w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: czekolada

niedziela, 19 lutego 2017

Zostałam poproszona o przygotowanie tortu z wizerunkiem czarodziejek Winx.

Pomyślałam, że przy jego przygotowaniu skorzystam z gotowego nadruku na opłatku. 

Opłatek przykleiłam na tort za pomocą cienkiej warstwy maślanego kremu, trzymał się bardzo dobrze.  Polecam tę metodę.

Wierzch opłatka pokryłam za pomocą pędzelka warstwą specjalnego żelu nabłyszczającego z brokatem - istotnie, zgodnie z opisem opłatek pod nim nabrał pięknych, wyrazistych barw, ale nie jestem pewna, czy efekt wart jest zaangażowania - żel jest dość drogi, samo nałożenie dość trudne. Patrząc z boku widać nieregularne pociągnięcia pędzlem, nie wygląda to zbyt dobrze. 

Dodatkowo do dekoracji przygotowałam czekoladowe, trójwymiarowe motyle, myślę, że bardzo ładnie się prezentowały!

czarny las

W środku skrywa się tort czarnoleski; zupełnie inny niż ten, jaki robiłam wcześniej. 

Warstwy ciemnego biszkopta, nasączone syropem z wiśni przełożone są tutaj wiśniami i lekkim, ale sztywnym kremem ze specjalnie przygotowanej bitej śmietany. 

Tort jest łatwy do przygotowania, należy jednak pamiętać, by samą śmietanę przygotować odpowiednio wcześniej. 

czarny las z wiśniami 

składniki:

biszkopt:

8 jaj

2 szkl cukru

3 łyżki wody

1 szkl mąki pszennej

3/4 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

1200ml śmietanki kremówki 30%

3 łyżki cukru pudru

25 g żelatyny

15 g cukru waniliowego

ponadto:

słoiczek wiśni w syropie

ew. kieliszek wiśniówki

czekolada do dekoracji

 

Jaja z dodatkiem wody ubić z cukrem.

Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Wystudzić, przekroić na trzy krążki.

 

Żelatynę namoczyć w 150g zimnej wody.

Śmietankę wlać do rondla i zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym (pamiętając o mieszaniu).

Kilka łyżek gorącej śmietany wlać do namoczonej wcześniej żelatyny, dokładnie wymieszać, wlać do reszty śmietany. Wystudzić i wstawić na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.

Śmietankę wyjąć z lodówki (będzie ścięta przez żelatynę!) Zmiksować do uzyskania puszystego kremu.

 

Wiśnie odsączyć z syropu, syrop wymieszać z wiśniówką (jeśli tort nie będzie przeznaczony dla dzieci). 

 

Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć syropem, ułożyć połowę wiśni, oraz 1/3 kremu śmietanowego. 

Identycznie postąpić z drugim krążkiem, przykryć ostatnim.

 

Wierzch i boki tortu udekorować resztą śmietanowego kremu i czekoladą.

czarny las z wiśniami

niedziela, 05 lutego 2017

5 luty - międzynarodowy dzień nutelli:D

Właśnie dziś chcę zatem podzielić się przepisem na niesamowity tort czekoladowo-orzechowy; to wszakże główne składniki tego pysznego kremu.

Tort, który chcę pokazać jest wykwintny, elegancki, pyszny!

Tradycyjny; składa się z dwóch warstw ciemnego biszkoptu i orzechowej bezy, przełożonych maślanym kremem z dodatkiem ubitych na parze żółtek, zwieńczony czekoladową polewą - klasyka!

Tort upiekłam miksując kilka przepisów z odziedziczonej po Babci książeczce "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" z 1987r...

Nutellę dodałam do kremu, z którego zrobiłam ozdoby na wierzch tortu - mały akcent, ale jest:)

tradycyjny z kremem maślanym

składniki:

biszkopt:

6 jaj

1,5 szkl cukru

2 łyżki zimnej wody

3/4 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

1/2 szkl ciemnego, gorzkiego kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

beza:

6 białek

200 g mielonych orzechów włoskich

250 g cukru

sok z 1/2 cytryny

krem:

250 g masła

6 żółtek

200 g cukru pudru

200 g czekolady 

2 łyżki kakao

kieliszek spirytusu

poncz:

1/3 szkl mocnej kawy

1 łyżeczka cukru

1/2 kieliszka spirytusu

polewa:

100 g czekolady

odrobina mleka

do dekoracji:

50 g masła

50 g nutelli

kilka polówek orzechów

cukrowe perełki

 

biszkopt:

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić pół. Delikatnie "zeskrobać" odrobinę ciasta ze środka do dekoracji boków. 

 

beza:

Orzechy zmielić dość drobno.

Białka ubić (dodałam szczyptę soli) na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z orzechami.

Masę wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, po 10 minutach obniżyć temperaturę do 140 stopni, piec  około 1,5 godz.

Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić od papieru.

 

krem:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. 

Żółtka utrzeć z cukrem na parze, dodać stopioną czekoladę, porządnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć na puch, dodawać po odrobinie masy żółtkowej. Na końcu delikatnie, wciąż miksując wlać spirytus. 

Z kremu odłożyć dwie łyżki, pozostały podzielić na pół.

 

poncz:

Kawę osłodzić, dodać spirytus. 

 

składanie ciasta:

Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze, naponczować, wyłożyć pierwszą część kremu. 

Położyć blat orzechowo-bezowy, delikatnie rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem, delikatnie naponczować wierzch.

Boki posmarować odłożonym kremem, obsypać okruszkami biszkoptu.

 

Czekoladę na polewę roztopić z odrobiną mleka, wylać na wierzch ciasta.

 

Masło zmiksować z nutellą na głaski krem. Nałożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką, wyciskać dekoracyjne róże i listki.

Udekorować połówkami orzechów i cukrowymi perełkami. 

tradycyjny z kremem maślanym

Mój tort miał starczyć dla 25-osób, dlatego zrobiłam go z podwójnej porcji, podaję przepis na zwykłą tortownicę, średnicy ok 25 cm.

poniedziałek, 23 stycznia 2017

Trafiłam na ten przepis w sieci jakiś czas temu.

Zaintrygował mnie, zapisałam sobie do wypróbowania i wreszcie przyszedł czas, żeby go upiec:)

Oryginalny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu.

Ciasto ładnie się kroi, fajnie wygląda  i mało kto uwierzy, że głównym składnikiem nadzienia są ziemniaki.

Jest smaczne, niezbyt słodkie, z pewnością zdrowsze niż tradycyjne, zwłaszcza w mojej wersji, gdzie część białej mąki zastąpiłam pełnoziarnistą. 

Inspiracja

z polewą czekoladową

składniki:

ciasto:

200 g mąki pszennej

200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

150 g masła

150 g cukru pudru

3 żółtka

łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki jogurtu greckiego

masa orzechowa:

ok 500 g gotowanych ziemniaków

200 g zmielonych orzechów włoskich

3 żółtka

6 białek

50 g cukru pudru

szczypta soli

kieliszek amaretto

polewa:

100 g mlecznej czekolady

odrobina mleka

ewentualnie czekoladowa posypka i orzechy do dekoracji

 

Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, odstawić na godzinę do lodówki.

Ziemniaki zblendować wraz z resztą składników; oprócz białek, które należy najpierw ubić na sztywną pianę z odrobiną soli następnie delikatnie wmieszać do masy orzechowej.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, pierwszą rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykleić dno natłuszczonej blaszki, wyłożyć masę orzechową.

Druga część ciasta również rozwałkować, nakłuć widelcem, nałożyć na wierzch.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 45 minut.

Mleko podgrzać wraz z połamaną na kostki czekoladą do chwili jej rozpuszczenia, wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować dowolnie. 

kruche z polewą czekoladową

   Dania z resztek

środa, 11 stycznia 2017

Póki sezon świąteczny jeszcze trwa!

Chciałabym pokazać przepis na wypiek błyskawiczny, przy tym niezwykle efektowny, do tego pyszny.

Ciasto z samych gotowców, chrupiące i mega słodkie.

Dwie warstwy ciasta francuskiego przełożone masłem orzechowym i nutellą - obłęd!

Od chwili, gdy podejmiemy decyzję o jego pieczeniu, do czasu gdy możemy się już rozkoszować tym ciachem nie minie więcej niż pół godziny:D

Takie ciacho będzie ciekawą dekoracją i przekąską na każdym stole podczas zabaw karnawałowych. 

 z nutellą i masłem orzechowym

składniki:

gotowy płat ciasta francuskiego

ok 2 łyżki nutelli

ok 2 łyżki masła orzechowego

ponadto:

białko

ew. cukier puder do posypania

 

Płat ciasta rozciągnąć na lekko oprószonej mąką stolnicy.

Wyciąć z niego dwa identyczne trójkąty.

Jeden z nich położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Posmarować nierównomiernie masłem orzechowym i nutellą, przykryć drugim trójkątem.

Naciąć równolegle boki, nie docinając do środka.

Poskręcać spiralnie.

Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut, do czasu aż wierzch się zrumieni.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 

z nutellą i masłem orzechowym 

Z odciętych resztek ciasta można upiec małe ciasteczka z tym samym nadzieniem.

poniedziałek, 26 grudnia 2016

Smak tortu o nazwie ambasador pamiętam z dzieciństwa. Moja mama piekła taki na naprawdę wyjątkowe okazje. 

Tym razem przygotowałam zupełnie inną, ale nawiązującą do tamtych smaków, serową wersję tortu: ciemny biszkopt przełożony kremem cytrusowym i czekoladowym, polany czekoladą z bakaliami. 

Bardzo wykwintnie i elegancko! Serowa wersja torcika jest równie pyszna i dużo lżejsza niż tradycyjna, maślana.

Zainspirowałam się tutaj, ale zrobiłam po swojemu. Spodobał mi się pomysł warzenia sera ze zwykłego mleka, na pewno wypróbuję ten sposób jeszcze w innych wariantach! 

ser warzony z mleka

składniki:

ciasto:

8 jaj

2 łyżki wody

1 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

1/2 szkl kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

2 l mleka

500 ml jogurtu greckiego

5 jaj

1 szkl cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

250 g masła

ponadto:

sok z całej cytryny

skórka otarta z jednej pomarańczy

łyżka kakao

1/2 kieliszka spirytusu

75 g posiekanej czekolady

polewa:

100 g ciemnej, gorzkiej czekolady

kilka łyżek mleka

garść posiekanych bakalii

 

 

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty.

 

Jajka roztrzepać z jogurtem, wlać na wrzące mleko, wymieszać, trzymać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając do chwili, aż wytrąci się twaróg i oddzieli serwatka. 

Całość wylać na wyłożony czystą ściereczką durszlak, odstawić na min 3 godziny tak, żeby płyn mógł swobodnie odciekać. 

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie dodawać partiami ser. 

Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać skórkę z cytryny i sok z pomarańczy, do drugiej kakao, czekoladę i spirytus.

Na pierwszym blacie rozsmarować ciemny krem, przykryć drugim blatem, rozsmarować jasny krem, przykryć ostatnim blatem, lekko docisnąć.

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, dodać bakalie. Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić. 

ser warzony z mleka

   Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

niedziela, 06 listopada 2016

Przepis z reklamowej gazetki Lewiatana:D trochę przeze mnie zmieniony.

Piekłam w tortownicy 24cm, wyszedł dość wysoki, nie wyrósł i nie opadł-tak lubię najbardziej!

Na jesienne chandry i smutki; taka porcja słodyczy i czekolady jest dla duszy jak balsam dla ciała:D

na ciasteczkowym spodzie 

składniki:

spód:

200 g kakaowych herbatników

100 g masła

masa serowo-czekoladowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

3 tabliczki czekolady ( u mnie pół na pół mleczna i gorzka)

300 ml śmietany kremówki

5 jaj

1/2 szkl cukru

polewa:

1/2 tabliczki czekolady (moja z orzeszkami arachidowymi)

odrobina mleka

 

Spód tortownicy (moja 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.

 

Śmietankę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kostki czekoladę, odstawić na minutę, następnie rozmieszać na gładką masę. Wystudzić do temperatury pokojowej.

 

Herbatniki zmielić na pył, dodać stopione masło, wymieszać do konsystencji mokrego piasku.

Wyłożyć na dno blaszki, uklepać, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 10 minut.


Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać pozostałe składniki, zmiksować krótko - tylko do połączenia składników. Masę wylać na podpieczony spód. Wierzch przykryć folią aluminiową.

 

Do szerokiej, płaskiej blaszki nalać wody, wstawić na dno piekarnika.

Włożyć sernik, po 10 minutach temperaturę obniżyć do 160 stopni, piec sernik ok 90 minut.

 

Po tym czasie piekarnik wyłączyć. Sernik pozostawić wewnątrz jeszcze godzinę.

Następnie wyjąć, wystudzić, schować do lodówki na min 6 godzin.

 

Połamaną na kostki czekoladę roztopić z odrobiną mleka na gładką polewę. Wyłożyć na wierzch ciasta. Jeszcze chwilę schłodzić. 

na ciasteczkowym spodzie

piątek, 26 sierpnia 2016

Nie wiem, skąd wzięła się ta zakonnica, ale, że pijana - nie ma wątpliwości:D

W cieście sporo alkoholu, tak więc kierowcom najwyżej nieduży kawałek dozwolony.

Delikatny biszkopt, nasączony czekoladowo - alkoholowym ponczem, bita śmietana i czekolada na wierzchu - mniam!

W mojej dzisiejszej odsłonie wyjątkowo z nalewką malinową i świeżymi malinami - jeszcze większa pycha!

 

W tym tygodniu hasłem akcji "ciasto na niedzielę"  jest malinowe szaleństwo!

Zgłaszam tam moją zakonnicę, jednocześnie zapraszam na inne malinowe słodkości do: Pauliny, MalGosi, Ewy, Bożeny; 

z bitą śmietaną i malinami 

składniki:

ciasto:

6 jaj

1,5 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz:

0,5 szkl wody

75 g margaryny

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki kakao

0,5 szkl wódki (u mnie nalewka malinowa)

krem;

0,5 l śmietany kremowki

duża łyżka cukru pudru

(jeśli chcemy mieć bardziej zwartą konsystencję śmietany można dodać 2 opakowania śmietan-fixu; ja z tego zrezygnowałam) 

1 szkl świeżych malin

ponadto:

1/2 tabliczki ulubionej  czekolady

 

 

 Jajka ubić z cukrem, delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylać do wyłożonej papierem blaszki, piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Zaraz po wyjęciu trzonkiem drewnianej łyżki (ew. niezastruganą końcówką ołówka) zrobić w cieście dziurki.

 

Składniki na poncz z wyjątkiem alkoholu włożyć do rondelka, podgrzewać mieszając aż tłuszcz się rozpuści i powstanie jednolita, gładka masa. Zdjąć z ognia, dolać alkohol. Gorący poncz za pomocą łyżeczki wlać w zrobione uprzednio dziurki.

Ciasto odstawić do wystygnięcia.

 

Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder.

 

Na cieście rozłożyć oczyszczone maliny.

Wyłożyć bitą śmietanę, wierzch wyrównać.

 

Czekoladę zetrzeć na tarce, obficie posypać wierzch ciasta.

Odstawić do lodówki, stężeje i wówczas będzie ładniej się kroić.

 z bitą śmietaną i malinami

środa, 06 lipca 2016

Czekolada i jagody to bardzo zgrany i udany duet.

Krucha tarta z mocno-czekoladowym kremem, jagodami i kwaskowatą galaretką jest po prostu świetne!

Przygotowuje się ją łatwo i stosunkowo szybko (nie licząc czasu oczekiwania), równie szybko znika.

Idealna na sympatyczne, towarzyskie spotkania:)

z jagodami

składniki:

ciasto:

125 g zimnego masła

szczypta soli

165 g mąki pszennej

25 g mąki ziemniaczanej

50 g cukru pudru

3 łyżki kakao

2 żółtka

krem:

1 szkl mleka

1 szkl śmietany kremówki

1/3 szkl cukru

2 żółtka

2 łyżki mąki ziemniacznej

509 g masła

tabliczka gorzkiej czekolady

ponadto:

jagody

galaretka o smaku czarnej porzeczki

 

Obie mąki przesiać z kakao, dodać pokrojone na kawałki masło. Posiekać, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno i boki natłuszczonej blaszki.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 20 minut.

 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki i 1/2 szkl mleka, rozmieszać. 

Pozostałe mleko ze śmietanką zagotować, na wrzątek wlać masę jajeczną, ugotować gęsty budyń, zdjąć z ognia, dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i powstania gładkiego kremu.

 

Krem od razu wylać na tartę (może być jeszcze ciepła), wierzch wyrównać, lekko przestudzić, wysypać jagody, lekko docisnąć. Schłodzić.

 

Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu,  wystudzić, kiedy zacznie tężeć wylać na wierzch tarty. Odstawić do całkowitego stężenia.

z jagodami 

 

niedziela, 03 lipca 2016

Lato:)

Sezon słoneczny, gorący i pysznie pachnący świeżymi owocami; z nimi właśnie przygotowujemy w tym okresie lwią część słodkości.

Uwielbiam lekkie, owocowe ciasta, zwłaszcza, gdy są jedzone pod chmurką, w otoczeniu zieleni, popijane szklaneczką orzeźwiającej lemoniady!

Dziś jednak obudził mnie smętny stukot deszczowych kropli, niebo zasnuwają szare chmury, jest zimno i ponuro, a i na duchu jakoś ciężko mi i źle...

Dlatego chcę zaprezentować ciasto, które choć zupełnie nie wpisuje się w letnie klimaty, jest mega-słodko-pyszne i ma cudowną moc poprawiania humoru w dni smętne i smutne...

z orzechami, czekoladą i karmelem

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej

200 g margaryny

100 g cukru pudru

2 łyżki jogurtu greckiego

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

krem jasny:

400 ml śmietany kremówki

15 g cukru waniliowego

łyżka żelatyny

krem ciemny:

400 ml śmietany kremówki

100 g czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej

2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów

orzechy w karmelu:

2 łyżki miodu

4 łyżki cukru

płaska łyżeczka margaryny

szczypta sody

ok 60 g orzeszków ziemnych

duża szczypta soli morskiej

ponadto:

100 g czekolady deserowej

3 łyżki mleka

 

Przygotowanie kremów śmietanowych:

Ważne!

Śmietanę należy przygotować dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta.

 

Jasny:

Żelatynę namoczyć w 100g zimnej wody.

Śmietankę wlać do rondla i zagotować cukrem wanilinowym (pamiętając o mieszaniu).

Kilka łyżek gorącej śmietany wlać do namoczonej wcześniej żelatyny, dokładnie wymieszać, wlać do reszty śmietany. Wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki.


Ciemny:

Śmietankę wlać do rondla i zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić obie połamane czekolady, odstawić na ok 2 minuty. Następnie dodać masło orzechowe, wymieszać aż składniki się stopią i połączą.  Wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki.

 

Ciasto:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać resztę składników, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na ok 30 min do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować, upiec trzy jednakowe blaty.

 

Obie śmietany zmiksować (osobno) aż powstaną gęste, gładkie kremy.

 

Na pierwszym blacie rozsmarować ciemny krem, przykryć drugim blatem, rozsmarować krem jasny, przykryć trzecim blatem.

 

Orzechy w karmelu:

W garnku, na małym ogniu podgrzewać miód wraz z cukrem do całkowitego rozpuszczenia (niezbyt długo - jedynie do rozpuszczenia cukru - inaczej karmel po zastygnięciu będzie zbyt "twardy"). 

Następnie ściągnąć z ognia, dodać łyżeczkę margaryny, szczyptę sody i energicznie mieszać. Na końcu wrzucić pokrojone orzeszki. Karmel wylać na ciasto (czynność tę należy wykonać dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga). 

 

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polać nierównomierną warstwą wierzch ciasta. 

z orzechami, czekoladą i karmelem

wtorek, 26 kwietnia 2016

Dawno temu już widziałam na różnych stronach "ciasto milionera", straszną miałam na nie ochotę i jednocześnie coś mnie powstrzymywało: niby uwielbiam takie okropnie słodkie rzeczy, ale jednocześnie bałam się, że cienka warstwa ciasta z karmelem i czekoladą nawet dla mnie będzie za słodka...

Przed Wielkanocą widziałam z kolei mazurki snikersy, niby to samo, ale dla przełamanie słodyczy dodawano słone orzeszki; pomyślałam, że to coś dla mnie!

Na święta nie zdążyłam, ale tak teraz, bez okazji i owszem.

Zrobiłam bez korzystania z jakiegoś konkretnego przepisu, na cieście kruchym, które piekłam już nie raz, przy okazji robienia innych ciast.

I powiem tak: pycha!

Wciąż bardzo słodkie, ale słony smak w tym zestawie jest wyczuwalny i niesamowicie przyjemny:) 

z karmelem i orzechami 

składniki:

ciasto:

150 g masła

250 g mąki pszennej

szczypta soli

70 g cukru pudru

2 żółtka

ponadto:

puszka masy kajmakowej

szklanka orzeszków ziemnych 

duża szczypta soli morskiej (pominąć, jeśli używamy orzeszków solonych)

100 g czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej 

1/4 szkl mleka

 

 

Mąkę przesiać, posolić, posiekać z masłem .

Dodać pozostałe składniki, wyrobić jednolite ciasto.

Odłożyć na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną blaszkę. 

Piec ok 15 min w temp 200 stopni.

 

Na ciepłym wciąż cieście rozsmarować kajmak, wysypać orzeszki, lekko docisnąć.

Posypać solą morską; jeśli używamy prażonych orzeszków solonych nie dosalać dodatkowo, i tak całe ciasto będzie wówczas bardziej "orzechowo-słone".

 

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polać wierzch ciasta.

Odłożyć do stężenia.

z karmelem, czekoladą  i orzechami 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów