w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: śliwki

sobota, 19 listopada 2016

Taki oto torcik przygotowałam na prośbę pewnego miłego mężczyzny, w prezencie urodzinowym dla jego żony - prawda, jaki miły prezent?

W środku jasny biszkopt, przełożony musem śliwkowym, pachnącym cynamonem i krem na bazie serka mascarpone. 

Do musu można użyć śliwek z kompotu, wówczas nie trzeba już raczej dosładzać.

z kremem z mascarpone

składniki:

ciasto:

8 jaj

2 łyżki zimnej wody

2 szkl cukru

1,5 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

mus:

ok 500 g  śliwek (mogą być z kompotu)

2 łyżki cukru

łyżka żelatyny

krem:

500 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki (30%)

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

do dekoracji:

krem maślany

masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu)

 

z kremem z mascarpone 

 

Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty.

 

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.

Śliwki wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż zaczną się rozpadać. Dodać cynamon, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.

Odrobinę śliwkowego sosu połączyć z żelatyną, rozprowadzić, połączyć z resztą sosu, wymieszać, wystudzić.

 

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny.

Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone.

 

NA pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę tężejącego musu śliwkowego. Następnie połowę kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę musu i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić.

 

Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego). Warstwą takiego kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce.


Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego, sprawdzonego przepisu. Dodałam do części pomarańczowy (róże) i zielony (łodyżki i listki) barwnik spożywczy. Gotowy tort podkolorowałam miejscami za pomocą pędzelka na złoto. 

z kremem z mascarpone

niedziela, 30 października 2016

Przepis znalazłam tutaj, nazywały się dyniowe whoopie pies :D trochę, troszeczkę zmieniłam po swojemu...

Do przełożenie użyłam własnoręcznie przygotowanych powideł bez mieszania

Te ciasteczka są obłędnie pyszne!

Jeśli coś zasługuje na miano "rozpływających się w ustach" to one właśnie i na 100%!

Mięciutkie, aromatyczne, w sam raz słodkie; poezja jesiennego smaku.

W opisie informacja, że ciasto należy nabierać i nakładać łyżką bądź wyciskać rękawem cukierniczym, wybrałam tę drugą metodę, polecam, bo ciasteczka wychodzą w miarę równe i ładne:)

Ciasteczka dołączam do akcji "Ciasto na niedzielę", w tym tygodniu jesienne słodkości wspólnie ze mną piekły: Magdalena, Magda, MalGosia, Bożena, Lidia, Joanna

przekładane powidłami 

składniki:

50 g miękkiego masła

1/2 szkl cukru

1 i 1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

po dużej szczypcie gałki muszkatołowej i kardamonu

szczypta soli

1/4 szkl oleju

2 jajka

1 szkl puree z dyni

ponadto:

cukier puder

powidła śliwkowe

 

"Sypkie" składniki, tzn mąkę, proszek, sodę i przyprawy wymieszać w misce. 

Masło utrzeć z cukrem dodając jajka, olej i dynię.

Następnie wsypać mąkę z dodatkami i zmiksować szybko, tylko do połączenia składników.

Ciasto odstawić na godzinę do lodówki.

Przełożyć do rękawa cukierniczego (z okrągłą końcówką), wyciskać okrągłe ciasteczka zachowując ok 2 cm odstęp, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po wystudzeniu przekładać po dwa ciasteczka powidłami.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 przekładane powidłami

piątek, 28 października 2016

Widywałam podobne na wielu już blogach.

Przepisy nieznacznie się między sobą różnią.

Podaję ten, który dostałam od znajomej. Opis może nieco przydługi i skomplikowany, ale tak naprawdę przygotowanie powideł w ten sposób jest dziecinnie proste.

Powidła wyszły mocno śliwkowe, gęste, aromatyczne, jednak jak dla mnie nieco zbyt słodkie.

Może to kwestia "słodkości" użytych śliwek? Moje były mocno dojrzałe i bardzo słodkie:)

Proporcje w przepisie to 200 g cukru na 1 kg śliwek. Następnym razem dam mniej.

Powidła są wyjątkowe, bowiem nie wymagają mieszania - ba, mieszanie w ich wypadku jest całkowicie zabronione! Usłyszałam, że jeśli choć raz zamieszam mogę wszystko do razu wyrzucić, bo na pewno się przypali i nie uda!

Produktem "ubocznym" tego niecodziennego i bardzo wygodnego smażenia powideł bez mieszania są 2 słoiczki pysznego, śliwkowego syropu, znakomitego do herbaty i różnych deserów.

 bez mieszania 

składniki:

3 kg śliwek węgierek

600 g cukru

1,5 łyżki octu

 

Śliwki umyć, podzielić na połówki, wyjąć pestki.

Włożyć do rondla, przesypując cukrem.

Na wierzch wlać ocet.

Odstawić na min 12 godzin, w żadnym razie nie przykrywać pokrywką, ewentualnie (jeśli jest obawa pojawienia się muszek owocówek) nakryć gazą.

Po tym czasie (śliwki powinny puścić sporo soku) postawić na maleńkim ogniu.

Dusić (oczywiście bez przykrycia i bez mieszania) minimum 6 godzin.

 

Słoiczki i zakrętki wymyć, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na kilkanaście minut, wyparzyć.

 

Po upływie czasu duszenia czystą chochelką nabierać porcje śliwkowego soku, ostrożnie zlewać do słoiczków, zakręcać, odwracać do góry dnem.

Gdy płynu w garnku pozostanie już niewiele drewnianą łyżką wymieszać zawartość garnka - śliwki ładnie się rozpadną i połączą w jednolite powidła.

Napełniać nimi wyparzone słoiczki, zakręcać, odwracać do góry dnem.

 

Gotowe słoiczki z sokiem i powidłami z powrotem włożyć do rozgrzanego piekarnika. trzymać w cieple ok 20 minut, następnie wyłączyć piecyk i zostawić słoiki wewnątrz aż całkowicie wystygną.

Tak przygotowane można przechowywać całą zimę.

bez mieszania

środa, 19 października 2016

Od jakiegoś czasu łaziły za mną jakieś słodkie, domowe drożdżówki.

Ciasto drożdżowe jednakże - dość wymagające, zwłaszcza w kwestii czasu, ciągle pozostawało poza moim zasięgiem. 

Kiedy znalazłam ten przepis w starym numerze gazetki Przyślij Przepis postanowiłam spróbować. Jak zwykle trochę go sobie zmodyfikowałam.

Rogaliki są proste do przygotowania, dość szybkie i strasznie pyszne!

Użyłam maleńkich śliwek węgierek, więc pozostawiłam je w całości, wyjęłam tylko pestki. Jeśli użyjemy innych śliwek, lepiej będzie podzielić je na połówki. 

Mój A. miał problem z określeniem, w jakiego rodzaju ciasto zawinęłam śliwki :D - wygląda jak kruche, ale jest bardzo delikatne i mięciutkie. 

To naprawdę fantastyczny przepis i myślę, że ciastka znakomicie smakowałyby również z innym nadzieniem.

Dodatkową ich zaletą jest fakt, że w przeciwieństwie do zwykłych-drożdżowych, nawet następnego dnia zachowują świeżość i są nadal mięciutkie i pyszne. 

 ze sliwkami 

składniki:

500 g mąki pszennej

200 g masła

1 jajko

1 żółtko

1/2 szkl jogurtu greckiego (kwaśnej śmietany)

50 g świeżych drożdży

duża szczypta soli

łyżka cukru

ponadto:

śliwki

cukier poder

 

Jogurt delikatnie podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżę mąki, jajko i żółtko oraz sól. Wymieszać na jednolitą masę.

Odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce na ok 30 minut.

 

Masło posiekać z przesianą mąką, dodać masę drożdżową, zarobić elastyczne ciasto.

Podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na koło grubości ok 5 mm, pokroić na 8 trójkątów, nakładać śliwki, zwijać rogaliki (w ten sposób uzyskamy 32 w miarę równe ciasteczka).

 Rogaliki przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

ze śliwkami 

piątek, 07 października 2016

Moja własna, autorska i niesamowicie udana propozycja na pyszne ciasto.

Wzorem była znana wszem i wobec, i lubiana pychotka vel pani walewska.

Moja pysznotka wygląda bardzo podobnie, jednakże w smaku mocno się różni, zaryzykowałabym stwierdzenie, że jest jeszcze lepsza:) 

A jaka jest?

Dwie warstwy kruchego ciasta ze śliwkami i chrupiącą, orzechową bezą, przełożone delikatnym kremem na bazie serka mascarpone!

Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, kiedy kruche blaty nabiorą wilgoci, wówczas po prostu rozpływa się w ustach!

Ponieważ zwykle zalegają mi w lodówce jakieś białka, uwielbiam takie przepisy, do których są potrzebne:D Do przygotowania tego ciasta potrzebowałam właśnie więcej białek!

Idealną sytuacją jest, gdy posiadamy dwie jednakowe blaszki i możemy piec na raz dwa ciasta w piekarniku z termoobiegiem.

z bezą i kremem z mascarpone 

składniki:

ciasto:

350 g mąki pszennej

3 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

200 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g cukru pudru

beza:

szklanka białek

szczypta soli

szklanka cukru

3/4 szkl mielonych orzechów włoskich

krem:

330 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

ponadto:

ok 500 g śliwek węgierek

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki. 

Schłodzone ciasto podzielić na pół, każdą część rozwałkować, wykleić dno natłuszczonych blaszek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 12 minut.

 

W tym czasie śliwki umyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki.

Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. 

 

Podpieczone ciasta wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć pokrojone śliwki, następnie pianę z białek, wierzch obu ciast posypać orzechami.

Włożyć z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 150 stopni, piec jeszcze około 1,5 godz. - beza powinna być jasna, ale krucha i chrupiąca. 

Gotowe ciasta wystudzić.

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.

Krem wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim, delikatnie docisnąć.

Wstawić na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc) do lodówki. 

 z bezą i kremem z mascarpone

środa, 31 sierpnia 2016

Przepis z książeczki mojej Babci "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy"autorstwa Jana Czernikowskiego z 1987r. 

Uwielbiam tę książkę, jej pożółkłe kartki z kilkoma zaledwie, schematycznymi rysunkami, bez żadnych zdjęć, proste i łatwe przepisy na nawet bardzo wyszukane wypieki, sposób wykonania zawarty w kilku zaledwie zdaniach...

I ten napis, który nie wiedzieć czemu zawsze mnie rozbawia "Druk i oprawa w NRD"

Ale do rzeczy; sernik z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Aksamitny, gładki, nie wyrósł wcale i nie opadł, nie popękał.  Ziemniaków nie czuć wcale, natomiast struktura masy serowej nie da się z niczym porównać. Sernik jest niezwykle delikatny i kremowy.

Przepis po małym liftingu moim, z nadprogramowymi śliwkami zatopionymi w galaretce (patent od innego sernika). To nie był najszczęśliwszy pomysł, nie miałam węgierek, owoce, które dałam nie rozpiekły się na tyle, by dość zmięknąć, skórka pozostała twardawa i nie dawała się kroić widelczykiem. Smakowało to nieźle, ale owoce były zbyt twarde na delikatnej masie serowej, w efekcie trzeba było jeść je niejako osobno. 

Proponuję używać wyłącznie węgierek, albo zrezygnować z zapiekania owoców i np posypać sernik malinami tuż przed wylaniem galaretki.

Bo ten niezwykły sernik naprawdę warto zrobić!

z galaretką i śliwkami 

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

1 żółtko

200 g zimnej margaryny

masa serowa:

1 kg twarogu (wiadereczko)

ok 350 g ugotowanych ziemniaków

2 łyżki gęstej śmietany (u mnie jogurtu greckiego)

50 g masła

5 jaj

200 g cukru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

szczypta soli

ponadto:

kilka śliwek węgierek

2 galaretki wiśniowe

 

Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki,  szybko wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki.

 

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno wyłożonej papierem blaszki do pieczenia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni; piec ok 12 minut.

 

Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.

Ziemniaki z jogurtem zblendować na gładkie puree.

Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku; następnie po trochu naprzemiennie ser i ziemniaki, na końcu ekstrakt waniliowy.

Białka ubić ze szczyptą soli, pianę delikatnie wmieszać do masy serowej, wyłożyć na podpieczony spód.

wierzch wyrównać, brzegi blaszki zabezpieczyć folą aluminiową, obniżyć temperaturę do 16 stopni, piec sernik około godziny.

 

Następnie nie wyjmując ciasta z piekarnika delikatnie zdjąć folię, na wierzchu sernika ułożyć pozbawione pestek połówki śliwek, piec sernik jeszcze ok 15 minut.

 

Po upływie czasu pieczenia piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki, wystudzić ciasto wewnątrz. 

 

Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu, tężejącą wylać na wierzch sernika. Odstawić na kilka godzin (najlepiej całą noc) do całkowitego stężenia.

z galaretką i śliwkami

   Warzywa psiankowate 2016Warzywa psiankowate 2016

czwartek, 11 sierpnia 2016

Kolejne pyszne, bardzo pyszne ciasto:)

Delikatne, ucierane, z cytrynowym aromatem; z warstwą masy makowej i jeszcze na dodatek śliwkami!

Dość proste w przygotowaniu, ładnie się kroi, świetnie wygląda.

Bardzo polecam.

z makiem i śliwkami

składniki:

ciasto:

300 g mąki pszennej

200 g cukru

180 g margaryny

6 jaj

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sok i skórka z niedużej cytryny

szczypta soli

nadzienie makowe:

300 g gotowej masy makowej

3 jaj

3 łyżki cukru

szczypta soli

kilka kropli esencji migdałowej

ponadto:

kilka śliwek

tłuszcz i bułka tarta do formy

 

ciasto: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 

Margarynę z cukrem utrzeć na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku.

Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. 

 

nadzienie: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, następnie wciąż miksując dodawać po łyżce maku. Na końcu dodać esencję migdałową, po czym delikatnie wmieszać pianę z białek. 

Śliwki umyć, wypestkować.

 

Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki, 

Wyłożyć nadzienie makowe, delikatnie wcisnąć połówki śliwek.

Na wierzch wylać resztę ciasta, wyrównać wierzch.

 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

z makiem i śliwkami

niedziela, 24 lipca 2016

Pewnie większość z Was spotkała się z ciastem "pocałunek murzyna". To niewiele ma z nim wspólnego:D zaczerpnęłam tylko nazwę!

Ciasto, które chcę dziś pokazać to kolejna wariacja na temat znanego w mojej rodzinie od dawna i bardzo lubianego mazurka cygańskiego

Tym razem pyszne i wilgotne ciasto makowe przełożyłam galaretką ze śliwkami i kremem na bazie serka mascarpone.

I jest mega-obłędnie-pyszne!

Wygląda niebanalnie i roboty przy nim nie bardzo dużo, warto więc zachować ten przepis:)

 ciasto makowe ze śliwkami 

składniki:

ciasto:

300 g gotowej masy makowej z puszki

250 g cukru

150  margaryny

6 jajek

3 łyki mąki ziemniaczanej

2 łyżki miodu

1 łyżka kakao

1 łyżka mielonej kawy

1 łyżeczka sody

szczypta soli

krem:

330 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

łyżka soku z cytryny

warstwa śliwkowa:

ok 500 g śliwek

galaretka wiśniowa

polewa:

1 jajko

100 g masła

3 łyżeczki cukru

3 łyżki kakao

 

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku.

Następnie dodać pozostałe składniki, na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.

Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. 

Piec ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Po wystudzeniu przekroić na wa cienkie placki.

 

Śliwki: Owoce wypestkować, pokroić w ćwiartki. W garnku zagotować 3/4 szkl wody, wrzucić śliwki, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. 

Kiedy masa zacznie tężeć rozłożyć śliwki na pierwszym placku. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 

Krem: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. 

Krem rozsmarować na warstwie śliwkowej. 

Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.

 

Polewa: Masło z cukrem podgrzewać aż się rozpuszczą. Zdjąć z z ognia, dodać kakao, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. 


Do zimnej masy wbić jajko, utrzeć gładką polewę. Rozsmarować ją na wierzchu ciasta.

ciasto makowe ze śliwkami

czwartek, 31 marca 2016

Mój jedyny tegoroczny mazurek.

Ciasto nietypowe dość, bo do jego przygotowania używa się mąki krupczatki i żółtek ugotowanych na twardo. Kruchutkie i smaczne. Przepis ze starego nr gazetki "Przepisy czytelników".

Nadzienie klasyczne, bardzo pyszne: powidła śliwkowe i czekolada.

To chyba mój najbardziej ulubiony mazurek z gatunku "płaskich" :)

Bo u nas częściej jednak robi się wysokie, "piętrowe" mazury...

kruchy i pyszny 

składniki:

ciasto:

200 g masła

2 szkl mąki krupczatki

szczypta soli

2 ugotowane żółtka

1/2 szkl cukru pudru

nadzienie:

słoiczek powideł śliwkowych (u mnie domowa czekośliwka)

200 ml śmietany kremówki

100 g gorzkiej czekolady z dużą ilością kakao

100 g czekolady mlecznej

ponadto:

bakalie i ozdóbki cukrowe

 

Masło posiekać z mąką i solą, dodać roztarte żółtka i cukier. Wyrobić gładkie ciasto.

Odłożyć do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wykleić nim natłuszczoną blaszkę. Z części ciasta uformować dekoracyjny rant (ja wycięłam foremką kwiatuszki i poukładałam naokoło).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut. Wystudzić.

 

Kremówkę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę, mieszać aż się rozpuszczą. Lekko przestudzić.

Kremówkę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę, mieszać aż się rozpuszczą. Lekko przestudzić.

 

Ciasto posmarować powidłami, na wierzch wylać ganache. Schłodzić do stężenia.

Wierzch udekorować wg uznania.

najlepszy

poniedziałek, 04 stycznia 2016

Kto mnie zna, ten wie, że nie lubię ryb...

Przygotowuję czasem rybne dania dla bliskich, ale sama niekoniecznie takie zjadam.

Podczas przygotowywania wigilijnej wieczerzy zawsze odczuwam dyskomfort z tym związany; wszakże lwią część potraw w tym dniu stanowią przyrządzone na różne sposoby ryby...

Szukałam alternatywy i mój wybór padł na taką "pieczeń rzymską" z soczewicy; żeby było bardziej świątecznie wzbogaciłam ją suszoną śliwką.

Ta pieczeń może być podawana na gorąco, z dodatkiem ziemniaków i surówki, bądź na zimno, jak wędlina.

Trzeba tylko pamiętać, żeby porządnie ją doprawić, smak surowej masy musi być bardzo wyrazisty, żeby gotowa pieczeń nie była mdła w smaku.

z suszoną śliwką

składniki:

400 g soczewicy

200 g pieczarek

cebula

marchew

3 ząbki czosnku

2 jajka

3 łyżki oliwy

suszone śliwki

sól, pieprz do smaku

ponadto:

tłuszcz i bułka tarta do blaszki

 

Soczewicę opłukać na sitku, zalać zimną woda, wstawić na ogień, ugotować do miękkości, zmiksować (nie musi być na zupełnie gładko).

 

Cebulę obrać, drobniutko pokroić, marchew i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić w.w. smażyć kilka minut od czasu do czasu mieszając.

 

Zawartość patelni wymieszać z soczewicą, doprawić do smaku, wbić jajka, wyrobić na gładką masę.

 

Natłuszczoną blaszkę obficie wysypać bułką tartą. 

Wyłożyć połowę masy, na środku wzdłuż ułożyć rząd śliwek, następnie resztę soczewicowej masy.

Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Piec ok 50 minut.

Można podawać na gorąco, pokrojoną w grube plastry, lub po wystudzeniu zamiast wędliny na kanapki.

z suszoną śliwką

  Niskokaloryczny styczeń 2016

 
1 , 2 , 3
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów