w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: ananas

piątek, 29 kwietnia 2016

Dziś chciałam zaprezentować roladę serową, która podbiła serce mojego mężczyzny.

Bardzo fajne danie, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Proste i szybkie w przygotowaniu.

Bardzo smaczne.

z serkiem kanapkowym 

składniki:

250 ml wody

50 g masła

130 g mąki pszennej

3 jajka

50 g startego sera żółtego

nadzienie:

200 g sera kanapkowego w ulubionym smaku (ja użyłam pasty kanapkowej z pieczonego bakłażana)

pojedyncza pierś kurczaka

cebula

4 plastry ananasa z puszki

przyprawa do kurczaka

oliwa do smażenia

 

Wodę i masło umieścić w rondlu, podgrzewać, doprowadzić do wrzenia.

Wsypać mąkę i mieszać do chwili, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka.

Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku i ser.

 

Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (niełatwo było rozsmarować ciasto na papierze, ale później ułatwia to zwinięcie rolady).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut.

Gorące ciasto wyjąć z blaszki razem z papierem, zwinąć wzdłuż dłuższego boku, odstawić na ok 10 minut.

 

Kurczaka, ananasa i cebulę pokroić w małe kawałki. Wymieszać, doprawić przyprawą do kurczaka.

Wrzucić na rozgrzaną patelnię, usmażyć.

 

Ciasto delikatnie rozwinąć, na całym rozsmarować serek, posypać kurczakiem z dodatkami.

Delikatnie zwinąć roladę.

 

Można kroić od razu lub odstawić do schłodzenia i stężenia, wówczas kroić i podawać na zimno.

z serkiem kanapkowym

poniedziałek, 14 marca 2016

Moja córka bardzo lubi sałatki, szczególnie te z dodatkiem kurczaka.

Dziś przygotowałyśmy pyszną i niezwykle atrakcyjnie wyglądającą sałatkę z dodatkiem i w kształcie ananasa, z szczypiorkowym pióropuszem liści.

Sałatka jest pyszna sama w sobie, można zwyczajnie wymieszać składniki i podać ją w misce.

z kurczakiem

składniki:

podwójna pierś z kurczaka

średniej wielkości korzeń selera

puszka ananasa

125 g sera feta

4 ogórki konserwowe

pęczek szczypioru

sos:

2 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu greckiego

łyżka soku z ananasa

sól, pieprz do smaku

ponadto:

przyprawa do pieczonego kurczaka 

4 łyżki oliwy

orzechy włoskie (całe połówki)

łyżka soku z cytryny

 

Składniki sosu wymieszać, dostawić w chłodne miejsce na czas przygotowywania sałatki.

 

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć obficie przyprawą do kurczaka, wlać oliwę, wymieszać, odstawić na 30 minut.

Po tym czasie mięso wraz z zalewą wrzucić na rozgrzaną patelnię, usmażyć na złoto, wystudzić.

 

Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.

Fetę pokroić w kostkę.

Ananasa w kawałeczki.

Ogórki w kosteczkę.

Wszystkie składniki wymieszać, dodać 1/3 sosu. 

 

Końcówki szczypioru skrócić do długości 8-10cm, resztę posiekać i dodać do sałatki.

 

Wymieszaną sałatkę przełożyć na półmisek, uformować w kształt ananasa. Posmarować resztą sosu.

Z jednej strony włożyć paseczki szczypioru na kształt liści ananasa.

Na wierzchu sałatki rozłożyć dekoracyjnie połówki orzechów.

ananas 

Sałatkę zgłaszam do zabawy artystek-kolorystek u Danusi, gdzie w tym miesiącu króluje szczypior, szczypiorek i szczypiorkowy kolor zielony:)

środa, 23 kwietnia 2014

Sałatki ziemniaczane, zwłaszcza te z majonezowym sosem kojarzą nam się z ciężkim jedzeniem. Postanowiłam przełamać ten stereotyp, przygotowałam sałatkę  pożywną i smaczną, przy tym lekką i zdrową.

Przyznam, że z niecierpliwością będę oczekiwać na bazylię w moim ogródku, myślę, że kiedy zastąpię nią koperek sałatka będzie jeszcze pyszniejsza!

 z pomidorami

składniki:

6 średniej wielkości ziemniaków

mała główka sałaty lodowej

puszka ananasów

4 pomidory

1/2 pęczka koperku

1/2 pęczka szczypiorku

sos:

4 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

3 łyżki soku z ananasów

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać. 

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w grubą kostkę.

Ułożyć na dnie naczynia, zalać całym przygotowanym sosem.

Sałatę poszatkować, położyć na ziemniakach.

Ananasy pokroić w niewielkie cząstki, wyłożyć na sałatę.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w kostkę, wyłożyć na ananasy.

Wierzch posypać startym drobno koperkiem i szczypiorkiem.

 sałatka z ananasem i pomidorami

wtorek, 18 marca 2014

Dość nietypowa, fenomenalna sałatka, która łączy teoretycznie niepasujące ze sobą smaki; 

ostry por, kwaśny seler, słodki ananas.

Do jej przygotowania użyłam własnoręcznie zakonserwowanego selera, nie ma to jak własne przetwory!

z porem, ananasem i selerem konserwowym

 

składniki:

słoiczek selera konserwowego

duży por

5 jajek na twardo

1/2 puszki ananasa

puszka kukurydzy

4 łyżki jogurtu naturalnego

1,5 łyżki majonezu

sól, pieprz do smaku

 

Por pokroić w półplasterki, wrzucić do garnka, zalać wrzącą woda, po kilku minutach osączyć na sitku.

Ananasa pokroić w niewielkie kawałeczki.

Jajka pokroić w kosteczkę

Seler i kukurydzę osączyć.

Składniki sałatki połączyć, doprawić do smaku, wymieszać z jogurtem i majonezem.

z ananasem

Zużywamy zapasy przed wiosną

piątek, 10 stycznia 2014

Niedawno bardzo smakowało mi w sałatce połączenie sałaty rzymskiej i mozzarelli.

W ogóle ostatnio bardzo chętnie kupuję mozzarellę w wersji mini - te małe, apetyczne kuleczki są bardzo wygodne i szalenie dekoracyjne.

Do tej sałatki dodałam smażonego pod ananasem kurczaka - moja najbardziej ulubiona w sałatkach wersja (opis tutaj).

Na te słoty styczniowe i pluchę za oknem - sałatka na parasolu:D

z kurczakiem i ananasem

składniki:

sałata rzymska

dwie pojedyncze piersi kurczaka

kilka krążków ananasa z puszki

cebula

przyprawa do kurczaka

odrobina oliwy do smażenia

sos:

3 łyżki jogurtu naturalnego

łyżka majonezu

łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki miodu

sól, pieprz do smaku

 

Składniki sosu wymieszać dokładnie, odstawić.

 

Oba kawałki mięsa naciąć od grubszej strony w pięć pasków (nie przecinać do końca). 

Posypać obficie przyprawą do kurczaka, odstawić na 15 minut.

Cebulę pokroić w ćwiartki.

Na patelni rozgrzać olej, ułożyć mięso, przykryć plastrami ananasa, obok ułożyć kawałki cebuli.Smażyć kilka minut.

Następnie ananasa zdjąć z mięsa i ułożyć obok na patelni, cebulę i kurczaka przewrócić na drugą stronę. Usmażyć na rumiano.

Zdjąć z patelni, wystudzić, pokroić w dość duże kawałki.

Sałatę umyć, poszatkować.

Połowę sałaty ułożyć na dnie salaterki.

Następnie wyłożyć kawałki kurczaka z ananasem i cebulą.

Polać sosem, potrząsnąć salaterką, aby sos równomiernie się rozłożył.

Wyłożyć resztę sałaty, a na niej kuleczki mozzarelli.

z sałatą rzymską, kurczakiem i ananasem

poniedziałek, 02 grudnia 2013

Takie sobie ciacho, na prędce wymyślone (właściwie "posklejane" z kilku różnych przepisów).

Ładnie wygląda, bez problemu daje się przetransportować i pokroić, dobrze smakuje.

Sprawdziło się na andrzejkowej imprezie:)

na kakaowym biszkopcie

składniki:

ciasto:

6 jaj

1 szkl mąki pszennej

1 i 1/2 szkl cukru

2 łyżki wody

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

150 g masła

2 jajka

szczypta soli

2 budynie waniliowe

1 galaretka ananasowa

1/2 l wody

1 szkl cukru

poncz:

1/2 szkl wody

łyżka cukru

3 łyżki soku z cytryny

wykończenie:

duża puszka ananasów

3 łyżki żelatyny

 

Jajka ubić z cukrem i wodą. Dodać przesiane obie mąki i kakao.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 30 minut.

Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

 

W 1/2 szkl wody rozpuścić budynie, resztę wody wymieszać z cukrem i zagotować.

Na wrzątek wlać budynie, zagotować, zdjąć z ognia.

Do gorącego budyniu wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. 

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić z solą na sztywną pianę.

Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu, następnie pianę z białek.

 

Gorącą wodę, cukier i sok z cytryny wymieszać, wystudzić.

Naponczować pierwsze ciasto, rozsmarować 3/4 kremu.

Przykryć drugim blatem, ponownie naponczować.

Odłożonym kremem posmarować wierzch i boki ciasta.

 

Ananasy osączyć. Syrop zagotować, rozpuścić w nim żelatynę, odstawić.

Owoce pokroić w niewielkie kawałki, ułożyć na cieście. Zalać tężejącym sokiem.

 

Schłodzić kilka godzin w lodówce.

ciasto z kremem 

piątek, 26 kwietnia 2013

Lada dzień maj.  Gdzie nie spojrzeć zieleń, świeża, soczysta, tysiące odcieni zieleni! 

Zaczynają już kwitnąć krzewy sycąc nasze zmysły cudownym zapachem i całą feerią barw. Póki co brzęczące owady kręcą się wokół wonnych wiosennych kwiatów.

U mnie dziś na talerzu iście wiosenne, kolorowe i pachnące danie. Łatwe do przygotowania, lekkie i rozkosznie smaczne - serowe kluseczki z całą górą karmelizowanych owoców.

z karmelizowanymi owocami 

składniki:

kluski: 

250 g sera twarogowego typu włoskiego

200 g mąki pszennej

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

owoce w karmelu:

dowolne owoce, np kiwi, 1/4 ananasa, nieduża kiść winogron, mała pomarańcza

2 łyżki masła

4 łyżki cukru 

2 łyżki ekstraktu waniliowego

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto,  odłożyć na kilka minut do lodówki.

Podzielić na dwie części, uformować wałek, spłaszczyć widelcem, ciąć ukośnie kluseczki.

Wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Owoce obrać, pokroić w kawałki, skropić ekstraktem waniliowym.

Masło roztopić, wsypać cukier i mieszać aż się rozpuści i zacznie karmelizować.

Wrzucić owoce, mieszać aby dokładnie pokryły się karmelem. 

Kluseczki podawać polane karmelem i udekorowane owocami.

 

niedziela, 07 kwietnia 2013

Pisałam już kiedyś o takim smażeniu kurczaka z ananasem.  

Uwielbiam ten smak. Bardzo często do niego wracam, ot choćby i tu,

Dziś chciałabym zaproponować zamknięcie aromatycznego kurczaka smażonego z ananasem w chrupiącym cieście francuskim.

Pycha!

w cieście francuskim

składniki na 2 spore porcje:

opakowanie ciasta francuskiego

podwójna pierś kurczaka

puszka ananasów

cebula

żółta papryka

pęczek pietruszki

przyprawa do kurczaka

1 ząbek czosnku

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

2 łyżki ostrego keczupu

oliwa do smażenia 

1 jajko

smażony z anansem

Mięso kurczaka umyć, naciąć od grubszej strony. Obficie posypać przyprawą do kurczaka. Odstawić na kilka minut.

W tym czasie przygotować sos: majonez, keczup i jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso, przykryć plastrami ananasa, obok ułożyć pokrojoną w ćwiartki cebulę.

Smażyć kilka minut. Następnie ananasa zdjąć z mięsa i ułożyć obok na patelni, cebulę i kurczaka przewrócić na drugą stronę. Usmażyć na rumiano.

Zdjąć z patelni, pokroić w dość grube kawałki. Dodać pokrojoną w paski paprykę i posiekaną natkę pietruszki. 

Ciasto francuskie podzielić na cztery jednakowe prostokąty.

Dwa ułożyć na natłuszczonej blaszce.

Na ciasto wyłożyć nadzienie z kurczaka i ananasa. Przykryć pozostałymi kawałkami ciasta, zlepić brzegi.

Jajko roztrzepać, posmarować wierzch ciasta.

Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przed podaniem obficie polać sosem.

w cieście francuskim 

wtorek, 05 marca 2013

 

Jak szaleństwo to szaleństwo...

Moje wiosenne przeziębienie okazało się dość poważnym zapaleniem, z antybiotykiem wylądowałam w łóżku :-/

Złości mnie ta moja niemoc strasznie, bo okres niedobry na chorowanie teraz szczególnie (choć czy w ogóle może być kiedykolwiek dobry czas na chorobę?!)

Wiosenna aura zachęca raczej do spacerów niż do leżenia, nawet do porządków wzięłabym się chętnie gdyby nie to, że taka słaba jestem :(

ehhh....dość biadolenia.

Mój sprawdzony przepis na sałatkę:)

Dawno, dawno temu wypatrzyłam podobną w necie gdzieś. Zachwyciła mnie "dekoracja" ale smak był co najwyżej przeciętny. Nawet nie pamiętam dokładnie co tam było, czego nie było. 

Podaję od razu moją, zmienioną wersję.  Teraz jest i ślicznie i pysznie.

z kurczakiem i chipsami 

składniki:

1/2 główki sałaty lodowej 

pojedyncza pierś kurczaka

cebula

kilka plastrów ananasa

20 dag pieczarek

ser feta

4 jaja ugotowane na twardo

oliwki bez pestek

chipsy paprykowe "w tubie" 

sos:

mały jogurt naturalny 

2 łyżki majonezu

2 łyżki ketchupu pikantnego

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki.

Jeden, najładniejszy liść sałaty odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w paseczki. 

Mięso kurczaka usmażyć z ananasem i cebulą (dokładny opis znajduje się tu ). Pokroić w kawałki.

Pieczarki pokroić w plastry, usmażyć na tej samej patelni. 

Fetę pokroić w ok 1 cm kostkę. 

Jaja obrać, zetrzeć na tarce: osobno żółtka, osobno białka.   

Oliwki pokroić w plasterki. 

Na dno szerokiego, płaskiego naczynia wyłożyć sałatę, polać odrobiną sosu.

Ułożyć z boku liść tak, by ładnie wystawał na zewnątrz. 

Wyłożyć mięso kurczaka z ananasem i cebulą, następnie pieczarki, znów polać warstwą sosu.

Następnie ser feta i resztę sosu.

Na wierzch, fromując kopczyk wyłożyć białka, na nich żółtka.

Naokoło ułożyć chipsy w kształt płatków.

Ostatnią warstwę stanowią poukładane dekoracyjnie plasterki oliwek.

To najbardziej pracochłonna część przygotowania sałatki.

Na szczęście mam swojego małego pomocnika;)

 

 

 

 

piątek, 01 marca 2013

Bardzo lubię sałatki:)

Szczególnie o tej porze roku.

Dostarczają energii i witamin, są kolorowe i apetyczne.

Pomagają dotrwać do wiosny! 

mozarellą i ananasem

składniki:

opakowanie sałaty roszponki

czerwona cebula 

500 g pomidorków koktailowych

puszka ananasów

150 g mini kuleczek mozarelli

150 g wędzonego boczku 

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny 

opakowanie ziołowego sosu sałatkowego.

----------------------------------------------- 

Składniki sosu wymieszać. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki.

Boczek pokroić w cienkie plasterki. Patelnię teflonową rozgrzać, wrzucić boczek, usmażyć z obu stron na złoto (kawałki powinny się zrobić chrupiące). Wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku.

Sałatę wypłukać. Połowę ułożyć na dnie miski. Polać 1/3 sosu. 

Następnie układać kolejno: 

cebulę pokrojoną w piórka,

pomidorki pokrojone w ćwiartki,

pokrojonego w cząstki ananasa,

połówki kuleczek mozzarelli.

Wylać resztę sosu.

Wyłożyć pozostałą sałatę. Na wierzchu rozsypać kawałki boczku. 

mozzarelli i boczku 

Przepis dodaję do akcji

 

 

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów