w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: zioła

poniedziałek, 15 lipca 2013

Cukinię ubóstwiam wręcz, pod każdą postacią. 

Pomidory zasmażone z czosnkiem i bazylią tworzą przepyszny sos, który pasuje do wielu dań.

Ser mozarella rozpuszcza się pod wpływem ciepła potrawy.

Gruby makaron zaspokoi nawet największy głód.

Wszystko razem - moja propozycja na szybki, smaczny obiad albo ciepłą kolację.

z cukinią, pomidorami i mozarellą

składniki:

250 g makaronu rurki w trzech kolorach

2 młode cukinie

3 pomidory

125 g mozarelli 

3 ząbki czosnku

listki z 2-3 gałązek bazylii

4 łyżki oliwy

sól, pieprz

 

Makaron ugotować al'dente. 

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.

Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cukinie pokroić w 5 mm krążki, posypać solą i pieprzem grillować chwilę z obu stron.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pomidory i czosnek, chwilę smażyć mieszając, dorzucić pokrojone drobno listki bazylii.

Następnie dodać makaron i krążki cukinii.

Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, podgrzewać jeszcze około 3 minut.

Dodać pokrojoną mozarellę, wymieszać, zdjąć z ognia, od razu podawać.

z grillowaną cukinią, serem mozarella, pomidorami

czwartek, 11 lipca 2013

Mój debiut w tej kwestii.

Bardzo lubię miętę, teraz świeże listki są pod ręką, ale chciałabym móc wykorzystywać ten naturalny aromat o każdej porze roku.

Stąd od kilku dni u mnie szaleństwo miętowe:D

"Robią się" ekstrakt miętowy, likier miętowy i kostki lodu z miętą.

No i gotowe stoją buteleczki z syropem.

Przepis dostałam od znajomej, nieco inny od tych, które spotkałam na blogach. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że długo utrzymuje świeżość i nie wymaga przechowywania w lodówce. 

Póki co testuję, w przyszłym roku będę już wiedziała, czy tak jest istotnie:)

przechowywany bez lodówki

składniki:

1 i 1/2 szkl wody

2 i 1/2 szkl cukru

świeża mięta ok 7-10 młodych łodyg z liśćmi

 

! i 1/2 szkl cukru zalewamy wodą, wstawiamy na ogień, mieszamy aż cukier się rozpuści, doprowadzamy do wrzenia.

Miętę "miętosimy" w dłoniach i wrzucamy do garnka (im więcej, tym wyraźniejszy smak, ale gałązki powinny być przykryte płynem).

Gotujemy około 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia, cały czas pod przykryciem.

Z zimnego syropu wyjmujemy gałązki i liście mięty, dokładnie wyciskając.

Płyn ponownie stawiamy na ogniu, dosypujemy pozostałą szklankę cukru, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 2-3 minuty.

Wrzącym syropem napełniamy dokładnie wymyte i wyparzone buteleczki.

Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Po wystudzeniu odstawiamy.

miętowy

wtorek, 09 lipca 2013

Przepis na tę pyszną, aromatyczną zupę znalazłam przeglądając czasopisma w poczekalni u dentysty:D

Oczywiście musiałam polegać na swojej pamięci, więc przygotowałam ją bezzwłocznie po powrocie do domu.

Spodobał mi się pomysł pieczenia pomidorów z ziołami.

Mój ogródeczek ziołowy jest w pełnym rozkwicie więc pachnące gałązki i listki wykorzystuję w kuchni na każdym niemal kroku, podobnie zresztą jak odkryty zupełnie niedawno olej rzepakowy.

Zupa jest obłędna, właściwie z tradycyjną pomidorówką niewiele ma wspólnego.

Pachnie pomidorami i czosnkiem, jest gęsta, aksamitna, do tego chrupiące, czosnkowe grzanki mmmm - pycha!!!

Kolejny przepis zgłaszam do konkursu:  

BLOGERZY KOCHAJĄ OLEJ RZEPAKOWY

z pieczonych pomidorów

składniki:

500 ml bulionu warzywnego lub warzywno - mięsnego

1 kg pomidorów

1 główka czosnku

1 cebula

pęczek ziół różnych (bazylia, oregano. lubczyk)

olej rzepakowy

bagietka

sól, pieprz do smaku

 

Pomidory pokroić na ćwiartki, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową, posypać posiekanymi ziołami, między pomidorami poukładać czosnek w łupinkach, polać całość około 4 łyżkami oleju rzepakowego.

Piec około 40 minut w temperaturze 160 stopni.

z olejem rzepakowym i ziołami

 pieczone z ziołami i olejem rzepakowym

W szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić posiekaną cebulkę, zrumienić.

Dodać bulion, zagotować.

Wrzucić pieczone pomidory. 

Gotować 4-5 minut, zdjąć z ognia, zmiksować. 

Przetrzeć przez sito (aby pozbyć się resztek skórek).

Bagietkę pokroić w kromki.

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, obsmażyć kromki krótko z obu stron.

Posmarować grzanki wyciskanym wprost ze skórki czosnkiem.

Od razu podawać.

z pieczonych pomidorów

niedziela, 07 lipca 2013

Po zrobieniu ostatniego tortu zostało mi sporo białek.

Nie chciałam, żeby się zmarnowały, zrobiłam więc torcik, który z pewnością smakowałby mojej Mamie :*

Ciasto improwizowane, wyszło przepyszne, wbrew moim obawom wcale nie za słodkie.

Chrupiące bezowe krążki przełożone bitą śmietaną z dodatkiem karmelowych okruszków, zwieńczone smacznymi, soczystymi owocami, do tego listki orzeźwiającej melisy - uczta dla oka i dla podniebienia!

z bitą śmietaną z pokruszonym karmelem

składniki:

bezy (u mnie dwa krążki bo tyle na raz mogłam upiec w piekarniku;D):

szklanka białek

szczypta soli

280 g cukru pudru 

nadzienie:

400 ml śmietany kremówki

100 g cukru

150 g truskawek

150 g jagód

garść listków melisy lub mięty

 

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Wciąż ubijając dodać cukier puder.

Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować dwa jednakowe koła (u mnie średnica 26 cm).

Wyłożyć po połowie masy białkowej na oba koła, uformować łopatką zgrabne krążki.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec (a właściwie suszyć) jeszcze około 1,5 godziny.

Studzić w uchylonym piekarniku.

Cukier roztopić w rondelku, mieszać aż powstanie gęsty, bursztynowy karmel (uwaga, będzie bardzo gorący!). Wylać na arkusz papieru do pieczenia, cienko rozsmarować. Pozostawić do wystygnięcia, następnie połamać na niewielkie kawałki.

Mocno schłodzoną śmietanę ubić, dodać pokruszony karmel. 

Owoce i zioła umyć, osuszyć, truskawki pokroić w ćwiartki.

Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, wyłożyć na niego po 1/2 śmietany, owoców i ziół.

Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę śmietany i owoców, udekorować listkami.

Chłodzić minimum godzinę w lodówce.

z bitą śmietaną i owocami

Truskawkowy zawrót głowy 2013

środa, 03 lipca 2013

To sałatka pełna niecodziennych połączeń i smaków.

Świeże warzywa, kasza jaglana i sos na bazie oleju rzepakowego, z miodem i cytryną - pycha!

Mój kolejny przepis do konkursu:


„BLOGERZY KOCHAJĄ OLEJ RZEPAKOWY”

 

 z kaszą jaglaną i ziołami

składniki:

mix sałat z rukolą (może być tylko rukola)

100 g kaszy jaglanej

ogórek szklarniowy

2 pomidory

spora marchew

pęczek rzodkiewek

po kilka gałązek świeżych ziół, koniecznie bazylia, mięta, szczypiorek, inne wg uznania, dodałam też melisę, oregano i koperek.

50 ml oleju rzepakowego

sok i skórka z 1/2 cytryny

łyżka wody

łyżka miodu

sól, pieprz do smaku

 

Olej, sok z cytryny, wodę i miód wymieszać dokładnie, dodać sól, pieprz i skórkę otartą z cytryny, sos odstawić na kilka minut.

Zioła posiekać.

Kaszę ugotować wg. przepisu na opakowaniu.

Do gorącej kaszy dodać zioła i 1/2 sosu. Wymieszać, przykryć. Odstawić do wystygnięcia.

Pomidory pokroić w kostkę, marchew obrać, pokroić w półplasterki, podobnie rzodkiewki i ogórek.

Na dno salaterki wyłożyć sałatę, dodać pozostałe warzywa, polać resztą sosu, wymieszać.

Dodać kaszę z ziołami, ponownie, delikatnie wymieszać.

Odstawić na co najmniej 20 minut do lodówki.

z kaszą jaglaną

 Zainspiruj się kaszą! Zielnik Kuchenny 2013

wtorek, 02 lipca 2013

Taki dżem pachnie letnim ogrodem cały rok!

Jest wspaniały: rubinowo-czerwony, z dużymi kawałkami owoców, w sam raz słodki, z lekką nutką mięty.

Idealny do kanapek, deserów, wypieków.

Zresztą, nie ma co gadać, trzeba spróbować.

Jakiś czas temu przeżywałam dylemat: smażyć dżemy pół dnia, naturalnie, ale ryzykując, że przy okazji pozbędę się wszystkich witamin, czy też użyć sztucznego, błyskawicznego "ulepszacza", dzięki któremu owoce zachowają witaminy, część miąższu i smak.

W ogóle to nie lubię ulepszaczy, ale w dżemach robię wyjątek.

Przygotowuję je błyskawicznie,używam fixów typu 3:1 - owoce łączę z niewielką ilością cukru.

Pierwszy raz przy przygotowywaniu dżemu dodałam do truskawek mięty, efekt niesamowity. Zaryzykuję stwierdzenie, że to najlepszy dżem, jaki udało mi się zrobić:)

Proporcje na 4 słoiczki.

niskosłodzony, z miętą

składniki:

1 kg truskawek

2 duże gałązki mięty

2 torebki mięty suszonej

1 fix do dżemów typu 3:1 (użyłam dżemixu Delecty)

330 g cukru


Dokładnie umyłam i wyparzyłam słoiczki. Odłożyłam w suche miejsce.

Owoce umyłam, wrzuciłam do garnka, lekko zgniotłam (tłuczkiem do ziemniaków), 

Wymieszałam z fixem, garnek wstawiłam na mały ogień.

Dodałam całe gałązki i torebki mięty.

Garnek wstawiłam na ogień, doprowadziłam do wrzenia od czasu do czasu mieszając.

Gotowałam ok 3 minut, po tym czasie wyjęłam miętę, porządnie odciskając.

Dodałam cukier, wymieszałam, ponownie zagotowałam.

Trzymałam na ogniu jeszcze 2 minuty.

Zdjęłam z ognia i mieszałam do czasu, aż zniknęła piana.

Gorącym dżemem napełniałam słoiki, mocno zakręcałam, odwracałam do góry dnem.

Gdy wystygły dżem był gotów.

Jeśli słoiczki są dobrze przygotowane dżem utrzymuje się spokojnie aż do następnego lata!

z truskawek i mięty



 

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Lawenda w moim ogródku kwitnie już fioletowo, cudnie!

Od zeszłego roku miałam ochotę na przygotowanie takiego pachnącego, zachęcająco wyglądającego smarowidełka:)

Dziś - mimo braku czasu - wreszcie się zdecydowałam.

Kilka minut pracy i już.

Aromatyczne masełko, pełne lawendowych drobinek, na świeży chlebek idealne!

Próbowaliśmy różnych wariantów, moim zdaniem najpyszniej smakuje kanapeczka z masłem lawendowym i zielonym ogórkiem. 

lawendowe

składniki:

100 g masła

2 łyżeczki kwiatów lawendy

spora szczypta soli


Miękkie masło zmiksować z dodatkiem soli i lawendy.

Uformować kulę bądź przełożyć do miseczki.

Schłodzić.

Gotowe:)

z kwiatami lawendy

 



Kwiatożercy 2013Zielnik Kuchenny 2013

Tagi: zioła
20:55, 6niebo , inne
Link Komentarze (1) »
piątek, 07 czerwca 2013

Wreszcie można poszaleć truskawkowo - pyszne, soczyste, czerwone owoce uśmiechają się do nas z koszyków:)

Na otwarcie sezonu był u mnie koktajl - robicie prawda? Świeże owoce rozgniecione widelcem, jogurt naturalny i odrobina cukru - pycha!

Dziś nieco ambitniejsza propozycja:

tartaletki z ciasta owsianego, z kremem mascarpone i truskawkami w czekoladzie



Rozkosz dla podniebienia, zabójstwo dla talii...

z serkiem mascarpone i truskawkami w czekoladzie

składniki (na 20 sztuk):

ciasto:

125 g masła

50 g płatków owsianych

50 g brązowego cukru

170 g mąki

krem:

200 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

dodatkowo:

20 szt truskawek średniej wielkości, z szypułkami

200 g mlecznej czekolady

3 łyżki mleka

 

Masło wymieszać z płatkami, mąką i cukrem, szybko zarobić ciasto, odłożyć na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na 20 części, wylepić nimi natłuszczone foremki.

Piec ok 10 minut, aż lekko się zrumienią, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Wystudzić spody w foremkach, następnie ostrożnie wyjąć.

 

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka (najlepiej w kąpieli wodnej).

Umyte i osuszone truskawki złapać za szypułkę, zanurzać w czekoladzie, odstawić do zastygnięcia.

Pozostałą czekoladę rozsmarować na dnie każdej tartaletki.

 

Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone, delikatnie wymieszać. (Nie słodzić).

Krem wyłożyć na przygotowane spody.

Udekorować czekoladowymi truskawkami.

z czekoladą, truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone

Jedno popołudnie słoneczka i moja różyczka zakwitła - nastraja optymistycznie taki widok.

 

Chciałam jeszcze pokazać zrobiony wczoraj przeze mnie wianek - w deszczu zrywałam roślinki - "...pierwociny zieleni tego roku, młode pędy zbóż, trawy, zioła i kwiaty..."  - prawie wszystkie z mojego ogródka:) 

A w kuchni, podczas wicia pachniało - mmm! Jednym z najlepszych pomysłów, jakie miałam było założenie w zeszłym roku ziołowego ogródka! Mało jest rzeczy, którymi zachwycać możemy się wszystkimi na raz zmysłami...

Teraz już, poświęcony wianek zawisł na honorowym miejscu przy drzwiach wejściowych, tuż obok wielkanocnej palmy.

z traw, ziół, zbóż i kwiatow

1 , 2 , 3 , 4 , 5
 
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów