w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: gruszki

poniedziałek, 07 listopada 2016

Kolejne słoiczki znalazły się w mojej spiżarni:)

Tym razem przygotowałam bardzo jesienny, aromatyczny i pachnący dżem z dyni i gruszek, z dodatkiem przypraw korzennych.

Dżemik ma bardzo fajną, musowo-kremową konsystencję, jest bardzo słodki, ma lekko karmelowy smak, z wyczuwalną korzenną nutą.

Będzie się świetnie komponował z wieloma deserami.

korzenny na zimę 

składniki:

ok 1,5 kg miąższu dyni

1 kg gruszek

1 szkl cukru

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczka kardamonu

1/2 łyżeczka imbiru

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Dynię pokroić w niewielkie kawałki. Dolać ok 1/2 szkl wody dusić dynię od czasu do czasu mieszając do chwili, aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Następnie zdjąć z ognia, zblendować.

Dodać obrane i pokrojone w ok 1cm kostkę gruszki, cukier i przyprawy.

Wymieszać, ponownie postawić na ogniu, dusić do czasu, aż gruszki dżem nabierze odpowiedniej konsystencji, gruszki do tej pory niemal całkowicie się rozpadną.

Gorący dżem przekładać do czystych, wyparzonych słoiczków, zakręcać, odwracać do góry dnem, odstawiać do wystudzenia.

korzenny na zimę 

piątek, 04 listopada 2016

Dziś moja propozycja na sycącą i smaczną sałatkę w pięknych, jesiennych barwach!

Pieczony kurczak, warzywa, sos curry, a do tego miód i słodka gruszka - połączenie niebanalne, pyszne!

Dużą rolę odgrywa w niej marynowana i smażona cukinia.

Warto poświęcić trochę czasu, żeby przygotować coś tak pysznego.

z kurczakiem i gruszką 

składniki:

główka sałaty lodowej

ok 300 g pieczonego mięsa kurczaka

2 małe cukinie

2 nieduże, twarde gruszki

czerwona papryka

marynata:

łyżka miodu

3 łyżki oliwy

duży ząbek czosnku

łyżeczka kolendry

łyżeczka curry

sos:

3/4 szkl jogurtu greckiego

łyżeczka miodu

łyżka soku z cytryny

łyżeczka curry

duża szczypta pieprzu cytrynowego

 

Składniki marynaty wymieszać, odstawić na kilka minut.

Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Włożyć do marynaty, wymieszać, odstawić na ok 20 minut.

 

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku, odstawić do lodówki.

 

Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

 

Paprykę umyć, wyciąć nasiona, miąższ pokroić w paseczki. 

Sałatę pokroić w kawałki.

Mięso kurczaka pokroić w kostkę. 

 

Patelnię rozgrzać, na gorącą wrzucić cukinię wraz z zalewą, smażyć kilka minut, warzywa powinny pozostać jędrne.

Na minutę przed końcem smażenia na patelnię wrzucić gruszki, wymieszać, następnie zdjąć z ognia, wystudzić. 

 

Wszystkie składniki sałatki wymieszać wraz z sosem. 

z kurczakiem i gruszką

    Andrzejkowa uczta

poniedziałek, 18 maja 2015

Na początek troszkę o talerzu...

Moja znajoma ma niezwykłą, barwną i bardzo bogatą kolekcję wyrobów Fabryki Fajansu z Włocławka. 

Bywam u niej dość często, miałam dość czasu by dokładnie przyjrzeć się niezwykłości i misterności ręcznego wykonania, zakochałam się w tych talerzach, misach, dzbanuszkach, wazonikach i wszystkich innych rzeczach, których nie sposób zapamiętać czy wymienić.

Dość, że zapragnęłam i sama mieć COŚ takiego. Pragnienie nie było sprecyzowane, ani pilne.

Zdarzało mi się oglądać włocławkowe wyroby na allegro, ale jakoś żadne ze zdjęć nie wzbudziło mojego większego zainteresowania.

No i całkiem niedawno, zupełnie niespodziewanie na tzw "pchlim targu" udało mi się znaleźć trzy oryginalne, piękne talerze z lat 70-tych. Oczywiście nie mogłam im się oprzeć. Są moje! 

 

Dziś na jednym z nich zaserwowałam pyszne, puszyste racuszki z gruszkami.

Ciasto o tyle ciekawe, że z dodatkiem budyniu.

Oprószone cukrem pudrem, podane ze szklanką mleka - doskonałe na letni podwieczorek na tarasie.

Uwaga techniczna: należy smażyć na bardzo małym ogniu, inaczej z zewnątrz będą rumiane, ale w środku pozostaną surowe. 

na jogurcie, z budyniem 

składniki:

3 jajka

3 łyżki cukru

3/4 szkl jogurtu naturalnego

1 szkl mąki pszennej

1 budyń waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ponadto:

4 gruszki

olej do smażenia

cukier puder do oprószenia

 

Jajka utrzeć z cukrem, dodać jogurt oraz mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Odstawić na ok 15 minut.

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w niewielkie kawałki.

Wmieszać do ciasta.

Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta formując owalne racuszki.

Smażyć na małym ogniu, z obu stron na złoto.

Po wyjęciu z patelni osączyć na papierowym ręczniku.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

na jogurcie

 Wiosenne słodkości!

środa, 13 listopada 2013

Bardzo przypadło mi do gustu połączenie serów pleśniowych i gruszek.

Te smaki łączyć można w różnych daniach, np. w takiej sałatce z pysznym, miodowym sosem winegret.

O tej porze roku, kiedy gruszki najpyszniejsze szczególnie warto ją przygotować.

z gruszką i sosem winegret

składniki:

1/2 główki sałaty lodowej

pęczek cebuli ze szczypiorem

2 pomidory

ogórek zielony

twarda gruszka

100 g sera z niebieską pleśnią 

sos:

3 łyżki soku z cytryny

6 łyżek oliwy

łyżka wody

2 łyżki miodu

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać energicznie do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Odkładamy na kilkanaście minut do lodówki.

Sałatę pokroić w paseczki, ogórek i pomidor w kostkę.

Cebulkę wraz ze szczypiorem pokroić w krążki.

Gruszkę umyć, razem ze skórką pokroić w ćwierćplasterki.

Warzywa i gruszkę wrzucić do salaterki, dodać sos, delikatnie wymieszać.

Na chwilę przed podaniem sałatkę posypać pokrojonym w kostkę serem.

serem pleśniowym i miodowym sosem winegret



 

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów