w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: slodkości

niedziela, 04 września 2016

Często przerabiam znane i lubiane przepisy tak, by bardziej odpowiadały moim gustom, upodobaniom moich bliskich, tudzież aktualnym grymasom:)

Tak było w przypadku tego ciasta.

W ogrodzie Taty zebrałam sporo pysznych, pachnących malin, chciałam upiec jakąś słodkość z ich dodatkiem.

Początkowo chciałam połączyć je z kremem kokosowym, ponieważ jednak wykorzystałam już wcześniej kokos do przygotowania innego wypieku zaczęłam się zastanawiać, jaki inny krem byłby odpowiedni, pomyślałam o kajmaku, o kajmakowym kremie i o marlence właśnie.

Widywałam na wielu różnych stronach ciasto "marlenka", podobało mi się i chciałam takie zrobić, ale nie bardzo chciało mi się piec wielu cieniutkich miodowych blatów...

Uprościłam sobie pracę i zamiast wałkować i piec wiele cieniutkich blatów upiekłam trzy grubsze, przełożone malinową frużeliną i kremem z dodatkiem kajmaku są pyszne!

Wierzch posypałam kawą inką

 miodowe ciasto z kremem karmelowym i malinami

składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

200 g cukru

200 g margaryny

2 jajka

2 łyżki miodu

2 łyżki mleka

2 łyżeczki sody

krem:

500 ml mleka

budyń waniliowy

łyżeczka mąki ziemniaczanej

łyżeczka mąki pszennej

puszka masy kajmakowej (najlepsza z Gostynia)

frużelina malinowa:

250 g malin (mogą być mrożone)

łyżeczka cukru

łyżeczka żelatyny

łyżeczka mąki ziemniaczanej

ponadto:

odrobina kawy inki do posypania wierzchu

 

Miód i sodę rozpuścić w ciepłym mleku.

Mąkę przesiać, posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.

Podzielić na 3 części.

Każdą rozwałkować, w tej samej natłuszczonej blaszce upiec kolejno trzy jednakowe blaty (po ok 20 minut, w temperaturze 180 stopni).

 

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać od czasu mieszając. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do malin, ugotować kisiel.

Odrobinę gorącego sosu malinowego wlać do napęczniałej żelatyny, wymieszać, wlać z powrotem do malin, odstawić do wystudzenia.

 

Budyń i obie mąki rozrobić w 1/2 szkl mleka. Pozostałe mleko zagotować, na wrzące wlać mleko z mąkami, ugotować gęsty budyń, wystudzić.

Masło trzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu a następnie również po łyżce kajmak.

Z kremu odłożyć 2 łyżki pozostały podzielić na dwie równe części.

 

 

Pierwszy blat ciasta posmarować połową malinowej frużeliny, wyłożyć pierwszą część kremu, przykryć kolejnym blatem, rozsmarować resztę frużeliny, drugą część kremu i rzykryć ostatnim blatem.

Lekko docisnąć, rozsmarować odłożony wcześniej krem.

Wierzch za pomocą sitka oprószyć kawą inką.

miodowe ciasto z kremem karmelowym i malinami

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów