w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: kalafior

poniedziałek, 08 lutego 2016

Znacie opowieść, o żeglarce, która na dnie morza białego znalazła swój największy skarb?

Nie wiem, czy całkiem tak to leciało, nie oglądam dokładnie reklam ;) na tyle tylko, żeby czasem zaczerpnąć stamtąd inspirację do przygotowania nowego dania.

Dziś proponuję więc bielusieńki krem, łagodny i aksamitny, pyszny.

Zupa podana z chrupiącym, pikantnym chorizo i natką pietruszki wygląda bardzo apetycznie, doskonale syci i grzeje.

 

 z selera

składniki:

duży seler

2-3 ziemniaki

1/2 kalafiora

cebula

100 g kremowego serka topionego

3 łyżki oliwy

100 g kiełbasy chorizo

natka pietruszki

ok 1,5 l bulionu

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.

Zrumienić na rozgrzanej oliwie.

Wrzucić pokrojony w kostkę seler, wlać ok 0,75 l bulionu.

Gotować ok 15 minut.

Dodać pokrojone w kawałki ziemniaki i kalafior.

Wlać resztę bulionu. Gotować aż warzywa zmiękną.

Zdjąć z ognia, zmiksować na gładko, dodać pokrojony w kawałki serek, doprawić do smaku.

Podgrzewać aż serek się rozpuści.

 

Kiełbasę pokroić na plasterki, wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, usmażyć na chrupiąco.

 

Krem nalewać do miseczek, podawać z chipsami i chorizo i natką pietruszki.

z selera z chorizo

czwartek, 14 stycznia 2016

Przepis na tę sałatkę rzucił mi się w oczy w jednym ze starych numerów gazetki Przyślij Przepis.

W pierwszej chwili pomyślałam, że jest beznadziejna, że potrzeba do niej strasznie dużo, bardzo różnych produktów.

Później zerknęłam do szafek i lodówki  - okazało się, że akurat wszystkie mam. Jeśli już więc mam wszystko, to czemu nie spróbować?

Sałatka dość nietypowo łączy różne smaki; makaron, smażone mięso, warzywa; jest bardzo pożywna i sycąca.

Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie kolacyjne; na przyjęciu, na które ją zabrałam zniknęła jako jedna z pierwszych.

z makaronem i mięsem mielonym 

składniki:

300 g grubego makaronu (u mnie świderki tricolore)

500 g mięsa mielonego

nieduży kalafior

główka sałaty lodowej

puszka kukurydzy

kilka kiszonych ogórków

cebula

jabłko

nieduży seler 

odrobina oleju

sos:

4 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

2 łyżka keczupu

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce.

Kalafior podzielić na nieduże kawałki, zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na ok 7 minut.

Następnie osączyć na sitku.

 

Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, osączyć na papierowym ręczniku.

 

Makaron ugotować al'dente, osączyć.

 

Seler i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

 

Cebulę i ogórki pokroić w kostkę, sałatę w piórka.

 

Kukurydzę osączyć. 

 

Składniki sałatki wrzucić do miski, dodać sos, wymieszać.

z makaronem i mięsem mielonym 

wtorek, 12 stycznia 2016

Moja Córka bardzo lubi zupy. Ostatnio jednakże, na fali "siedmiolatkowej" mody, już na sam widok większości warzyw woła: fuuuuuj!

Do szału mnie to doprowadza, nieźle się muszę nagimnastykować, żeby jadła zdrowe, różnorodne i pożywne dania.

Zapytana o zdanie zawsze wybierze rosół, zupę pomidorową lub spagettii...

Czasem na szczęście zdarza się tak - i tak było w przypadku tej zupy - że przymuszona do wzięcia do ust pierwszej porcji zaczyna wcinać aż jej się uszy trzęsą, od czasu do czasu tylko przypominając sobie, że "przecież tego nie lubi" i robiąc dla kurażu jedynie kwaśną minkę;)

Zostało mi nieco niedzielnego rosołu, w lodówce miałam sporo zielonych warzyw, to idealny sposób na zupę.

Do zupy dodałam odrobinę serka mascarpone, która została mi kiedyś przy okazji robienia jakiegoś ciasta. Nadał zupie nie tylko fajną konsystencję ale również super smak!

Bardzo polecam

z serem mascarpone 

składniki:

por (cały, i biała, i zielona część)

1/2 kalafiora

kilka brukselek

garść zielonego groszku (może być mrożony)

100 g kaszy jęczmiennej

ok 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego

1 łyżka serka mascarpone

sól, pieprz do smaku

 

Por pokroić w plasterki, kalafior podzielić na małe kawałeczki, brukselki oczyścić.

Warzywa wrzucić na wrzący rosół, gdy ponownie zacznie wrzeć dodać kaszę, gotować do miękkości, pod koniec dodając groszek.

Zupę doprawić, dodać mascarpone, mieszać aż się rozpuści, gdy zupa zacznie znów bulgotać jest gotowa.

z kaszą jęczmienną

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Znudziła się Wam zwykła zupa kalafiorowa?

Nie wiem, czy to w ogóle możliwe - mnie kalafiorowa nigdy się nie nudzi - ale jeśli, polecam zrobienie takiego kalafiorowego kremu.

Jest pyszny, gęsty i sycący.

Podany z czosnkowymi grzankami i chipsami z szynki dojrzewającej smakuje rewelacyjnie i wspaniale rozgrzewa.

zupa z grzankami 

składniki:

kalafior

por

2 łodygi selera naciowego

2 ziemniaki

ok 1 l bulionu drobiowego

sól, pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

ponadto:

kilka plasterków szynki dojrzewającej

kromki chleba tostowego

2 ząbki czosnku

łyżka masła

koperek

 

W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego w krążki pora, podsmażyć chwilkę, dodać pokrojonego w kawałki kalafiora i seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Wlać tyle bulionu, aby całkiem przykrył warzywa.

Gotować na małym ogniu ok 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną.

Zdjąć z ognia, zmiksować. 

Ponownie postawić na ogniu, doprawić do smaku, ponownie zagotować.

 

Szynkę porwać na mniejsze kawałki, uprażyć na suchej patelni.

Chleb pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wrzucić kawałki chleba, smażyć mieszając aż powstaną chrupiące grzanki.

 

Zupę nalewać do miseczek, dekorować grzankami i szynką oraz posiekanym koperkiem.

zupa z grzankami 

Zupa na jesień - edycja 2  

sobota, 30 maja 2015

Uwielbiam sałatki!

Są smaczne i zdrowe, pozwalają na dowolne łączenie ulubionych smaków, przygotowuje się je szybko i bezproblemowo.

Ta sałatka, ma szansę stać się hitem tego lata!

Łączy w sobie wiele atrakcyjnych smaków: miękki, słonawy ser, chrupiący boczek, ziarna słonecznika, świeże warzywa, aksamitny sos.

Pamiętajmy, że należy doprawić ją dopiero w ostatniej fazie, ser i wędzony boczek są bowiem dość słone, do ich smaku należy dostosować ilość użytych przypraw. 

z fetą 

składniki:

200 g sera Apetina classic

nieduży kalafior

100 g wędzonego boczku

pęczek rzodkiewek

zielony ogórek

cebula ze szczypiorem

3/4 szkl łuskanych pestek słonecznika

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka oliwy

kilka kropel soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

 

Jogurt wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny i oliwą, odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. 

Kalafior podzielić na różyczki, obgotować kilka minut w lekko osolonej wodzie. 

Słonecznik zrumienić na suchej patelni, odstawić do wystudzenia. 

Boczek pokroić w słupki, wytopić na suchej patelni, osączyć na papierowym ręczniku.

Ogórek obrać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w ok 1cm kawałki.

Ser pokroić w kostkę.

Cebulę wraz ze szczypiorem drobno pokroić.

Rzodkiewkę pokroić  półplasterki.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać sos, doprawić do smaku.

Odstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby się schłodziła a smaki "przegryzły".

z fetą i słonecznikiem

 

30 minut z Apetiną

 

poniedziałek, 24 listopada 2014

Podobne "zapiekanki", różne ich warianty, można znaleźć na wielu blogach.

Postanowiłam spróbować i ja.

Danie bardzo pożywne, łatwe do przyrządzenia, efektowne.

Smaczne i niedrogie.

U mnie podane z sosem czosnkowym,  na sałatce ze świeżego szpinaku i pomidorów.

 zapiekany z boczkiem

składniki:

kalafior

500 g mięsa mielonego

250 g pieczarek

cebula

jajko

2 łyżki oliwy

sól, pieprz do smaku

ok 150 g plasterków wędzonego boczku

3 łyżki pikantnego keczupu (mój z dyni)

tłuszcz do formy

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

łyżka majonezu

2 ząbki czosnku

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

ponadto:

200 g świeżego szpinaku

3 pomidory

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, odłożyć do lodówki na czas przygotowania reszty potrawy.

 

Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę, usmażyć na rozgrzanej oliwie, wystudzić.

Wymieszać z mięsem, dodać jajko i przyprawy.

 

Kalafior wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotować na półtwardo (ok 5 minut).

 

Masę mięsną "upchnąć" między różyczki kalafiora delikatnie je odchylając.

Całość z wierzchu posmarować keczupem.

Obłożyć plasterkami boczku.

 

Włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego z przykrywą (ewentualnie przykryć folią aluminiową).

Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Na talerzu położyć liście szpinaku i cząstki pomidorów, polać sosem, ułożyć kalafior.

Kroić jak tort.

Podawać gorące.

 na sałatce ze szpinaku, z sosem czosnkowym

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów