w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: gofry

czwartek, 16 października 2014

Kolejna gofrowa odsłona.

Tym razem przygotowałyśmy ciasto z naszym ulubionym jogurtem greckim.

Część gofrów zjedzona od razu, reszta następnego dnia trafiła do szkolnej śniadaniówki.

 jogurtowe 

składniki:

250 ml jogurtu greckiego

250 ml mleka

300 g mąki pszennej

budyń waniliowy

3 jajka

100  cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki, zmiksować (ciasto powinno mieć konsystencję bardziej gęstą niż takie na naleśniki, w razie potrze należy dodać więcej mąki).

 

Ciasto odłożyć na około 15 minut.

 

Gofrownicę przed pieczeniem pierwszej porcji gofrów posmarować za pomocą pędzelka olejem.

 

Smażyć gofry na rumiano.

 

Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas królują serki homogenizowane i świeże owoce.

 jogurtowe

wtorek, 23 września 2014

Ranek słotny i ponury wymógł na mnie rezygnację z planowanego wyjścia po świeże pieczywo.

Nie było czym Małej napełnić śniadaniówki...

Wymyśliłam gofry.

W lodówce wciąż jeszcze mam zapas dyniowego pure, padło na szybkie gofry dyniowe.

Po wyjęciu pierwszej porcji usłyszałam: "fe, spalone":D A to tylko mąka pełnoziarnista i dodatek przyprawy do piernika oraz oczywiście dynia nadały im niecodziennej, brązowej barwy, sprawiły również, że gofry pięknie pachną.

Zaraz po upieczeniu są cudownie chrupiące z zewnątrz  mięciutkie w środku, później miękną ale i tak są smaczne.

dyniowe 

składniki:

3/4 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej

3/4 szkl mleka

jajko

1/2 szkl pure z dyni

1 łyżka cukru z wanilią

1 łyżka oliwy

1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, odstawić na 15 minut.

Gofrownicę rozgrzać, za pomocą pędzelka przed pieczeniem pierwszych gofrów posmarować lekko oliwą.

Nakładać porcje masy, piec kilka minut.

U nas podane z serkiem waniliowym, konfiturą wiśniową i malinami.

Najpyszniejsze jeszcze ciepłe.

 dyniowe

Dynia na słodko i słono Szkolne śniadania

 

niedziela, 07 września 2014

Kiedy zobaczyłam te gofry u Dorotki, od razu wiedziałam, że muszę takie zrobić. 

Dobrze się składało, bo akurat miałam cukier perłowy, brakowało tylko czasu jakoś.

W końcu u progu weekendu udało się! Przepis oczywiście troszkę sobie pozmieniałam, zmniejszyłam ilość cukru na rzecz perełek z gorzkiej czekolady.

Gofry są nieziemskie- mocno chrupiące, bardzo słodkie, z lekkim karmelowo-czekoladowym posmakiem.

Są pyszne nawet -jak nazywa moja Córcia - "puste".

Mnie najbardziej smakowały z dodatkiem jogurtu greckiego i świeżych śliwek.

Z powodzeniem można spakować je do szkolnej śniadaniówki.

Bardzo polecam:)

 drożdżowe z cukrem

składniki:

200 g masła

3 duże jajka

1/2 szkl ciepłego mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka cukru

20 g świeżych drożdży

2 szkl mąki pszennej

3/4 szkl cukru perłowego

1/4 szkl czekoladowych perełek (takich do dekoracji ciast)

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać, odłożyć pod przykryciem na około 10 minut.

Masło stopić, wystudzić.

Mąkę przesiać, dodać jajka, ekstrakt waniliowy, rozczyn i masło, wymieszać.

Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość (na około godzinę).

Kiedy ciasto podwoi objętość wsypać cukier perłowy i czekoladowe perełki, wymieszać.

Ciasto powinno być dość gęste, łyżką nabierać porcje masy, piec w gofrownicy na złoto.

Przed pieczeniem pierwszego gofra gofrownicę posmarować olejem za pomocą pędzelka, po upieczeniu gofrów czyścić ją na gorąco, papierowym ręcznikiem.

 drożdżowe z cukrem

Szkolne śniadania Z dziećmi i dla dzieci 2014

sobota, 12 lipca 2014

O tej porze roku, kiedy mamy dostęp do przeróżnych świeżych owoców gofry zdają się być deserem idealnym.

Jeśli mamy odpowiednie urządzenie, przygotowanie takich smakołyków zajmuje ledwie chwilkę.

W poszukiwaniu gofrów perfekcyjnych trafiłam na takie.

Są bardzo smaczne, zaraz po wyjęciu z gofrownicy chrupiące, chwilę później niestety już nie.

Na wierzch możemy oczywiście włożyć swoje ulubione dodatki.

My zjedliśmy je z jogurtem greckim, jagodami, sosem owocowym, cukrem pudrem i listkami świeżej mięty.

Było pysznie:)

z jogurtem owocami i miętą

składniki:

1 szkl mleka

1 szkl mąki pszennej

1/6 szkl oliwy

jajko

łyżka cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

ponadto (opcjonalnie):

jogurt grecki

świeże jagody

owocowy sos do lodów

cukier puder

listki mięty 

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mleko,  żółtko i oliwę, wymieszać. Odstawić na ok 10 minut.

Białko ubić z solą, pod koniec ubijania dodając partiami cukier.

Białko wmieszać delikatnie do reszty ciasta.

Przed pieczeniem pierwszego gofra gofrownicę za pomocą pędzelka posmarować oliwą, nakładać porcje ciasta, piec około 4 minut.

Na gofry nałożyć ulubione dodatki bezpośrednio przed podaniem.

z jogurtem owocami i miętą

sobota, 22 marca 2014

Jedyne gofry, które robią się bardziej kruche chwilę po wyjęciu z gofrownicy.

Mocno czekoladowe, z czekoladowymi drobinkami, całkiem dobrze smakują nawet "na sucho", bez żadnych dodatków.

Podane z serkiem waniliowym i owocową galaretką były przepyszne!

czekoladowe

składniki:

2 duże jajka

25 g cukru

125 g mąki pszennej

łyżka kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczka sody

szczypta soli

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

25 g stopionego masła

200 ml jogurtu naturalnego

50 g gorzkiej czekolady

ponadto (opcjonalnie):

waniliowy serek homogenizowany

owocowa galaretka (przyrządzona wcześniej)

 

Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.

Czekoladę posiekać na niewielkie kawałki.

Jajka ubić z cukrem, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy, delikatnie wymieszać.

Kolejno, delikatnie mieszając dodać suche składniki, masło, na końcu czekoladę. 

 

Gofrownicę rozgrzać, przed pieczeniem pierwszego gofra delikatnie natłuścić (pędzelkiem umoczonym w oleju). Nakładać po dwie łyżki ciasta, piec gofry kilka minut. 

 

Podawać z waniliowym serkiem i owocową galaretką.

 

czekoladowe

Waniliowy Weekend V

poniedziałek, 30 września 2013

Jak to mówią - na drugą nóżkę;)

gofry drożdżowe

Ich przygotowanie wymaga dość dużo czasu, ale są tak pyszne, że nie warto marudzić.

Wspaniale wyrastają, są niezwykle chrupiące, rozpływają się w ustach.

Pysznie smakowały z serkiem waniliowym i brzoskwiniami.

drożdżowe

składniki:

250 g mąki pszennej

1/2 szkl oleju

2 jaja

25 g świeżych drożdży (1/4 opakowania)

łyżka cukru

duża szczypta soli

około 250 ml mleka

łyżka aromatu waniliowego

 

1/2 szkl mleka lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier, wymieszać i pozostawić do "wyburzenia".

Resztę mąki przesiać, wbić jaja, dodać olej, sól, aromat i drożdże; miksować dodając tyle mleka, aby otrzymać ciasto o konsystencji gęstej śmietany (bardziej gęste niż na naleśniki).

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Przed pieczeniem pierwszego gofra posmarować gofrownicę olejem, wlać 2-3 łyżki ciasta, piec około 3-5 minut.

drożdżowe



niedziela, 29 września 2013

Wzięłam wreszcie od mamy starą, dawno nieużywaną gofrownicę.

Wstyd - moja Córka nie pamięta, żebym kiedyś robiła w domu gofry...

A przecież wtedy, kiedy kupiłam "sprzęt" byłam prawdziwą mistrzynią gofrowania.

Odkurzyłam i wyszorowałam urządzenie, przejrzałam stare notatki i znalazłam kilka sprawdzonych przepisów.

Na pierwszy ogień poszły gofry z płatków owsianych.

Gdyby nie dodatek bitej śmietany możnaby je nazwać dietetycznymi;)

Cóż, u nas śmietanowo-owocowa rozpusta, każdy zaś może gofry jadać jak chce.

 z płatków owsianych

składniki:

200 g płatków owsianych

4 jajka

100 g masła

łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki wody

1/2 łyżeczki soli

 

Masło stopić. 

Żółtka oddzielić od białek.

Płatki wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło i wodę, zmiksować.

Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z resztą składników.

Gofrownicę lekko posmarować olejem (użyłam do tego pędzelka),nakładać 2-3 łyżki ciasta, piec gofry 3-5 minut.

 z płatów owsianych

Gofry mają fajny smak, są bardzo chrupiące. Można je podawać z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, owocami, różnymi sosami, posypkami - z czym dusza zapragnie:)



Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów