w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: pieczarki

wtorek, 18 kwietnia 2017

Taki pasztet to świetna alternatywa dla jego mięsnego odpowiednika. 

Znacznie lżejszy, bardzo smaczny.

Najlepszy z kromką świeżego chleba i posiekanym szczypiorkiem.

wielkanocny 

składniki:

10 ugotowanych na twardo jaj

2 jaja surowe

400 g pieczarek

pęczek młodej cebuli ze szczypiorem

młoda cukinia

200 g żółtego sera

3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

 

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać pieczarki, dusić  kilka minut, następnie dorzucić cukinię, trzymać na ogniu aż woda odparuje.

 

Jaja i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekany szczypior, przestudzone pieczarki z cukinią i pozostałe składniki.

 

Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki.

Piec ok godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

z cukinią

   Pieczarkowy Tydzień 2017Pieczarkowy Tydzień 2017

środa, 15 lutego 2017

Od dłuższego już czasu miałam ochotę na zapiekankę z chorizo. 

Nie miałam pomysłu, co prócz kiełbasy powinno się w niej znaleźć i tak mi schodziło aż do dziś.

Kupiłam pęczak, na opakowaniu którego nadrukowano przepis na danie z dodatkiem pieczarek i pora; zainspirowałam się, dodałam moje chorizo i zrobiłam pyszną zapiekankę:)

Najlepszą dla mnie rekomendacją dla niej był fakt, że moja córcia - która ostatnio wybrzydza okropnie przy jedzeniu, co doprowadza mnie niemal do rozpaczy! - poprosiła o dokładkę.

Jedyna uwaga: jajka powinny być mniej ścięte, przetrzymałam moją zapiekankę za długo w piekarniku - w przepisie podałam właściwy czas. 

Smacznego:)

z chorizo i pieczarkami

składniki:

200 g pęczaku

200 g kiełbasy chorizo

200 g pieczarek

1/2 pora

4 ogórki kiszone

4 jaja

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki

sól, pieprz do smaku

 

Pęczak ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

Kiełbasę, obrane pieczarki, ogórki i pora pokroić w plasterki.

 

Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić kiełbasę, smażyć mieszając aż wytopi się tłuszcz.

Wyjąć kiełbasę a na pozostały tłuszcz wrzucić pieczarki, po chwili pora, smażyć kilka minut.

 

Pęczak, kiełbasę, pieczarki z porem oraz ogórki wrzucić do miski, wymieszać, doprawić do smaku.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyrównać wierzch, zrobić cztery wgłębienia, wbić w nie jajka.

Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekać ok 15 minut; aż jajka się zetną.

Przed podaniem wierzch posypać siekanym szczypiorkiem. 

 z chorizo i pieczarkami

sobota, 29 października 2016

Niezbyt często jadamy pizzę.

Tym razem powodem do jej zrobienia stał się duży kawał wędzonego boczku, który dostałam - jakoś najbardziej smakuje mi pizza z boczkiem właśnie.

Wybrałam więc wersję - nazwijmy ją umownie - wiejską; z dodatkiem boczku, ogórka kiszonego i jajka na twardo.

W sumie na pizzę każdy może "naładować" dokładnie to, co chce. Ważne, żeby mieć dobre ciasto.

A moje dzisiejsze ciasto jest świetne!

Z dodatkiem serka wiejskiego i piwa, jest wyjątkowe w smaku, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Długo zachowuje świeżość, pizza była pyszna nawet następnego dnia, po odgrzaniu.

Przepis z książeczki z serii "Smacznie i zdrowo" pt. "Pizza*focaccia*bruschetta*piada", wyd. SBM. 

na piwnym spodzie 

składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

200 g serka wiejskiego

300 ml piwa

50 g świeżych drożdży

płaska łyżeczka soli

nadzienie:

sos pomidorowy

cebula

pieczarki

boczek

jajka na twardo

starty ser

 

Piwo podgrzać, rozpuścić w nim drożdże.

Mąkę przesiać, dodać sól i serek, następnie mieszając po trochę piwnego rozczynu drożdży.

Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. 

Pozostawić pod przykryciem godzinę.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką.

Krótko wyrobić, rozwałkować.

Przełożyć na natłuszczoną blaszkę. 

Posmarować sosem pomidorowym, nałożyć nadzienie.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Piec ok 20 minut. 

na piwnym spodzie

środa, 24 sierpnia 2016

Pomysł na porządny, treściwy, sycący i smaczny obiad, bez użycia mięsa;)

Na pomysł wpadłam przeglądając stare gazetki kulinarne, takie nadzienie proponowano w którejś z nich do naleśników. Zdecydowałam się zamknąć je w pierogach i wyszło super!

Dodatek świeżej szałwii do smażonej cebulki jest fenomenalny - bardzo polecam; również do innych dań.

z pieczarkami 

składniki:

ciasto:

3 szkl mąki pszennej

jajko

1 szkl gorącej wody

3/4 łyżeczki soli

łyżka oliwy

farsz:

300 g pieczarek

cebula

4 jaja na twardo

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oliwy

do podania:

cebula

masło

listki szałwii

 

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, lekko zrumienić, dodać pieczarki, smażyć kilka minut, wystudzić.

Jajka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do pieczarek, doprawić do smaku, wymieszać. 


Z podanych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kółka.

Nakładać farsz, formować pierogi.

Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, listki szałwii pokroić w paseczki. Cebulę, szałwię i masło włożyć na patelnię, podgrzewać mieszając aż tłuszcz się roztopi a cebula lekko się zrumieni. 

Polać pierogi tuż przed podaniem. 

z pieczarkami

czwartek, 07 lipca 2016

Uwielbiam sałatki, to, że nie ma ich na blogu zbyt wiele nie znaczy, że rzadko je robię - po prosu zwykle wrzucam do miseczki wszystko, co pod ręką,  zdarza się też tak, że sałatka znika zanim zdążę zrobić zdjęcie:D

Czasem zaś sałatka jest robiona według konkretnego przepisu, albo okazuje się wyjątkowo pyszna i warta powtórzenia - wtedy fotografuję ją (zwykle przy drugim podejściu:)) i "wrzucam" na bloga; jak tę właśnie:)

Sałatka ma niecodzienny smak dzięki pieczarkom, smażonym na oliwie oraz dodatkowi orzechów włoskich.

Polecam wybierać mix sałaty z rukolą, wówczas będzie jeszcze pyszniejsza.

z_pieczarkami_saatka

składniki:

opakowanie mixu sałat 

500 g pieczarek

125 g sera feta

2 pomidory

mały słoik zielonych oliwek

100 g orzechów włoskich

3 łyżki oliwy

sos:

3 łyżki jogurtu naturalnego

łyżka majonezu

łyżka pikantnego keczupu

łyżeczka soku z cytryny

ew sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać, spróbować i ew. doprawić do smaku.

Odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki.

 

Pieczarki obrać, pokroić w talarki, wrzucić na rozgrzaną oliwę, obsmażyć, zdjąć z ognia, wystudzić.

 

Pomidory pokroić w cząstki, fetę w kostkę.

 

Oliwki osączyć. 

 

Orzechy drobno pokroić.

 

Na dno naczynia włożyć sałatę, wylać cały sos, następnie układać kolejno: pomidory, oliwki, pieczarki, orzechy, na końcu fetę.

 z_pieczarkami_saatka1

niedziela, 24 kwietnia 2016

Nietuzinkowy sposób na danie z  mięsa mielonego.

Nadzienie z twarogu nadaje mu lekkości i niecodziennego smaku.

Sos pieczarkowy pasuje znakomicie, podkreśla charakter całości. 

Uwielbiam pieczarki, szkoda tylko, że w moim domu ja jedyna...dlatego w ostatniej chwili, ale na szczęście zdążyłam z przepisem do pieczarkowej akcji na durszlaku:)

U nas z ziemniakami i surówką, myślę, że świetnie smakowałyby również z kaszą.

w sosie pieczarkowym 

składniki:

masa mięsna:

500 g mięsa mielonego

czerstwa bułka

cebula

jajko

sól, pieprz do smaku

nadzienie:

200 g twarogu

1/2 pęczka szczypiorku

odrobina soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

ponadto:

300 g pieczarek

ok 3 łyżek mąki

oliwa do smażenia

 

Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, cebulę pokroić w kostkę, wraz z pozostałymi składnikami dodać do mięsa, wyrobić rękoma mięsną masę.

 

Twaróg pokruszyć, dodać posiekany szczypiorek i przyprawy, wymieszać.

 

Nabierać porcje mięsa, spłaszczać na dłoni, nakładać na środek porcję twarogu, sklejać formując w kształt wałeczka.

Obtaczać w mące.

 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć klopsiki ze wszystkich stron.

Na wierzch wrzucić pokrojone w ćwiartki pieczarki, podlać ok połową szklanki wody.

Dusić od czasu do czasu potrząsając patelnią do chwili, aż pieczarki zmiękną a sos zgęstnieje.

w sosie pieczarkowym

 

  Pieczarkowy Tydzień 2016

piątek, 18 marca 2016

Robiąc przedświąteczna porządki natknęłam się w swojej kuchennej biblioteczce na zapomnianą książeczkę: Barbary Adamczewskiej "Potrawy postne".

Akurat pora w sam raz:)

Przejrzałam ją więc sobie i natrafiłam na kilka ciekawych pomysłów; może uda mi się część wykorzystać w nadchodzący, ostatni tydzień postu.

Na dziś miałam zaplanowaną już wcześniej tartę; w książeczce znalazłam fajny przepis na wytrawne ciasto, z niewielką ilością mąki i kaszą manną, spodobał mi się pomysł, wykorzystałam go.

Nie zawiodłam się, ciasto wyszło bardzo dobre, delikatne i chrupiące.

Połączenie sera pleśniowego i brokułów to sprawdzony wielokrotnie duet.

Tartę podałam z kubeczkiem czerwonego barszczu, było pysznie.

Później podjadałam jeszcze na zimno i też było ok:)

z serem pleśniowym 

składniki:

ciasto:

250 g twarogu

2 łyżki kaszy manny

2 łyżki mąki pszennej

jajko

szczypta soli

nadzienie:

brokuł

125 g sera pleśniowego

200 g pieczarek

cebula

2 łyżki oliwy

sos:

250 g jogurtu greckiego

2 jajka

szczypta soli

szczypta pieprzu cytrynowego

 

Twaróg pokruszyć do miski, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto (w razie konieczności dosypać jeszcze mąki).

Ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną formę, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 10 minut.

 

Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej wody, ugotować na półmiękko, odcedzić.

Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plastry, usmażyć na oliwie.

Ser pokroić w cząstki.

 

Jogurt roztrzepać z jajkami i przyprawami.

 

Na podpieczony spód wyłożyć brokuły, pieczarki i ser.

Zalać jajecznym sosem.

Wstawić ponownie do piekarnika, piec ok 25 minut.

z serem pleśniowym 

środa, 24 lutego 2016

Jak przeczytałam tutaj: "pierogi w Niemczech często jada się nadziewane boczkiem, mięsem, mieloną kiełbasą, drobno posiekanym jajkiem gotowanym na twardo itp."

Tak więc zmiksowałam sobie te różne smaki i powstały takie oto pierożki, nadziane posiekanym mięsem z rosołu, boczkiem i gotowanym jakiem, do których dodałam jeszcze podsmażoną cebulkę oraz świeżą zieleninę.

Niemieckie pierogi (cyt.) przypominają kształtem włoskie ravioli, ale są od nich dużo większe. Rozwałkowane ciasto pokroiłam więc w prostokąty, nadziałam i posklejałam na pół, zamiast popularnych półksiężyców mam więc małe prostokąciki z falbankami po 3 stronach.

Pierożki podałam z niemieckim sosem, na który przepis - chyba z przekory - zapisałam sobie już dawno. Przepis zakładał, że sos podawany ma być do ryb duszonych lub pieczonych, a ponieważ ryb nie jadam, dopasowałam go do swoich potrzeb i gustów, i podałam do pierogów.

Wyszło przepysznie!

niemiecki sos pieczarkowy 

składniki:

ciasto:

1 szkl mąki

1 jajko

1/4 szkl wody

szczypta soli

nadzienie:

ok 300 g mięsa gotowanego (z rosołu)

50 g wędzonego boczku

2 jaja ugotowane na twardo

cebula

po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

sos:

150 g pieczarek

2 łyżki masła

łyżka mąki

250 ml rosołu

łyżka keczupu

sól, pieprz, majeranek, tymianek do smaku.

 

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, odłożyć na 30 minut.

 

Boczek pokroić w drobną kostkę, wytopić na gorącej patelni, dodać posiekaną cebulę, smażyć kilka minut (w razie potrzeby podlać odrobiną oliwy).

Wymieszać z drobno pokrojonym mięsem z rosołu oraz startym na tarce jajkiem, doprawić do smaku.

Ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, pokroić w prostokąty, na jedną połowę wykładać porcję nadzienia, składać na pół, sklejać pierożki. 

niemieckie ravioli

Pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować ok 3 min od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. 

Pieczarki obrać, drobno pokroić (starłam na tarce),  podsmażyć na łyżce masła.

Z mąki i drugiej łyżki masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym rosołem, zagotować dynamicznie mieszając.

Dodać pieczarki, dusić na małym ogniu ok 10 minut, pod koniec dodając keczup i przyprawy.

Sosem polać pierogi.

niemiecki sos pieczarkowy 

  Kuchnia niemiecka 2016

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Bardzo lubię brukselkę, odkąd pamiętam należała do moich ulubionych warzyw, nie rozumiem nurtu "fuj-brukselkowego" (;D) z jakim spotykam się na wielu blogach...

Aktualnie mamy łatwy dostęp do świeżych, małych kapuścianych kuleczek, możemy przygotowywać je na wiele sposobów.

Tym razem postawiłam na pożywne, smaczne i oryginalne danie, idealne na szybki obiad czy gorącą kolację.

z jajkiem sadzonym

składniki:

500 g brukselki

300 g pieczarek

300 g kiełbasy chorizo

cebula

3-4 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

jajka (po jednym na porcję)

pół łyżeczki mielonego kminku

sól, pieprz do smaku

 

Brukselkę oczyścić, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować ok 10 minut. Osączyć, przelać zimną wodą.

 

Cebulę, pieczarki i czosnek obrać, pokroić kolejno w piórka, plasterki i kosteczkę.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dodać pieczarki następnie chorizo.

Smażyć wszystko razem ok 7 minut, dodać brukselkę, wsypać kminek, smażyć kolejne 5 minut. 

Na koniec zawartość patelni rozsunąć, wbić jajka, oprószyć całość solą i pieprzem, usmażyć sadzone.

Podawać bezzwłocznie. 

z pieczarkami i jajkiem sadzonym

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Kupiłam tagliatelle z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wyglądał bardzo ładnie, byłam ciekawa jego smaku.

Nie chciałam "zadusić" go ciężkim, wyrazistym sosem, przygotowałam lekki dodatek w postaci kurczaka, pieczarek i rukoli.

Wyszło bardzo smaczne danie, do tego szybkie i pożywne, a przy tym nie za ciężkie:)

z kurczakiem i rukolą

składniki:

opakowanie makaronu tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim

podwójna pierś kurczaka

ok 300 g pieczarek

pęczek rukoli

odrobina soku z cytryny

oliwa

sól, pieprz do smaku

 

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, al'dente wg przepisu na opakowaniu. 

 

Kurczaka pokroić na paseczki, pieczarki w plasterki. Rukolę umyć.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, smażyć mieszając, po ok 7 minutach dodać pieczarki, smażyć jeszcze ok 7 minut., zdjąć z ognia.

 

Makaron wymieszać z zawartością patelni i rukolą. Dodać jeszcze odrobinę oliwy, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Bezzwłocznie podawać.

z kurczakiem i rukolą

 
1 , 2 , 3 , 4
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów