w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: serniki

sobota, 13 maja 2017

Wczoraj mój Tato miał urodziny. 

Zwykle z okazji urodzin przygotowuje się torty, jednakże ponieważ okoliczności nie sprzyjają imprezowaniu zrezygnowałam z upieczenia takiego.

Ponieważ jednak chciałam jakoś uczcić ten dzień specjalnie na tę okazję upiekłam sernik.

Nie taki zwykły, to prawdziwy sernik w wersji de luxe!

Pyszne, kruche ciasto na spodzie, masa serowa z dodatkiem serka mascarpone, masa krówkowa, banany oraz krem na bazie serka mascarpone zwieńczony płatkami migdałów.

Wygląda wspaniale, smakuje - słyszałam - obłędnie:)

Upiekę sobie podobny, gdy tylko będę mogła sama spróbować:D

z masa krówkową i bananami 

składniki:

ciasto:

90 g zimnego masła

1 szkl mąki pszennej

szczypta soli

żółtko

4 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

250 g serka mascarpone

1 szkl cukru

6 jaj

budyń waniliowy

łyżeczka ekstraktu z wanilii

krem:

250 g serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

łyżka soku z cytryny

ponadto:

1/2 puszki masy krówkowej

2 banany

2 łyżki płatków migdałów

 

Masło posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. 

Wstawić na godzinę do lodówki.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie.

Rozwałkować i przenieść na dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, ponakłuwać widelcem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 minut.

 

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie, zmiksować krótko, tylko do ich połączenia. 

Masę serową wylać na podpieczony spód. Wierzch przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 160 stopni, piec ciasto ok 1,5 godziny. wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny, następnie bardzo delikatnie (z pomocą rózgi kuchennej) wmieszać mascarpone.

 

Na wierzchu sernika rozsmarować masę krówkową, ułożyć plasterki banana, następnie wyłożyć masę śmietanową. Wierzch posypać płatkami migdałów. 

z masa krówkową i bananami

sobota, 30 stycznia 2016

Taki sernik zauważyłam tutaj  i nie mogłam mu się oprzeć. 

Upiekłam bardzo podobny (zmieniłam niewiele) i już całkiem skradł moje serce.

Pyszna serowa masa, z lekkim migdałowym aromatem między dwoma warstwami niezwykle kruchego, kakaowego ciasta - brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej!

Wygląda wspaniale, ładnie się kroi, jedyną jego wadą jest, że szybko znika;)

Mam ambitny plan mocnego ograniczenia słodyczy w okresie wielkiego postu, póki więc karnawał trwa, zamierzam się "dosładzać" bez wyrzutów sumienia.

Oczywiście czymś wyjątkowym i smacznym, nie sztucznymi, sklepowymi "zapychaczami"...

z amaretto 

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej

40 g ciemnego kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

120 g cukru pudru

125 g masła

2 żółtka

110 ml jogurtu greckiego

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

300 ml jogurtu greckiego

200 g cukru

3 jajka

2 białka

20 g mąki pszennej

30 g mąki ziemniaczanej

100 ml amaretto

 

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło, posiekać.

Dodać cukier, żółtka i jogurt, szybko wyrobić ciasto.

Podzielić na 2 części, włożyć do woreczka, odstawić na 3-4 godziny do zamrażarki.

 

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. 

 

Blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą.

Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno blaszki (nie dociskać).

Wylać masę serową.

Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 16 stopni.

Piec godzinę.

Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

z amaretto

piątek, 22 stycznia 2016

Kolejny z serników tak pysznych, że nie można poprzestać na jednym kawałku.

Sernik z mocnym cytrynowym aromatem, z delikatnymi makowymi piegami:)

Zainspirowałam się tutaj

Sernik jest rewelacyjny; wizualnie i smakowo.

Jest łatwy w przygotowaniu, trzeba jednakże rozłożyć pracę na dwa dni.

cytrynowy 

składniki:

spód:

150 g ciastek maślanych

75 g masła

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

1 szkl cukru

5 jaj

1/3 szkl suchego maku

2 łyżki ekstraktu cytrynowego 

1 budyń śmietankowy

polewa:

3 łyżki lemon curd

400 ml jogurtu greckiego

2 łyżki cukru pudru

 

Trzeba zacząć od przygotowania jogurtu: durszlak dwukrotnie wyłożyć gazą, wylać jogurt, całość postawić na większą miskę tak, by serwatka swobodnie wypływała z jogurtu. Dzięki temu już następnego dnia uzyskamy gładki, gęsty, kremowy serek.

Jeżeli nie mamy lemon curd, także należy go przygotować, wg przepisu, który opisałam podczas przygotowania tortu z lemon curd i kremem miodowym

 

Ciasteczka zmielić, dodać roztopione masło, wymieszać na masę o konsystencji mokrego piasku. 

Masą wyłożyć spód tortownicy, ugnieść, odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) włożyć do misy miksera, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Wylać na ciasteczkowy spód. Blaszkę przykryć folią aluminiową, włożyć do piekarnika. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, piec sernik równą godzinę.

Po upieczeniu jeszcze godzinę zostawić ciasto w środku, następnie wyjąć, wystudzić, odłożyć na noc do lodówki.

 

Następnego dnia: serek zdjąć z gazy, dodać cukier puder i ok 3 łyżki lemon curd (do smaku).

Wymieszać dokładnie. 

Krem wyłożyć na wierzch sernika.

Udekorować jeszcze kremem cytrynowym. Schłodzić.

cytrynowy 

niedziela, 20 grudnia 2015

Sernik nie byle jaki. 

Aksamitny, wilgotny, kremowy.

Z dodatkiem słodkiego kajmaku i gorzko-czekoladowym truflowym kremem.

Poezja smaku:)

Prosty w przygotowaniu, należy jednak pamiętać, że wymaga długiego chłodzenia i pracę najlepiej rozłożyć na dwa dni.

z truflowym kremem

składniki:

spód:

150 g ciasteczek maślanych

75 g stopionego masła

łyżeczka kakao

masa serowa:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

250 ml jogurtu greckiego

5 jaj

3/4 szkl cukru

300 g kajmaku z puszki

2 duże łyżki mąki ziemniaczanej

łyżeczka ekstraktu z wanilii

krem truflowy:

200 ml śmietany kremówki

100  ciemnej, gorzkiej czekolady

 

 

Śmietanę na truflę zagotować, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Schłodzić, odstawić na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.


Ciasteczka zmielić w malakserze, dodać kakao i stopione masło, masą o konsystencji mokrego piasku wylepić dno formy. Na czas przygotowania masy serowej umieścić w lodówce.


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na dnie ustawić szeroką formę wypełnioną gorącą wodą.

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) włożyć do misy miksera, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Masę wylać na ciasteczkowy spód, formę przykryć folią aluminiową.

Formę wstawić do piekarnika, po ok 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, piec ciasto jeszcze około 50 minut.

Wystudzić w piekarniku.

Następnie kilka godzin, najlepiej całą noc trzymać w lodówce.

 

Schłodzoną śmietanę z czekoladą zmiksować do czasu powstania puszystego kremu. Część rozsmarować na wierzchu sernika, resztę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć dekoracyjne rozetki.

z kremem truflowym

Świąteczne słodkości! 2015

niedziela, 29 listopada 2015

Tym razem prezentuję nieco odmienioną wersję znanego chyba wszystkim ciasta z serem i makiem jednocześnie.

Różne są na tę "słodkość" przepisy. W większości to kruchy spód, warstwa maku i ser na wierzchu, ewentualnie jeszcze polewa, tudzież inne wykończenie wierzchu.

Moje ciasto składa się z wielu pysznych warstw, z czego ostatnia wykończona jest chrupiącą warstwą przypominającą popularne "sezamki" - dla mnie bomba!

Cały wypiek można nazwać "odwróconym" bowiem ostatecznie podaje się je "do góry nogami", dekorując polewą jego wcześniejszy spód, ułatwia to bardzo krojenie dość twardej i kruchej sezamowej warstwy.

Ciasto jest znakomite.

Bardzo eleganckie, wspaniale prezentuje się na stole.

Ciasto wygląda na bardzo pracochłonne, ale przy dobrej organizacji przygotowuje się je jednak dość szybko. Dwie warstwy wymagają pieczenia. Całość kilkugodzinnego nawilgania.

Polecam na zbliżające się święta.

z sezamkowym spodem 

składniki:

ciasto:

160 g margaryny

40 g mąki pszennej

20 g cukru pudru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

3-4 łyżki jogurtu greckiego

warstwa makowa:

3 białka

3/4 puszki masy makowej

2 łyżki miodu

szczypta soli

warstwa serowa:

500 g trzykrotnie zmielonego twarogu

400 ml jogurtu greckiego

100 g masła

4 jaja

200 g cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka ekstraktu waniliowego

warstwa sezamowa:

szklanka sezamu

2 łyżki cukru

2 łyżki miodu

100 g masła

polewa:

łyżeczka żelatyny

2 łyżki jogurtu greckiego

3 łyżki kakao

4 łyżki cukru

ponadto:

słoik kwaśnego dżemu (mój z porzeczek)

 

ciasto:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimną margaryną, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na 30 minut do lodówki. 

Po schłodzeniu podzielić na dwie części, każdą kolejno rozwałkować i wylepić dno tej samej, natłuszczonej blaszki. 

 

sezam:

Do garnuszka o grubym dnie włożyć wszystkie składniki, odgrzewać mieszając aż tłuszcz się rozpuści i wszystko ładnie się połączy.

Masę rozprowadzić na pierwszym cieście, którym wylepiliśmy dno blaszki. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 30 minut uważając, by sezam się nie przypalił. Następnie delikatnie za pomocą noża oddzielić ciasto od brzegów formy, wyjąć z blaszki, wystudzić. 

 

mak:

Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z masą makową i miodem.

Masę wyłożyć na drugie ciasto.

 

ser:

Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku. Następnie dodać resztę składników i zmiksować szybko, tylko do ich połączenia.

Warstwę serową wylać na rozłożony wcześniej mak, wierzch foremki przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok godziny. 

Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawić wewnątrz jeszcze godzinę, następnie wyjąć, na ciepłym rozsmarować dżem, przykryć drugim ciastem, upieczonym wcześniej z sezamem.

 

Całą foremkę owinąć folią spożywczą, odłożyć do wystudzenia, a następnie w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej całą noc).

 

polewa:

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić do napęcznienia.

Pozostałe składniki polewy wymieszać, podgrzewać aż połączą się w gładką masę (może lekko zawrzeć).

Kilka łyżek gorącej masy połączyć z żelatyną, rozmieszać do jej rozpuszczenia, nastęnie wlać z powrotem do reszty polewy.

Lekko przestudzić.

 

Blaszkę z ciastem odwinąć z folii, nożem oddzielić brzegi od formy, odwrócić do góry nogami i wyjąć ciasto tak, by warstwa sezamowa znajdowała się na dole.

Wierzch (uprzednio spód) polać polewą, odstawić na kilka minut do stężenia.

na sezamkowym spodzie

Moja propozycja w ramach akcji "Ciasto na niedzielę", gdzie w tym tygodniu królują wypieki z sezamem i chałwą. Dziękuję wszystkim uczestniczkom za kolejną, udaną akcję:) W tym tygodniu wspólnie ze mną w zabawie wzięły udział: DorotaJoannaDanuta, Joanna, Iwona, Dorota, Angelika, Bożena

piątek, 23 października 2015

Taki pyszny sernik! 

Elegancki i kuszący.

Wspaniały, kremowy, na cieście kruchym, a właściwie na samej kruszonce; pachnący korzennymi przyprawami, z delikatną śliwkową nutką.

Mniam:)

ze śliwką i kruszonką

składniki:

kruszonka:

250 g mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru

szczypta soli

1 jajko

1 żółtko

125 g miękkiego masła

masa serowa:

750 g trzykrotnie zielonego twarogu

1/2 szkl cukru białego

1/2 szkl cukru trzcinowego

4 jaja

1i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szkl puree z dyni

1/2 szkl śmietany kremówki

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

szczypta soli

 

Dno tortownicy (25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.

Składnik kruszonki rozetrzeć między palcami, podzielić na trzy części.

Jedną część wrzucić do tortownicy, lekko uklepać. ułożyć pokrojone w ćwiartki śliwki, posypać drugą częścią kruszonki.

Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ciasto wyjąć, temperaturę w piekarniku obniżyć do 160 stopni.

 

Pure dyniowe wymieszać ze śmietanką, ekstraktem waniliowym, cynamonem, imbirem i solą. Odstawić na kilkanaście minut.

W misie miksera umieścić ser i pozostałe składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej), zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. 

Masę serową wylać na upieczony spód, wierzch posypać pozostałą kruszonką.

Piec około 60 minut, następnie wyłączyć piecyk i pozostawić ciasto wewnątrz jeszcze godzinę.

Następnie wyjąć, pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, po czym schłodzić w lodówce minimum przez 3 godziny.

ze śliwką i kruszonką 

Jesienne słodkości!Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015

czwartek, 22 października 2015

Ostatnie maliny, na przekór pogodzie paskudnej czerwienią się jeszcze na krzaczkach w ogrodzie mojego Taty.

Nie jest ich wiele, ale żal byłoby nie wykorzystać. 

Może ktoś miałby ochotę jeszcze na takie miniserniczki?

To moja wielka miłość tego sezonu: są przepyszne, bardzo dekoracyjne, a poza tym przygotowuje się je niezwykle szybko i łatwo.

Podobne pokazywałam już tutaj. 

Póki są jeszcze świeże owoce, bardzo polecam!

z bitą śmietaną i malinami

składniki:

500 g trzykrotnie zmielonego twarogu

200 g jogurtu greckiego

1/2 szkl cukru

łyżka soku z cytryny

budyń śmietankowy

3 jajka

ponadto:

1/3 szkl słodkiej herbaty z cytryną

400 ml śmietany kremówki

duża łyżka cukru pudru (do smaku)

łyżka soku z cytryny

okrągłe biszkopty

maliny

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera, zmiksować krótko - tylko do połączenia składników.

Formę muffinkowa wyłożyć papilotkami, na dnie każdej ułożyć biszkopcik, nasączyć lekko herbatą.

Wylać masę serową (troszkę poniżej brzegu foremki), całość przykryć folią aluminiową.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.

Piec serniczki ok 20 minut.

Wystudzić na metalowej kratce. Schłodzić w lodówce.

 

Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć dekoracyjny wzorek na serniczkach najwcześniej godzinę przed podaniem.

Na wierzchu rozłożyć maliny.

z bitą śmietaną i malinami

Jesienne słodkości! 

piątek, 02 października 2015

Ciasto o wdzięcznej nazwie malinowa chmurka zna większość z nas.

W sieci mnóstwo przepisów na przeróżne jego wersje. Różne, ale niemal w każdej znaleźć można warstwę galaretki z zatopionymi weń malinami oraz biały krem z bitej śmietany, często z dodatkiem mascarpone. 

Moja wersja malinowej chmurki tutaj.

Ciacho, które chcę dziś zaprezentować podpatrzyłam w pobliskiej cukierni.

Nie znalazłam nigdzie przepisu, który by mi odpowiadał, zrobiłam więc własny mix i powstał przepis autorski.

Kruche ciasto, niewysoki sernik, maliny w galaretce, krem z bitej śmietany i mascarpone a na wierzchu chrupiąca beza! 

Mniam!!!

Ciasto nie jest trudne, wymaga jednak nieco czasu. Pracę nad jego wykonaniem można podzielić na dwa dni: pierwszego upiec sernik i bezę, kolejnego przełożyć.

malinowa chmurka 

składniki:

ciasto:

150 g mąki pszennej

100  masła

3 żółtka

30 g cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

malinowa wkładka:

ok 500 g malin (mogą być mrożone)

2 galaretki malinowe

masa serowa:

500 g twarogu sernikowego

300 g jogurtu greckiego

150 g cukru

3 jajka

duża łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka ekstraktu waniliowego

krem:

400 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2 łżki cukru pudru

łyżka soku z cytryny

beza:

3 białka

150 g cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

łyżeczka octu

szczypta soli

 

Najlepiej zacząć od przygotowania bezy: białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec partiami wsypując cukier. Na końcu dodać mąkę i ocet. Bezę rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Suszyć bezę ok godziny. Wyjąć wystudzić. 

 

Masło posiekać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno natłuszczonej blaszki (tej samej, w której piekła się beza), wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 12 minut.

 

Do misy miksera wrzucić wszystkie składniki masy serowej, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód, wierzch zabezpieczyć folią aluminiową, obniżyć temperaturę do 160 stopni. Piec ciasto ok 40 minut. Wyjąć, wystudzić.

 

Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. Dodać maliny. Poczekać aż masa zacznie się ścinać. Wyłożyć na wystudzony sernik. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Do masy dodać mascarpone, delikatnie wymieszać (nie miksować).

Krem wyłożyć na galaretkę.

 

Od bezy delikatnie odkleić papier, wyłożyć na wierzch ciasta.

Odstawić na min. 3 godz. do lodówki.

malinowa chmurka 

 Jesienne słodkości!

środa, 09 września 2015

Miniserniczki to jeden z najlepszych kulinarnych pomysłów!

Przygotowuje się je stosunkowo łatwo i szybko, wyglądają uroczo, świetnie smakują.

Trudno się oprzeć takim słodkim maleństwom:)

z bitą śmietaną

składniki:

500 g trzykrotnie zmielonego twarogu

200 g jogurtu greckiego

1/2 szkl cukru

łyżka soku z cytryny

budyń śmietankowy

3 jajka

ponadto:

1/3 szkl słodkiej herbaty z cytryną

400 ml śmietany kremówki

duża łyżka cukru pudru (do smaku)

łyżka soku z cytryny

okrągłe biszkopty

jagody amerykańskie

z jagodami amerykańskimi

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera, zmiksować krótko - tylko do połączenia składników.

Formę muffinkowa wyłożyć papilotkami, na dnie każdej ułożyć biszkopcik, nasączyć lekko herbatą.

Wylać masę serową (troszkę poniżej brzegu foremki), całość przykryć folią aluminiową.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.

Piec serniczki ok 20 minut.

Wystudzić na metalowej kratce. Schłodzić w lodówce.

 

Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć dekoracyjny wzorek na serniczkach najwcześniej godzinę przed podaniem.

Wierzch udekorować jagodami.

Przepyszne!

z bitą śmietaną na biszkoptach

czwartek, 20 sierpnia 2015

Mój sernik urodzinowy:)

Pierwszy, jaki upiekłam na warstwie okrągłych biszkoptów - ciekawe rozwiązanie, więc z pewnością wykorzystam ten pomysł jeszcze nie raz.

Eksperymentalnie postąpiłam z moim ulubionym jogurtem greckim: dzień przed pieczeniem sernika wyłożyłam go na wyścielonym gazą opatrunkową durszlaku i odstawiłam do lodówki. Przez 24 g z jogurtu wyciekała woda, dzięki temu następnego dnia miałam ok 500g gęstego, kremowego serka.


Sernik w jego dodatkiem wyszedł mega aksamitny i kremowy.

Przed przygotowaniem sernika należy pamiętać, aby koniecznie wyjąć wszystkie niezbędne składniki z lodówki min 3 godz wcześniej.

Cały zapas jagód wrzuciłam do sera, dlatego wierzch udekorowałam już borówkami amerykańskimi.

z bitą śmietaną

składniki:

1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu

800 g jogurtu greckiego

1 szkl cukru

6 jaj

2 duże łyżki mąki ziemniaczanej

sok z połowy cytryny

ponadto:

200 g okrągłych biszkoptów

1 szkl leśnych jagód 

wierzch:

330 ml śmietany kremówki

łyżka cukru pudru

łyżka soku z cytryny

borówki amerykańskie

 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na dno włożyć szeroką formę wypełnioną wodą.

Dno tortownicy (moja 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.

Na dnie ułożyć biszkopty (najlepiej 2 warstwy).

Składniki masy serowej zmiksować krótko - tylko do połączenia składników.

Do masy delikatnie wmieszać oczyszczone jagody.

Całość wylać na biszkopty.

Wierzch przykryć folią aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 160 stopni, piec sernik jeszcze ok 70 minut, następnie wyłączyć piekarnik.

W trakcie pieczenia oraz jeszcze godzinę później w ogóle nie otwierać drzwiczek piekarnika.

Dzięki temu sernik wyjdzie idealnie prosty, nie opadnie i nie popęka.

Po godzinie sernik delikatnie wyjąć, wystudzić w temperaturze pokojowej, następnie włożyć na min 3 godz. (najlepiej całą noc do lodówki).

Przed podaniem śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Wyłożyć na wierzch sernika.

Udekorować borówkami.

z jogurtem greckim i bitą śmietaną 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów