w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: ogórki

środa, 27 sierpnia 2014

Moja kolejna propozycja na ogórkowe zapasy na zimę.

Sałatka zdecydowania przypadnie do gustu tym, którzy lubią czosnek. 

Robiłam taką już w ubiegłych latach, nie pamiętam skąd mam przepis.

ogrki_z_czosnkiem1

składniki:

2.5 kg ogórków

0,5 kg marchwi

0,25 kg cebuli

duża główka czosnku

1/2 szkl cukru

1 łyżka soli

pęczek zielonej pietruszki lub innych ulubionych ziół (ja dałam oregano)

po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

1/2 łyżeczki gorczycy

1/2 szkl octu 

 

Ogórki umyć, jeżeli są duże, przekroić wzdłuż i usunąć gniazda nasienne, razem ze skórką pokroić w cienkie plastry, 

Marchewkę i cebulę obrać, również pokroić w plastry.

Zieleninę posiekać.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (bez octu), wymieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

Po upływie tego czasu wlać ocet, ponownie wymieszać, odstawić jeszcze na ok 30 minut.

Sałatkę nakładać do słoiczków, do każdego wlać kilka łyżek wytworzonego soku, zakręcać, pasteryzować ok 25 minut.

 ogrki_z_czosnkiem

 

 

wtorek, 26 sierpnia 2014

Dostałam całą wielką reklamówę przerośniętych nieco ogórków z przydomowego ogródka. 

Takie "swoje", wypielęgnowane, bez nawozów - musiałam wymyślić z nich coś pysznego. 

Wpadło mi w ręce kilka fajnych pomysłów, wybrałam te, które zdawały mi się najciekawsze. Zrobiłam różne przetwory na zimę.

Tu prezentuję ogórki holenderskie, z dodatkiem cebuli i papryki, raczej słodkawe. 

W oryginalnym przepisie był seler, zastąpiłam go marchewką.

holenderskie na zimę

składniki:

5 kg ogórków

1/2 kg cebuli

2 czerwone papryki

2 marchewki

8 szkl wody

1 szkl soli

 

zalewa:

6 szkl wody

2 szkl octu 10%

2 szkl cukru

po 1 łyżeczce ziela angielskiego, gorczycy i kolendry

 

Ogórki umyć, pokroić w plastry (moje ok 5 mm).

Cebulę pokroić w piórka.

Z papryk usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paseczki.

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Warzywa wymieszać, zalać wodą z solą, odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wodę odlać.

Warzywa włożyć dość ciasno do słoików.

 

Składniki zalewy wymieszać, zagotować, lekko przestudzić.

Do każdego słoika wlać tyle zalewy, aby przykryła warzywa.

Zakręcić słoiki, pasteryzować ok 10 minut od chwili zagotowania wody.

 do słoików na zimę

1 , 2
 
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów