w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: ryż

czwartek, 30 marca 2017

Dziś propozycja na uatrakcyjnienie obiadu na bazie ryżu.

Przygotowany w ten sposób jest aromatyczny i bardzo smaczny.

Jako dodatek do mięsa idealny! 

do obiadu

składniki:

3 woreczki ryżu

3goździki

liść laurowy

po szczypcie słodkiej mielonej papryki, chili, cynamonu i kurkumy

łyżka oliwy

łyżeczka masła

1/2 pęczka natki pietruszki

1/2 czerwonej papryki

sól do smaku

 

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, do wody dodając goździki, liść laurowy i kurkumę.

Odsączyć. 

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło, gdy się rozpuści dodać pozostałe przyprawy oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę. 

Gdy papryka zmięknie dorzucić ryż, smażyć chwilę mieszając. 

Po zdjęciu z ognia dodać posiekaną drobno nać pietruszki.

Podawać bezzwłocznie, najlepiej jako dodatek do mięs. 

do obiadu

czwartek, 12 stycznia 2017

Rozmawiałam dziś z koleżanką i obie, ze zdziwieniem ale i nieco z ulgą przyznałyśmy, że ostatnio mamy wzmożony apetyt na mięso...

Może to ta aura zimowa, te mrozy wielkie tak na nas wpływają i zapotrzebowanie organizmu w tej kwestii zwiększają:)

A, że nie od dziś wiadomo, że nic tak cudownie i błyskawicznie nie rozgrzewa jak miska gorącej, aromatycznej zupy, dziś proponuję znaną i lubianą wszem i wobec pomidorówkę z ryżem, ale z niecodziennym dodatkiem mięsa mielonego.

Pożywna, gęsta, sycąca i smaczna.

Bardzo polecam:)

z mięsem mielonym i ryżem

składniki:

450 g mięsa mielonego

cebula

1,5 szkl ryżu

marchew

pietruszka 

kawałek korzenia selera

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

2 liście laurowe

4 kuleczki ziela angielskiego

125 g koncentratu pomidorowego

sól, pieprz do smaku

jogurt grecki

 

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Wrzucić mięso mielone, smażyć mieszając od czasu do czasu aż mięso zbrązowieje. Dodać ryż, wymieszać, smażyć ok 2 minut.

Dolać ok 2 l wody, dołożyć ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować, wrzucić obrane i pokrojone w kawałki warzywa korzeniowe. 

Gotować aż ryż i warzywo będą miękkie.

Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

 

Do miseczek nałożyć po łyżce jogurtu greckiego, zalać gorącą zupą, wymieszać i od razu podawać.

z mięsem mielonym i ryżem

środa, 29 czerwca 2016

Dla wszystkich, którzy lubią gołąbki, ale nie lubią tradycyjnego "zawijania" taka zupa będzie świetnym rozwiązaniem.

Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia gołąbków możemy spożytkować do przygotowania takiej pysznej, gęstej i sycącej zupy.

Jest niezwykle smaczna.

Najlepszą rekomendacją dla tej zupy jest fakt, że moja Córcia zjadła na obiad aż dwa talerze, poprosiła o podgrzanie później, na kolację i była zła, że nie zostało już nic na śniadanie, następnego dnia...

z mięsem i ryżem

składniki:

500 g mięsa mielonego

cebula

2 ząbki czosnku

marchew

pietruszka

kawałek korzenia selera

1/2 główki kapusty

150 g ryżu

koncentrat pomidorowy

liść laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

1/4 łyżeczki kminku

1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

odrobina pieprzu i chili

sól do smaku

2 łyżki oleju

natka pietruszki

 

Oliwę rozgrzać w rondlu o grubym dnie, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, zeszklić, dodać mięso, obsmażyć aż zmieni kolor.

Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dolać ok 2 litrów wody.

Kapustę poszatkować, wrzucić do zupy, dodać liść, ziele i kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 15 minut. 

 

Następnie dodać ryż, gotować całość aż warzywa i ryż będą miękkie, w razie konieczności dolewając nieco wody - zupa powinna być dość gęsta.

Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, do smaku.

 

Zupę podawać obsypaną natką pietruszki. 

z mięsem mielonym

wtorek, 02 lutego 2016

Lubicie mocne, wyraziste smaki?

Ja owszem, jesienno-zimową porą chyba nawet bardziej...

Niedawno przygotowałam na kolację paellę, z dodatkiem pikantnego chorizo. 

Pomidory w puszce zastąpiłam domowej roboty chutney'em pomidorowym.

Danie było bardzo smaczne, sycące, rozgrzewające.

Na tę chłodną i wietrzną porę w sam raz:)

z fetą

składniki:

ok 100 g kiełbasy chorizo

200 g ryżu

cebula

2 ząbki czosnku

puszka pomidorów

100 g sera feta

pęczek koperku

sól, pieprz do smaku (ostrożnie: kiełbasa jest ostra, feta słona!)

 

Kiełbasę pokroić w plasterki.

Rozgrzać patelnię, wrzucić kiełbasę, smażyć po kilka minut mieszając. Część plasterków wyjąć i odłożyć do dekoracji.

Na patelnię wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażyć aż się zeszkli.

Wrzucić ryż, wymieszać, smażyć do czasu, aż ziarenka zrobią się błyszczące.

Wlać tyle wody, aby sięgała 1 cm ponad zawartość patelni.

Gotować na minimalnym ogniu, od czasu do czasu potrząsając patelnią.

Gdy ryż wchłonie wodę dolać ponownie podobną jej ilość, wrzucić pomidory.

Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż ryż zmięknie i całość zgęstnieje.

Doprawić do smaku.

 

Danie rozłożyć na talerze, na każdą porcję ułożyć kosteczki fety i odłożone plasterki chorizo.

Posypać siekanym koperkiem.

z koperkiem i fetą

niedziela, 31 stycznia 2016

Tym razem chciałam zaprezentować wyrazistą w smaku, lekką, a przy tym sycącą sałatkę.

Łączy ona wiele różnych składników; m.in kurczaka w curry, brązowy ryż, marynowane warzywa, orzechy i słodką pomarańczę. 

Najlepiej przygotować ja wcześniej, przed podaniem potrzymać kilka godzin w lodówce, żeby smaki się "przegryzły".

Sałatka świetna na imprezę, jak i na domową kolację.

z selerem i orzechami

składniki:

podwójna pierś kurczaka

2 woreczki brązowego ryżu

słoik selera konserwowego (mój domowy)

1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich

puszka kukurydzy

pomarańcza

2-3 ogórki konserwowe

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

łyżka majonezu

łyżeczka curry

łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz, cukier do smaku

ponadto:

przyprawa curry

oliwa 

 

Mięso kurczaka pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą do kurczaka, polać oliwą, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce. 

 

Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, usmażyć na rumiano, odstawić do wystudzenia.

 

Ryż ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu, osączyć, wystudzić.

 

Seler i kukurydzę osączyć.

 

Ogórki pokroić w kosteczkę.

 

Pomarańczę wyfiletować, pokroić na cząstki.

 

Składniki sałatki wrzucić do miski, dodać sos, wymieszać.

z selerem i orzechami

  Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę II

środa, 11 listopada 2015

Każdemu, komu znudził się zwyczajny ryż polecam zrobienie takiego ryżu po tajsku.

Bardzo smaczny, szybki i łatwy do przygotowania.

Aromatyczny, z dużą ilością warzyw; gdy mamy taki ryż nie musimy już się martwić o surówkę.

ryż po tajsku

składniki:

200 g ryżu

1 łyżeczka imbiru

1 papryczka chili

2 ząbki czosnku

1 łyżka sezamu

1/2 średniego pora 

1/4 główki kapusty pekińskiej

1/2 zielonej papryki

2 łodyżki selera naciowego

1 cebulka ze szczypiorem

2 jajka

3 łyżki oliwy 

1/3 szklanki liści bazylii

1/3 szklanki liści mięty

1 limonka

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przesypać do miski.

Papryczkę chili i czosnek posiekać na cienkie plasterki.

Pora, seler i kapustę pekińską dokładnie opłukać i pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulkę ze szczypiorkiem posiekać drobno.

Jajka roztrzepać w misce razem z łyżką oliwy i szczyptą soli.

Na dużą teflonową patelnię wlać resztę oliwy, wrzucić imbir, chili i czosnek, podgrzewać mieszając przez około 2 minuty. 

Dodać paprykę, seler i pora, mieszając podgrzewać kolejne 2 - 3 minuty.

Następnie dodać ryż i wymieszać, po chwili dorzucić kapustę pekińską i cebulę  mieszając podgrzewać jeszcze ok 2 minut. 

Wlać masę jajeczną, dodać bazylię i miętę, mieszać aż jajka się zetną.po czym zdjąć z ognia.

Tuż przed podaniem, już na talerzach skropić sokiem z limonki.

z warzywami

Kuchnia tajska 2015Kuchnia wegetariańska i wegańskaKuchnia tajska 2015Jesień pełna warzyw

wtorek, 06 października 2015

Moja propozycja na pyszne, jesienne, gorące danie: papryka nadziana ryżem i mięsem mielonym.

Znacznie mniej kłopotliwa niż gołąbki (które uwielbiam), baaaardzo smaczna.

Takie pachnące, aromatyczne danie doda energii i wigoru nawet w bardzo chłodny i ponury dzień. 

mięsem mielonym i ryżem

składniki:

farsz:

200 g ryżu

500 g mielonego mięsa

cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

łyżka oliwy

ponadto:

ok 8 papryk

ok 3/4 szkl bulionu (ew. wody)

sos do podania (najlepiej pomidorowy)

tłuszcz do formy

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, po chwili posiekany czosnek. Gdy cebulka się zrumieni dodać mięso mielone, smażyć od czasu do czasu mieszając aż całkowicie zmieni kolor (z czerwonego na brązowy).

Ryż ugotować al'dente.

Ryż wymieszać z mięsem, doprawić do smaku.

 

Z papryk odciąć wierzch z ogonkiem, wyciąć gniazda nasienne uważając, żeby nie uszkodzić skórki.

Napełnić farszem.

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Zapiekać pod folią aluminiową ok 35 minut.

Podawać z sosem, najlepiej pomidorowym.

z mięsem mielonym i ryżem

poniedziałek, 02 marca 2015

Oszukane podwójnie, bo nie dość, że nie są zawijane, lecz smażone w bułce tartej, jak kotlety mielone, to jeszcze przygotowując je tym razem zamiast kapusty użyłam jarmużu.

Szybkie i  łatwe do zrobienia.

Smak mają bardzo zbliżony do tradycyjnych gołąbków.

Są przepyszne z sosem pomidorowym, polecam ten przepis, ale dziś, z braku czasu podałam je z lekko podgrzanym domowym keczupem z dyni, też było pysznie:)

 bez zawijania 

składniki:

500 g mięsa mielonego

200 g ryżu

pęczek jarmużu

cebula

jajko

sól, pieprz do smaku

ponadto:

bułka tarta do obtaczania

olej do smażenia

sos pomidorowy (np taki)

 

Ryż ugotować na półmiękko. 

Cebulę pokroić w kosteczkę, jarmuż w paseczki.

Wszystkie składniki wrzucić do miski, wyrobić na gładką masę, doprawiając do smaku.

Zwilżonymi dłońmi formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej.

Smażyć jak "mielone", na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.

Podawać z sosem pomidorowym.

z jarmużem, bez zawijania

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycjaZastąp słoik pysznym daniem - III edycja

środa, 25 lutego 2015

Kolejne danie rodem z meksyku.

Właściwie nie spodziewałam się, że ciasto można nadziać ryżem...

Tymczasem te bardzo chrupiące, pikantne trójkąty są naprawdę pyszne.

Będą znakomitym dodatkiem do zup czy dań mięsnych, można je jeść również jako samodzielne danie z dodatkiem różnych sosów. 

Ponieważ nadają się również do jedzenia na zimno, można je z powodzeniem spakować na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.

Przepis - nieco zmodyfikowany - pochodzi ze zbioru "Wypieki ze smakiem".

meksykańskie

składniki:

150 g mąki pełnoziarnistej pszennej

150 g mąki pszennej

łyżka masła

łyżka oliwy

150 ml wody

szczypta soli

farsz:

200 g gotowanego ryżu

cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

mała puszka mieszanki meksykańskiej 

2 kiszone ogórki

sól, pieprz, mielona papryka do smaku

ponadto:

jajko 

 

Do miski wsypać mąki, dodać pokrojone masło i oliwę, wymieszać.

Dodać wodę i sól, wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, odstawić na godzinę.

 

Ryż ugotować na półmiękko.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zrumienić, wrzucić ryż, smażyć krótko.

Dodać mieszankę meksykańską i pokrojone w kosteczkę ogórki.

Wymieszać, doprawić do smaku.

 

Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić na trójkąty o boku ok 10cm.

Na każdy kwadrat wyłożyć łyżkę nadzienia. składać trójkąty, brzegi sklejać i delikatnie dociskać widelcem.

Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

 meksykańskie

Meksyk od kuchni

 

piątek, 13 lutego 2015

Wpadła mi w ręce książka "Na każdą okazję - sałatki i surówki".

Wśród 150 różnych "znakomitych" przepisów kilka wydało mi się szczególnie interesujących, zapisałam je sobie do wypróbowania.

Na początek sałatka na bazie ryżu, z kiełbasą podsuszaną i całą masą pikantnych przypraw.

Aromatyczna i bardzo ostra!

z ryżem i kiełbasą 

składniki:

250 g ugotowanego na sypko ryżu

300 g cienkiej, podsuszanej kiełbasy

puszka kukurydzy

puszka czerwonej fasoli

czerwona cebula

czerwona papryka

5 ogórków konserwowych

1/3 szkl oliwy

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, pieprz kajeński, curry do smaku

 

Kukurydzę i fasolę osączyć.

Cebulę, paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę.

Kiełbasę pokroić w półplasterki.

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z dużą szczyptą soli, wlać oliwę, porządnie rozetrzeć.

Składniki sałatki wymieszać, wlać czosnkową oliwę, doprawić wg gustu. 

z kiełbasą i ryżem

Meksyk od kuchni

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów