w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: pierogi

środa, 25 stycznia 2017

Moja Córcia bardzo lubi wszelkie "mączne" potrawy. 

Wszelkie makarony i pierogi należą do jej ulubionych dań.

Wymyślam wiele różnych wariacji obu tych dań.

 Dziś moja kolejna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Bardzo smaczna propozycja! 

Do nadzienia dodałam aromatycznych suszonych pomidorów, wyszło bajecznie!

Pierożki ulepiłam z wyjątkowego ciasta, które odkryłam niedawno, w zasadzie dwuskładnikowego, błyskawicznego i pysznego :)

Polecam:)

 i suszonymi pomidorami 

składniki:

ciasto:

250 g mąki pszennej

ok 250 ml jogurtu naturalnego

szczypta soli

nadzienie:

ok 300 g mięsa z rosołu

cebula

2 ząbki czosnku

1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie

sól, pieprz do smaku

 

Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać ok 3 łyżek oliwy z pomidorów, wrzucić cebulę, zeszklić, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso drobno pokroić (lub zmielić), dodać pokrojone w kosteczkę, osączone z zalewy pomidory i przestudzoną cebulę.

Wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.

 

Mąkę przesiać, dodać partiami kefir (tyle, by ciasto było mięciutkie i elastyczne). 

Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. 

Wycinać krążki, nakładać porcje nadzienia, sklejać pierogi.

Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek.

Najlepiej podawać ze zrumienioną cebulką. 

z suszonymi pomidorami

   Dania z resztek

poniedziałek, 09 stycznia 2017

W moim domu nie ma tradycji niedzielnego gotowania rosołu; rosół jadamy bez okazji, kiedy mamy na niego ochotę, raz na jakiś czas w niedzielę właśnie! 

Ponieważ mam to szczęście;że miewam wiejskie, rosołowe kury wprost z podwórka Taty, śmiem twierdzić, że moje rosoły są niezwykle aromatyczne i pyszne, gotujemy wielki gar na kilka dni, zjadamy do ostatniej kropli.

Dziś chciałam zaproponować przepyszne danie przygotowane z wczorajszego rosołu i rosołowego mięsa: pyszne małe pierożki!

z mięsem z rosłu 

składniki:

ciasto:

250 g maki pszennej

ok 250 ml kefiru (dałam jogurt naturalny)

nadzienie:

ok 500 g gotowanego mięsa (moje z rosołu: pół na pół drobiowe i wołowe)

duża cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oleju

ponadto:

ok 1 l rosołu

 

Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Zdjąć z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso drobno pokroić, wymieszać z cebulką, doprawić do smaku.

 

Mąkę przesiać, dodać partiami kefir (tyle, by ciasto było mięciutkie i elastyczne). 

Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w ok 5 cm kwadraty.

Na każdy nakładać niewielką porcję nadzienia, sklejać w trójkąty a następnie po dwa brzegi zawijać na palcu i sklejać jak uszka.

W szerokim rondlu rosół doprowadzić do wrzenia, na wrzący wrzucić pierożki, pomieszać, zmniejszyć ogień, gotować ok 1 minutę od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię. 

Podawać kołduny zalane rosołem, w którym się gotowały. 

z mięsem z rosłu

   Dania z resztek

piątek, 06 stycznia 2017

Szczodraki to jeden z tradycyjnych wypieków związanych z Dniem Trzech Króli, zwanym inaczej Świętem Objawienia Pańskiego, dzień ten stanowi niejako finał okresu Bożego Narodzenia, obchodzony 6 stycznia.

Nazwa szczodraki pochodzi od "szczodrego czasu" za jaki uznawano kiedyś okres Bożego Narodzenia. Ten uroczysty czas podkreślano właśnie przygotowywaniem tradycyjnych potraw. 

Formuje się je z ciasta, którego podstawowymi składnikami są: mąka, cukier, śmietana, drożdże i masło. Szczodraki przybierały różną formę. W niektórych domach formowano je w półksiężyce, w innych we wrzeciona, a w jeszcze innych w okrągłe bułeczki. 

Przyjęło się, że wielkość, kształt i nadzienie szczodraków uzależnione były od minionego roku - jeśli był bogaty i obfitował w plony wypiekano duże bułki z białej mąki, obficie nadziane serem, kapustą czy grzybami. Jeśli rok był biedny do wypieku używano mieszanej mąki, pieczono małe, wytrawne bułeczki. (opracowanie własne, na podstawie wielu internetowych źródeł).

Po raz pierwszy i ja postanowiłam dopełnić tradycji i upiec szczodraki u siebie w domu:)

Z wielu dostępnych przepisów na ciasto wybrałam ten i to był bardzo dobry wybór! Troszeczkę go zmodyfikowałam. Z ciastem pracowało się świetnie, pięknie wyrosło, było mięciutkie i przepyszne!

Do nadzienia zaś przygotowałam kapustę kiszoną z dodatkiem boczku, obficie doprawioną kminkiem.

Bardzo polecam! 

Z tej porcji wyszło mi 18 sztuk bułeczek, które zawinęłam fantazyjnie w podłużne bułeczki z grzebyczkiem.

Jeśli zostało Wam trochę buraczanego zakwasu na barszczyk (np takiego) rekomenduję podanie gorących szczodraków z kubeczkiem barszczyku właśnie-smakuje bombowo!

z kapustą kiszoną i boczkiem

składniki:

zaczyn:

1/2 szkl ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki

ciasto właściwe:

500 g mąki pszennej

2 jajka

1/2 szkl ciepłego mleka

50 g stopionego masła

1/2 łyżeczki soli

zaczyn drożdżowy

farsz:

250 g kapusty kiszonej

cebula

150 g wędzonego boczku

ew. nieco oliwy

przyprawy:

po kilka kuleczek ziela angielskiego i jałowca

liść laurowy

sól, pieprz, kminek do smaku

ponadto:

roztrzepane białko

czarnuszka

 

 

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mąkę i mleko, wymieszać do jednolitej konsystencji, odstawić na ok 15 minut.

Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, mleko, masło i drożdżowy zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte lnianą ściereczką, na ok godzinę.

 

Farsz:

Kapustę odcisnąć z soku, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w słupki. 

Na głęboką, suchą patelnię wrzucić boczek, podgrzewać mieszając by wytopić jak najwięcej tłuszczu. Dodać cebulę, zeszklić (jeśli boczek był chudy dodać nieco oliwy).

Do boczku dodać kapustę, wlć tyle wody, aby sięgała ok 1 cm powyżej kapusty. Dodać przyprawy, gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając aż większa część wody odparuje a kapusta zmięknie.

Zdjąć z ognia, wystudzić

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość ok 5 mm, wykrawać kółka o średnicy ok 10 cm. 

Na każde kółko wykładać łyżkę nadzienia, sklejać jak pierogi, następnie z rantu uformować grzebyk, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tym "grzebyczkiem" do góry). 

Odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.

Posmarować roztrzepanym białkiem, wierzch posypać czarnuszką.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 20 minut.

z kapustą kiszoną i boczkiem

W "fejsbukowej" akcji "Ciasto na niedzielę" w tym tygodniu tematem są "Wypieki na 3 króli", zgłaszam doń swoje szczodraki:)

W akcji udział biorą również:Bożena, Ania, Gosia, Dorota, Nina, Iwona, Wiesława, no i jeszcze ja,na słodko Asa - zajrzyjcie tam koniecznie po inne, związane z tradycją przepisy:) 

wtorek, 03 stycznia 2017

Przepis zaczerpnęłam ze zbioru "Wypieki ze smakiem"; jak podają autorzy " ten indyjski specjał podbił już cały świat". 

Podbił też moje podniebienie; pierożki są przepyszne! 

Do tego są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a nadziać możemy je czymkolwiek zechcemy:)

Znakomicie smakują na ciepło a także na zimno - to ich dodatkowa zaleta.

Na obiad i kolację, na przekąskę, drugie śniadanie i na imprezę - polecam!

z mięsem 

składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

40 g masła

100 ml wody

nadzienie:

400 g mięsa mielonego

duża cebulę

2 ząbki czosnku

pęczek natki pietruszki

curry, mielona papryka, sól, pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

2 łyżki jogurtu greckiego

ponadto:

3 łyżki oliwy

łyżeczka cynamonu

 

Mąkę przesiać, dodać sól, wodę oraz stopione i lekko przestudzone masło.

Wyrobić elastyczne, lśniące ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię.

 

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek, po minucie mięso.

Smażyć do chwili aż mięso zmieni kolor, doprawić do smaku.

Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i jogurt, wymieszać, odstawić do wystudzenia.

 

Ciasto rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy, wykrawać kółka, na środek każdego kłaść łyżeczkę farszu, składać i sklejać pierogi dokładnie dociskając brzegi.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Oliwę wymieszać z cynamonem, mieszanką (za pomocą pędzelka) smarować pierożki. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 14 minut.

pieczone 

czwartek, 22 grudnia 2016

Dziś chciałam zaprezentować zupełnie inny, niecodzienny dodatek do wigilijnego barszczu; pieczone pierożki, nadziane pastą z czarnych oliwek.

Są bardzo kruche i bardzo smaczne, świetne na ciepło, a także na zimno, np z sosem czosnkowym, albo jako przekąska do wina. 

Przygotowanie pierożków jest banalnie proste i szybkie.

Do tapenady; czyli pasty z oliwek dodałam orzechy włoskie i bazylię; jest wyjątkowo smaczna.

Polecam, nie tylko na wigilię.

z tapenadą

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

100 g masła

50 g smalcu

jajko

szczypta soli

nadzienie:

3/4 szkl czarnych oliwek

3/4 szkl orzechów włoskich

5 łyżek oliwy

ząbek czosnku

łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki siekanej bazylii

sól, pieprz do smaku

ponadto:

białko

 

 Tłuszcz posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Schłodzić ok 30 minut.

 

Oliwki, orzechy, czosnek, pieprz, sok z cytryny oraz bazylię miksujemy w blenderze na jednolitą masę, powoli dodając oliwę. Doprawiamy do smaku. 


Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, na każdy nakładać łyżeczkę nadzienia.

Zlepiać brzegi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec na złoto (15- 20 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

z pastą z oliwek i orzechów

   Wytrawne potrawy wigilijne 2.Wytrawne potrawy wigilijne 2016


środa, 21 grudnia 2016

Przygotowania do świąt idą pełną parą:)

Lubię ten magiczny, bożonarodzeniowy czas...

W dzisiejszym wpisie chciałam przedstawić uszka, jakie przygotowałam na tegoroczną wigilię.

Nadziałam je nietypowo - po góralsku tak trochę- wędzonym oscypkiem i suszoną żurawiną!

Myślę, że będą się dobrze komponować z wigilijnym barszczem.

 z oscypkiem i żurawiną

składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

ok 450 ml jogurtu naturalnego

szczypta soli

nadzienie:

250 g sera twarogowego

ok 300 g gotowanych ziemniaków

2 małe oscypki wędzone

garść żurawiny

sól, pieprz do smaku

 

Oscypki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z pokruszonym twarogiem i przeciśniętymi przez praskę ziemniakami.

Dodać posiekaną żurawinę i przyprawy.

Wyrobić na jednolitą masę.

 

Mąkę przesiać, posolić, partiami dodawać jogurt (tyle, żeby ciasto było gładkie i elastyczne).

Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Pokroić na kwadraty, nakładać porcje nadzienia, sklejać formując uszka.

Gotować partiami w lekko osolonym wrzątku ok 1 minutę od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

z oscypkiem i żurawiną

Wytrawne potrawy wigilijne 2016   Wytrawne potrawy wigilijne 2.

środa, 02 listopada 2016

Lubicie obiady na słodko?

Ja nieszczególnie; słodycze uwielbiam, ale bardziej rozrywkowo jednak ;)

Za to moja Córcia takie dania uwielbia.

Dla niej więc takie oto leniwe pierożki, w aksamitnym i kremowym, cytrynowym sosie, bardzo fajne!

z cytrynowym sosem 

składniki:

ciasto;

3/4 szkl mąki pszennej

250 g twarogu

jajko

szczypta soli

sos:

3 jajka

3 łyżki cukru

skórka i sok z 1/2 cytryny

 

 

Twaróg pokruszyć, dodać pozostałe składniki, zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując nieco mąką.

Z ciasta uformować wałek, lekko spłaszczyć, pokroić na ok 2 cm kawałki.

Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek, gotować ok 3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

 

Jajka wbić do miski, dodać cukier. Ubijać na parze do powstania puszystej masy, dodać skórkę i sok z cytryny, ubijać jeszcze ok 3 minut, następnie zdjąć z ognia, ubijać kolejne 5 minut.

Kluseczki podawać polane sosem.

z cytrynowym sosem

środa, 24 sierpnia 2016

Pomysł na porządny, treściwy, sycący i smaczny obiad, bez użycia mięsa;)

Na pomysł wpadłam przeglądając stare gazetki kulinarne, takie nadzienie proponowano w którejś z nich do naleśników. Zdecydowałam się zamknąć je w pierogach i wyszło super!

Dodatek świeżej szałwii do smażonej cebulki jest fenomenalny - bardzo polecam; również do innych dań.

z pieczarkami 

składniki:

ciasto:

3 szkl mąki pszennej

jajko

1 szkl gorącej wody

3/4 łyżeczki soli

łyżka oliwy

farsz:

300 g pieczarek

cebula

4 jaja na twardo

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oliwy

do podania:

cebula

masło

listki szałwii

 

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, lekko zrumienić, dodać pieczarki, smażyć kilka minut, wystudzić.

Jajka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do pieczarek, doprawić do smaku, wymieszać. 


Z podanych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kółka.

Nakładać farsz, formować pierogi.

Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, listki szałwii pokroić w paseczki. Cebulę, szałwię i masło włożyć na patelnię, podgrzewać mieszając aż tłuszcz się roztopi a cebula lekko się zrumieni. 

Polać pierogi tuż przed podaniem. 

z pieczarkami

wtorek, 28 czerwca 2016

Widywałam tu i ówdzie pierogi z bobem.

Lubię bób, postanowiłam spróbować.

W różnych przepisach dodawano do nadzienie różne rzeczy: podobała mi się wersja z serem, zastanawiała mnie wersja z boczkiem...

Nie mogłam się zdecydować i wpadłam na pomysł, który okazał się genialny!

Farsz z bobu z dodatkiem boczku zamknęłam w cieście serowym - pycha!

w cieście serowym 

składniki:

ciasto:

200 g sera twarogowego (polecam typu włoskiego)

łyżka masła

jajko

szczypta soli

ok szklanki mąki pszennej

nadzienie:

1/2 opakowania bobu

cebula

100 g wędzonego boczku

sól, pieprz do smaku

do podania:

tłuszcz ze smażenia boczku

cebula

 

Bób wrzucić na wrzątek (lekko osolony, z odrobinką cukru), gotować na półmiękko, ok 10 minut.

Wystudzić, obrać.

 

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.

Boczek pokroić w kostkę, wytopić na suchej patelni, pod koniec dodając cebulkę by się zeszkliła.

Cebulę wraz ze skwarkami delikatnie łyżką cedzakową wyjąć z tłuszczu, dodać do obranego bobu, zmiksować na w miarę jednolitą masę.

 

Ser wkruszyć do miski, dodać jajko, masło i sól, rozetrzeć palcami, dodać mąkę, wyrobić jednolite ciasto.

Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować, wycinać kółka.

Na każde nakładać porcję farszu, lepić pierogi.

 

Wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok 3 min od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. 

 

Cebulkę pokroić drobno, wrzucić na tłuszcz pozostały ze smażenia boczku (jeśli boczek był chudy należy dodać masła). Zeszklić.

 

Pierogi podawać polane cebulką.

 z boczkiem

środa, 11 maja 2016

Jakiś czas temu pokazywałam już czebureki.

Bardzo pyszne były.

Tym razem nieco inny, ale tak samo dobry przepis, z gazetki "Przepisy czytelników".

Czebureki to rodzaj pierogów z ciasta, na które parzy się mąkę, nadziane mocno doprawionym mięsem, smażone w głębokim tłuszczu.

Wbrew pozorom nie są trudne ani zbyt czasochłonne, za to smaczne, pożywne i sycące.

Świetne danie obiadowe bądź kolacyjne.

Moim zdaniem najlepiej podawać je z ulubioną surówką, choć mój A. - jak zwykle przy tego typu daniach - zaproponował sos czosnkowy...

pierogi z mięsem, smażone 

składniki:

ciasto:

3 szkl mąki pszennej

szklanka wody

jajko

łyżka wódki

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oleju

nadzienie:

500 g mielonej wołowiny

cebula

2 ząbki czosnku

pęczek natki pietruszki

2 łyżki jogurtu greckiego 

2 łyżki oliwy

przyprawy:

sól, pieprz, pieprz kajeński, papryka w proszku, kminek mielony, odrobina curry, gałki muszkatołowej i kurkumy - generalnie dużo i tak, jak lubicie:)

ponadto:

olej do smażenia

 

Wodę, olej, sól i mąkę włożyć do garnka, podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje.

Pozostałą mąkę przesiać, dodać jajko i wódkę oraz zaparzoną, ciepłą mąkę.

Wyrobić elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując nieco mąką.

Odstawić pod przykryciem na 30 minut. 

 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, gdy się zrumieni dodać mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Smażyć aż mięso zmieni kolor, dodać przyprawy do smaku.

Zdjąć z ognia, dołożyć jogurt oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, odstawić do przestudzenia. 

 

Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wykrawać kółka o średnicy ok 10 cm, na środek nakładać łyżkę farszu, sklejać jak pierogi.

 

Na głęboką patelnię wlać ok centymetra oleju, na gorący wkładać pierogi, smażyć po kilka minut, z obu storn, na złoto.

Wyjmować i osączać na papierowym ręczniku.

Podawać po lekkim przestudzeniu, ciepłe, ale nie gorące.

 pierogi z mięsem, smażone 

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów