w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: mascarpone

sobota, 13 maja 2017

Wczoraj mój Tato miał urodziny. 

Zwykle z okazji urodzin przygotowuje się torty, jednakże ponieważ okoliczności nie sprzyjają imprezowaniu zrezygnowałam z upieczenia takiego.

Ponieważ jednak chciałam jakoś uczcić ten dzień specjalnie na tę okazję upiekłam sernik.

Nie taki zwykły, to prawdziwy sernik w wersji de luxe!

Pyszne, kruche ciasto na spodzie, masa serowa z dodatkiem serka mascarpone, masa krówkowa, banany oraz krem na bazie serka mascarpone zwieńczony płatkami migdałów.

Wygląda wspaniale, smakuje - słyszałam - obłędnie:)

Upiekę sobie podobny, gdy tylko będę mogła sama spróbować:D

z masa krówkową i bananami 

składniki:

ciasto:

90 g zimnego masła

1 szkl mąki pszennej

szczypta soli

żółtko

4 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

250 g serka mascarpone

1 szkl cukru

6 jaj

budyń waniliowy

łyżeczka ekstraktu z wanilii

krem:

250 g serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

łyżka soku z cytryny

ponadto:

1/2 puszki masy krówkowej

2 banany

2 łyżki płatków migdałów

 

Masło posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. 

Wstawić na godzinę do lodówki.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie.

Rozwałkować i przenieść na dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, ponakłuwać widelcem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 minut.

 

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie, zmiksować krótko, tylko do ich połączenia. 

Masę serową wylać na podpieczony spód. Wierzch przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 160 stopni, piec ciasto ok 1,5 godziny. wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny, następnie bardzo delikatnie (z pomocą rózgi kuchennej) wmieszać mascarpone.

 

Na wierzchu sernika rozsmarować masę krówkową, ułożyć plasterki banana, następnie wyłożyć masę śmietanową. Wierzch posypać płatkami migdałów. 

z masa krówkową i bananami

niedziela, 27 listopada 2016

Taki oto torcik przygotowałam na roczek dla mojego Bratanka.

Miał być z Batmanem i jest:D

Bardzo żałuję, że nie mogłam zrobić dla Was zdjęcia środka: dwie warstwy ciemnego biszkopta, przełożone kremem serowym i śmietanowym a między nimi maliny zatopione w galaretce.

Tego typu torcik nie jest najłatwiejszy w przygotowaniu, ale jest bardzo smaczny i szalenie efektowny

Wierzch oczywiście zdobiony masą cukrową, barwioną na żółto i czarno, instrukcję lepienia figurki znalazłam na yt.

z kremem serowym i malinami 

składniki:

biszkopt:

6 jaj

1,5 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

2 duże łyżki mąki ziemniaczanej

2 duże łyżki kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki wody

krem:

500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego

500 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryną

2 x łyżeczka żelatyny

galaretka:

400 g malin (mrożonych)

galaretka malinowa

 

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić pół.

 

Żelatynę namoczyć (osobno ) w 4 łyżkach zimnej wody.

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. 

 

Śmietanę ubić,pod koniec dodając 3 łyżki cukru pudru i sok z cytryny.

Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone.

Odłożyć 1/3 kremu, dodać do niej zmielony twaróg i łyżkę cukru pudru. 

Jedną porcję żelatyny podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać z masą serową.

 

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać, schłodzić.

 

Do galaretki dodać maliny, odczekać aż zacznie tężeć, wyłożyć na krem serowy, schłodzić do stężenia.

 

Podgrzać drugą część żelatyny, wymieszać z masą śmietanową. Następnie wyłożyć krem na maliny, Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, schłodzić.

z kremem z mascarpone 

Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu dokładnie posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce. Ważne, żeby krem maślany dokładnie pokrył boki tortu bowiem żelatyna i galaretka z nadzienia rozpuściłyby masę cukrową. 

Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego, sprawdzonego przepisu. Dodałam do części czarny, do reszty żółty barwnik spożywczy. 

z kremem serowym i malinami

sobota, 19 listopada 2016

Taki oto torcik przygotowałam na prośbę pewnego miłego mężczyzny, w prezencie urodzinowym dla jego żony - prawda, jaki miły prezent?

W środku jasny biszkopt, przełożony musem śliwkowym, pachnącym cynamonem i krem na bazie serka mascarpone. 

Do musu można użyć śliwek z kompotu, wówczas nie trzeba już raczej dosładzać.

z kremem z mascarpone

składniki:

ciasto:

8 jaj

2 łyżki zimnej wody

2 szkl cukru

1,5 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

mus:

ok 500 g  śliwek (mogą być z kompotu)

2 łyżki cukru

łyżka żelatyny

krem:

500 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki (30%)

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

do dekoracji:

krem maślany

masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu)

 

z kremem z mascarpone 

 

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty.

 

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.

Śliwki wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż zaczną się rozpadać. Dodać cynamon, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

Odrobinę śliwkowego sosu połączyć z żelatyną, rozprowadzić, połączyć z resztą sosu, wymieszać, wystudzić.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone.

 

NA pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę tężejącego musu śliwkowego. Następnie połowę kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę musu i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić.

 

Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce.


Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego, sprawdzonego przepisu. Dodałam do części pomarańczowy (róże) i zielony (łodyżki i listki) barwnik spożywczy. Gotowy tort podkolorowałam miejscami za pomocą pędzelka na złoto. 

z kremem z mascarpone

piątek, 07 października 2016

Moja własna, autorska i niesamowicie udana propozycja na pyszne ciasto.

Wzorem była znana wszem i wobec, i lubiana pychotka vel pani walewska.

Moja pysznotka wygląda bardzo podobnie, jednakże w smaku mocno się różni, zaryzykowałabym stwierdzenie, że jest jeszcze lepsza:) 

A jaka jest?

Dwie warstwy kruchego ciasta ze śliwkami i chrupiącą, orzechową bezą, przełożone delikatnym kremem na bazie serka mascarpone!

Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, kiedy kruche blaty nabiorą wilgoci, wówczas po prostu rozpływa się w ustach!

Ponieważ zwykle zalegają mi w lodówce jakieś białka, uwielbiam takie przepisy, do których są potrzebne:D Do przygotowania tego ciasta potrzebowałam właśnie więcej białek!

Idealną sytuacją jest, gdy posiadamy dwie jednakowe blaszki i możemy piec na raz dwa ciasta w piekarniku z termoobiegiem.

z bezą i kremem z mascarpone 

składniki:

ciasto:

350 g mąki pszennej

3 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

200 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g cukru pudru

beza:

szklanka białek

szczypta soli

szklanka cukru

3/4 szkl mielonych orzechów włoskich

krem:

330 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

ponadto:

ok 500 g śliwek węgierek

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki. 

Schłodzone ciasto podzielić na pół, każdą część rozwałkować, wykleić dno natłuszczonych blaszek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 12 minut.

 

W tym czasie śliwki umyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki.

Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. 

 

Podpieczone ciasta wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć pokrojone śliwki, następnie pianę z białek, wierzch obu ciast posypać orzechami.

Włożyć z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 150 stopni, piec jeszcze około 1,5 godz. - beza powinna być jasna, ale krucha i chrupiąca. 

Gotowe ciasta wystudzić.

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.

Krem wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim, delikatnie docisnąć.

Wstawić na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc) do lodówki. 

 z bezą i kremem z mascarpone

niedziela, 28 sierpnia 2016

Dziś dokładnie mija 8 lat od chwili, kiedy pierwszy raz zobaczyłam moją Córeczkę!

Jak ten czas leci...

Specjalnie na przyjęcie urodzinowe przygotowałam taki oto torcik:)

Złożoną z dwóch kółek ósemkę, udekorowałam masą cukrową.

W środku delikatny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i malinową frużeliną.

Do przygotowania tego tortu podwoiłam składniki, podaję wersję podstawową, na zwykłą tortownicę średnicy ok 26cm.

dekorowany masą cukrową 

składniki:

ciasto:

8 jaj

2 łyżki zimnej wody

2 szkl cukru

1,5 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz:

1/2 szkl herbaty

1 łyżeczka cukru

frużelina:

300 g malin (mogą być mrożone)

1 łyżka cukru

duża łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka żelatyny

krem:

500 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki (30%)

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

do dekoracji:

krem maślany

masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu)

 

 

 

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty.

 

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.

Mąkę rozpuścić w 1/4 szkl wody. 

Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż puszczą sok i zaczną wrzeć na wlać rozprowadzoną mąkę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

Odrobinę malinowego sosu połączyć z żelatyną, rozprowadzić, połączyć z resztą sosu, wymieszać, wystudzić.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone.

 

W gorącej herbacie rozpuścić cukier, ponczem nasączyć pierwszy blat ciasta. 

Następnie wyłożyć 1/2 malinowej frużeliny i 1/2 kremu serowego.

 

Przykryć drugim blatem, kolejno naponczować, wyłożyć resztę frużeliny i kremu.

Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić.

z malinową frużeliną i kremem z mascarpone

 

Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce.

Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego, sprawdzonego przepisu. Barwiłam ją jadalnymi barwnikami. Łodyżki wycinałam nożykiem do pizzy, kwiatuszki wycinałam specjalnymi foremkami. 

Całość spryskałam jadalnym brokatem.

dekorowany masą cukrową

niedziela, 29 maja 2016

Ciasto ze szczególną dedykacją i najlepszymi życzeniami na Dzień Mamy!

Jak już wcześniej pisałam, mam chwilowo unieruchomioną rękę, prawą...

Zamarzyło mi się ciasto, ale trzeba było zrobić takie, które wymaga jak najmniejszego wysiłku.

Mogę oczywiście liczyć na pomoc mojej nieocenionej Ośmiolatki, ale wymagać zbyt dużo i od niej się nie da. Na szczęście mam również moją ukochaną "Kasię", ten robot potrafi zdziałać cuda.

I tak, wspólnymi siłami zrobiłyśmy taki oto sernik, w wersji "de luxe" możnaby powiedzieć:) 

Łatwy w przygotowaniu, wymaga jednak nieco czasu.

Kruchy spód, warstwa sernikowa, truskawki w galaretce, krem z mascarpone i na końcu beza!

Bardzo dekoracyjny, smaczny, wysoki niczym najlepszy tort, i to całkiem duża blacha ciasta - jest czym dzielić.

Z pewnością zapamiętam i wykorzystam przepis jeszcze nie raz, jedyne, co zrobię inaczej, to zmniejszę ilość białek do bezy; chciałabym, żeby była niższa i bardziej chrupiąca.

z truskawkami, galaretką i bezą 

składniki:

beza:

1 szkl białek

1 szkl cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

ciasto "kruche":

1,5 szkl mąki pszennej

125 g margaryny

3 żółtka

2 łyżki cukru pudru

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

5 jajek

3/4 szkl cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

łyżeczka ekstraktu waniliowego

krem:

330 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

1 duża łyżka cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

ponadto:

świeże truskawki

galaretka o smaku truskawkowym

 

Białka na bezę ubić pod koniec dodając cukier, mąkę i ocet.

Pianę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, suszyć bezę do chwili aż jej wierzch będzie chrupiący, lekko popękany (przy tej ilości białek trwało to ok 2 godzin).

Po wyjęciu z piekarnika wystudzić, dopiero potem delikatnie odciągnąć papier.

 

Składniki na ciasto posiekać na kruszonkę. Kruszonkę wsypać do woreczka, wstawić na godzinę do lodówki.

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) włożyć do misy miksera, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

 

Kruszonkę wysypać równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (taką samą, w jakiej piekliśmy bezę), lekko docisnąć.

Na wierzch wylać masę serową.

Blaszkę przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec ok godzinę. Następnie wystudzić.

 

Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu. Truskawki pokroić na plasterki. 

Kawałki truskawek rozłożyć na serniku, wylać tężejącą galaretkę, wstawić do lodówki do zastygnięcia.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone.

Krem rozsmarować na galaretce.

Na wierzch wyłożyć bezę.

z kremem mascarpone, truskawkami i galaretką

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2016

niedziela, 10 kwietnia 2016

Uwielbiam serniki, ale ten jest po prostu rewelacyjny!

Gdyby odbyło się losowanie na najlepszy sernik na świecie, za tym podniosę w górę obie łapki!

Większość zna i ceni smak tiramisu: biszkopty aromatyzowane kawą i amaretto, przekładane delikatnym kremem z mascarpone i kakao.

Pyszne - prawda?

A jeśli dodać do tego idealnie kruche ciasto i aksamitną, waniliową warstwę serową?

To już po prostu poezja smaku.

Do tego wygląda zachwycająco!

Pracę nad jego przygotowaniem najlepiej rozłożyć na dwa dni.

z kremem mascarpone, kawą i amaretto 

składniki:

ciasto:

100 g zimnego masła

2 żółtka

150 g mąki pszennej

30 g cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

200 g cukru

5 jaj

budyń waniliowy 

krem:

400 ml śmietany kremówki

500 ml sera mascarpone

2 łyżki cukru pudru

łyżeczka ekstraktu z wanilii

ponadto:

kilkanaście podłużnych biszkoptów

kakao gorzkie

1/2 szkl mocnej, słodkiej kawy

100 ml amaretto

 

Masło posiekać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Dodać żółtka i cukier, wyrobić gładkie ciasto. 

Odłożyć na godzinę do lodówki.

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną blaszkę. 

Wierzch posypać warstwą kakao (najlepiej za pomocą sitka).

Wyłożyć masę serową. Wierzch przykryć folią aluminiową.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 30 minut, po czym temperaturę obniżyć do 160 stopni i piec jeszcze ok 30 minut.

 

Sernik po upieczeniu trzymać jeszcze ok godziny w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć, wystudzić.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i ekstrakt waniliowy.

Wymieszać z serkiem mascarpone.

 

Część kremu rozsmarować na serniku.

Amaretto wymieszać z kawą, w mieszance moczyć biszkopty, układać ciasno na kremie.

Oprószyć kakao.

Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Wyciskać na biszkoptach dekoracyjne rozetki.

Przechowywać w lodówce.

 

Przed podaniem wierzch oprószyć kakao.

z mascarpone, kawą i amaretto

sobota, 27 lutego 2016

W cotygodniowej akcji "Ciasto na niedzielę" mamy aktualnie temat Wypieki z białek.

Ponieważ u mnie w lodówce ciągle zalegają jakieś białka, chętnie biorę udział w akcji, mam nadzieję, że pojawi się wiele fajnych pomysłów na wypieki z ich udziałem.

Jeśli i Wy poszukujecie podobnych, zapraszam do: Dagmary, Doroty, Magdaleny, Joanny S., Joanny D., Doroty L., Eli, Ewy, Anny, DorotyG., Iwony, Joanny D., Ewy R., Iwony Katarzyny, Bożeny

A u mnie w temacie tort prowansalski.

Szukając inspiracji, właściwie od niechcenia zerknęłam do odziedziczonej po Babci książeczki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" autorstwa Jana Czernikowskiego, z 1987r.

Nie spodziewałam się, że znajdę tu aż tyle fajnych "białkowych' przepisów! Do jednego z ciast potrzeba aż 38(!!!) białek - może kiedyś się skuszę i taki upiekę...Z pewnością zaś jeszcze nie raz tu zerknę:)

Trudny miałam wybór, ale zdecydowałam się ta ten; prowansalski tort.

Bezowo-migdałowe, cienkie i zwarte blaty przełożone migdałowym kremem.

Przepis oryginalny zakładał przygotowanie kremu na bazie masła, z dodatkiem migdałowego olejku. Zamieniłam go na delikatny krem na bazie serka mascarpone, aromatyzowany amaretto, leciutki i smaczny. Świetnie komponuje się z kruchymi, lekko gorzkimi migdałowymi blatami.

migdałowy z mascarpone 

składniki:

blaty:

200 g migdałów

300 g cukru pudru

10 białek

sok z jednej cytryny

krem:

250 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

łyżka cukru pudru

3 łyżki amaretto

ponadto:

50 g ciemnej, gorzkiej czekolady

2 łyżki mleka

 

Wysuszone migdały zmielić dość drobno. wymieszać z połową cukru pudru.

Białka ubić (dodałam szczyptę soli) na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z migdałami.

Masę podzielić na pół, wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam w dwóch jednakowych tortownicach, na dwóch poziomach piekarnika, z termoobiegiem). 

Blaszki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, po 10 minutach obniżyć temperaturę do 160 stopni, piec blaty około 1,5 godz.

Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić od papieru.

 

Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder.

Mascarpone wymieszać z amaretto.

Obie masy delikatnie połączyć. 

Kremem przełożyć bezowe blaty.

 

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polać nierównomiernie wierzch ciasta.

Przechowywać w lodówce.

migdałowy z mascarpone

niedziela, 07 lutego 2016

W niedzielne przedpołudnie chciałam zaprosić wszystkich na taki pyszny torcik.

Nazwa nasunęła mi się sama, kiedy kosztowałam pierwszy kawałek tej słodkości.

Ferrero rocher - czekolada, orzechy i chrupiące wafelki - prawda, że to właśnie mamy na myśli, kiedy wspominamy te małe, przepyszne czekoladki?

To również cechy charakterystyczne i tego torcika.

Pisałam kiedyś, że dostałam od sąsiada ogromny zapas orzechów włoskich, zużywamy je po troszku, szukam wciąż nowych pomysłów na ich wykorzystanie.

W lodówce stała cała szklanka białek (żółtka wykorzystałam wcześniej), nie chciałam, żeby się zmarnowały, musiałam coś wymyślić.

Takie blaty piekłam już do torcika orzechowo-dyniowego, był pyszny i elegancki. 

Przygotowałam krem z serka mascarpone, z dodatkiem nutelli (a właśnie, świętowaliście 5 lutego międzynarodowy dzień nutelli?;) i pokruszonych wafelków.

Wyszło słodko i pysznie. 

Nie da się zjeść dużo na raz, ale mały kawałeczek do herbatki lub kawy będzie idealny!

Przypomnę jeszcze, że ferrero rocher pojawiło się już kiedyś na moim blogu w postaci sernika bez pieczenia, zainteresowanych odsyłam tutaj

z orzechami, z mascarpone, z nutellą

składniki:

bezy:

1 szkl białek

1 szkl cukru

300 g zmielonych orzechów włoskich

szczypta soli

krem:

400 ml śmietany kremówki

250 g mascarpone

2 łyżki kremu czekoladowego (typu nutella)

2 wafelki czekoladowe (moje góralki)

do dekoracji:

kakao

kilka połówek orzechów

 

Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec partiami dosypując cukier.

Następnie delikatnie wmieszać orzechy.

Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi, wypełnić je pianą, wyrównać.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. 

Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, suszyć bezy ok 75 minut.

Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić papier.

 

Śmietanę ubić na sztywno. Wafelki zetrzeć na tarce.

Mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym, dodać śmietanę i wafelki, wymieszać.

 

Kremem przełożyć bezowe krążki, udekorować wierzch i boki tortu.

Górę posypać kakao i udekorować orzechami. 

z orzechami, z mascarpone, z nutellą 

  Stop marnowaniu żywności

czwartek, 31 grudnia 2015

Czy Wy również w okresach jesienno-zimowych wspomagacie swoją odporność racząc się herbatą z miodem i cytryną? Najszybszy i bardzo smaczny sposób na to, by się rozgrzać i poprawić sobie humor! Mając pod ręką kubek takiej właśnie gorącej i pachnącej herbaty wymyśliłam i upiekłam tort.

Pyszny i orzeźwiający tort, u mnie we wspaniałej, zimowo-sylwestrowej kreacji. 

Śniegu nie ma, więc chociaż śmietanowe zaspy zrobiłam:) do tego kolorowe, cukrowe konfetti!

W środku skrywa się mięciutki biszkopt z odrobinką maku, przełożony kwaskowatym lemon curd i miodowym kremem z masła i serka mascarpone.

Całość obłożona grubą warstwą kremu śmietanowego.

Jeden z najsmaczniejszych tortów, jaki kiedykolwiek zrobiłam.

Boki ozdobiłam w formie "łusek", ciekawy efekt uzyskany za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i deserowej łyżeczki (zainteresowanych odsyłam na youtube).

w śmietanowych łuskach 

składniki:

ciasto:

6 jaj

2 łyżki zimnej wody

1 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżki maku

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

lemon curd:

2 cytryny

1/2 szkl cukru

2 jajka

2 łyżki masła

krem miodowy:

100 g masła

250 g serka mascarpone

6 łyżek miodu

krem śmietanowy:

250 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

ewentualnie:

kolorowe "confetti" cukrowe

do nasączenia:

1/2 szkl naparu zielonej herbaty z miodem i cytryną

 

Jaja ubić z cukrem i wodą, delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mak.

Wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja śr. 24cm).

Piec ok 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Wystudzić, przekroić na trzy równe krążki.

 

Wycisnąć sok z cytryn, wlać do miseczki. Dodać cukier, miseczkę postawić nad kąpielą wodną (uważać, by dno miski nie dotykało lustra wody).

Mieszać aż cukier się rozpuści.

Następnie dodać pokrojone w kawałeczki masło i roztrzepane jajka.

Mieszać do czasu uzyskania gładkiego, lśniącego kremu. Wystudzić.

 

Masło utrzeć na puch, dodając po łyżce miód.

Następnie delikatnie wmiksować serek mascarpone.

 

Pierwszy krążek biszkopta ułożyć na paterze, nasączyć herbatą, wyłożyć połowę kremu cytrynowego i połowę kremu miodowego.

Przykryć drugim krążkiem, ponownie nasączyć herbatą, nałożyć curd i krem.

Przykryć ostatnim krążkiem, schłodzić.

 

Śmietanę ubić dodając cukier puder i sok z cytryny.

Częścią kremu wysmarować wierzch i boki tortu. Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.

Począwszy od dołu dekorować boki i wierzch tortu. 

Miejscami obsypać cukrowym confetti.

zdobiony w łuski z bitej śmietany

  Herbaciane inspiracje

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów