w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: pierogi

poniedziałek, 21 marca 2016

Dawno temu robiłam już pierogi z ciasta z dodatkiem twarogu, tyle, że słodkie, z jagodami (można zobaczyć je tutaj).

Tym razem przygotowałam farsz "recyklingowy": z mięsa pozostałego z rosołu, z dodatkiem jajka na twardo, z cebulką i zieleninką.

Wyszło świetnie; ciasto jest niezwykle mięciutkie i delikatne; pierogi są sycące i niesamowicie pyszne. 

Pomysł podpatrzyłam tutaj.

z mięsem z rosołu 

składniki:

ciasto:

150 g twarogu (użyłam sera typu włoskiego) 

1 jajo

1 łyżka masła

szczypta soli

ok. szklanka mąki pszennej

farsz:

ok 300 g mięsa z rosołu

2 jajka ugotowane na twardo

cebula

łyżka masła

pęczek natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

do podania (propozycja):

łyżka masła

1/2 pęczka koperku

 


Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie.

Mięso drobno pokroić. 

Jajka zetrzeć na tarce.

Pietruszkę posiekać.

Składniki farszu wymieszać, doprawić do smaku.

 

Do miski wkruszyć twaróg, dodać jako, sól i masło, wyrobić rękami na jednolitą masę.

Dodawać stopniowo mąkę do czasu aż powstanie gładkie ciasto.

Gotowe przełożyć na oprószoną mąką stolnicę.

Rozwałkować na grubość ok 3 mm, wycinać kółka.

Na każde nakładać porcję farszu, sklejać pierogi.


Wrzucać na lekko osolony wrzątek.

Gotować ok 4 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.


Podawać ze stopionym masłem, posypane siekanym koperkiem albo jak kto chce:)

z mięsem z rosołu

czwartek, 03 marca 2016

Dostałam wędzony twaróg...podchodziłam do niego trochę jak do jeża...

Co to takiego? Jak coś takiego jeść?

Trochę trwało nim rozpakowałam pudełeczko, znalazłam w nim kostkę sera o delikatnej, miodowej barwie i mocnym, wędzonym aromacie. Ser miał konsystencję zwykłego twarogu, smak nieco przypominający wędzony oscypek...

Zjadłam trochę z wędliną na kanapce, przyznam, że całkiem, całkiem niezłe było. Tyle, że Mała jeść nie chciała, a znając moje kanapkowe potrzeby - nim skończyłabym kawałek, dawno minęłaby jego data przydatności do spożycia.

Postanowiłam więc z tego twarogu zrobić coś! 

Najpierw pomyślałam o pierogach ruskich - taki wędzony posmak nadałby im zupełnie innego charakteru. Okazało się jednak, że nie mam ziemniaków...

Później myślałam o kluskach, na wzór kopytek, do podania ze skwarkami z boczku (akurat dostałam od Taty trochę takiego wiejskiego, mocno owędzonego).

Ostatecznie zdecydowałam się na pierogi z nadzieniem z sera i boczku.

Przeglądając różne stronki kulinarne podpatrzyłam to i owo, wyszło mi, że to będą pierogi podhalańskie!

Ciasto zrobiłam wg przepisu, w którym mąkę zalewa się wrzątkiem. Ciekawe-nie powiem.

W efekcie mam pyszny i sycący obiad:) W tę zimną, paskudną pogodę idealny!

z serem wędzonym i boczkiem 

składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

250 ml wrzącej wody

jajko

szczypta soli

5 łyżek oliwy

nadzienie:

300 g wędzonego twarogu

150 g wędzonego boczku

duża cebula

ew odrobina oliwy

 

Mąkę przesiać do miski. Zalać wrzątkiem, mieszać łyżką aż powstanie gęsta, zwarta masa. Odstawić do przestudzenia.

Dodać jajko, sól i oliwę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć folią, odstawić na 15 minut.

 

Boczek i cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

Na rozgrzaną mocno patelnię wrzucić boczek, jeśli jest bardzo chudy podlać odrobiną oliwy.

Smażyć aż powstaną chrupiące skwarki, pod koniec dodając cebulkę.

Z nadzienia odłożyć ok 2 łyżki, resztę wymieszać z pokruszonym twarogiem.

 

Ciasto rozwałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kółka, nakładać porcje nadzienia, sklejać pierogi.

Wrzucać partiami na osolony wrzątek. 

Gotować ok 3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać z odłożonymi skwarkami.

z serem wędzonym i boczkiem

środa, 24 lutego 2016

Jak przeczytałam tutaj: "pierogi w Niemczech często jada się nadziewane boczkiem, mięsem, mieloną kiełbasą, drobno posiekanym jajkiem gotowanym na twardo itp."

Tak więc zmiksowałam sobie te różne smaki i powstały takie oto pierożki, nadziane posiekanym mięsem z rosołu, boczkiem i gotowanym jakiem, do których dodałam jeszcze podsmażoną cebulkę oraz świeżą zieleninę.

Niemieckie pierogi (cyt.) przypominają kształtem włoskie ravioli, ale są od nich dużo większe. Rozwałkowane ciasto pokroiłam więc w prostokąty, nadziałam i posklejałam na pół, zamiast popularnych półksiężyców mam więc małe prostokąciki z falbankami po 3 stronach.

Pierożki podałam z niemieckim sosem, na który przepis - chyba z przekory - zapisałam sobie już dawno. Przepis zakładał, że sos podawany ma być do ryb duszonych lub pieczonych, a ponieważ ryb nie jadam, dopasowałam go do swoich potrzeb i gustów, i podałam do pierogów.

Wyszło przepysznie!

niemiecki sos pieczarkowy 

składniki:

ciasto:

1 szkl mąki

1 jajko

1/4 szkl wody

szczypta soli

nadzienie:

ok 300 g mięsa gotowanego (z rosołu)

50 g wędzonego boczku

2 jaja ugotowane na twardo

cebula

po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

sos:

150 g pieczarek

2 łyżki masła

łyżka mąki

250 ml rosołu

łyżka keczupu

sól, pieprz, majeranek, tymianek do smaku.

 

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, odłożyć na 30 minut.

 

Boczek pokroić w drobną kostkę, wytopić na gorącej patelni, dodać posiekaną cebulę, smażyć kilka minut (w razie potrzeby podlać odrobiną oliwy).

Wymieszać z drobno pokrojonym mięsem z rosołu oraz startym na tarce jajkiem, doprawić do smaku.

Ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, pokroić w prostokąty, na jedną połowę wykładać porcję nadzienia, składać na pół, sklejać pierożki. 

niemieckie ravioli

Pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować ok 3 min od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. 

Pieczarki obrać, drobno pokroić (starłam na tarce),  podsmażyć na łyżce masła.

Z mąki i drugiej łyżki masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym rosołem, zagotować dynamicznie mieszając.

Dodać pieczarki, dusić na małym ogniu ok 10 minut, pod koniec dodając keczup i przyprawy.

Sosem polać pierogi.

niemiecki sos pieczarkowy 

  Kuchnia niemiecka 2016

poniedziałek, 23 listopada 2015

Śliczny dziś dzień był. 

Rankiem mroźno, później dość chłodno, ale bezwietrznie i bardzo, bardzo słonecznie.

Uwielbiam takie dni: jeszcze jesień, choć już czuć zbliżającą się  zimę...

Póki co pierogi!

Farsz niemalże jak do ruskich - znacie kogoś, kto nie lubi ruskich? Ja nie znam!

Część ziemniaków zastąpiłam dyniowym puree; dzięki temu mają troszeczkę inny smak i zupełnie inny, oranżowy, energetyzujący kolorek.

Ślicznie i pysznie.

Pierożki zrobiłam z użyciem zakupionej niedawno pierogowej foremki, dlatego zamiast półksiężyców mają kształt "ufo", średnio mi to "pierogowanie" szło, chyba jednak wolę lepienie tradycyjne. 

jak ruskie

składniki:

ciasto:

3 szkl mąki pszennej

jajko

1 szkl gorącej wody

3/4 łyżeczki soli

łyżka oliwy

farsz:

250 g ugotowanych ziemniaków

250 g puree z dyni

250 g twarogu

duża cebula

łyżka oliwy

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

ponadto:

masło

cebulka ze szczypiorkiem

 

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zrumienić na tłuszczu. 

Wymieszać przeciśnięte przez praskę ziemniaki z dyniowym puree, rozkruszonym serem i wystudzoną cebulą. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 

 

Z podanych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (moje wyrabia robot). Podzielić na 4 porcje, cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy.

 

Jeśli korzystamy ze specjalnej foremki:pierwszy płat ciasta ułożyć na pierogowej foremce, w zagłębienia nałożyć farsz, przykryć drugim płatem, wałkować do czasu, aż pierożki się oddzielą.

Podobnie postępować z resztą ciasta.


Lub tradycyjnie: wykrawać kółka, nakładać farsz, formować pierogi.


Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

 

Cebulę razem ze szczypiorkiem pokroić drobno.

Zeszklić na roztopionym maśle.

Polewać pierogi tuż przed podaniem.

z dynią, ziemniakami i serem

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Czy Wy też tak macie, że siejecie rzeżuchę tylko w okolicach Wielkanocy?

Ciekawe dlaczego, przecież to takie niekłopotliwe, pyszne oraz pełne witamin warzywko!

Zrobiłam sobie przed świętami spory zapas nasion i wysiewam sukcesywnie, to już ostatnia moja tegoroczna partia.

Zwykle zajadamy na surowo: w sałatkach czy na kanapkach, kiedy dostałam przepis na te pierożki nie mogłam się oprzeć.

Bardzo fajne ciasto na bazie jogurtu (z pewnością wykorzystam jeszcze i z innym nadzieniem).

Smak farszu wyrazisty, orzeszki przyjemnie "trzeszczą" w zębach.

Nietypowy sos: trochę ostry, lekko kwaśny. 

Podsumowując; pierożki, jakich jeszcze nie jedliście. Może ktoś zechce spróbować:)

z rzeżuchą

składniki:

ciasto:

2 szkl mąki pszennej

1 szkl jogurtu naturalnego

duża szczypta soli

farsz:

250 g twarogu

łyżka jogurtu naturalnego

duuużo rzeżuchy (ok 1 szkl)

garść drobno posiekanych orzechów włoskich

skórka otarta z 1/2 cytryny

szczypta kminku

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

sos:

150 ml jogurtu naturalnego

ząbek czosnku

2 łyżki soku z cytryny

skórka starta z 1/2 cytryny

sól, pieprz do smaku

rzeżucha do posypania

 

ciasto:

Mąkę przesiać, posolić, razem z jogurtem zarobić w gładkie, elastyczne ciasto. 
Przykryć miseczką, odłożyć na 30 minut.

sos:

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce.

farsz:

Twaróg rozkruszyć, dodać ściętą rzeżuchę, orzechy, skórkę otartą z cytryny (wcześniej koniecznie sparzonej), jogurt i przyprawy. Wymieszać na jednolitą masę.

pierogi:

Ciasto rozwałkować cienko, wycinać kółka, nakładać porcje farszu sklejać. 

Gotować w lekko osolonym wrzątku, ok 3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać z zimnym sosem czosnkowym i świeżą rzeżuchą.

z twarogiem 

czwartek, 09 kwietnia 2015

Rosół zjedzony, warzywa z rosołu wyjedzone, mięso smętnie zostaje na dnie garnka...

Na gotowane mięsko u nas w domu jakoś nie ma amatorów.

Co innego na nadziewane mięsem pierożki. Pierogi z mięsem lubią wszyscy!

Nie mam maszynki do mięsa, ale z rozdrabnianiem radzi sobie mój malakser.

Jeśli więc zostanie Wam mięso z rosołu, przygotujcie takie pierożki!

 z mięsem z rosołu

składniki:

ciasto:

3 szkl mąki pszennej

jajko

1 szkl gorącej wody

3/4 łyżeczki soli

łyżka oliwy

farsz:

500 g ugotowanego w rosole mięsa (drobiowe, wołowe)

jajko

2 cebule

łyżka masła

sól, pieprz do smaku

ponadto:

masło

cebula

 

 

Mięso drobno pokroić, następnie zmielić.

Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, zrumienić na oliwie, dodać do mięsa.

Dodać jajko, doprawić do smaku, wyrobić gładką, jednolitą masę.

 

Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kółka, nakładać porcje mięsa, sklejać, formować pierogi.

Gotować w lekko osolonym wrzątku. 

Podawać ze zrumienioną na maśle cebulką.

z mięsem z rosołu

 Wariacje pierogowe

wtorek, 31 marca 2015

Czy u Was też tak strrrrasznie wieje?

Aż ciarki przechodzą...

Zimno, sennie, ponuro! Na poprawę humoru i żeby nabrać sił w tę pogodę paskudną pierogi:)

Ruskie; sycące, rozgrzewające, pyszne.

Ciasto tradycyjnie wyrabiane robotem, czyli "bez roboty".

To ulubione pierogi mojej Córci, i to na jej życzenie okraszone są bułką tartą:)

Oczywiście można je podać ze zrumienioną cebulką albo skwareczkami.

z ziemniakami i twarogiem

składniki:

ciasto:

3 szkl mąki pszennej

jajko

1 szkl gorącej wody

3/4 łyżeczki soli

łyżka oliwy

farsz:

500 g ugotowanych ziemniaków

300 g twarogu

duża cebula

łyżka oliwy

sól, pieprz do smaku

ponadto:

masło

bułka tarta

 

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zrumienić na tłuszczu. 

Wymieszać przeciśnięte przez praskę ziemniaki z rozkruszonym serem i wystudzoną cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Z podanych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (moje wyrabia robot). Cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kółka.

Nakładać farsz, formować pierogi.

Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

 

Tym razem podałam je ze zrumienioną na maśle bułką tartą.

z bułką tartą

Wielki Post 2015Wariacje pierogowe

środa, 18 marca 2015

Czebureki to danie kuchni wschodniej, takie swoiste "pierogi", przygotowane z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu.

Pierwszy raz spotkałam się z nimi w Jastrzębiej Górze, wracając z plaży kilkakrotnie miałam ochotę ich spróbować, ale fast foodowa budka z kilkoma plastikowymi stolikami na zewnątrz nie zdobyła mojego zaufania...

Ale zapach wydobywał się zeń rozkoszny. 

Później kilkakrotnie widywałam czebureki na różnych blogach, w końcu zrobiłam sama.

Nad morzem serwowano je z kubkiem barszczu, moje podane ze skropioną sokiem z cytryny roszponką i pomidorkami.

Smakowały nieziemsko. 

Ciasto przyjemnie chrupiące, wewnątrz porządna porcja dobrze doprawionego mięsa (fajnie wyczuwalny aromat pietruszki), które podczas smażenia wytworzyło cudowny, zamknięty wewnątrz sos.

Skorzystałam z tego przepisu

Uwaga techniczna: do wycinania kółek użyłam miseczki o średnicy zbliżonej do średnicy patelni, na której smażyłam czebureki. Dzięki temu nie musiałam zbędnie używać zbyt dużej ilości oleju, smażyłam po dwa pierogi na raz. 

smażone pierogi z mięsem 

składniki:

ciasto:

3,5 szkl mąki szennej

1 szkl wody

1 jajko

1 łyżka masla

1 łyżka spirytusu

1/2 łyżeczki soli

farsz:

1/2 kl mięsa mielonego

2 cebule

pęczek natki pietruszki 

3/4 szkl kefiru (u mnie jogurt grecki)

1 łyżeczka majeranku

sól, pieprz do smaku

ponadto:

tłuszcz do smażenia

 

Wodę z solą i masłem zagotować. Na wrzątek wrzucić szklankę mąki, rozmieszać porządnie, odstawić do przestudzenia.

Dodać resztę mąki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do woreczka foliowego, odstawić na 30 minut.

 

Do mięsa dodać posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki, jogurt i przyprawy.

Wyrobić jednolitą masę.

 

Ciasto wyjąć z woreczka, ponownie wyrobić, rozwałkować dość cienko (jak na pierogi), wykrawać kółka nakładać farsz (grubości ok 1 cm, na połowie kółka, zostawiając ok 1 cm rant na sklejenie), składać kółka na pół, porządnie sklejać brzegi, dla pewności dociskając widelcem.

smażone pierogi z mięsem 

Na patelnię wlać ok 1 cm oleju, porządnie rozgrzać.

Gotowe czeburaki smażyć w głębokim tłuszczu, z obu stron na złoto.

Olej nie może być zbyt gorący - wówczas ciasto się zrumieni a mięso wewnątrz pozostanie surowe, ani za "zimny" wtedy ciasto zeschnie się, stwardnieje a nie upiecze. 

Gotowe pierogi osączyć krótko na papierowym ręczniku.

Podawać ciepłe, ale nie gorące, wówczas będziemy mogli w pełni rozkoszować się wspaniałym sosem, wypływającym podczas każdego kęsa.

smażone pierogi z mięsem 

Wariacje pierogowe

środa, 18 lutego 2015

Pierwszy raz te pierogi przygotowałam na wigilię.

Nigdy wcześniej takich nie jadłam.

Pojawiły się na wielu blogach, postanowiłam więc spróbować.

Bardzo nam smakowały.

Nie przepadam za tradycyjną kaszą gryczaną, ale ostatnio rozsmakowałam się w białej. Polecam do wielu dań, również do takich pierożków. 

Z barszczykiem, na wigilijnym stole pierogi sprawdziły się rewelacyjnie, dziś - podsmażone na oliwie z cebulką - mmmmm! Aż nie wypada tak się zachwycać jedzeniem w środę popielcową...

Ciasto przygotowałam wg przepisu na pierogi włoskie, jest bardzo smaczne i wyjątkowo mięciutkie. Trzeba tylko pamiętać, że najlepiej pracuje się z nim, kiedy jest jeszcze ciepłe, należy więc najpierw przygotować farsz. Na tę ilość nadzienia potrzebowałam podwójnej porcji ciasta.

 i serem

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej

150 ml mleka

60 g masłą

farsz:

100 g ugotowanej kaszy gryczanej

250 g twarogu

2 cebule

pęczek koperku

2 łyżki oliwy

sól, pieprz do smaku

jajko

ponadto:

masło (dziś u mnie oliwa)

cebula

 

 

Farsz: Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, zrumienić na oliwie, dodać kaszę, wymieszać, zdjąć z ognia, przestudzić.

Do miski pokruszyć twaróg, dodać kaszę z cebulą, jajko, posiekany koperek i przyprawy.

Wyrobić farsz.

 

Ciasto: Do mleka dodać masło, całość podgrzać aż tłuszcz się rozpuści, od razu dodać do przesianej mąki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Rozwałkować cienko, wykrawać kółka, nakładać farsz, sklejać pierogi.

 

Gotować w osolonym wrzątku około 2 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.

 

Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na oliwie, po czym na patelnię wrzucić pierogi, podgrzewać kilka minut od czasu do czasu potrząsając patelnią, by pierożki ładnie wymieszały się z cebulką. 

 i twarogiem

Wielki Post 2015

 

piątek, 16 stycznia 2015

Leniwe na bazie twarogu przygotowuje się w kilka chwil, są pyszne i bardzo sycące.

Rozkoszny zapach karmelizowanych pomarańczy z dodatkiem aromatycznych przypraw zachęci do jedzenia największego niejadka.

Ten słodki posiłek w chłodne, zimowe dni przypomni nam słoneczne, letnie chwile!

z karmelizowanymi pomarańczami

składniki:

ciasto:

250 g twarogu

ok 3/4 szkl mąki pszennej

jajko

szczypta soli

sos:

pomarańcza

4 łyżki cukru

łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki masła

2 goździki

po szczypcie cynamonu, mielonego imbiru i gałki muszkatołowej

 

Twaróg mieszamy z solą, dodajemy jajko i stopniowo mąkę tak, by uzyskać gładkie, elastyczne, nieklejące się ciasto (w zależności od rodzaju twarogu czasem trzeba dodać mniej, czasem więcej mąki).

Z ciasta formujemy wałeczki, spłaszczamy tłuczkiem do mięsa, kroimy "skośne" kluski.

Wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy ok 3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

 

Pomarańczę obieramy, kroimy w kawałki.

Masło roztapiamy, dodajemy cukier i przyprawy, mieszamy aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy. Wkładamy cząstki pomarańczy, smażymy krótko z obu stron.

 

Leniwe pierożki układamy na talerzach, dekorujemy karmelizowanymi pomarańczami i powstałym sosem. 

z karmelizowanymi pomarańczami

Przepis z gazetki PP, wyd. specjalne 10/2013, z moimi zmianami.

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczęZimowy Obiad

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów