w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: fasola

środa, 22 lutego 2017

Dziś proponuję sałatkę; kolorową, smaczną i pożywną!

Z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie oliwy, o wyrazistym smaku i aromacie. 

Idealną na domową kolację jak i imprezę w szerszym gronie.

Podczas przygotowania sosu należy pamiętać, żeby ostrożnie dosypywać soli, bowiem zarówno feta, jak i chorizo są dość słone. 

z sosem czosnkowym 

składniki:

brokuł

puszka czerwonej fasoli

2 pomidory

150 g sera feta

200 g kiełbasy chorizo

pęczek szczypiorku

sos:

1/3 szkl oliwy

3 łyżki wody

łyżka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

łyżeczka miodu

łyżeczka ulubionych ziół (np toskańskie)

sól, pieprz do smaku

 

 

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, odstawić na ok 20 minut. 

 

Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na lekko osolony wrzątek, ugotować na półmiękko.

Kiełbasę pokroić w plasterki, wrzucić na suchą patelnię, wysmażyć aż staną się chrupiące.

Fasolę osączyć.

Pomidory pokroić na cząstki. 

Ser pokroić w kostkę.

Szczypiorek posiekać.

 

Składniki sałatki wrzucić do salaterki, polać sosem, wierzch posypać szczypiorkiem. 

z sosem czosnkowym

   Nasiona roślin strączkowych na talerzu

wtorek, 16 lutego 2016

Dziś mam przepis na rewelacyjną quesadille meksykańską.

Domowe tortille przełożone pikantnym farszem z kurczaka i warzyw, zapieczone na patelni grillowej razem z mozzarellą, podane z sosem czosnkowym.

Po prostu świetne danie!

Wygląda na bardzo skomplikowane, ale wcale takie nie jest.

z czosnkowym sosem

składniki:

tortille:

2 szkl mąki pszennej

160 ml bardzo gorącej wody

2 łyżki oliwy

duża szczypta soli

nadzienie:

podwójna pierś kurczaka 

duża łyżka przyprawy meksykańskiej

cebula

papryka

puszka czerwonej fasoli

1/3 szkl oliwy

ponadto:

natka pietruszki

ok 100 g mozzarelli

sos:

4 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka soku z cytrny

3 duże ząbki czosnku

sól, pieprz, odrobina cukru do smaku

 

Mięso pokroić w kostkę, wsypać przyprawę meksykańską, wlać oliwę, wymieszać, odłożyć na min 30 minut.

 

Mąkę przesiać, dodać sól i wodę, wmieszać łyżką, następnie dodać oliwę, wyrobić rękoma gładkie, elastyczne ciasto (będzie przyjemnie cieplutkie). Nakryć miską, odłożyć na 30 minut.

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki na czas przygotowania reszty potrawy.

 

Pietruszkę posiekać, ser zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.

 

Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, fasolę osączyć.

Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron, dodać cebulę i paprykę, smażyć kilka minut, następnie dodać fasolę, jeszcze kilka minut potrzymać na ogniu.

 

Ciasto podzielić na 8 części, rozwałkować cienkie, okrągłe placki (aby były idealne można odciąć koła, np od talerza).

Każdy placek wkładać na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Smażyć około minuty z każdej strony (na cieście powinny pojawić się charakterystyczne bąbelki).

 

Zawartość patelni rozłożyć po równo na 4 placki tortilli, posypać natką pietruszki i mozzarellą. 

 

Na wierzchu rozłożyć pozostałe placki, lekko docisnąć, aby nadzienie rozłożyło się równo.

 

Smażyć na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) po kilka minut z obu stron, aż ser się rozpuści. 

Po zdjęciu z patelni pokroić w trójkąty.

Podawać z czosnkowym sosem. 

z sosem czosnkowym

środa, 02 grudnia 2015

Gęsta, pożywna i bardzo sycąca zupa.

Z powodzeniem wystarczy na cały obiad.

Zupa fasolowa na żeberkach, z ziemniakami i wędzonym boczkiem.

Wspaniale rozgrzewa, na chłodne, jesienne dni-super!

 z ziemniakami i boczkiem

składniki:

pasek żeberek wieprzowych

150 g wędzonego boczku

250 g fasoli

marchewka

pietruszka

kawałek korzenia selera

cebula

3-4 ziemniaki

po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu

2 liście laurowe

łyżka majeranku

sól, pieprz do smaku

 

Fasolę namoczyć przez min 3 godziny (najlepiej całą noc).

Żeberka opłukać, włożyć do garnka. 

Dodać osączoną fasolę, zalać wodą tak, by wszystko przykryła; doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka ziela i pieprzu oraz liść laurowy.

Gotować ok godziny,aż fasola będzie prawie miękka.

Następnie do zupy dodać obrane i pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler i cebulę, gdy zupa ponownie zacznie wrzeć wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie; gdy ponownie zawrze pokrojony w paski boczek.

Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec dodając przyprawy.

z ziemniakami i boczkiem 

Zupa na jesień - edycja 2

niedziela, 13 września 2015

Uwielbiam fasolkę szparagową.

Oczywiście najczęściej i najchętniej jadam ją (jak większość) na ciepło, ze zrumienioną na masełku bułką tartą.

Szukam jednak i innych propozycji z dodatkiem fasolki, sprawdzam, eksperymentuję.

Dziś proponuję prostą, łatwą do przygotowania i bardzo smaczną sałatkę.

Z warzywami, serem feta i sosem majonezowym z koperkiem.

Do jej przygotowania użyłam ogórków małosolnych, ale poza sezonem można zastąpić je kiszonymi.

Bardzo udana mieszanka.

z ogórkami

składniki:

500 g fasolki szparagowej

125 g sera feta

czerwona papryka

4-5 ogórków małosolnych

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

3 łyżki majonezu

łyżka oliwy

łyżka soku z cytryny

pęczek koperku

sól, pieprz do smaku

 

Koperek posiekać, ok łyżki odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Odłożyć w chłodne miejsce.

 

Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki, pokroić na ok 3 cm kawałki. Wrzucić na osolony wrzątek, ugotować al'dente. Osączyć, wystudzić.

Ogórki i paprykę pokroić w paseczki.

Fetę pokroić w kostkę.

Składniki sałatki wrzucić do salaterki, dodać sos, wymieszać, wierzch udekorować koperkiem.

Schłodzić przed podaniem.

z fetą i sosem koperkowym

sobota, 15 sierpnia 2015

Ta sałatka już dawno wpadła mi w oko. Znalazłam ją tutaj

Zapisałam sobie przepis i czekałam na odpowiednią okazję.

Nadarzyła się i już:)

Pyszna i świetnie wyglądająca sałatka, idealna na imprezę.

Sałatka z rodzaju warstwowych, z pysznym sosem i oryginalną dekoracją.

Wprowadziłam kilka zmian do oryginalnej receptury.

warstwowa, z mięsem mielonym 

składniki:

350 g mięsa mielonego

350 g pieczarek

1/2 główki sałaty lodowej

3 pomidory

cebula

puszka fasoli

puszka kukurydzy

ząbek czosnku

3 łyżki koncentratu pomidorowego (u mnie domowy keczup)

przyprawy do mięsa:

słodka mielona papryka

chili

przyprawa meksykańska

sól

pieprz

olej

sos:

400 ml jogurtu naturalnego

5 łyżek majonezu

ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku

dekoracja:

trójkątne chrupki serowe (w oryginale nachos)

szczypior

1/4 czerwonej papryki

 

Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.

Odstawić w chłodne miejsce.

 

Mięso wrzucić na rozgrzany olej, smażyć do miękkości mniej więcej w połowie dodając posiekaną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy - zależy oczywiście od indywidualnych gustów, ale mięso powinno być aromatyczne i mocno pikantne, w sałatce smak ten będzie oczywiście złagodzony przez pozostałe składniki.

Mięso wystudzić.

 

Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić.

 

Sałatę pokroić w paseczki.

 

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

 

Kukurydzę i fasolkę osączyć.

 

W salaterce układamy kolejno:

sałatę, mięso, pieczarki, pomidory, kukurydzę, fasolę.

Na wierzch wylewamy sos.

Naokoło układamy chrupki.

Środek posypujemy posiekanym szczypiorem i pokrojoną w kosteczkę papryką.

sałatka warstwowa z sosem czosnkowym 

 

 

sobota, 08 sierpnia 2015

Temperatura osiąga poziom wręcz nieprzyzwoity.

Upał daje się we znaki, klimatyzowane pomieszczenia kuszą przyjemnym chłodkiem.

Mój domek również - muszę się pochwalić - w tym czasie jest cudowny; mimo żaru lejącego się z nieba, przy przymkniętych drzwiach i oknach oraz opuszczonych roletach utrzymuje na dole ok 20-kilku stopni:) Ciepło, ale przyjemnie! 

Przesiedzimy więc z Córcią te najgorętsze godziny na dywanie, taka sobie leniwa sobota...

Fasolka po bretońsku nie bardzo kojarzy się z upałami, ale w mojej, dużo lżejszej i niemal błyskawicznej wersji będzie w sam raz:)

po bretońsku

składniki:

500 g fasolki szparagowej

500 g dowolnej wędliny

2 duże pomidory

cebula

3 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

sproszkowana czerwona papryka słodka i ostra

szczypta majeranku

sól, pieprz do smaku

 

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić w ok 3 cm kawałki.

Wrzucić na lekko osolony wrzątek, ugotować al'dente, osączyć (część płynu zachować).

 

Wędlinę pokroić w kosteczkę, wrzucić na rozgrzany w rondlu olej, smażyć kilka minut, dodać pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek.

Kiedy cebula zmięknie dodać fasolkę i nieco wody z jej gotowania, doprawić do smaku papryką, majerankiem, solą i pieprzem. 

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w dużą kostkę, wrzucić do fasolki.

Podgrzewać aż pomidory zaczną się rozpadać.

Najlepiej podawać posypane zieleninką.

po bretońsku

sobota, 21 lutego 2015

Klasyczne, meksykańskie danie.

Pikantny farsz na bazie mięsa mielonego zawinięty w placki tortilli.

Oczywiście stopień "pikantności" farszu, jak również użyte dodatki zależą od naszych gustów i upodobań.

Polecam przygotowanie domowej tortilli, to naprawdę bardzo proste.

meksykańskie

składniki:

8 placków tortilli (domowej)

500 g mięsa mielonego

puszka czerwonej fasoli

puszka kukurydzy

puszka pomidorów

duża cebula

czerwona papryka

2 ząbki czosnku

oliwa

ok 1/2 łyżeczki soli

pieprz, pieprz kajeński, chili, curry, gałka muszkatołowa do smaku (w sumie około jednej dużej łyżki)

 

Czosnek obrać, zgnieść ząbki trzonkiem noża, pokroić w drobniutką kosteczkę.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, gdy się zrumienią dodać mięso i sól. Smażyć rozgniatając drewnianą łopatką tak, by mięso nie zbijało się w bryły do czasu, aż zbrązowieje.

Dodać pomidory.

Przyprawy rozmieszać w 1/2 szkl wody, wlać do mięsa, w razie potrzeby dolać wody tak, by przykryła całość. 

Dusić na maleńkim ogniu pod przykryciem około 30 minut uważając by się nie przypaliło, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.

Paprykę pokroić w paseczki, dodać do mięsa. Po około 5 minutach zdjąć pokrywkę, dodać fasolę i kukurydzę, trzymać na ogniu do czasu aż sos zgęstnieje.

Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.

Na placki tortilli nakładać farsz, zwijać jak naleśniki.

Pysznie smakują z dodatkiem świeżych pomidorów i sałaty. 

meksykańskie danie

Meksyk od kuchni 

piątek, 13 lutego 2015

Wpadła mi w ręce książka "Na każdą okazję - sałatki i surówki".

Wśród 150 różnych "znakomitych" przepisów kilka wydało mi się szczególnie interesujących, zapisałam je sobie do wypróbowania.

Na początek sałatka na bazie ryżu, z kiełbasą podsuszaną i całą masą pikantnych przypraw.

Aromatyczna i bardzo ostra!

z ryżem i kiełbasą 

składniki:

250 g ugotowanego na sypko ryżu

300 g cienkiej, podsuszanej kiełbasy

puszka kukurydzy

puszka czerwonej fasoli

czerwona cebula

czerwona papryka

5 ogórków konserwowych

1/3 szkl oliwy

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, pieprz kajeński, curry do smaku

 

Kukurydzę i fasolę osączyć.

Cebulę, paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę.

Kiełbasę pokroić w półplasterki.

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z dużą szczyptą soli, wlać oliwę, porządnie rozetrzeć.

Składniki sałatki wymieszać, wlać czosnkową oliwę, doprawić wg gustu. 

z kiełbasą i ryżem

Meksyk od kuchni

wtorek, 27 stycznia 2015

Sałatkę przygotowałam na noworoczne przyjęcie w Zespole, w którym tańczy i śpiewa moja Mała.

Świetnie się prezentowała i wszystkim bardzo smakowała.

Teraz, gdy mało smacznych, świeżych warzyw będzie w sam raz.

z prażonym słonecznikiem

składniki:

1/2 kapusty pekińskiej

2 duże cebule

200 g wędzonego boczku

kilka kiszonych ogórków

puszka groszku

puszka kukurydzy

puszka czerwonej fasolki

100 g łuskanego słonecznika

sos:

200 ml jogurtu greckiego

4 łyżki pikantnego keczupu

2 łyżki majonezu

łyżka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

 

Zacząć d przygotowania sosu: jogurt wymieszać z keczupem i majonezem, dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Sos odstawić do lodówki na min. godzinę.

 

Na suchej patelni uprażyć słonecznik, odstawić do wystudzenia.

Boczek pokroić w plasterki, wysmażyć na mocno rozgrzanej patelni, wyjąć.

Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę (w razie gdyby z boczku wytopiło się zbyt mało tłuszczu należy dodać odrobinę oliwy), usmażyć na złoto.

 

Kapustę pekińską pokroić w wiórki, ułożyć na dnie salaterki, wylać ok 1/3 sosu.

Następnie układać kolejno: cebulkę, pokrojone a kostkę ogórki kiszone, osączoną fasolkę, kukurydzę i groszek.

Następnie wylać rozsmarować cały sos.

Wyłożyć chrupiące plasterki boczku, wierzch posypać uprażonym słonecznikiem.

z prażonym słonecznikiem

niedziela, 14 września 2014

No i na początek najważniejsze chyba w całym poście zdanie - przepis oryginalny z książeczki Anny Teklics "Kuchnia węgierska" (wielokrotnie przeze mnie cytowanej już) ma tytuł "Debreczyńskie kotlety jagnięce".

Nie miałam jagnięciny, miałam za to świeżutkie mięso królika.

Postanowiłam przygotować je wg tego właśnie przepisu, wyszło pysznie!

 z fasolką szparagową

składniki:

ok 700 g mięsa królika bez kości 

50 g masła

250 ml rosołu

750 g fasolki szparagowej

pęczek ziół (szczypiorek, pietruszka, rozmaryn, oregano)

łyżeczka papryki w proszku

sól

 

Mięso umyć, natrzeć solą i papryką, odłożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Fasolkę umyć, odciąć końce, ugotować w lekko osolonej wodzie.

Masło roztopić, wsypać posiekane zioła, włożyć mięso, obsmażyć ze wszystkich stron.

Mięso wyjąć, przełożyć do rondla. Podlać rosołem, dusić do miękkości. 

Na patelnię z masłem i ziołami włożyć fasolkę, smażyć 2-3 minuty.

Mięso podawać razem z fasolką.

z fasolką szparagową

 

Festiwal Kuchni Węgierskiej Festiwal Kuchni Węgierskiej

 

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów