w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: tortilla

wtorek, 16 lutego 2016

Dziś mam przepis na rewelacyjną quesadille meksykańską.

Domowe tortille przełożone pikantnym farszem z kurczaka i warzyw, zapieczone na patelni grillowej razem z mozzarellą, podane z sosem czosnkowym.

Po prostu świetne danie!

Wygląda na bardzo skomplikowane, ale wcale takie nie jest.

z czosnkowym sosem

składniki:

tortille:

2 szkl mąki pszennej

160 ml bardzo gorącej wody

2 łyżki oliwy

duża szczypta soli

nadzienie:

podwójna pierś kurczaka 

duża łyżka przyprawy meksykańskiej

cebula

papryka

puszka czerwonej fasoli

1/3 szkl oliwy

ponadto:

natka pietruszki

ok 100 g mozzarelli

sos:

4 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka soku z cytrny

3 duże ząbki czosnku

sól, pieprz, odrobina cukru do smaku

 

Mięso pokroić w kostkę, wsypać przyprawę meksykańską, wlać oliwę, wymieszać, odłożyć na min 30 minut.

 

Mąkę przesiać, dodać sól i wodę, wmieszać łyżką, następnie dodać oliwę, wyrobić rękoma gładkie, elastyczne ciasto (będzie przyjemnie cieplutkie). Nakryć miską, odłożyć na 30 minut.

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki na czas przygotowania reszty potrawy.

 

Pietruszkę posiekać, ser zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.

 

Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, fasolę osączyć.

Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron, dodać cebulę i paprykę, smażyć kilka minut, następnie dodać fasolę, jeszcze kilka minut potrzymać na ogniu.

 

Ciasto podzielić na 8 części, rozwałkować cienkie, okrągłe placki (aby były idealne można odciąć koła, np od talerza).

Każdy placek wkładać na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Smażyć około minuty z każdej strony (na cieście powinny pojawić się charakterystyczne bąbelki).

 

Zawartość patelni rozłożyć po równo na 4 placki tortilli, posypać natką pietruszki i mozzarellą. 

 

Na wierzchu rozłożyć pozostałe placki, lekko docisnąć, aby nadzienie rozłożyło się równo.

 

Smażyć na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) po kilka minut z obu stron, aż ser się rozpuści. 

Po zdjęciu z patelni pokroić w trójkąty.

Podawać z czosnkowym sosem. 

z sosem czosnkowym

środa, 01 kwietnia 2015

Fast food w wersji zdrowej, domowej:)

Samodzielnie przygotowane placki, przepysznie nadziane świeżymi warzywami, pikantnie doprawionym mięsem i aromatycznym, czosnkowym sosem.

Pycha!

domowy fast food

składniki:

ciasto:

2 szkl mąki pszennej

160 ml gorącej wody

duża szczypta soli

2 łyżki oliwy

nadzienie:

podwójna pierś kurczaka

mix sałat

3 ogórki kiszone

cebula

papryka czerwona

kilka pomidorków koktailowych

6 łyżek oliwy

przyprawa do kebaba

sos:

400 ml jogurtu greckiego

3 duże łyżki pikantnego keczupu

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

 

 

Najpierw mięso pokroić  paseczki, posypać obficie przyprawą, wlać oliwę. Odstawić na 15 minut. 

Następnie przygotować sos: do jogurtu dodać keczup, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, doprawić do smaku, odłożyć na min kilkanaście minut do lodówki.

 

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wlać wodę, mieszać drewnianą łyżką.

Dodać oliwę i dalej zagniatać ciasto ręką - będzie przyjemnie cieplutkie, powinno być mięciutkie i elastyczne.

Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

 

Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki, pomidorki w ćwiartki.

Patelnię dobrze rozgrzać, wrzucić mięso wraz z marynatą, usmażyć od czasu do czasu mieszając. 

 

Ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, rozpłaszczać na lekko podsypanej mąką stolnicy.

Wałkować na bardzo cieniutkie placki średnicy ok 2 cm większej niż średnica patelni, na której będziemy smażyć placki.

Ciasto kłaść na rozgrzaną, suchą patelnię z teflonową powłoką.

Smażyć około minuty, aż na powierzchni pojawią się charakterystyczne bąble.

Odwrócić na drugą stronę i również smażyć chwileczkę.

 

Każdy placek posmarować łyżką sosu, nakładać porcję warzyw i mięsa, polewać jeszcze odrobiną sosu.

Składać w kopertę, podpiekać chwileczkę na rozgrzanym grillu.

z kurczakiem 

czwartek, 05 lutego 2015

Nie lubię kupnych placków tortilli. Do tej pory w różnych przepisach zastępowałam je naleśnikami.

Tym razem postanowiłam spróbować przygotować tortille sama.

To naprawdę nic trudnego.

Mąka, woda odrobina soli i nieco oliwy,  no i duża patelnia, koniecznie z teflonową powłoką nieprzywierającą.

Ciasto przygotowuje się i smaży błyskawicznie, największy wkład pracy potrzebny jest podczas rozwałkowywania cienkich placków. 

Bezwzględnie pamiętać należy, że placki, które będą się smażyły zbyt długo stracą elastyczność i będą się łamać podczas próby zwijania.

Skorzystałam z tego przepisu.

domowe pszenne 

składniki:

2 szkl mąki pszennej

160 ml bardzo gorącej wody

duża szczypta soli

2 łyżki oliwy

 

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wlać wodę, mieszać drewnianą łyżką.

Dodać oliwę i dalej zagniatać ciasto ręką - będzie przyjemnie cieplutkie, powinno być mięciutkie i elastyczne.

Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, rozpłaszczać na lekko podsypanej mąką stolnicy.

Wałkować na bardzo cieniutkie placki średnicy ok 2 cm większej niż średnica patelni, na której będziemy smażyć placki.

Ciasto kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię z teflonową powłoką.

Smażymy około minuty, aż na powierzchni pojawią się charakterystyczne bąble.

Odwracamy na drugą stronę i również smażymy chwileczkę.

domowe pszenne 

Domowy Wyrób

 

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów