w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: zioła

piątek, 12 maja 2017

Pomysł na lekkie, smaczne i pożywne danie. 

Koperek i natka pietruszki nie tylko nadają pyszny zapach i smak, ale i cieszą oczy świeżą, wiosenną zielenią.

w sosie koperkowym 

składniki:

500 g mielonego mięsa drobiowego

jajko

czerstwa kajzerka

2 łyżki bułki tartej

cebula

pęczek natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

ponadto:

mąka pszenna

2 szkl bulionu

 

Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.

Dodać do mięsa razem z jajkiem, posiekaną cebulą i pietruszką, bułką tartą oraz przyprawami.

Wyrobić gładką masę.

Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie pulpety, obtaczać w mące.

Wrzucić do wrzącego bulionu, gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Do garnka z klopsami dorzucić koperek, wymieszać, gotować jeszcze bez przykrycia, do czasu aż sos zgęstnieje. 

 w sosie koperkowym

Danie pachnące ziołami 4

czwartek, 22 grudnia 2016

Dziś chciałam zaprezentować zupełnie inny, niecodzienny dodatek do wigilijnego barszczu; pieczone pierożki, nadziane pastą z czarnych oliwek.

Są bardzo kruche i bardzo smaczne, świetne na ciepło, a także na zimno, np z sosem czosnkowym, albo jako przekąska do wina. 

Przygotowanie pierożków jest banalnie proste i szybkie.

Do tapenady; czyli pasty z oliwek dodałam orzechy włoskie i bazylię; jest wyjątkowo smaczna.

Polecam, nie tylko na wigilię.

z tapenadą

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

100 g masła

50 g smalcu

jajko

szczypta soli

nadzienie:

3/4 szkl czarnych oliwek

3/4 szkl orzechów włoskich

5 łyżek oliwy

ząbek czosnku

łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki siekanej bazylii

sól, pieprz do smaku

ponadto:

białko

 

 Tłuszcz posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Schłodzić ok 30 minut.

 

Oliwki, orzechy, czosnek, pieprz, sok z cytryny oraz bazylię miksujemy w blenderze na jednolitą masę, powoli dodając oliwę. Doprawiamy do smaku. 


Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, na każdy nakładać łyżeczkę nadzienia.

Zlepiać brzegi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec na złoto (15- 20 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

z pastą z oliwek i orzechów

   Wytrawne potrawy wigilijne 2.Wytrawne potrawy wigilijne 2016


piątek, 30 września 2016

W tym tygodniu w ramach akcji "Ciasto na niedzielę" na wszystkich chętnych czeka nie lada wyzwanie: drożdżówka z warzywami. W akcji wzięły udział również: MalGosia

Bardzo lubię wytrawne wypieki. Od razu wiedziałam, że będę chciała się przyłączyć.

Na początku chciałam zrobić zawijane pizzerinki z jakimś fajnym nadzieniem (np takie, takie, czy takie), później pomyślałam o rollsach z ciasta drożdżowego z dynią, mmm, uwielbiam dynię, pod każdą postacią, więc moje myśli pobiegły właśnie w tym kierunku;)

Na końcu przypomniałam sobie, że zaznaczyłam kilka fajnych przepisów w książeczce wydawnictwa SBM z serii "Smaczne i zdrowe", pt. "Pizza*focaccia*bruschetta*piada".

No i znalazłam tam przepis podstawowy na focaccię, wraz z kilkoma sposobami wykorzystania, zmieniłam po swojemu, dopasowałam do gustów i zasobu spiżarni, i jest!

Żółciutka, mięciutka, pachnąca - przepyszna!

Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni zyskuje nie tylko niezwykle apetyczny żółty kolorek, ale również niesamowitą puszystość i wydłużenie czasu świeżości.

Do tego wyrazisty sos z fety i szczypiorku - prawdziwe niebo w gębie!

 

Przepis jest bardzo łatwy ale niestety bardzo czasochłonny, chwila pracy i długie godziny czekania - polecam więc tym, którzy mają minimum popołudnie wolne;)

 z suszonymi pomidorami i rozmarynem 

składniki:

500 g mąki chlebowej

ok 1/4 niedużej dyni hokkaido (tyle, żeby po ugotowaniu powstało ok 3 dużych łyżek puree)

3/4 szkl ciepłej wody

50 g świeżych drożdży

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

odrobina rozmarynu

mały słoik pomidorów w oliwie

ok 20 czarnych oliwek bez pestek

garść suszonej żurawiny

ponadto:

rozmaryn 

sól gruba do posypanie wierzchu

sos:

100 g sera feta

3 duże łyżki jogurtu greckiego

3 duże łyżki posiekanego szczypiorku

 

 

Dynię obrać, pokroić w paski, gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść widelcem dodając 2 łyżki oliwy z pomidorów. 

W ciepłej wodzie rozmieszać cukier, wkruszyć drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na ok 10 minut.

Do wciąż ciepłej dyni dodać mąkę, sól i drożdżowy rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. 

Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.

 

W tym czasie pomidory osączyć z oliwy, pokroić w paseczki.

Oliwki pokroić w plasterki.

Żurawinę namoczyć w odrobinie gorącej wody, gdy zmięknie odsączyć.

 

Do wyrośniętego ciasta dodać pomidory, oliwki, żurawinę i rozmaryn, zarobić ponownie tak, aby wszystkie dodatki ładnie wymieszały się z ciastem.

 

Prostokątną blaszkę natłuścić oliwą z pomidorów. Ciasto rozciągnąć w dłoniach dopasowując do kształtu blaszki.

Wierzch posmarować oliwą, na całej powierzchni trzonkiem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia.

Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

W foccacii pogłębić zrobione wcześniej dziurki, wierzch posypać solą gruboziarnistą i igiełkami rozmarynu.

Piec ok 25 minut, aż wierzch lekko się zezłoci.

 

Fetę rozgnieść widelcem wraz z jogurtem, dodać posiekany szczypiorek, wymieszać.

 

Lekko przestudzoną foccacię podawać z serowym dipem. 

z sosem z sera feta 

poniedziałek, 01 sierpnia 2016

Delikatny, kremowy i aksamitny sernik, cytrynowy z lekką lawendową nutką i fioletowymi, jagodowymi kropeczkami.

Smaki są wyważone, żaden nie dominuje, przeciwnie - przenikają się i uzupełniają!

Sernik powinien smakować zarówno tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni, jak również tradycjonalistom.

Świetnie wpisuje się w letnie klimaty:)

Sernik przygotowałam specjalnie na przyjęcie powitalne mojej Mamy.

Piekłam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę".

Pyszne, różne i różniste serniki znajdziecie w tym tygodniu również u: Bożeny, Iwony, Dagmary, Joanny, Magdy, Lidii, Elżbiety, Eli, Danuty

 z jagodami

składniki:

spód: 

200 g ciasteczek owsianych

100 g masła

masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego

5 jaj

3/4 szkl cukru

opakowanie budyniu śmietankowego

łyżka ekstraktu cytrynowego

polewa:

50 g masła

jajko

1/2 szkl cukru

sok i skórka starta z połowy cytryny

ponadto:

2 łyżki leśnych jagód

2 łyżki świeżych kwiatów lawendy (lub łyżka suszonych)

 

Ciasteczka rozdrobnić (np. w malakserze ) na pył, masło stopić, wymieszać z ciasteczkami do konsystencji mokrego piasku. 

Masą, przypominającą nieco bułkę tartą wyłożyć dno formy pokrytej papierem do pieczenia(boki blaszki natłuścić).

Na czas przygotowania masy serowej blaszkę włożyć do lodówki.

 

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera. Zmiksować szybko (tylko do połączenia składników). Dodać kwiaty lawendy (oderwane z łodyżek), delikatnie wymieszać.

Masę wylać na schłodzony, ciasteczkowy spód.  Na wierzch powrzucać jagody.

Przykryć folią aluminiową. 

 

Na dno piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni włożyć dużą formę z gorącą wodą.

Sernik umieścić na środkowym poziomie piekarnika. Zamknąć drzwiczki, piec 10 minut.

Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec kolejną godzinę (bez zaglądania do środka.

Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w środku sernik na kolejną godzinę. 

 

Masło stopić, przestudzić.

Jajo utrzeć z cukrem, dodać skórkę i sok z cytryny oraz masło.

Ubijać na parze aż sos zgęstnieje.

Wystudzić, wylać na wierzch sernika.

 

Schłodzić przed podaniem minimum 3 godziny (najlepiej całą noc) w lodówce.

z jagodami

niedziela, 17 lipca 2016

Uwielbiam lawendę:) mam w ogrodzie kilkanaście jej krzaczków!

Ostatnio zbierałam kwiaty z których zrobiłam wiele dekoracji do domku, gdyby ktoś miał ochotę je zobaczyć, zapraszam na mój drugi, robótkowy blog:)

Upiekłam też pyszne ciasteczka z dodatkiem aromatycznych, lawendowych kwiatów.

Do przygotowania takich można użyć zarówno kwiatów suszonych, jak i świeżych, suszonych należy jednak dodać nieco więcej dla uzyskania tego samego, wyrazistego smaku.

Ciastka po upieczeniu są fantastycznie chrupiące, później nieco miękną ale nadal pozostają bardzo pyszne.

Samo ciasto jest zwarte i dość twarde, użyłam specjalnej maszynki do robienia ciastek, a nasadkę z prostokątnym, ząbkowanym otworkiem. 

Ciasteczka upiekłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę, wraz ze mną ciasteczka w tym tygodniu piekły: Marzena, Mal Gosia, Katarzyna, Bożena, Dorota, Joanna, Magdalena

 

z maszynki

składniki:

220 g masła

300 g mąki pszennej

3 żółtka

150 g cukru pudru

szczypta soli

łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżki kwiatów lawendy

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,wciąż ucierając dodać żółtka, ekstrakt i sól, na końcu mąkę i kwiaty.

Ciasto nałożyć do maszynki ze specjalną końcówką, wyciskać ciastka wprost na blachę, odcinając na odpowiedniej długości (moje ok 6 cm).

Piec ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 10-12 minut.

z maszynki

środa, 13 lipca 2016

Na przepis trafiłam przypadkiem, otwierając na chybił-trafił książkę "Okrasa kontra Pascal", nabytą kiedyś tam, dawno, w Lidlu ;D

Danie bardzo mi się spodobało, zawiera bowiem wiele rzeczy, które bardzo lubię.

Wygląda bardzo elegancko, przy tym jest łatwe i szybkie do zrobienia.

Choć przepis był właściwie na mięso z kurczaka, ja zdecydowałam się na  wersję z polędwicy wieprzowej.

Całość podana z aromatyczną kaszą i esencjonalnym sosem jest naprawdę świetna!

Polecam na lekki obiad albo ciepłą kolację!

saltimbocca 

składniki:

mięso:

polędwica wieprzowa

szynka dojrzewająca w długich, wąskich plastrach

ser pleśniowy

kilka listków szałwii

sól, pieprz do smaku

kilka ząbków czosnku

oliwa do smażenia

kasza:

300 g kaszy jęczmiennej (użyłam orkiszowej)

3 łyżki oliwy

ząbek czosnku

kilka listków szałwii

50 ml wytrawnego wina białego

100 g suszonych pomidorów

sos:

1/2 cebuli

1/4 czerwonej papryki

ząbek czosnku

200 ml śmietany (u mnie jogurt grecki)

50 ml wytrawnego wina białego

70 g kaparów

sól

 

Polędwicę pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm, posypać solą i pieprzem.

Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki.

Szałwię umyć.

Na każdy plaster mięsa ułożyć kilka plasterków czosnku i liść szałwii, zawinąć w plaster szynki, spiąć wykałaczką.

saltimbocca11

Na patelni rozgrzać oliwię, włożyć mięso, obsmażyć po kilka minut z obu stron. Zdjąć z patelni, delikatnie wyjąć wykałaczkę. Kawałki mięsa przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdy nałożyć plaster sera, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 5 minut.

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i listki szałwii; gdy czosnek się lekko zeszkli dodać kaszę, uprażyć, wlac wino i wodę tak, by ciecz sięgała ok 1 cm ponad poziom kaszy. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum, gotować kaszę ok 15 minut, po tym czasie przemieszać, dodać pokrojone w paseczki pomidory, wymieszać, zdjąć z ognia. 

 

Cebulę, paprykę i czosnek przeznaczone na sos drobniutko pokroić. Wrzucić na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso, przesmażyć.

Dolać wino, wymieszać o dusić chwilę. Gdy wino odparuje dodać śmietanę (jogurt), posolić, dusić mieszając aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na końcu dodać kapary.

 

Kaszę wyłożyć na talerz, dodać sos oraz saltimboccę, udekorować świeżą szałwią. 

saltimbocca1

środa, 11 listopada 2015

Każdemu, komu znudził się zwyczajny ryż polecam zrobienie takiego ryżu po tajsku.

Bardzo smaczny, szybki i łatwy do przygotowania.

Aromatyczny, z dużą ilością warzyw; gdy mamy taki ryż nie musimy już się martwić o surówkę.

ryż po tajsku

składniki:

200 g ryżu

1 łyżeczka imbiru

1 papryczka chili

2 ząbki czosnku

1 łyżka sezamu

1/2 średniego pora 

1/4 główki kapusty pekińskiej

1/2 zielonej papryki

2 łodyżki selera naciowego

1 cebulka ze szczypiorem

2 jajka

3 łyżki oliwy 

1/3 szklanki liści bazylii

1/3 szklanki liści mięty

1 limonka

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przesypać do miski.

Papryczkę chili i czosnek posiekać na cienkie plasterki.

Pora, seler i kapustę pekińską dokładnie opłukać i pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulkę ze szczypiorkiem posiekać drobno.

Jajka roztrzepać w misce razem z łyżką oliwy i szczyptą soli.

Na dużą teflonową patelnię wlać resztę oliwy, wrzucić imbir, chili i czosnek, podgrzewać mieszając przez około 2 minuty. 

Dodać paprykę, seler i pora, mieszając podgrzewać kolejne 2 - 3 minuty.

Następnie dodać ryż i wymieszać, po chwili dorzucić kapustę pekińską i cebulę  mieszając podgrzewać jeszcze ok 2 minut. 

Wlać masę jajeczną, dodać bazylię i miętę, mieszać aż jajka się zetną.po czym zdjąć z ognia.

Tuż przed podaniem, już na talerzach skropić sokiem z limonki.

z warzywami

Kuchnia tajska 2015Kuchnia wegetariańska i wegańskaKuchnia tajska 2015Jesień pełna warzyw

wtorek, 03 listopada 2015

Mam tę wspaniałą sytuację, że co jakiś czas dostaję kurczaka z domowej hodowli mojego Taty.

Mięso takiego ptaka, żywionego pszenicą, kukurydzą i kuchennymi resztkami jest bardzo zdrowe i smakuje wyjątkowo.

Wiem, że nie każdy niestety ma taki luksus. 

Kurczak przyrządzony według tego przepisu pięknie pachnie; ma chrupiącą skórkę i pyszne, soczyste mięso.

Podany z ulubionymi dodatkami stanowi pyszny, wykwintny obiad. 

z czosnkiem i rozmarynem 

składniki:

kurczak

cytryna

2 ząbki czosnku

kilka gałązek rozmarynu

6 łyżek oleju z pestek winogron

łyżeczka miodu

1/2 łyżeczki soli

 

 

Cytrynę sparzyć, z połowy wycisnąć sok, drugą połowę pokroić na plasterki.

Sok z cytryny wymieszać z olejem, miodem i solą, dokładnie wymieszać.  Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, gałązki rozmarynu i plasterki cytryn, odstawić do lodówki na 15 minut.

Kurczaka umyć, podzielić na porcje, natrzeć marynatą, odstawić na minimum godzinę w chłodne miejsce.

z miodem czosnkiem i rozmarynem

Kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką (ew. można piec pod folią aluminiową).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok godziny.

z czosnkiem miodem i rozmarynem 

środa, 21 października 2015

Już trochę po czasie; do przetworów najlepiej wykorzystać świeże, aromatyczne owoce i warzywa, prosto z krzaczków. 

Kilka lat temu przygotowałam pomidorki koktajlowe w oliwie, przepis był prosty, ale słoiczki należało przechowywać w lodówce, nadawały się do spożycia tylko kilka tygodni.

Tym razem zdecydowałam się na wypróbowanie przepisu, który zakłada, że zamknięte w słoikach warzywa będą nas cieszyć co najmniej do następnych zbiorów (jeśli oczywiście nie zjemy ich wcześniej).

Nie mogłam jednakże umieścić wpisu do czasu, aż sama przekonałam się, że takie, własnoręcznie przygotowane pomidory w oliwie są naprawdę warte polecenia.

Jest to dość czasochłonne i nietanie, ale wykorzystując składniki dobrej jakości przynajmniej zyskujemy pewność, że jemy smacznie i bez zbędnych dodatków chemicznych.

Z podanej porcji wyszły mi 4 słoiczki ok 200ml.

z czosnkiem i ziołami

składniki:

2 kg pomidorów (najlepsze lima)

1/2 łyżeczki soli

4-5 łyżek octu balsamicznego

kilka ząbków czosnku

kilka gałązek rozmarynu

ok 1/2 l oliwy

 

Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni, suszyć kilka godzin, od czasu do czasu lekko mieszając, do chwili, aż będą skurczone ale miękkie. (Ja suszyłam je po ok 2-3 godz dwa dni pod rząd).

Pomidory przełożyć do miski, dodać sól i ocet, wymieszać.

Oliwę mocno podgrzać.

Do wyparzonych słoiczków wrzucić po ząbku czosnku i gałązce rozmarynu. Włożyć pomidory.

Zalać gorącą oliwą.

Zamknąć słoiczki, odwrócić do góry dnem, odstawić do wystudzenia.

z czosnkiem i ziołami

czwartek, 30 lipca 2015

Mięso kurczaka marynowane w takiej, niezwykłej zalewie nabiera niepowtarzalnego charakteru i aromatu.

Pieczenie w garnku rzymskim sprawia, że kurczak jest wyjątkowo soczysty i smaczny.

Dodanie ziemniaczków do jednego garnka oszczędza czas i energię.

Pyszny, letni obiad.

pieczony w garnku rzymskim z młodymi ziemniaczkami

składniki:

marynata:

3/4 szkl czerwonych porzeczek

2 łyżki soku z cytryny

łyżeczka sosu sojowego ciemnego

szczypta imbiru

szczypta curry

duża łyżka przyprawy do kurczaka

4 łyżki oleju 

2 ząbki czosnku

pęczek ulubionych ziół (u mnie oregano i mięta)

ponadto:

kurczak (u mnie połowa)

młode ziemniaczki

 

Porzeczki przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i olej, mieszamy delikatnie rozgniatając owoce.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno zioła.

Marynatą nacieramy kurczaka ze wszystkich stron, odstawiamy ma min 30 minut (jeśli mamy więcej czasu należy kurczaka włożyć do lodówki).

Garnek rzymski moczyć przez min 30 minut. Wodę wylać. 

Do garnka włożyć mięso wraz z marynatą, przykryć, wstawić do zimnego piekarnika.

Piec ok 1,5 godziny.

W połowie pieczenia do garnka dorzucić wyszorowane i pokrojone w mniejsze cząstki ziemniaczki (nie ma potrzeby obierania).

Na ostatnie 10 minut pieczenia można zdjąć pokrywkę, wówczas skórka kurczaka stanie się chrupiąca.

Podawać z ulubioną surówką.

 pieczony w garnku rzymskim z młodymi ziemniaczkami 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów