w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: gołąbki

środa, 03 sierpnia 2016

Gołąbki z ziemniakami marzyły mi się od chwili, gdy zobaczyłam je w pewnym popularnym programie kulinarnym.

Zdziwiło mnie, że do farszu używa się surowych, startych ziemniaków, gdybym sobie wyobrażała je wcześniej, myślałabym raczej o ziemniakach gotowanych...

Nigdy wcześniej takich nie jadłam; nie umiałam sobie wyobrazić ich smaku.

Korzystając więc z przepisu z tegoż programu telewizyjnego (z nieznacznymi zmianami) zrobiłam je wreszcie.

Zaintrygował mnie sposób duszenia gołąbków w bulionie ze śmietaną i sokiem z kiszonej kapusty, całe danie przechodzi nieco tym właśnie kapuścianym smaczkiem. 

Podałam je ze świeżym jogurtem greckim, posypane szczypiorem.

Gołąbki pachniały apetycznie, były bardzo sycące, ale jak dla mnie nieco zbyt mdłe i mało wyraziste (a może to wina użytych przeze mnie, jeszcze zeszłorocznych ziemniaków??)

Mój A. wysunął myśl, żeby do farszu dodać podsmażonego boczku - jeżeli jeszcze kiedyś będę robić takie gołąbki, z pewnością właśnie tak postąpię:)

duszone w soku z kiszonej kapusty

składniki:

spora główka kapusty

1 kg ziemniaków

duża cebula

2 łyżki kaszy manny

jajko

sól, pieprz do smaku

łyżka smalcu

sos:

3/4 szkl bulionu (u mnie woda z gotowania kapusty)

1/2 szkl śmietany (jogurtu greckiego)

1/2 szkl soku z kiszonej kapusty

 

Z kapusty wyciąć głąb, włożyć główkę do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować, co kilka minut zdejmując kolejne liście, wyjmować je delikatnie, odstawiać do przestudzenia.

Z obgotowanych liści ostrym nożykiem ściąć twarde zgrubienia. 

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na smalcu.

 

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.

Do ziemniaków dodać cebulę, jajko, kaszę manną, przyprawić, wyrobić na jednolitą masę.

 

Na każdy liść kapusty nałożyć porcję nadzienia, zwijać gołąbki, ciasno układać w rondlu.

 

Bulion wymieszać ze śmietaną (jogurtem), sos wlać do gołąbków.

Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 45 minut (dusiłam godzinę).

15 minut przed końcem duszenia wlać sok z kiszonej kapusty.

 duszone w soku z kiszonej kapusty

środa, 29 czerwca 2016

Dla wszystkich, którzy lubią gołąbki, ale nie lubią tradycyjnego "zawijania" taka zupa będzie świetnym rozwiązaniem.

Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia gołąbków możemy spożytkować do przygotowania takiej pysznej, gęstej i sycącej zupy.

Jest niezwykle smaczna.

Najlepszą rekomendacją dla tej zupy jest fakt, że moja Córcia zjadła na obiad aż dwa talerze, poprosiła o podgrzanie później, na kolację i była zła, że nie zostało już nic na śniadanie, następnego dnia...

z mięsem i ryżem

składniki:

500 g mięsa mielonego

cebula

2 ząbki czosnku

marchew

pietruszka

kawałek korzenia selera

1/2 główki kapusty

150 g ryżu

koncentrat pomidorowy

liść laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

1/4 łyżeczki kminku

1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

odrobina pieprzu i chili

sól do smaku

2 łyżki oleju

natka pietruszki

 

Oliwę rozgrzać w rondlu o grubym dnie, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, zeszklić, dodać mięso, obsmażyć aż zmieni kolor.

Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dolać ok 2 litrów wody.

Kapustę poszatkować, wrzucić do zupy, dodać liść, ziele i kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 15 minut. 

 

Następnie dodać ryż, gotować całość aż warzywa i ryż będą miękkie, w razie konieczności dolewając nieco wody - zupa powinna być dość gęsta.

Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, do smaku.

 

Zupę podawać obsypaną natką pietruszki. 

z mięsem mielonym

poniedziałek, 02 marca 2015

Oszukane podwójnie, bo nie dość, że nie są zawijane, lecz smażone w bułce tartej, jak kotlety mielone, to jeszcze przygotowując je tym razem zamiast kapusty użyłam jarmużu.

Szybkie i  łatwe do zrobienia.

Smak mają bardzo zbliżony do tradycyjnych gołąbków.

Są przepyszne z sosem pomidorowym, polecam ten przepis, ale dziś, z braku czasu podałam je z lekko podgrzanym domowym keczupem z dyni, też było pysznie:)

 bez zawijania 

składniki:

500 g mięsa mielonego

200 g ryżu

pęczek jarmużu

cebula

jajko

sól, pieprz do smaku

ponadto:

bułka tarta do obtaczania

olej do smażenia

sos pomidorowy (np taki)

 

Ryż ugotować na półmiękko. 

Cebulę pokroić w kosteczkę, jarmuż w paseczki.

Wszystkie składniki wrzucić do miski, wyrobić na gładką masę, doprawiając do smaku.

Zwilżonymi dłońmi formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej.

Smażyć jak "mielone", na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.

Podawać z sosem pomidorowym.

z jarmużem, bez zawijania

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycjaZastąp słoik pysznym daniem - III edycja

niedziela, 24 sierpnia 2014

Jadłam kiedyś gołąbki, do których dodano wołowinę, na której wcześniej ugotowano rosół. Były inne niż te tradycyjne, ale całkiem smaczne.

Kiedy mnie został spory kawał drobiowego mięsa z zupy postanowiłam spróbować "coś" z niego ugotować. 

Po otworzeniu lodówki moją uwagę od razu przykuła dorodna, zielona główka kapusty i już wiedziałam:) 

Ugotowałam ryż, dodałam nieco warzyw i ziół, które miałam "pod ręką"; wyszły jedne z najlepszych gołąbków, jakie jadłam. Do tego mój ulubiony pomidorowy sos - bajeczny obiad.

Mogę śmiało powiedzieć, że to pyszne danie powstało w wyniku swoistego, lodówkowego recyklingu.

 

z gotowanego mięsa z warzywami

składniki:

nadzienie:

2 woreczki ugotowanego ryżu 

ok 600 g gotowanego mięsa 

pomidor

czerwona papryka

cebula

kilka łyżek oliwy

listki bazylii i pietruszki

sól, pieprz do smaku

ponadto:

liście kapusty

sos pomidorowy (np taki)

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, zrumienić, dodać pokrojone w kostkę mięso, smażyć ok 4 minut.

Pomidora i paprykę pokroić w kostkę.

Zioła posiekać.

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, doprawić. 

 

Liście kapusty wrzucać na wrzątek, obgotowywać po kilka minut, ściąć zgrubiałe części.

Kapustę nadziewać, zwijać gołąbki, układać ciasno na głębokiej patelni.

Wlać nieco wody, w której gotowała się kapusta, przykryć.

Postawić na najmniejszym ogniu, dusić ok 20 minut.

 

Podawać z sosem pomidorowym.

z warzywami i gotowanym mięsem

Faszerujemy 2014!

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Na przygotowanie tych gołąbków miałam ochotę już od dłuższego czasu.

Pierwszy raz jadłam takie dawno, dawno temu. Częstowała mnie nimi znajoma Turczynka-zapamiętałam, że były bardzo smaczne, mocno pachnące przyprawami.

Przeglądałam sieć w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu, nie znalazłam idealnego...

Wzorując się na kilku udało mi się zrobić tę wyśmienitą przekąskę.

Największą podpowiedź stanowił wpis na tym blogu,  liście winogron zerwałam w ogródku Taty, ryż ugotowałam wg przepisu z tej strony, sos wymyśliłam sama.

Przygotowanie jest dość czasochłonne, ale gołąbeczki są pyszne, aromatyczne, świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu.

Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

z liści winogron

składniki:

ok 60 listków winogron

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki octu

1/2 łyżeczki soli

2 gałązki rozmarynu

3 kuleczki ziela angielskiego

nadzienie:

1 szkl ryżu

cebula

1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta kurkumy

szczypta pieprzu

garść orzechów 

garść suszonej żurawiny

1 łyżka masła

1 i 1/2 szkl bulionu

300 g mieszanego mięsa mielonego (wołowe i indycze)

2 łyżki oleju

sos:

200 ml jogurtu greckiego

2 cytryny

ząbek czosnku

sól

 

Zacząć od przygotowania sosu:

Jogurt wymieszać z wyciśniętym z jednej cytryny sokiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić do smaku. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania gołąbków. Drugą cytrynę sparzyć, odłożyć do dekoracji.

 

Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce masła, wsypać ryż, chwilę podsmażyć, dodać bakalie i przyprawy, dokładnie wymieszać.

Wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć, gotować do miękkości nie mieszając.

Olej rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, podsmażyć mieszając.

Mięso połączyć z ryżem.

 

Liście winogron umyć, odciąć ogonki.

W garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić listki, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć wlać ocet.

Gotować kilka minut - liście powinny zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać. Wyjąć łyżką cedzakową, przestudzić. Wodę zachować.

Każdy liść kolejno układać na desce, nakładać łyżeczkę nadzienia, ciasno zwijać (najpierw zawinąć dół liścia, następnie do środka boki, później całość "zrolować").

Gołąbki układać ciasno jeden przy drugim warstwami w szerokim rondlu.

Zalać pozostałą z gotowania liści wodą tak, by lekko przykryła ostatnią warstwę.

Dodać zmiażdżony czosnek, rozmaryn, angielskie ziele.

Gotować ok 10-15 minut na małym ogniu.

 

Gołąbki podać z sosem, udekorowane cząstkami cytryny.

z listków winogron



Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów