w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: wielkanoc

sobota, 29 kwietnia 2017

Bardzo lubię takie jaja "na kwaśno".

Wyglądają bardzo efektownie, mają ciekawy smak.

Przygotowuję marynowane jaja nie tylko na Wielkanoc, ale i na różne imprezki czy rodzinne spotkania. 

Pokazywałam już jaja w occie balsamicznym oraz jaja w buraczkach.

Tym razem skorzystałam z przepisu na jaja marynowane z czosnkiem. Część octu zastąpiłam octem balsamicznym, dzięki czemu moje jaja mają fajny beżowy kolorek - wyglądają, jakby nie były obrane ze skorupek.

Takie jaja świetnie smakują z różnymi sosami, w sałatkach, na kanapkach, a nawet w towarzystwie mięs z grilla. 

marynowane z czosnkiem 

składniki:

10 jaj

1 cebula

10 ząbków czosnku

zalewa:

1 szkl wody

1/2 szkl octu

1/2 szkl octu balsamicznego

1 łyżeczka soli

3/4 szkl cukru

po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu

3 liście laurowe

 

Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek. ułożyć s słoju.

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w krążki.

Składniki zalewy włożyć do rondla, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.

Zdjąć z ognia, wrzucić cebulę i czosnek, przykryć, odstawić na 15 minut.

Wciąż ciepłą zalewę wlać do jaj, przyłożyć pokrywką, odstawić do wystudzenia. Gdy całość wystygnie zamknąć słój, marynować min 4 dni. 

brązowe 

piątek, 21 kwietnia 2017

Choć czas na mazurki w zasadzie minął, podaję jeszcze przepis.

To bardzo pyszne ciasto; o wyjątkowej kruchości, z niesamowitą domową masą krówkową, której słodycz przełamano nieco kwaśnym dżemem.

Od dawna już naszym ulubionym mazurkiem był ten z kajmakiem, tym razem zdecydowałam się przygotować krówkę wg przepisu ze starego zeszytu Mamy i to był strzał w dziesiątkę!

Masa jest wyjątkowo pyszna, smakowała nam dużo bardziej niż puszkowy, a nawet domowy kajmak:) Przygotowuje się ją łatwo i szybko. 

Moja córcia zapytała, czy możemy przygotować i inne ciasto z taką krówkową polewą - to chyba najlepsza dla niej rekomendacja!

Jednak stare przepisy mają w sobie coś!

Z podanych proporcji wyszły mi dwa takie "jajowe" mazurki.

z domową krówką

składniki:

ciasto:

200 g zimnego masła

2 ugotowane na twardo żółtka

1/2 szkl cukru pudru

2 szkl mąki krupczatki

szczypta soli

krówka:

100 g masła

6 łyżek mleka

łyżeczka cukru waniliowego

łyżeczka kakao

3/4 szkl cukru

1 szkl mleka w proszku

ponadto:

białko

kilka łyżek kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki).

 

Mąkę posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, starte na drobnych oczkach żółtka i cukier. Wyrobić szybko ciasto. Odłożyć je na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować lekko podsypując mąką, podzielić na dwie części, z każdej odłożyć ok 1/4. Większą część rozwałkować w kształt jaja, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Z mniejszej części zrobić dekoracyjny rant, ułożyć na brzegach ciasta, porządnie posmarować rozkłóconym białkiem (z pomocą pędzelka).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 15 minut (na złoty kolor).

 

Wystudzone ciasto posmarować cienką warstwą dżemu.

 

Masło, cukier, mleko, kakao i cukier waniliowy włożyć do rondelka, podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładka, błyszcząca masa. 

Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, wsypać mleko w proszku, porządnie rozmieszać.

Krem od razu wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować.

Wierzch dowolnie udekorować, odstawić do stężenia.

z domową krówką

   Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Na koniec świąt wpadłam tutaj z kolejnym przepisem na wartą polecenia babkę

Tym razem to ciasto z dodatkiem twarogu; wilgotne, mięsiste, pyszne. 

Babka ma lekko cytrynowy posmak, długo zachowuje świeżość.

Z podanych proporcji wyjdzie jedna duża baba, albo - jak u mnie - dwie małe i jeszcze dwie malutkie :)

Na wierzch moja Córcia ukręciła królewski lukier:)

z lukrem królewskim

składniki:

2 szkl mąki

1 szkl cukru

4 jajka

250 g twarogu

2 łyżki jogurtu greckiego

125 g masła

łyżeczka proszku do pieczenia

skórka i sok z 1/2 cytryny

lukier:

1 białko

ok 1 szkl cukru

kropelka soku z cytryny

 

Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać masło, kiedy masa będzie jednolita wciąż ucierając dołożyć twaróg, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz skórkę i sok z cytryny.

Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i posypanej bułką tartą.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut (do tzw. suchego patyczka).

 

Białko utrzeć z sokiem cytryny, stopniowo dodając cukier puder aż do otrzymania odpowiedniej gęstości.

Po wystudzeniu polukrować babkę. 

z lukrem królewskim 

piątek, 01 kwietnia 2016

Bywa czasem tak, że niby nic a buzia jakoś sama wykrzywia się w podkówkę...

Pogoda nieciekawa, humor się ulotnił, na nic nie ma się ochoty, najchętniej chciałoby się zagrzebać w koc i patrzeć przed siebie zwyczajnie wprost...

Paskudne są takie dni. 

I naraz przychodzi mały Ktoś i całkiem poważnie woła: "Przytulasek na pewno Ci pomoże, uśmiechnij się, nie można być smutnym, jak się ma taką wspaniałą córeczkę..."

Fakt, nie można być przecież smutnym, człowiek uświadamia sobie, że na chwilkę zapomniał, jak wielkie szczęście ma:) 

I wówczas już z ochotą, razem, rzucamy się w wir robienia tego, co lubimy najbardziej - najprościej w kuchni:)

Wybór pada na ciasteczka, że okres wiekanocny wciąż, nadajemy im kształt jajek.

Wybieramy słoik domowej roboty brzoskwiń w syropie (te kupione, z puszki będą za duże, wówczas polecam morele).

Proszek do pieczenia i cukier wanilinowy Delecty gwarantują, że wypiek się uda i że będzie pysznie!

A kiedy ma się na stole takie fantastyczne ciacha, a przy stole zachwyconą ośmiolatkę to buziak już sam składa się do uśmiechu!

z morelami 

składniki:

200 g masła

250 g mąki pszennej

250 g twarogu

1 żółtko

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecty

łyżeczka cukru wanilinowego Delecty

ponadto:

kilkanaście połówek brzoskwiń/moreli z syropu

cukier puder do posypania

1 białko

3 łyżki mleka

 

Masło (musi być dobrze schłodzone) zetrzeć na tarce, wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać twaróg, cukier wanilinowy i żółtko, wyrobić elastyczne ciasto.

Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt, złożyć go na trzy części.

Ponownie rozwałkować, znów złożyć, jeszcze raz rozwałkować i złożyć, na końcu ponownie rozwałkować; tylko tyle, żeby warstwy się skleiły. (Dzięki tym zabiegom uzyskamy ładnie listkujące się ciasto, podobne do ciasta francuskiego).

Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, zwinąć w rulon, odłożyć do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na kilka godzin).

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, foremką w kształcie jajka wykroić parzystą ilość ciastek.

Białko roztrzepać z mlekiem.

Połowę ciastek wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, posmarować za pomocą pędzelka białkiem.

Na środku każdego układać osączoną połówkę połówkę brzoskwini.

W pozostałych ciastkach kieliszkiem wycinać kółka, układać na wierzchu ciastek tak, by brzoskwinka znalazła się "w okienku".

Delikatnie dociskać brzegi.

Wierzch smarować białkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 20 minut.

Po lekkim wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Najpyszniej smakują jeszcze ciepłe:)

z morelami

Piecz... ot tak... prosto z serca!

środa, 30 marca 2016

Przepis na podobną sałatkę wyszperałam w starym, świątecznym wydaniu gazetki "Przepisy czytelników".

Przeczytałam z przekory, będąc pewną, że ona nie dla mnie - nie jadam ryb, a wersja oryginalna była z łososiem...

Po przeanalizowaniu reszty składników uznałam jednak, że sałatka - jeśli zamienić łososia na kurczaka - może być bardzo smaczna; nie pomyliłam się - jest pyszna!

Zmieniłam nieco proporcje składników, majonez po części zastąpiłam jogurtem.

Polecam, nie tylko w Wielkanoc:)

z chrzanem

składniki:

3 duże ziemniaki

5 jaj

4 ogórki kiszone

cebula

podwójna pierś kurczaka

sól

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

2 łyżki tartego chrzanu

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

do dekoracji:

świeża zielenina, np rzeżucha

 

Składniki sosu wymieszać, na czas przygotowania sałatki odłożyć do lodówki.

 

Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić, pokroić w kostkę.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę.

Jaja ugotować na twardo, obrać, również pokroić w kostkę.

Podobnie pokroić ogórki i cebulę.

Składniki sałatki wymieszać wraz z sosem.

Schłodzić.

Przed podaniem posypać siekaną zieleniną.

 z chrzanem

wtorek, 29 marca 2016

Święta, święta i po świętach...jak mówią niektórzy.

Jeśli o mnie idzie; dziś jeszcze mam wolne:)

Od jutra rzucam się w wir pracy, zapowiada się jej dużo, przyjdzie mi się zmierzyć z wieloma różnymi wyzwaniami; trzymajcie proszę kciuki, żeby jakoś poszło!

Póki co - ponieważ wcześniej jakoś nie zdążyłam- wrzucać będę tutaj kolejno kilka przepisów na świąteczne potrawy, przygotowane przeze mnie w tym roku. Może ktoś skorzysta bez okazji, może spróbuje zapamiętać i odnaleźć przed następną Wielkanocą.

Dziś chlebki upieczone specjalnie do święconkowego koszyczka; szczególnie świątecznego charakteru nadaje im dodatek żurku do ciasta; dzięki temu mają smak zbliżony do chleba pieczonego na zakwasie; ich miąższ jest zwarty ale mięciutki.

Pieczone z mieszanki mąki pszennej i żytniej, na świeżych drożdżach, ładnie wyrosły.

Szczególnego uroku dodaje im wykonanie gwiaździstych nacięć na wierzchu i obsypanie mąką.

Z podanych proporcji wyszły mi dwa chlebki o średnicy ok 12 cm.

na żurku

składniki:

2 - 2 1/4 szklanki mąki chlebowej (moja mieszanka pszenno-żytnia)

1/4 szkl ciepłego mleka

1 łyżka oliwy z oliwek

2/3 szklanki zakwasu żurku (sama woda, bez mąki)

1  łyżeczka cukru

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

ponadto:

mąka do oprószenia

 

 

Drożdże wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i mlekiem.

Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

 

Mąkę wraz z solą wymieszać w misce, dodać zaczyn i oliwę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto pod przykryciem odłożyć w ciepłe miejsce na ok godzinę.

Po tym czasie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić, uformować dwa okrągłe bochenki. 

Odłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kolejne 40 minut do napuszenia.

Każdy wyrośnięty bochenek oprószyć mąką i delikatnie naciąć na wierzchu.

 

Chlebki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 20 minut, aż delikatnie się zrumienią z zewnątrz.

 na żurku

wtorek, 07 kwietnia 2015

Jaja marynowane w occie balsamicznym podbiły już dawno moje serce.

W tym roku, kilka dni przed świętami zdecydowałam się na wypróbowanie nowej, tym razem fioletowej wersji marynowanych jajeczek.

Głównym składnikiem przygotowanej przeze mnie zalewy jest kiszony z buraczków barszcz.

Jajeczka wyszły śliczne i pyszne!

Rewelacyjnie smakują z przeróżnymi sosami.

 marynowane w buraczkach

składniki:

10 jaj ugotowanych na twardo

1 szklanka buraczanego zakwasu 

zalewa:

1 szkl wody

1/2 szkl octu

2 łyżki cukru

płaska łyżeczka soli

po kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy

2 liście laurowe

kilka goździków

 

Składniki zalewy umieścić w garnku, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

Dodać zakwas buraczany, wymieszać, wystudzić.

W dużym słoju umieścić obrane jajka. Zalać zalewą, słoik zakręcić.

Odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. Im dłużej poleżą, tym kolor będzie bardziej intensywny.

marynowane

Wielkanocne Smaki - edycja VWegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja VNiedocenione Jajko

sobota, 04 kwietnia 2015

Zdrowych, spokojnych i wesołych

Świąt Wielkanocnych życzę:)

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki...

Z pewnością robiliście już różne ciasta ze stopionym tłuszczem-prawda?

Ja również, zawsze po stopieniu masła bądź margaryny należy je lekko przestudzić.

A tutaj, zupełnie nieoczekiwanie do ciasta dodaje się bardzo gorącą margarynę.

Stąd ta śmieszna nazwa - gorąca babka:)

Sama babeczka jest bardzo smaczna, wilgotna, mięciutka, z lekko cytrynowym aromatem.

 marmurkowa 

składniki:

1 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

250 g margaryny

1 szkl cukru

5 jajek

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

skórka starta z cytryny

2 łyżki kakao

ponadto:

tłuszcz i bułka tarta do foremki

polewa czekoladowa

lukier

czekoladowe jajeczka

 

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Jajka miksujemy z cukrami, dodajemy mąki i skórkę startą z cytryny.

Margarynę roztapiamy, doprowadzamy do wrzenia i taką, gorącą wlewamy do ciasta cały czas miksując. 

3/4 ciasta wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki.

Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, jeszcze raz krótko miksujemy, wykładamy na wierzch ciasta. 

Patyczkiem do szaszłyków delikatnie mieszamy.

Pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po wystudzeniu dekorujemy polewą czekoladową, jajeczkami i odrobiną lukru.

waniliowa

Babki Wielkanocne 2015Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V

piątek, 03 kwietnia 2015

Z kuchni unosi się apetyczny zapach pieczonego ciasta.

Mała umalowana po nos pokazuje kolejną ozdobioną przez siebie pisankę.

Hmmm, zaraz Święta:)

Wśród przedświątecznego zamieszania znalazłam jeszcze kilka chwil i na prośbę Córci uszyłam małego świątecznego króliczka.

bawełniana szyta ozdoba świąteczna

Prototypem dla niego były króliczki, z jakich składa się mój wielkanocny koszyczek.

wielkanocna szyta ozdoba świąteczna

Użyłam bawełnianych tkaninek i atłasowych wstążeczek.

Oczka i pyszczek wyhaftowałam czarną mulinką.

szyta ozdoba świąteczna

Króliczek póki co wisi na gałązce naszej palmy.

bawełniana szyta ozdoba

A Maleńka klaszcze w dłonie i woła: mamusiu, jeszcze tylko potrzebny nam baranek...

czwartek, 02 kwietnia 2015

"Kocie oczka" siostry Anastazji dziś u mnie w wyjątkowym, świątecznym wydaniu.

Pyszne kruche ciasteczka wycięte foremką w kształcie jajka, przełożone jasnym dżemem, oprószone cukrem pudrem.

Wyglądają ślicznie, smakują bosko!

Pękam z dumy - tylko zarobiłam ciasto, resztą zajęła się już moja Córcia:) 

z pomarańczowym dżemem

składniki:

250 g mąki pszennej

150 g masła

80 g cukru pudru

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ponadto:

dżem pomarańczowy (mój z dyni)

cukier puder

 

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, posiekać z masłem.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki.

Wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wykrawać foremką ciasteczka.

W połowie ciastek kieliszkiem wyciąć kółka.

Piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Przestudzić.

Całe ciastka smarować dżemem, przykrywać ciastkami z dziurką.

Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem. 

z dżemem pomarańczowym

Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne WypiekiWielkanocne Smaki - edycja V

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów