w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: jednogarnkowe

piątek, 18 listopada 2016

Przepis na to danie znalazłam w jakimś kolorowym pisemku, oglądanym przez chwilę,zupełnie przypadkowo. Zaintrygował mnie do tego stopnia, że pstryknęłam stronie fotkę, nie zapamiętałam co to za pismo. 

Sama nie odważyłabym się nazwać tego gulaszem, to po prostu smaczne i sycące danie jednogarnkowe, przypomina nieco nasze pieczone ziemniaki, ale jest szybsze do przygotowania, ponadto dodatek curry dodaje mu orientalnego smaku. 

Szybko, pożywnie i pysznie - na takie chłodne wieczory w sam raz!

z kiełbasą i boczkiem 

składniki:

800 g ziemniaków

100 g wędzonego boczku

2-3 kiełbaski myśliwskie

1 duża cebula

2 łyżki oliwy

500 ml bulionu

ząbek czosnku

łyżka mąki pszennej

sól, pieprz

curry w proszku

 

Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w plasterki, cebulę w piórka, obrane ziemniaki w grubą kostkę.

Rozgrzać głęboką patelnię (lub rondel), wrzucić boczek, smażyć mieszając aż tłuszcz się wytopi, w razie potrzeby dolać oliwę.

Do boczku dodać cebulę, posypać lekko curry, gdy cebula się zeszkli dosypać kiełbasę i ziemniaki, wymieszać, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, dolać bulion.

Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok 15 minut (do chwili aż ziemniaki zmiękną).

Mąkę rozrobić w ok 1/3 szkl wody, wlać do gulaszu.

Doprawić do smaku. Doprowadzić do wrzenia. 

Podawać gorące.

z kiełbasą i boczkiem

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Bardzo lubię brukselkę, odkąd pamiętam należała do moich ulubionych warzyw, nie rozumiem nurtu "fuj-brukselkowego" (;D) z jakim spotykam się na wielu blogach...

Aktualnie mamy łatwy dostęp do świeżych, małych kapuścianych kuleczek, możemy przygotowywać je na wiele sposobów.

Tym razem postawiłam na pożywne, smaczne i oryginalne danie, idealne na szybki obiad czy gorącą kolację.

z jajkiem sadzonym

składniki:

500 g brukselki

300 g pieczarek

300 g kiełbasy chorizo

cebula

3-4 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

jajka (po jednym na porcję)

pół łyżeczki mielonego kminku

sól, pieprz do smaku

 

Brukselkę oczyścić, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować ok 10 minut. Osączyć, przelać zimną wodą.

 

Cebulę, pieczarki i czosnek obrać, pokroić kolejno w piórka, plasterki i kosteczkę.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dodać pieczarki następnie chorizo.

Smażyć wszystko razem ok 7 minut, dodać brukselkę, wsypać kminek, smażyć kolejne 5 minut. 

Na koniec zawartość patelni rozsunąć, wbić jajka, oprószyć całość solą i pieprzem, usmażyć sadzone.

Podawać bezzwłocznie. 

z pieczarkami i jajkiem sadzonym

sobota, 25 stycznia 2014
Jarskie, rozgrzewające danie z maleńkich kapustek:)
Bardzo dobre na mrozy i chłody.
Pomidory z puszki z powodzeniem można zastąpić świeżymi, ale o tej porze roku nie polecam.
na rozgrzewkę

składniki:

500 g brukselek

puszka pomidorów bez skórki

cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

pęczek natki pietruszki

1/2 łyżeczki mielonej papryki

sól, pieprz do smaku


Brukselkę ugotować na półmiękko, osączyć.

Oliwę rozgrzać w rondlu, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Zrumienić, dodać pomidory wraz z zalewą.

 

Dusić ok 3 minut, pomidory rozgnieść widelcem.

Wrzucić brukselkę, na minimalnym ogniu dusić do miękkości.

Doprawić do smaku.

Podawać posypane natką pietruszki.

duszona w pomidorach
środa, 08 stycznia 2014

Na wielu blogach spotykam różne ciasta wg przepisów siostry Anastazji. 

Ja jeszcze się na żadne nie zdecydowałam, są raczej skomplikowane i czasochłonne, choć zapisałam sobie kilka, jakoś dotąd nie nadarzyła się odpowiednia okazja.

Za to ta zupa spodobała mi się już od pierwszego czytania. Właściwie od razu przystąpiłam do gotowania:) Lekko zmodyfikowałam przepis, teraz jest zdrowiej.

Zupa pełna pyszności, gęsta, pożywna - wygląda i smakuje raczej jak danie jednogarnkowe.

 z kiszonymi ogórkami

składniki:

300 g mięsa (u mnie karkówka)

300 g gotowanej szynki

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

kilka zielonych listków pora

3-4 ogórki kiszone

2-3 łyżki przecieru pomidorowego

1/2 szkl jogurtu naturalnego

2 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz

 

Mięso, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka.

Mięso i warzywa umieścić w garnku, dodać listki pora, zalać wodą ok 1 cm ponad ich poziom.

Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie, wyjąć pora, dodać pokrojoną w kostkę szynkę.

Zagotować, dodać ogórki starte na grubych oczkach, oraz przecier pomidorowy.

Jogurt wymieszać z mąką, dodać ok 1/2 łyżeczki soli.

Kiedy zupa ponownie zacznie wrzeć kilka łyżek wlać do jogurtu, wymieszać tak, by nie było grudek, następnie wlać do garnka z zupą.

Wymieszać, zagotować, doprawić  do smaku pieprzem, solą, ewentualnie wodą z ogórków kiszonych.

Podawać mocno ciepłe, z pieczywem, np takimi błyskawicznymi bułeczkami czosnkowymi.

danie jednogarnkowe mięsno-warzywne



niedziela, 06 października 2013

Od kilku lat hoduję winobluszcz, co roku zachwycał przecudną feerią barw, z dominującymi odcieniami złota i czerwieni. Tego roku nie będzie - zielone jeszcze do wczoraj listki dziś smętnie zwisają całkiem ścięte mrozem - żal!

Jesień...koniec lekkich obiadków i podwieczorków na tarasie...smutno...

Trzeba się przerzucić na cięższe, rozgrzewające dania.

Żeby przetrwać jakoś te chłody i smutki.

Bogracz (węgbogrács) to tak naprawdę rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często tym mianem określa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana.

Nie mam specjalnego garnka, ale i na kuchence gazowej, w szerokim rondlu udaje mi się przygotować takie pyszne danie. 

Nie nazwałabym go zupą, raczej daniem jednogarnkowym, gęstym i aromatycznym.

Wspaniała woń rozchodzi się po kuchni już od pierwszych chwil gotowania. 

 jednogarnkowe danie z mięsa i warzyw

składniki:

700 g mięsa gulaszowego (najlepsze wołowina, ale dziś u mnie był karczek wieprzowy)

100 g wędzonego boczku

1 duża cebula

4 ziemniaki

3 pomidory

1 czerwona papryka

1 marchewka

1/2 puszki zielonego groszku

5 ząbków czosnku

1/2 pęczka zielonej pietruszki

2 łyżki pomidorowego koncentratu PUDLISZKI

sól

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

pieprz do smaku

2-3 łyżki oleju

 

W szerokim garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojony na paseczki boczek, smażyć chwilę, dorzucić pokrojoną w piórka cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku.

Kiedy cebula zacznie się rumienić dodać mięso w ok 2 cm kawałkach.

Dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron, podlać taką ilością wody, by mięso było przykryte, zmniejszyć ogień do minimum, gotować około 40 minut (wołowinę dłużej), w razie potrzeby uzupełniać wodę.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki, dodać przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku, 1/2 łyżki soli i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, odstawić na kilkanaście minut.

Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Do prawie miękkiego mięsa dodać marchewkę, następnie po około 10 minutach ziemniaki.

Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodać pomidory, pokrojoną w paseczki paprykę i paprykę w proszku.Gotować aż warzywa zmiękną.

Dorzucić groszek oraz koncentrat pomidorowy.

Zagotować, doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.

jednogarnkowe danie z mięsa i warzyw

Przepis zgłaszam do konkursu:



niedziela, 28 lipca 2013

Jak dla mnie ta "zupa" to raczej danie jednogarnkowe, pyszne, kremowe, sycące, rozgrzewające.

Do panujących ostatnio upałów nie bardzo pasuje, ale fasolka kusiła wypróbowaniem przepisu:) 

Przygotowałam nieco "odchudzoną" wersję, przepis podstawowy z książki Anny Teklics "Kuchnia węgierska"

z fasolką szparagową i żeberkami

składniki:

350 g żeberek bez kości

1 duża cebula

200 g fasolki szparagowej

300 g ziemniaków

3-4 łyżki oleju

liść laurowy

1/4 łyżeczki mielonego kminku

1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki 

ostra papryka, sól, pieprz do smaku

150 g jogurtu greckiego (w oryginale była kwaśna śmietana)

 

Cebulę pokroiłam w piórka, zrumieniłam na rozgrzanym oleju, dodałam pokrojone w kawałki mięso, obsmażyłam chwilę, dorzuciłam paprykę, kminek, liść laurowy, posoliłam, zmniejszyłam ogień do minimum, dusiłam od czasu do czasu mieszając.

Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę, fasolkę oczyściłam, poobcinałam końce, pokroiłam na ok 3 cm kawałki. Warzywa włożyłam do czystego garnka, zalałam taką ilością wody, żeby warzywa były przykryte, posoliłam, ugotowałam na półmiękko.

Ponieważ z moich żeberek wytopiło się sporo tłuszczu, wyjęłam je łyżką cedzakową i osączyłam na papierowym ręczniku, tłuszcz z garnka wylałam, ponownie wsadziłam mięso, wlałam warzywa razem z wodą, w której się gotowały, wymieszałam, doprowadziłam do wrzenia.

Gotowałam do miękkości, doprawiłam ostrą papryką i pieprzem.

Kilka łyżek gorącego płynu z zupy połączyłam z jogurtem, tak "zahartowany" wlałam do garnka.

Kiedy zupa znów się zagotowała była gotowa.

 z ziemniakami, fasolką szparagową i żebrekami

 Warzywa Strączkowe - edycja letnia Fasola w letniej odsłonie

sobota, 15 czerwca 2013

Zakochałam się ostatnio w potrawach jednogarnkowych.

Nie wymagają dużego nakładu pracy, oszczędzają czas i energię, można je przyrządzać z wielu składników, smakują pysznie.

To danie powstało spontanicznie - miałam niezapowiedzianych gości, zajrzałam co mam w lodówce i wrzuciłam do garnka.

Wszystkim smakowało, polecam więc:)

z młodą kapustą, ziemniaczkami i pomidorami

składniki:

600 g medalionów z indyka

główka młodej kapusty

600 g młodych ziemniaków

500 g pomidorów

duża cebula

3 łyżki oliwy

gałązka lubczyku

sól, pieprz do smaku

 

Mięso oprószyć solą i pieprzem.

Ziemniaki obrać, pokroić w ok 0,5 cm plastry.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Kapustę poszatkować.

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ósemki.

W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, krótko obsmażyć z obu stron.

Na mięso układać kolejno cebulę, ziemniaki, kapustę i pomidory.

Z wierzchu posypać solą i pieprzem, położyć lubczyk.

Podlać ok 1/2 szkl. wody.

Przykryć, dusić na małym ogniu ok 30 minut.

z młodymi warzywami



wtorek, 28 maja 2013

Czasem przydaje się przepis na szybkie, smaczne i pożywne danie.

Ten zdecydowanie taki jest.

Soczyste mięso z dodatkiem świeżych warzyw i ziół, pycha!

 z ziemniaczkami i młodą kapustką z ziołami

składniki:

ok 600 g filetów z uda kurczaka (może być filet z piersi, ale mięso z ud jest bardziej soczyste i moim zdaniem w tym daniu znacznie lepsze)

ok 500 g młodych niedużych ziemniaczków

1 duża marchew

młoda kapustka

pęczek świeżych ziół (kolendra, mięta, melisa, lubczyk, oregano, zielona cebulka)

2 łyżki oliwy 

mały kubek jogurtu naturalnego

sól, pieprz do smaku

 

Mięso umyć, podzielić na nieduże porcje.

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, smażyć kilka minut, odwrócić na drugą stronę.

Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaczki.

Na nich równomiernie rozłożyć startą na tarce o dużych oczkach marchewkę.


Następnie wrzucić poszatkowaną kapustę.

Posypać posiekanymi ziołami.

Przykryć, dusić około 20 minut, w razie konieczności dolać odrobinę wody.

Jogurt wymieszać z przyprawami, kiedy ziemniaki będą już miękkie wlać jogurt, potrząsnąć patelnią, przykryć i dusić jeszcze 2-3 minuty.

z ziemniaczkami i młodą kapustką z ziołami

 Zielnik Kuchenny 2013 

 

wtorek, 14 maja 2013

Słońce świeci, bzy pachną słodko, pszczoły rozkosznie brzęczą - wiosna!

Na talerz aż pchają się świeże, pachnące, chrupiące warzywa.

Przygotowane w jednym garnku więc i zmywania nie będzie dużo, pyszne, pachnące, zdrowe - ideał :)

z polędwiczką wieprzową

składniki:

500 g polędwicy wieprzowej

500 g młodych ziemniaczków

1 młoda cukinia

1/2 brokuła

1/2 główki młodej kapusty

2 łyżki zielonego pesto

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

sól, pieprz do smaku


Polędwiczkę pokroić w 1 cm plastry, lekko rozbić nasadą dłoni.

Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki.

Cukinię umyć i wraz ze skórką pokroić w 5 mm plastry.

Brokuł podzielić na różyczki.

Kapustę poszatkować.

W szerokim rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić obrane i zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku.

Włożyć plastry mięsa, smażyć krótko z obu stron, wyjąć, odłożyć.

Wrzucić ziemniaki, smażyć ok 5 minut, wlać ok. 1/2 szklanki wody, przykryć, dusić na małym ogniu ok. 15 minut, od czasu do czasu potrząsając naczyniem.

Dodać brokuł, po około 5 minutach cukinię i kapustę.

Dusić pod przykryciem jeszcze ok 5 minut.

Dodać pesto, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na wierzch ułożyć polędwiczki.

Przykryć, trzymać na ogniu jeszcze ok 5 minut.

z polędwiczką wieprzową jednogarnkowa potrawa

czwartek, 11 kwietnia 2013

Próbowałam obliczyć, ile lat temu miałam przyjemność pracować sezonowo z Panią Lusią...wyszło mi, że 6.

Wiele się od niej nauczyłam, jest mądrą, pełną energii i optymizmu osobą. Z kimś takim czas w pracy płynie błyskawicznie:)

Od niej przepis na tę paellę, czekał 6 lat na wypróbowanie, troszkę po swojemu zmieniłam wyszło bardzo dobre. 

z mięsem, warzywami i żurawiną

składniki:

500 g mięsa wieprzowego gulaszowego

1 duża cebula

200 g mrożonej mieszanki chińskiej 

2 szklanki ryżu 

garść suszonej żurawiny

3-4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

1/3 łyżeczka chili 

4 łyżki oliwy 

 

Ryż zalać wrzątkiem (na oko, tak, żeby cały był pod wodą), przykryć, odstawić.

Pokrojone w kostkę mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć ok 15 minut.

Wrzucić mrożone warzywa, oraz przyprawy, smażyć jeszcze ok 3 minut.

Wrzucić ryż razem z resztą wody, jeśli nie została wchłonięta i czosnek. Wyrównać powierzchnię.

Dolać wrzątku tyle, aby było 1 cm nad poziom potrawy.

Wrzucić na wierzch suszoną żurawinę (nie mieszać).

Przykryć, trzymać na maleńkim ogniu do czasu, aż płyn zostanie wchłonięty. 

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów