w moim magicznym domu...tutaj kuchnia, dobra kuchnia...zainteresowanych rękodziełem zapraszam na drugi blog 6nieborobotki.blogspot.com ... podoba Ci się u mnie? chcesz o coś zapytać? napisz asakuc@interia.pl

Wpisy z tagiem: ogórki

środa, 23 listopada 2016

Wiadomo, że o tej porze roku trudno o świeże, chrupiące i smaczne warzywa. 

Mam jedną dziwną zasadę; w sklepach i na straganach wącham warzywa, nie będę kryć - głównie pomidory...nie wiem, czy macie pojęcie, jak trudno znaleźć pomidory pachnące pomidorami!

Czasem (hmm, rzadko) zdarza się znaleźć właśnie takie warzywa, pachnące świeżością i latem, kupuję wówczas większą ilość i zjadamy ze smakiem, w różnej postaci, byle prędko; bo zwykle takie właśnie warzywka psują się dość szybko, w przeciwieństwie do pięknych, błyszczących i "plastikowych", które mogą tygodniami leżeć w lodówce.

Dziś chciałam zaprezentować sałatkę z kurczakiem i makaronem, z dodatkiem świeżych warzyw - będzie ona tym smaczniejsza, im lepsze warzywa uda nam się znaleźć!

z makaronem i kurczakiem

składniki:

200 g dowolnego makaronu

pojedyncza pierś kurczaka

ogórek zielony

2-3 pomidory

czerwona papryka

puszka kukurydzy

1/2 pęczka koperku

sól, pieprz do smaku

łyżka soku z cytryny

łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu greckiego

 

Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie.

Pierś kurczaka również ugotować w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu pokroić w kostkę.

Świeże warzywa umyć, ogórek brać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, wszystkie pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny.

Kukurydzę osączyć.

Koperek drobno posiekać.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić do  smaku, dodać majonez i jogurt.

Schłodzić przed podaniem. 

z kurczakiem i makaronem

 

wtorek, 27 września 2016

Słoneczko pięknie dziś świeci, w sumie ładna ta jesień :)

Wspominamy wakacje!

Spędziłyśmy cudowne chwile nad Morzem Czarnym, w Bułgarii.

Pogoda wymarzona, woda i plaża cudowne, wspaniały relaks!

Warzywa i owoce niezwykle smaczne i soczyste, przede wszystkim figi, zrywane z drzew rosnących dziko właściwie wszędzie i pola słoneczników...

Jedną z najmilej wspominanych chwil tych wakacji był tzw. "wieczór bułgarski".

W pięknej restauracji, położonej w samym środku lasu mieliśmy możliwość obejrzenia występów zespołu ludowego, obserwowania mistycznego spektaklu chodzenia po rozżarzonych węglach, a także skosztowania pysznych, bułgarskich dań.

Najbardziej smakowała mi sałatka szopska.

Prosta i niezwykle smaczna, jadana w Bułgarii bardzo często.

Przepis podany "z głowy" od Polki, mieszkającej w Bułgarii od lat. 

warzywa i ser

składniki:

3 pomidory

2 zielone ogórki

cebula

czerwona papryka

natka piertruszki

ser typu bałkańskiego

sos:

3 łyżki oleju słonecznikowego

łyżka soku z cytryny

odrobina miodu

sól, pieprz do smaku

 

Pomidory, paprykę i ogórki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w piórka, natkę pietruszki poszatkować.

 

Składniki sosu wymieszać, doprawić wg własnego uznania, zalać warzywa, wymieszać.

Odstawić na min 15 minut.

Przed podaniem wierzch posypać startym na tarce o grubych oczkach serem. 

warzywa i ser

Przepis zgłaszam do akcji:

   Danie inspirowane podróżą 2Danie inspirowane podróżą 2016

I jeszcze na koniec piękne wakacyjne zdjęcie:)

poniedziałek, 18 lipca 2016

W mojej lodówce ciągle zalegają jakieś białka; tak już mam, że częściej przygotowuję potrawy z użyciem samych żółtek.

Dlatego cenię i zbieram wszystkie przepisy, z wykorzystaniem białek właśnie.

Do przygotowania tej sałatki zainspirowałam się tutaj, ale zrobiłam po swojemu i sałatka wyszła zupełnie inna. 

Fajna i oryginalna, prosta i smaczna.

Trzeba tylko pamiętać, żeby dzień wcześniej zamarynować cebulę - ona sama ma bardzo ciekawy smak i myślę, że można nią z powodzeniem zastąpić surową cebulę i w innych sałatkach.

Polecam wypróbowanie tego przepisu.

 z marynowaną cebulą

składniki:

marynowana cebula:

50 ml octu

50 ml wody

25 g cukru

łyżeczka soli

liść laurowy

2-3 kuleczki ziela angielskiego

3 goździki

duża cebula

omlet:

6 białek jaja kurzego

szczypta soli

1/2 szkl płatków owsianych

duża łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej


sałatka:

100 g wędzonego boczku

pęczek szczypiorku

2 duże zielone ogórki 

omlet

cebula

sos:

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka marynaty z cebuli

sól, pieprz 

 

Cebulę pokroić w kosteczkę. Składniki marynaty zagotować, wrzącą marynatą zalać cebulę, przykryć, odstawić na minimum 24 godziny. Następnie cebulę odcedzić.

 

Boczek pokroić w kosteczkę, wytopić na suchej patelni, skwareczki osączyć (tłuszcz zachować), wystudzić. 

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać płatki owsiane i mąkę.

Przełożyć na patelnię, usmażyć omlet na tłuszczu z boczku, wystudzić. Pokroić w ok 1 cm kostkę.

 

Ogórki obrać, pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.

 

Składniki sałatki połączyć i wymieszać  z sosem tuż przed podaniem. 

 z marynowaną cebulą

wtorek, 12 lipca 2016

Widywałam takie na wielu blogach, nie mogłam nie spróbować! Spisałam sobie przepis skądś, niestety nie zapisałam skąd...

Ogórki małosolne przygotowywane w woreczku, gotowe w 24 godziny - takie imprezowe last minute:D

Ogóreczki wychodzą naprawdę świetne: smaczne, chrupiące. Jedyna moja uwaga: łyżka soli gruboziarnistej to zdecydowanie za dużo jak dla mnie.

Woreczki z zamykaniem strunowym można kupić w małych sklepach na sztuki, jeśli takowych nie mamy, można użyć zwykłego woreczka, mocno skręcić brzeg i zabezpieczyć np klipsem, ważne, żeby do środka nie dostało się powietrze.

Po wyjęciu z woreczka można przez kilka dni cieszyć się tym samym, pysznym smakiem małosolnych pod warunkiem, że będziemy je przechowywać w lodówce.

po rosyjsku

składniki:

1 kg ogórków gruntowych

łyżeczka soli miałkiej lub łyżka gruboziarnistej

ok 5 cm korzeń chrzanu

3 ząbki czosnku

łyżeczka ziaren gorczycy

2-3 baldachy kopru

kilka liści dębu bądź wiśni

 

Ogórki umyć, osuszyć,  jeśli są duże odciąć końcówki, włożyć do woreczka.

Dodać sól, obrany korzeń chrzanu, czosnek i pozostałe składniki.

Delikatnie naciskając worek wypuścić nadmiar powietrza.

Szczelnie zamknąć.

Odstawić na 4 godziny do lodówki, następnie na 20 godzin w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie ogórki sa gotowe.

po rosyjsku

 

poniedziałek, 06 czerwca 2016

Pyszna sałatka z dodatkiem pęczaku.

Lekka, aromatyczna, wyrazista w smaku.

Do jej przygotowania użyłam suszonych pomidorów nadziewanych serem, w oliwie, jeżeli takich ie macie znakomicie nadadzą się zwykłe suszone pomidory w oliwie i do tego ser feta.

Już wiem, że będzie to jedna z moich ulubionych.

z suszonymi pomidorami i fetą

składniki:

100 g kaszy pęczak

150 g suszonych pomidorów nadziewanych serem w oliwie

1/2 opakowania mixu sałat

garść czarnych oliwek

2-3 ogórki gruntowe 

ząbek czosnku

garść listków świeżej bazylii

łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki miodu

sól, pieprz do smaku

 

Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu.

 

Pomidory osączyć, pokroić w paski.

 

Do oliwy z pomidorów dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, miód i drobno posiekane listki bazylii, doprawić do smaku. Sos odstawić na czas gotowania pęczaku.

 

Ogórki porządnie wymyć (jeżeli użyjemy szklarniowych obrać), pokroić w kostkę.

Oliwki pokroić w krążki.

 

Ugotowany pęczak osączyć, przelać zimną wodą,  wlać sos, wymieszać, odstawić do wystudzenia.

Dodać pozostałe składniki sałatki.

Wymieszać.

z oliwkami i suszonymi pomidorami

niedziela, 13 września 2015

Uwielbiam fasolkę szparagową.

Oczywiście najczęściej i najchętniej jadam ją (jak większość) na ciepło, ze zrumienioną na masełku bułką tartą.

Szukam jednak i innych propozycji z dodatkiem fasolki, sprawdzam, eksperymentuję.

Dziś proponuję prostą, łatwą do przygotowania i bardzo smaczną sałatkę.

Z warzywami, serem feta i sosem majonezowym z koperkiem.

Do jej przygotowania użyłam ogórków małosolnych, ale poza sezonem można zastąpić je kiszonymi.

Bardzo udana mieszanka.

z ogórkami

składniki:

500 g fasolki szparagowej

125 g sera feta

czerwona papryka

4-5 ogórków małosolnych

sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

3 łyżki majonezu

łyżka oliwy

łyżka soku z cytryny

pęczek koperku

sól, pieprz do smaku

 

Koperek posiekać, ok łyżki odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Odłożyć w chłodne miejsce.

 

Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki, pokroić na ok 3 cm kawałki. Wrzucić na osolony wrzątek, ugotować al'dente. Osączyć, wystudzić.

Ogórki i paprykę pokroić w paseczki.

Fetę pokroić w kostkę.

Składniki sałatki wrzucić do salaterki, dodać sos, wymieszać, wierzch udekorować koperkiem.

Schłodzić przed podaniem.

z fetą i sosem koperkowym

niedziela, 21 czerwca 2015

Taki paskudny dziś dzień!

Prawie południe a ja snuję się smętnie w piżamie. Nie mam sił ani chęci podejmować jakichkolwiek działań.

Koniec czerwca, niedzielne przedpołudnie, a tu zimno, szaro, smutno i ponuro. Jedyne na co mam ochotę, to siedzieć pod ciepłym kocem z kubkiem gorącej herbaty i laptopem na kolanach.

Na takie dni polecam pyszną, pożywną sałatkę; z serowymi pierożkami tortellini, ze świeżymi, chrupiącymi warzywami, z aromatycznymi, suszonymi pomidorami, kaparami i oliwkami.

z kaparami i oliwkami

składniki:

tortellini z nadzieniem serowym

100 g suszonych pomidorów w oliwie

2 pomidory

zielony ogórek

cebula ze szczypiorem

garść czarnych oliwek

garść zielonych oliwek

garść kaparów

sos:

2 łyżki oliwy spod pomidorów

2 łyżki jogurtu naturalnego

łyżka majonezu

 

Składniki sosu wymieszać, odłożyć w chłodne miejsce.

Pierożki ugotować w lekko osolonej widzie, odcedzić, wystudzić.

Ogórki obrać, pokroić w kostkę, podobnie pokroić świeże pomidory.

Suszone pomidory pokroić w paseczki, oliwki w krążki.

Cebulę razem ze szczypiorem drobno posiekać.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać sos.

Odstawić w chłodne miejsce na ok 15 minut.

ze świeżymi warzywami 

sobota, 30 maja 2015

Uwielbiam sałatki!

Są smaczne i zdrowe, pozwalają na dowolne łączenie ulubionych smaków, przygotowuje się je szybko i bezproblemowo.

Ta sałatka, ma szansę stać się hitem tego lata!

Łączy w sobie wiele atrakcyjnych smaków: miękki, słonawy ser, chrupiący boczek, ziarna słonecznika, świeże warzywa, aksamitny sos.

Pamiętajmy, że należy doprawić ją dopiero w ostatniej fazie, ser i wędzony boczek są bowiem dość słone, do ich smaku należy dostosować ilość użytych przypraw. 

z fetą 

składniki:

200 g sera Apetina classic

nieduży kalafior

100 g wędzonego boczku

pęczek rzodkiewek

zielony ogórek

cebula ze szczypiorem

3/4 szkl łuskanych pestek słonecznika

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

łyżka oliwy

kilka kropel soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

 

Jogurt wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny i oliwą, odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. 

Kalafior podzielić na różyczki, obgotować kilka minut w lekko osolonej wodzie. 

Słonecznik zrumienić na suchej patelni, odstawić do wystudzenia. 

Boczek pokroić w słupki, wytopić na suchej patelni, osączyć na papierowym ręczniku.

Ogórek obrać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w ok 1cm kawałki.

Ser pokroić w kostkę.

Cebulę wraz ze szczypiorem drobno pokroić.

Rzodkiewkę pokroić  półplasterki.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać sos, doprawić do smaku.

Odstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby się schłodziła a smaki "przegryzły".

z fetą i słonecznikiem

 

30 minut z Apetiną

 

niedziela, 03 maja 2015

Czy tylko ja mam tak, że ostatnio mam ochotę na lekkie i kolorowe dania?

W mojej kuchni najwięcej ostatnio warzyw i nabiału:)

A dziś sałatka; pyszna, sycąca, zdrowa.

Fajnie łączą się w niej różne smaki. 

Do jej przygotowania zainspirował mnie przepis na opakowaniu kaszy. 

z oliwkami i koperkiem 

składniki:

opakowanie mixu sałat

100 g kaszy jaglanej

3 ząbki czosnku

cebula

1/2 słoika pomidorów w oliwie

1/2 słoika zielonych oliwek

zielony ogórek

pęczek koperku

 

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Czosnek i cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać ok 2 łyżek oliwy z pomidorów, zeszklić na niej czosnek z cebulą. Od razu wlać do kaszy, wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Ogórek obrać, pokroić w kostkę.

Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w paseczki.

Oliwki pokroić w krążki.

Koperek posiekać.

Listki sałaty podrzeć na niewielkie kawałki.

Warzywa wymieszać z kaszą, dodać ok 3 łyżek oliwy z pomidorów, spróbować i ew doprawić do smaku (oliwa jest bardzo aromatyczna, kasza gotuje się z dodatkiem soli, moja sałatka nie potrzebowała już żadnych przypraw).

Schłodzić.

z oliwkami i koperkiem

Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

czwartek, 04 września 2014

Są jeszcze ogórki, czy spóźniłam się z przepisem?

Tak czy tak, warto zapisać sobie, choćby do wypróbowania w roku następnym.

Ta niecodzienna sałatka spośród wszystkich przygotowanych przeze mnie w tym roku przetworów, ma największe szansę na stanie się prawdziwym hitem!

Ogórki zatopione w przepysznym pomidorowym sosie - wyjadałyśmy z Małą z miski jeszcze przed włożeniem do słoików...pyszności!

Inspiracje z tej strony, moje drobne zmiany. 

 sałatka na zimę

 

składniki:

2 kg ogórków gruntowych

3 cebule

1/2 szkl oleju

1/2 szkl octu

1/2 szkl cukru

200 g keczupu

200 g koncentratu pomidorowego

2 łyżki soli

 

Ogórki umyć, okroić w plastry (moje ok 5 mm), dodać łyżkę soli, wymieszać, przykryć, odstawić na 2 godziny.

Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić, zdjąć z ognia, dodać łyżkę soli, wymieszać, odstawić.

Po upłynięciu dwóch godzin z ogórków odlać powstały sos (wylać), do plasterków dodać cebulę wraz z olejem, ocet, cukier, keczup i przecier pomidorowy.

Wymieszać dokładnie, odstawić na kilka minut. 

Nakładać wraz z sosem do słoików, zakręcać, pasteryzować ok 15 minut.

sałatka z ogórków z keczupem 

 

 
1 , 2
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjêæ!
zBLOGowani.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów