omlet z powrotem na patelnię).

Smażyć jeszcze ok 5 minut.

Przełożyć na talerz, podawać z odrobiną keczupu.

z wędzoną makrelą



sobota, 27 lipca 2013

Pierwszy raz na ten omlet trafiłam dopiero wczoraj o tutaj.

Zaintrygował mnie opis jakim opatrzyła go autorka: brzydki ale dobry :D

Moja dusza niepokorna zaraz zaczęła kombinować jak zrobić tak, żeby był dobry i ładny!

Nie czekałam zbyt długo, omlet wylądował na moim talerzu dziś rano, prawda, że jest ładny?

z cynamonem i malinami

Historia powstanie tego omletu opisywana jest na różnych blogach, ponoć pierwszy raz zaserwowano go na dworze Franciszka Józefa, zachwycił podniebienie Cesarza, ale jego żona Sisi nie dała się skusić.

Wciąż jeszcze jestem pod wrażeniem niedawno odbytej wycieczki do Wiednia, pamiętam stamtąd, że cesarzowa wciąż odbywała głodówki i dużo ćwiczyła, aby zachować zgrabną, szczupłą sylwetkę...

Ale do rzeczy, nie o historii cesarstwa chcę pisać tylko o omlecie:)

Znalazłam w różnych miejscach różne sposoby jego przygotowania, zrobiłam po swojemu.

Nie lubię rodzynek w cieście więc dodatek ten pominęłam.

Następnym razem jeszcze zmienię nieco, zamiast wsypywać cukier i cynamon na patelnię (szybko się przypala) oprószę gotowe kawałki omleta cukrem pudrem i cynamonem na talerzach już.

Dziś omlet podałam ze świeżymi malinami i melisą, wyczytałam, że można jeść go z dowolnymi owocami, z samym cukrem bądź powidłami śliwkowymi, pewnie smakowałby równie dobrze z ulubionym dżemem.

 

składniki:

4 jaja

3 łyżki mąki

szczypta soli

 

masło i/lub oliwa do smażenia

 

1-2 łyżki cukru (albo cukier puder do posypania)

1/2 łyżeczki cynamonu

świeże maliny i listki melisy (albo inne owoce, powidła, dżem)

 

Białka oddzieliłam od żółtek. 

Białka z solą ubiłam na sztywną pianę, dodałam żółtka, delikatnie wymieszałam, następnie równie delikatnie wmieszałam mąkę.

Na dużej patelni rozgrzałam tłuszcz, przełożyłam masę (była bardzo puszysta, miała wysokość ok 1,5 cm). 

Smażyłam na niewielkim ogniu, kiedy dół był już wystarczająco ścięty za pomocą łopatki podzieliłam omlet na trójkąty (jak tort), obróciłam każdy kawałek na drugą stronę.

Posypałam cukrem i cynamonem, potrząsałam patelnią, żeby równomiernie rozprowadzić powstały karmel na wszystkich kawałkach. (Tę część radzę pominąć na rzecz posypania cukrem pudrem i cynamonem na talerzach już).

Gotowe części omleta rozłożyłam na talerzach, dodałam świeże maliny, udekorowałam listki melisy.

cesarski z malinami



Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów