w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: seler

poniedziałek, 14 marca 2016

Moja córka bardzo lubi sałatki, szczególnie te z dodatkiem kurczaka.

Dziś przygotowałyśmy pyszną i niezwykle atrakcyjnie wyglądającą sałatkę z dodatkiem i w kształcie ananasa, z szczypiorkowym pióropuszem liści.

Sałatka jest pyszna sama w sobie, można zwyczajnie wymieszać składniki i podać ją w misce.

z kurczakiem

składniki:

podwójna pierś z kurczaka

średniej wielkości korzeń selera

puszka ananasa

125 g sera feta

4 ogórki konserwowe

pęczek szczypioru

sos:

2 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu greckiego

łyżka soku z ananasa

sól, pieprz do smaku

ponadto:

przyprawa do pieczonego kurczaka 

4 łyżki oliwy

orzechy włoskie (całe połówki)

łyżka soku z cytryny

 

Składniki sosu wymieszać, dostawić w chłodne miejsce na czas przygotowywania sałatki.

 

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć obficie przyprawą do kurczaka, wlać oliwę, wymieszać, odstawić na 30 minut.

Po tym czasie mięso wraz z zalewą wrzucić na rozgrzaną patelnię, usmażyć na złoto, wystudzić.

 

Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.

Fetę pokroić w kostkę.

Ananasa w kawałeczki.

Ogórki w kosteczkę.

Wszystkie składniki wymieszać, dodać 1/3 sosu. 

 

Końcówki szczypioru skrócić do długości 8-10cm, resztę posiekać i dodać do sałatki.

 

Wymieszaną sałatkę przełożyć na półmisek, uformować w kształt ananasa. Posmarować resztą sosu.

Z jednej strony włożyć paseczki szczypioru na kształt liści ananasa.

Na wierzchu sałatki rozłożyć dekoracyjnie połówki orzechów.

ananas 

Sałatkę zgłaszam do zabawy artystek-kolorystek u Danusi, gdzie w tym miesiącu króluje szczypior, szczypiorek i szczypiorkowy kolor zielony:)

poniedziałek, 08 lutego 2016

Znacie opowieść, o żeglarce, która na dnie morza białego znalazła swój największy skarb?

Nie wiem, czy całkiem tak to leciało, nie oglądam dokładnie reklam ;) na tyle tylko, żeby czasem zaczerpnąć stamtąd inspirację do przygotowania nowego dania.

Dziś proponuję więc bielusieńki krem, łagodny i aksamitny, pyszny.

Zupa podana z chrupiącym, pikantnym chorizo i natką pietruszki wygląda bardzo apetycznie, doskonale syci i grzeje.

 

 z selera

składniki:

duży seler

2-3 ziemniaki

1/2 kalafiora

cebula

100 g kremowego serka topionego

3 łyżki oliwy

100 g kiełbasy chorizo

natka pietruszki

ok 1,5 l bulionu

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.

Zrumienić na rozgrzanej oliwie.

Wrzucić pokrojony w kostkę seler, wlać ok 0,75 l bulionu.

Gotować ok 15 minut.

Dodać pokrojone w kawałki ziemniaki i kalafior.

Wlać resztę bulionu. Gotować aż warzywa zmiękną.

Zdjąć z ognia, zmiksować na gładko, dodać pokrojony w kawałki serek, doprawić do smaku.

Podgrzewać aż serek się rozpuści.

 

Kiełbasę pokroić na plasterki, wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, usmażyć na chrupiąco.

 

Krem nalewać do miseczek, podawać z chipsami i chorizo i natką pietruszki.

z selera z chorizo

niedziela, 31 stycznia 2016

Tym razem chciałam zaprezentować wyrazistą w smaku, lekką, a przy tym sycącą sałatkę.

Łączy ona wiele różnych składników; m.in kurczaka w curry, brązowy ryż, marynowane warzywa, orzechy i słodką pomarańczę. 

Najlepiej przygotować ja wcześniej, przed podaniem potrzymać kilka godzin w lodówce, żeby smaki się "przegryzły".

Sałatka świetna na imprezę, jak i na domową kolację.

z selerem i orzechami

składniki:

podwójna pierś kurczaka

2 woreczki brązowego ryżu

słoik selera konserwowego (mój domowy)

1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich

puszka kukurydzy

pomarańcza

2-3 ogórki konserwowe

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

łyżka majonezu

łyżeczka curry

łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz, cukier do smaku

ponadto:

przyprawa curry

oliwa 

 

Mięso kurczaka pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą do kurczaka, polać oliwą, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.

 

Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce. 

 

Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, usmażyć na rumiano, odstawić do wystudzenia.

 

Ryż ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu, osączyć, wystudzić.

 

Seler i kukurydzę osączyć.

 

Ogórki pokroić w kosteczkę.

 

Pomarańczę wyfiletować, pokroić na cząstki.

 

Składniki sałatki wrzucić do miski, dodać sos, wymieszać.

z selerem i orzechami

  Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę II

poniedziałek, 23 lutego 2015

Wiosna już pachnie w powietrzu...

Z cebul pierwszych wiosennych kwiatów w moim ogródku przebijają się już przez warstwę ziemi młode, zielone listki. Nabrzmiałe pąki na gałązkach drzew i krzewów obiecują nieśmiało, że lada chwila pękną uwalniając listki. Bluszcz wypuścił długie, młode pędy. Po moim tarasie pełzała dziś śliczna, włochata gąsieniczka:)

W wiosennym duchu, możemy przygotować taką sałatkę- żółto-zielona; pyszna, zdrowa i chrupiąca. 

Przygotowałam już taką wiele razy, za każdym razem może być inna, bo rządzi się jedną prostą zasadą - prócz gotowanego kurczaka może zawierać wszystkie warzywa i owoce, które mają zielony bądź żółty kolor. Proste - prawda?

Dzisiejszy zestaw jest więc przykładowy, radzę dobierać składniki wedle swojego uznania i zawartości lodówki, o zawartości portfela wolę nie wspominać ;)

Pesto oczywiście możemy przygotować samodzielnie, zioła, z jakich je wykonamy również będą determinowały smak sałatki.

z kurczakiem 

składniki:

podwójna pierś kurczaka

sałata lodowa

jabłko

puszka kukurydzy

seler naciowy

ogórek zielony

4 gotowane jajka

sos:

150 ml jogurtu naturalnego

3 łyżki zielonego pesto

 

Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Osączyć, wystudzić, pokroić w kostkę. 

Składniki sosu dokładnie wymieszać.

Sałatę pokroić w paseczki.

Jabłko (jeśli ma żółtą lub zieloną skórkę nie trzeba go obierać) pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki.

Kukurydzę osączyć.

Seler pokroić w plasterki.

Jajka w kostkę.

Składniki sałatki wymieszać, włożyć do salaterki, polać sosem.

z kurczakiem i pesto

 Zdrowa przekąska

piątek, 31 października 2014

Sałatka wpisuje się w mroczny, haloweenowy klimat - ryby "pływają" do góry brzuchami...

Poza tym jest zupełnie świeżutka:D

Można oczywiście nieco złagodzić dekorację, np tak, jak tutaj.

helloween 

składniki:

5 średniej wielkości ziemniaków

1 por

puszka groszku

kilka gałązek selera naciowego

4-5 ogórków kiszonych 

listki sałaty zielonej

sos:

4 łyżki jogurtu greckiego

3 łyżki majonezu

łyżka musztardy

sól. pieprz do smaku

do dekoracji:

wędzone sardynki

gałązki selera naciowego

gałązki pietruszki

czarne oliwki 

keczup

 

Składniki sosu wymieszać, odłożyć na min 15 minut do lodówki.

 

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w drobną kostkę.

Por pokroić w krążki, sparzyć wrzącą wodą, wystudzić.

Łodygi selera pokroić w plasterki.

Ogórki pokroić w kosteczkę.

Groszek osączyć, ok 2 łyżek odłożyć do dekoracji.

Wymienione składniki sałatki wymieszać. 

 

Sałatę umyć, osuszyć, porwać. Ułożyć na dnie salaterki, w której zamierzamy podać sałatkę.

Polać odrobiną sosu

Wyłożyć, wymieszane wcześniej składniki sałatki, wierzch wyrównać, polać równomiernie całym sosem. 

Na wierzchu dekoracyjnie ułożyć sardynki (moje w całości, do góry brzuchami).

Pomiędzy rybkami wyłożyć zieleninę, groszek i pokrojone w plasterki oliwki.

Polać odrobiną keczupu.

helloweenowa



piątek, 05 września 2014

Szybka, łatwa do przygotowania sałatka z selera naciowego.

Smaczna i zdrowa:)

ze słonecznikiem i selerem naciowym

 

składniki:

seler naciowy

2 ogórki

zielone jabłko

puszka kukurydzy

ok 100 g słonecznika

krążek sera pleśniowego

łyżka soku z cytryny.

2 łyżki jogurtu naturalnego

łyżka majonezu

sól, pieprz do smaku

 

Łodygi selera pokroić w plasterki.

Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, następnie w półplasterki.

Jabłko pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny.

Kukurydzę osączyć.

Wszystkie wymienione składniki wymieszać, dodać jogurt i majonez, doprawić solą i pieprzem.

Przełożyć do salaterki, schłodzić.

 

Ser pokroić w trójkącik, wyłożyć na wierzch sałatki.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, posypać sałatkę tuż przed podaniem.

 z selerem naciowym, słonecznikiem

 

niedziela, 27 lipca 2014

Sałatka idealna na gorące, wakacyjne dni.

Przepyszna, na śniadanie, na lunch, na kolacje...

Nie ma co pisać, trzeba spróbować:)

z arbuzem i curry

 

składniki:

seler naciowy

podwójna pierś kurczaka

puszka kukurydzy

1/4 arbuza

ogórek zielony

ok 1/2 szkl niesolonych orzeszków ziemnych

świeże liście mięty

2 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu greckiego

curry

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

 

Mięso umyć, pokroić na plastry, doprawić solą, pieprzem i curry, upiec na grillu (można również usmażyć na patelni bądź upiec w piekarniku). Wystudzić, pokroić na nieduże kawałki. 

Orzechy uprażyć na suchej patelni, lekko posiekać.

Przygotować sos: jogurt i majonez wymieszać, dodać sok z cytryny, ok 1/2 łyżeczki curry, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, odłożyć na kilkanaście minut do lodówki.

Seler oczyścić, pokroić w kawałki.

Różową część arbuza pokroić w ok 1 cm kostkę. 

Ogórek obrać, pokroić w niedużą kostkę.

Kukurydzę osączyć.

Listki mięty drobno posiekać.

Składniki sałatki wymieszać, polać przygotowanym sosem.

Schłodzić.

z miętą, arbuzem i curry

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

wtorek, 18 marca 2014

Dość nietypowa, fenomenalna sałatka, która łączy teoretycznie niepasujące ze sobą smaki; 

ostry por, kwaśny seler, słodki ananas.

Do jej przygotowania użyłam własnoręcznie zakonserwowanego selera, nie ma to jak własne przetwory!

z porem, ananasem i selerem konserwowym

 

składniki:

słoiczek selera konserwowego

duży por

5 jajek na twardo

1/2 puszki ananasa

puszka kukurydzy

4 łyżki jogurtu naturalnego

1,5 łyżki majonezu

sól, pieprz do smaku

 

Por pokroić w półplasterki, wrzucić do garnka, zalać wrzącą woda, po kilku minutach osączyć na sitku.

Ananasa pokroić w niewielkie kawałeczki.

Jajka pokroić w kosteczkę

Seler i kukurydzę osączyć.

Składniki sałatki połączyć, doprawić do smaku, wymieszać z jogurtem i majonezem.

z ananasem

Zużywamy zapasy przed wiosną

środa, 04 grudnia 2013

Pierwsza sałatka z mojego domowego selera konserwowego

Bardzo prosta, szybka i smaczna.

Podpatrzona u znajomej.

z kurczakiem i ananasem

składniki:

słoiczek selera konserwowego

5 jaj ugotowanych na twardo

pojedyncza pierś kurczaka

5 plastrów ananasa z puszki

puszka kukurydzy

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

 

Mięso ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu, wystudzić, pokroić w kostkę.

Plastry ananasów osączyć z zalewy, pokroić w kawałki. 

Jajka pokroić w kostkę.

Kukurydzę i seler osączyć.

Wszystkie składniki połączyć, dodać jogurt i majonez, oraz sól i pieprz do smaku.

Gotowe:)

z kurczakiem i ananasem

środa, 06 listopada 2013

Taki seler przyda się jako baza do wielu sałatek i zimowych surówek.

Zamiast później kupować, warto przygotować teraz samodzielnie kilka słoiczków. 

Przepis ze starego jesiennego numeru specjalnego Poradnika Domowego. 

 przetwory

składniki:

2 kg selera

250 ml octu 10%

3 szkl wody

łyżka soli

2 łyżki cukru

kilka goździków

łyżeczka ziaren kolendry

szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej

 

Seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wlać szklankę wody z łyżką soli i łyżką octu. Zagotować.

Pozostałą wodę i ocet wraz z przyprawami zagotować osobno.

Gorącą zalewę wlać do selera, wymieszać.

Nakładać do słoiczków, zamykać, pasteryzować ok 20-25 minut.

seler konserwowy

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów